Prejedanje
  • Korisnikov avatar
    sonata
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od sonata » pre 11 godine

    Cao i od mene! Nova sam na forumu, mada redovno posecujem sajt. U potpunosti sam se pronasla u clanku o BED-u. Sreca je sto se aktivno bavim trcanjem 5 puta nedeljno pa uspevam da ublazim stetu koju prejedanje donosi. Od juce sam pocela i dnevnik da vodim koliko trcim, koliko spavam, sta jedem, stresne situacije, sve sto mi padne na pamet. Ne bih li na bilo koji nacin uspela da utvrdim koji je pravi razlog prejedanja. Interesuje me da li je moguce da se to javlja usled jakog treninga i naglog pada insulina u krvi?
    Ne mogu da poverujem da mogu da budem izuzetno disciplinovana i strpljiva u treninzima. I kada mi je najteze ja izvucem poslednji atom snage iz sebe jer je trcanje dugih pruga pre svega trening glave a imam vise pretrcanih polumaratona iza sebe. Zato kad sednem za sto sve pada u vodu. Nemam kontrolu ni malo ali samo tog 1 dana u nedelji kada krkam od jutra do mraka. :cry:
    Vise nije u pitanju ni fizicki izgled koliko strah da cu se razboleti ovakvim nacinom ishrane.
  • Korisnikov avatar
    andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 13 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od andjela » pre 11 godine

    Ciao Sonata :)
    Naravno da moze biti i zbog jakog treninga ali kad naleti "kriza" gledaj bar da jedes vise nemasnog npr.jogurta,voca itd....
    Sta znaci
    Nemam kontrolu ni malo ali samo tog 1 dana u nedelji kada krkam od jutra do mraka.
    ?
    Da li je to prvi dan posle maratona ili...?
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Korisnikov avatar
    sonata
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od sonata » pre 11 godine

    andjela napisao:Ciao Sonata :)
    Naravno da moze biti i zbog jakog treninga ali kad naleti "kriza" gledaj bar da jedes vise nemasnog npr.jogurta,voca itd....
    Sta znaci
    Nemam kontrolu ni malo ali samo tog 1 dana u nedelji kada krkam od jutra do mraka.
    ?
    Da li je to prvi dan posle maratona ili...?


    "Taj dan" se javlja jednom u dve nedelje, konstantno duzi vremenski period godinu-dve. Ne znam ni sama kada je to pocelo.
    Posle maratona se redovno javlja ali i normalno je da posle velikog fizickog napora dodje pojacan apetit. Medjutim ovo je nesto drugo. Sva se tresem, sve mi ispada iz ruku, ne mogu da docekam da sednem za sto i pocnem sa nekontrolisanim trpanjem hrane u organizam. Pokusala sam da se u vreme krize zasitim se nekim drugim namirnicama voce, povrce, meso...bilo sta samo da nisu slatkisi ali nikad nisam uspela. Obicno me umiri na vrlo kratko vreme hleb, margarin i med s tim sto toga pojedem neverovatno mnogo i za sat-dva ja opet drhtim i opet sedam da jedem....
  • Korisnikov avatar
    andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 13 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od andjela » pre 11 godine

    Da li si skoro vadila klasicnu biohemiju + secer?
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Korisnikov avatar
    sonata
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od sonata » pre 11 godine

    Jesam pre 6 meseci, sutra sam isplanirala da izvadim ponovo.
    Ako mislis na glukozu bila je 4.54 (3.60-6.1)
    Holesterol mi je bio na gornjoj granici 5.33 (<5.3)
    a HGB snizen 105 (120-180). Ostalo je bilo u redu.
    Mozes li mi napisati koje konkretno nalaze da trazim da mi urade?
  • Korisnikov avatar
    andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 13 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od andjela » pre 11 godine

    Gvozdje, Kalijum,Secer(glukoza),lipidni status i jetrene probe.
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Korisnikov avatar
    sonata
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od sonata » pre 11 godine

    WBC 7.1
    RBC 4.47
    HGB 124
    Gvozdje 17.57 (9-28)
    Kalijum 3.8 (3.60-5.50)
    Bilirubin 8.50 (do17)
    ALT(GPT) 11.65 (<31)
    AST(GOT)18.17 (do 31)
    Gama GT 15.22 (<24)
    Glukoza 4.87 (3.60-6.1)
    Holesterol 5.20
    Trigliceridi 0.60
    HDL-holesterol 1.33
    LDL-hplesterol 3.60
    Index ateroskleroze 2.70
  • Korisnikov avatar
    sonata
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od sonata » pre 11 godine

    sonata napisao:WBC 7.1
    RBC 4.47
    HGB 124
    Gvozdje 17.57 (9-28)
    Kalijum 3.8 (3.60-5.50)
    Bilirubin 8.50 (do17)
    ALT(GPT) 11.65 (<31)
    AST(GOT)18.17 (do 31)
    Gama GT 15.22 (<24)
    Glukoza 4.87 (3.60-6.1)
    Holesterol 5.20
    Trigliceridi 0.60
    HDL-holesterol 1.33
    LDL-hplesterol 3.60
    Index ateroskleroze 2.70


    Kad bih dobila bilo kakvo objasnjenje bila bih :013:
  • Korisnikov avatar
    andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 13 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od andjela » pre 11 godine

    Izvini sto si malo cekala ....obaveze.

    E ovako.
    Nalaz ti je dobar sem holesterola, Povecane su ti ukupne masti, dobre masti su male a lose povecane. To bi mogla resiti ishranom ali u dogovoru sa svojim lekarom.
    Za prejedanje .....nema uzroka u nalazima, znaci psiha je u pitanju.
    Ajde da vidimo sta te bavodi na prejedanje.
    Sta se tada tacno desava?
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Korisnikov avatar
    sonata
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od sonata » pre 11 godine

    Hvala na odgovoru!
    Po vasem misljenju problem je psihicke prirode. Moram priznati da otkako pratim rad foruma nisam dolazila u iskusenje da pojedem sve pred sobom a vec je 3 nedelje proslo i tri kg manje.
    Ako je glava u pitanju onda se verovatno zavaravam kada mislim da to dolazi usled prevelikog fizickog napora, ne spavanja ili velikog razmaka izmedju obroka. Kod koga da potrazim pomoc?
  • Korisnikov avatar
    andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 13 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od andjela » pre 11 godine

    Sto se tice psihologa mogu ti poslati neke preporuke na pp.
    Inace, kako spavas? (povuci paralelu aktivnost-san-jelo).
    Nedovoljno sna je takodje stres za organizam.
    Kada treniras tj.da li je uvece (adrenalin ne dozvoljava dobar san)?
    Povezi stres sa jelom?...(da li dodje do stresa pa jedes)...
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Korisnikov avatar
    sonata
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od sonata » pre 11 godine

    andjela napisao:Sto se tice psihologa mogu ti poslati neke preporuke na pp.
    Inace, kako spavas? (povuci paralelu aktivnost-san-jelo).
    Nedovoljno sna je takodje stres za organizam.
    Kada treniras tj.da li je uvece (adrenalin ne dozvoljava dobar san)?
    Povezi stres sa jelom?...(da li dodje do stresa pa jedes)...



    Potrazicu strucnu pomoc psihologa samo mi posaljite preporuke.
    Mislim da mi stres ne uzrokuje prejedanje ali mi ishrana utice na san. Ne mogu da zaspim ili se budim cele noci ako uvece ne pojedem nesto od ugljenih hidrata, makar parce hleba.
    Ujutru se budim ne ispavana, nervozna i koliko mogu da vratim film u nazad moguce je da ima veze sa snom.
    Problem je sto u svakom rezimu ishrane stoji da treba izbegavati uh u zadnjem obroku a ja nikako ne mogu da zamenim taj obrok necim drugim.
    Da li je to navika ili neka potreba organizma?
  • Korisnikov avatar
    andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 13 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od andjela » pre 11 godine

    Poslacu ti preporuke na pp:)

    Polako Ana i bez panike 8)
    Prvo procitaj ovaj tekst https://www.dijeta.net/BMR-TDEE.htm
    Tu pise nesto o ritmu bazalnog metabolizmu i TDEE. Unosis jako malo kalorija (preletela sam tvoj dnevnik) gde ...cini mi se...unosis 1400 kalorija a trosis treningom oko 600 kalorija. Znaci ostaje to 800 kalorija sto je jako malo. Ovo je u grubo racunica. Ako je to stvarno tako onda nije ni cudo da si razdrazljiva, ne spavas dobro itd.
    Svacije telo je jedinstvana "masina". Postoje neki univerzalno kodeksi ishrane ali ne treba ih se slepo drzati. Osluskuj svoje telo. Ako se tebi jedu UH uvece onda ih pojedi, ali komad hleba ,kiflu ili sta god...
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2
  • Korisnikov avatar
    sonata
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 11 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od sonata » pre 11 godine

    Procitala sam tekst i sada mi je jasno sto sam nervozna i razdrazljiva iz cega verovatno proizilazi prejedanje.
    Izracunala sam BMR 1403cal a TDEE u zavisnosti od dana izmedju 2200 i 2400cal. Trudim se da skinem jos koju kilicu pa je pitanje da li pojedem i tih 1400cal. Sve se plasim da se ne ugojim a onda u jednom danu sve upropastim.
    Hvala na pomoci!
  • Korisnikov avatar
    andjela
    Amater
    Amater
    Postovi: 325
    Pridružio se: pre 13 godine
    Lokacija: Novi Sad

    od andjela » pre 11 godine

    Nema na cemu 8)
    Visina: 175cm
    BMI sa 78kg=25,5
    BMI sa 68kg=22.2

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost