Zaključana tema 66 postova
Nutricionista odgovara (Mart 2009)
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    Lela, kafa se kod smanjene količine vode u telu izbacuje jer deluje diuretično. Iako sam napitak kafe ima preko 90% vode, posle metabolisanja izbaci se 150% vode na unetih 100% rastvora kafe. Znači za jednu šoljicu kafe iako ste ste uneli 100ml tečnosti, izbacićete 150ml, u gubitku ste 50ml! Kod klasičnih redukcionih dijeta dovoljno je samo ograničiti unos kafe na 2 šoljice na dan. To za izbacivanje kafe se odnosi samo na Minju ako hoće da me posluša ali mi se čini da neće (što je naravno njeno pravo)!
    Penelope, eto Jelica vam je odgovorila. Inače brojanje kalorija kao metod je dobar jedino je zamoran i i dalje ne znači da se zdravo hranite. Zato ga ja ne preporučujem jer osim kalorija morate još mnogo toga znati da bi ste napravili pravilan izbor. Naravno, ako se neko kao Jelica potrudi to nije nemoguće!
    I naravno batalite voćni dan ako sebi mislite dobro!
    Nindza, ja bih rekla da vam je to malo kalorija, kao i kg! Vi opet kako hoćete! BMI sa 54 kg će vam biti ispod 20 odn.19.7 (sad je 21.3) a ja to nikome ne preporučujem, jer je opasno blizu donje granice. Zlatna sredina (se ne zove džabe zlatna) je najbolja a vi nju imate. Donja granica ni zašta nije dobra pa ni za kg. U svakom slučaju pošto vama ne treba puno da smršate čak i ako istrajete u ovim nastojanjima nećete uspeti da napravite veliku štetu..... Unesite malo više povrća u taj jelovnik. Ne morate unositi ni toliko proteina. Ubacite i 2-3 parčeta hleba-nećete se od njega ugojiti.
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • mama3
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 15 godine

    od mama3 » pre 15 godine

    Veliki pozdrav! Imam bebu od pet meseci koja jos uvek samo sisa. To mi je trece dete, imam 35 god i sve sam ih rodila u poslednjih sest. Pre prve trudnoce imala sam 62 kg i a kad sam se porodila 95. Drugu sam pocela sa 67, a trecu sa 72kg. Sad imam 80 kg. Visoka sam 174 cm. Krvna slika mi je korektna, imam snage za sve, dobro se osecam. Zelim da se vratim ispod 70 kg, ne mora na devojacku tezinu. :wink: Iskreno, iako sam zdravstveno dobro, pretpostavljam, i kao laik, da mi je telo poprilicno napaceno. Ranije sam se bavila sportom, a sad sam krenula sa pilatesom.Drzala sam Atkinsovu dijetu kad sam prestala da dojim prvo dete i skinula osam kg za dve nedelje. Nisu se vratile. Posle druge trudnoce sam skinula tako Atkinsovom sest kilograma. Mozda se cini da ja onda ustvari znam sta bi trebalo da radim, ali ja hocu trajnije resenje, neki rezim " zauvek". Molila bih Vas da mi pomognete konkretnim savetima. Na forumu su mi preporucili "Dijetu moje doktorke" koja se nalazi kod " Zdravstvenih dijeta", ali je meni to jako malo hrane. Pitam se da li je to stvarno malo ili su se meni , kako kaze moja mama, "creva rasirila" pa nemam ni meru ni granicu ni osecaj kad mi je dosta?
  • nindja
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 15 godine

    od nindja » pre 15 godine

    Hvala na odgovoru. Ja u stvari imam taj visak od 2-3 kg u stomaku. Znam da ne treba da mrsavim, ali skidanje velikog stomaka mi nesto i ne ide pilatesom i trcanjem. Samo sam neskladno gradjena.
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    Draga Ninja, za tih 2-3 kg samo sa stomaka, pomažu jedino vežbe i masaža. I to ne pilates i trčanje već one koje forsiraju donji trbušni zid.
    Mama3, svaka čast za treće dete! Nisu vam se creva "raširila" (odn.jesu-vaš je stomak navikao na odr.količinu hrane), kad se smanji količina hrane smanjiće se i "creva". To se to rešava u hodu.
    Dijeta moje doktorke je uravnotežena ali to jeste jako malo hrane. Kao osnovni princip je u redu ali se ne može primeniti baš na svakoga jer ni svi nismo isti. To je ono najvažnije što pokušavam da naučim ljude.
    Vaš BMI je 26.4. da dovedete težinu ispod 70 kg bi bilo sasvim ok za vas i to se može uraditi za oko 3 meseca. Dobro je što ste odustali od Atkinsa-to je jedan od najštetnijih sistema mršavljenja i potencijalni zdravstveno najopasnijih! Nemojte se vraćati toj dijeti nikako!!
    Pošto ste se nedavno porodili i sada dojite dete-posebno vam ne preporučujem eksperimente a ni dijetu moje dr jer vama treba nešto nutritivno mnogo jače! Uradite krvnu sliku, to je veoma važno za svaki dalji razgovor jer vam je trudnoća sigurno potrošila rezerve (zavisi kakav je bio vaš status pre), dojenje je nutritivno veoma zahtevno i ako se pravilno ne hranite može vas dodatno iscrpeti. Takođe bi vam usled nepravilne ishrane mogla opasti količina kao i kvalitet mleka. Javite mi se na na mejl ili na pp da vam napišem koje parametre treba da prekontrolišete u krvnoj slici.
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • cica2000yu
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 15 godine

