Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1
Kako spremate ovas ???
  • Spiridon_Kopicl
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 13
    Pridružio se: pre 16 godine

    Kako spremate ovas ???

    od Spiridon_Kopicl » pre 16 godine

    Daklem.. Da li neko ima savet kako napraviti ovsenu (zobenu) kashu ?
    Da li neko koristi ovsene pahuljice ? Sta se gubi kada se koriste ovsene pahuljice umesto ovsa ???
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    od lasata » pre 16 godine

    Ja ovsene pahuljice skuvam na vodi pa kada su gotove dodam malo sojinog ili obicnog mleka i kasicicu meda. Moze da se narenda i jabuka.
    Ako koristis instant pahuljice onda se one ne kuvaju vec je dovoljno samo da se podgreju sa mlekom ali preporuka je da se ne koriste instant vec ove sto se kuvaju jer imaju vise svega sto treba da imaju. :wink:
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1476
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Kako spremate ovas ???AnaV

    od AnaV » pre 14 godine

    Spiridon...
    Ovsena kaša ili zobena kaša se priprema na sledeći naćin: 250 gr. ovsenog oljuštenog semene, koje se kupuje u zdravoj hrani potopiti uveće, naravno prethodno ga oprati, naliti mlakom vodom i ostaviti da odstoji celu noć. Ujutru baciti tu vodu, naliti mlakom vodom više za duplo od semena u šerpi i kuvati 45 minuta. U to možeš dodati 2 kisle jabuke sa korom usitnjene i kuvati zajedno još desetak minuta. zasladiti zamenom za šećer. Ja stavim 2 supene kašike tog šećera i ostavima da se hladi. Kuvan ovas upije svu vodu koja je ostala od kuvanja i kada se ohladi u to stavi 200 gr. mlevenih oraha. To Masu podeli na dva dela i jedan zaledi dok ovaj drugi deo jedeš za doručak sa mlekom. Nemoj mnogo da jedeš, jednu supenu kašiku, pošto je to vrlo kalorično, a na ovaj način jako ukusno, pošto goji, a zamnjuje jedan obrok.
    Ja to doručkujem svako jutro. Preli sa toplim mlekom i prijatno.
    Dosta drži sitost oko 4 sata.
    Ne preterivati sa jelom, pošto je jako ukusno, a daje snagu .
    Koliko znam neki ljdi, odnosno dame koje drže dijetu to jedu i za doručak i za većeru
    Prijatno AnaV
  • evinamama
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: Kako spremate ovas ???

    od evinamama » pre 10 godine

    Pozdrav, ja recimo spremam kašu tako što potopim zrna ovsa uveče(prethodno oprana), izjutra pre posla prokuvam bukvalno 10 min , isključim i ostavim na ringli potopljeno dok se dalje spremam za posao.E kad je ovas skuvan onda pusti mašti na volju:moj muž ubaci jednu zrelu bananu seckanu na kolutiće, poneku šljivu ili bilo koju drugu vocku koja se nađe u kući i sve to zalije jogurtom.Ćerka pak voli da prelije mlekom , doda malo meda ,kockicu dve seckane čokolade i malo cimeta, a ja volim i jedno i drugo, mada se odlučujem u zadnje vreme za slanu varijantu.U ovas ubacim, malo lomljenog kikirikija ili oraha, badema, šta kod da imam , paradajz seckan na kocke, malo nekog starog sira isto u kockicama i sve zalijem maslinovim uljem.Ma možeš sve živo, recimo jutros sam jela tako skuvan ovas, i izmiksanu skušu, jaje i malo limunovog soka-izvanredno.kod nas se ovas u zrnu troši u neograničenim količinama, a isto možeš i heljdu, samo što nju manje kuvam 5 min. i dosta...i ono što reče AnaV super je što te stvarno drži sitom dugo.
    Prijatno :D
Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 15 gostiju