LCHF- recepti
  • mirkaa
    Amater
    Amater
    Postovi: 217
    Pridružio se: pre 12 godine

    LCHF- recepti

    od mirkaa » pre 12 godine

    preuzeto sa http://istineilaziohrani.blogspot.com/

    LCHF kruh bez brasna


    Za one koji ne mogu zamisliti zivot bez kruha i bez sendvica evo recepta za odlican kruh bez brasna. Jedna gotova struca ovog kruha daje oko 30 kriski. Narezite ga i zamrznite pa ce vam dugo trajati. Kruh koristite stedljivo.

    Napravite ”brasno” od :

    200 g lanenih sjemenki (samljeti u mikseru)
    50 g sezamovih sjemenki
    50 g ljesnjaka + 50 g badema (samljeti u mikseru)
    50 g zobenih ili psenicnih posija
    2 cajne zlicice praska za pecivo
    zacine po zelji, npr cimet, kim
    1 cajna zlicica (ravna) morske soli

    Pomijesajte sa:

    50 g rastopljenog maslaca
    1 dl milerama ili punomasnog vrhnja
    250 g zrnatog sira
    6 jaja

    Pomijesajte sve sastojke i izlijte u duguljasti kalup za kruh pokriven papirom za pecenje. Pecite 60-80 minuta, ovisno o pecnici, na 175 stupnjeva. Izvadite kruh iz kalupa i ostavite da se ohladi. Cuvajte ga u friziderau ili ga izrezite na tanke kriske i zamrznite.

    Ako kruh podijelite na 25 kriski, mozete racunati da jedna kriska sadrzi 2 g UH.

    Dobar jutarnji kruh

    Sastojci:

    100 g maslaca (ili 50 g maslaca i 50 g kokosovog ulja)
    1,5 dl (100 g) lanenih sjemenki
    2 dl (120 g) suncokretovih sjemenki
    1,5 dl (55 g) kokosovog brasna
    125 g badema, grubo nasjeckanih
    4 jaja
    0,5 jusne zlice praska od psyllium sjemenki (ili 2 - 3 jusne zlice zobenih posija/mekinja)
    1 dl vode
    1 cajna zlicica (ravna) morske soli
    malo cimeta
    po zelji prasak za pecivo

    Priprema:

    Zagrijte pecnicu na 170 stupnjeva. Maslac neka je sobne temperature. Pomijesajte psyllium prasak (ili zobene posije) sa vodom i ostavite da nabubre 5 minuta. Usitnite u mikseru ili mlinu bademe, lanene i suncokretove sjemenke. Pomijesajte sve sastojke te dodajte jos jednu saku cijelih suncokretovih sjemenki. Izlijte tijesto na pleh oblozen papirom za pecenje. Vlaznim dlanovima oblikujte okrugli kruh (oko 7-8 cm visok i 20-25 cm u dijametru). Ostavite da se pece 45 minuta na 170 stupnjeva. Ohladjeni kruh mozete narezati i zamrznuti, ili ga mozete u komadu cuvati u hladnjaku 7 - 8 dana.

    Cesto napisete nesto u stilu "Sutra krecem sa LCHF i ispekla sam DJ kruh". Moram naglasiti da kruhovi od orasastih plodova i sjemenki nisu baza LCHF prehrane kao sto je to kruh od zitarica u standardnoj prehrani. Ovaj kruh moze predstavljati zamjenu za obicni kruh, pogotovo kad tek pocinjemo sa LCHF prehranom jer mnogima upravo zabrana kruha najteze pada. Ali on nije zamisljeni da se jede uz obroke kako to cesto radimo sa obicnim kruhom, nego kao samostalni obrok - npr za dorucak, uz maslac, vrhnje ili sl. Ovi su kruhovi vrlo kaloricni i zasitni i dovoljna je puno manja kolicina da nas zasiti nego sto je slucaj sa kruhom od brasna. Obratite paznju da su OSNOVA LCHF PREHRANE jaja, meso, riba, povrce i masnoce, dok su orasasti plodovi, mljecni proizvodi i voce DODATAK PREHRANI. Ove namirnice sadrze vise ugljikohidrata nego namirnice iz prve kategorije i zato se trebaju jesti u ogranicenim kolicinama.

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju