Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Makrobiotički napici
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    Makrobiotički napici

    od jaga » pre 16 godine

    Izvor:Makrobioticki put.Prirucnik o ishrani.Micio Kusi


    N A P I C I


    Banča čaj

    1 kvart (1,14L) vode
    1-2 supene kašikr banča grančica

    U čajnik stavite grančice, sipajte vodu i zagrejte do ključanja. Smanjite plamen na slab i kuvajte 5-10 min. Za čaj blažeg ukusa, 3-4 min. (deca mogu da piju čaj te jačine). Za jači čaj, kuvajte 10-15 min. Dobro je piti banča čaj u bilo koje doba dana, naročito posle obroka.



    Kafa od žitarica

    1 kafena kašičica gotove kafe od žitarica
    1 šolja ključale vode

    Gotova kafa od žitarica može se nači u većini prodavnica prirodne hrane. Stavite punu kafenu kašičicu u šolju i prelijte vrelom vodom. Promečajte i pijte.
    Ako koristite domaću kafu od žitarice, količinu prilagodite sopstvenom ukusu.



    Amasake napitak

    4 šolje slatkog mrkog pirinča
    8 šolja vode
    1/2 šolje "koji" (vidi ovde)
    1/8 kafene kašičice morske soli

    Operite mrki pirinač i potopite ga preko noći u 8 šolja vode. Stavite pirinač I vodu u kojoj je prenoćio, u ekspres lonac. Poklopite ga. Okrenite plamen na jači stepen i pustite da se rayvije pritisak. Smanjite plamen na srednje nizak i kuvajte pod pritiskom 30 min. Skinite lonac s plamena i sačekajte da se pritisak smanji. Pirinč treba da se hladi 45 min.
    Pirinač stavite u staklenu posudu i umešajte "koji". Pokrijtwe ga čistom krpom i odložite na stranu da fermentiše 6-8h. U toku procesa fermentacije promešajte nekoliko puta, da bi se "koji" rastopio.
    Fermentisani pirinač prespite u šerpu. Dodajte morsku so i zagrejte do ključanja (ključanje zaustavlja fermentacioni proces). Čim se u mešavini pojave mehurići, skinite s vatre i ohladite.
    Amasake čuvajte u poklopljenoj staklenoj tegli, u frižideru. Koristite ga kao zaslađivač ili za amasake-napitke. Raznolikosti radi, u ovom receptu možete koristiti i mrki pirinač, proso ili ječam.



    Amasake napitak

    1/2 šolje amasakea
    1/2 šolje vode

    Izmiksajte amasake s vodom, da dobijete kremastu smešu. Amasake napitak može da se služi s vrelim đumbirom ili kašičicom kafe od žitarica (promešati). Može takođe da se pije i ohlađen.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • Tajci

    od Tajci » pre 16 godine

    Jabukov sok

    Makrobioticari rado piju Jabukov sok, ali samo u slucaju ako je stanje organizma dobro.
    Vazno je znati da se ovaj sok ne pije leden jer ima paralisuce delovanje na probavni trakt. Leti moze biti malo rashladjen.
    Zimi ga je najbolje pti vruceg jer takav neutralise suvise jang stanje organizma.

    Umebosi caj

    Ovaj caj ima rashladjujuci ucinak i pomaze organizmu da nadoknadi mineralne soli koje je izgubio znojenjem
    Da bi ste pripremili ovaj caj, ocistite od kostica 2-3 umebosi sljive i oko pola sata lagano – na malom plamenu, kuvajte u 1 l. vode.

    Caj od pelina

    Otprilike 30g lisca crnog pelina treba da prokljuca zajedno sa oko 150 ml vode. Procediti i malo posoliti.
    Najbolje ga je piti pre dorucka.



    Izvor: dr Nada Jokic Stefanovic
    „Makrobioticki kuvar“


    Mugica

    Mugica se priprema od neljustenog przenog jecma. Neljusteni jecam proprziti u suvom tiganju dok ne dobije tamnomrku boju. kuvati kao ostale cajeve od zitarica.

    Mu caj

    Mu caj se priprema od 16razlicitih trava. To je vis ejang napitak i dobar je za zeludac. Moze se piti po toplom i hladnom vremena.
    U ptodavnicama zdrave hrane, moze se naci pakovan
    Jedno pakovanje staviti litar vode i lagano kuvati desetak minuta.

    izvor, Vendi Esko
  • jaga
    Amater
    Amater
    Postovi: 360
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jaga » pre 16 godine

    Izvor:Makrobioticki put.Prirucnik o ishrani.Micio Kusi


    Kombu čaj

    Poboljšava kvalitet krvi, a organizam snabdeva mineralima.Priprema: u otprilike 1 l vode stavite traku alge kombu, duge oko 8cm. Zagrejte dok ne provri, a zatim je ostavite da se krčka na tihoj vatri 10 min. Iyvadite kombu algu a čaj poslužite.




    Kuzu čaj

    Poboljšava varenje, sovećava opštu vitalnost i smanjuje malaksalost. Priprema: rastopite punu kafenu kašičicu kuzu praha u šolji ladne vode i promešajte. Pošto prethodno malo provri, ostavite ga da se krčka na tihoj vatri, uz povremeno mešanje oko 5 min. Čaj je gotov kad postane providan. Umešajte kafenu kašičicu tamari soja-sosa i popijte čaj dok je vreo.




    Napici od dajkona

    Možete napraviti tri izvrsna napitka od dajkona. Prvi, izaziva znojenje, snižava visoku temperaturu. Drugi se koristi kao diuretik, A treči razlaže višak sluzi i masti u organizmu. Priprema prvog napitka: pomešajte pola šolje sveže izrendanog dajkona sa supenom kašikom tamari soja-sosa i 1/4 kafene kašičice sveže nastruganog đumbira. Tu mešavinu prelijte vrelim banča čajem. Pije se vreo. Priprema drugog napitka: iz nastruganog dajkona iscedite kroz čistu gazu dve supene kašike soka. Dodajte prstohvat soli i 6 supeni kašika vode i kuvajte do ključanja. Uzimajte samo jedanput dnevno, ali ne više od tri dana uzastopno. Nemojte piti sok bez prethodnog kuvanja. Priprema trećeg naoitka: u šolju stavite supenu kašiku sveže isceđenog dajkona i deset kapi tamari soja-sosa. Prelijte vrelom vodom i popijte, najbolje pre spavanja. Ali ne koristite ga više od 7 dana, osim ako vam krukčije posavetuje iskusni makrobiotički konsultant.






    Zeleni čaj

    Razlaže i izlučuje iz organizma životinjske masti i višak holesterola. Priprema: U keramički čajnik stavite jednu kafenu kašičicu čaja. Prelijte ga šoljom ključale vode i ostavite ga tako natopljenog 3-5 min.Procedite i pijte-samo jednu šolju dnevno. Ovaj čaj se ne preporučuje osobama čije je zdravstveno stanje, ili bolest, pretežno jin.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 41 gost