    od cica2000yu » pre 15 godine

    Postovana Ankice,

    Da li biste bili ljubazni da date svoj komentar na sledecu dijetu koju sam dobila od nutricioniste. Pocela sam sa njom pre dva dana i zadovoljna sam, ali bih volela da cujem i vase misljenje. Ponekada pomislim da je ovoliko obroka previse i da necu uspeti da smrsam. Inace ceo zivot imam visak kg i pokusavala sam sa ranim dijetama (UN itd,) sve to bude ok smrsam ja ali se posle sve povrati. Tako da sam resila da pokusam da promenim nacin ishrane i zato otisla kod nutricioniste. Pored toga, moram da naglasim da je dijeta prepisana jer zelim da izgubim oko 15 kg (toliko bi trebalo), plus imam probleme sa povisenim krvnim pritiskom. Pre pravljenje dijete, lekar/nutricionista je uzela u obzir to kada ustajem, koliko radim, kada se vracam sa posla itd...znaci prilagodjena je mojim mogucnostima i mom nekom ritmu posto radim od 9-6 ne mogu bas na poslu da kuvam supu ili npr pravim boraniju.

    DIJETA

    1. Pre posla pojesti nesto od voca: jabuka, mandarina, pomorandza, kivi, itd.

    2. 9:30 Solja caja – list bele breze ili rastavic na 2.5 dcl kljucale vode dodati caj po izboru nakon 15 min procediti (u caj moze da se doda kasika suve brusnice ili 3-4 usitnjene suve sljive)

    3. 10:30 (jedno od dva od ova dva):
    a. 2 dl jogurta / mleka do 1% mm plus 5 kasika Nestle fitnes pahuljica
    b. 2 dl jogurta /mleka do 1% mm plus 3 kasike musli pahuljica po izboru (izbegavati crunch i crispy)


    4. 13:30 (jedno od dole navedenih a-g):
    a. ½ konzerve tunjevine (ocediti ulje)
    b. Tvrdo kuvano jaje + bareno balance
    c. Pileca prsa pecena oko 120 gr
    d. Pecena na foliji ili sa rostilja riba (morska ili pastrmka)
    e. Grilovane pecurke 200 gr
    f. 100 gr mladog sira 10% mm
    g. Junetina iz supe 100 gr

    Plus
    Salata kombinovati 2-3 vrste sezonskog povrca, npr (kupus + sargarepa, ili celer + jabuka, ili cvekla + sargarepa, ili zelena salata + rotkvice) zacitnit sa biljnim zacinima, vrlo malo posoliti i dodati limunskog soka.

    Plus 2 parceta integralnog dvopeka.

    5. 16:30 jedno od navedenog:
    a. casa paradajz soka
    b. vocni jogurt (min % mm 0.1)
    c. solja crvenih vocki: malina, kupina, jagoda, ribizla, tresnja (moze i smrznuto)

    6. 18:30 jedno od navedenog:
    a. 250 gr povrca pripremiti na pari + soljica kuvanog kukuruza plus casa obranog jogurta
    b. Bareni krompir u ljusci + salata + casa obranog jogurta
    c. Tangir corbe od povrca ili sa pilecim mesom (pripremati bez Kosice) plus 50 gr. Integralno hleba.

    Pred spavanje :
    Solja caja : nana, majcina dusica (moze i jedna jabuka).

    U toku dana setnja minimum 30 min i vezbe za vrat, ramena, ledja min 10 min.

    Hvala unapred na odgovoru, tj vasem misljenju!
  • YetiX
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 15 godine

    od YetiX » pre 15 godine

    Ankice,htela sam da pitam da li je normalno to sto sam se danas bukvalno prejela...jela sam i kad sam bila gladna i kad nisam...ne znam sta mi je bilo uopste...I da li je ok da posle ovoga sutra imam vodeni dan? :(
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    Draga Yetix, nema veze što si se prejela jedan dan-niko se nije ugojio zato što se prejeo jedan dan, već zato što se prejedao više dana tokom više meseci (da ne kažem godina?!)!
    Svi imamo nekad potrebu da nam treba više hrane, da nam se jede neka određena hrana (slatkiši, meso isl), nekad nam se ništa ne jede i to treba poštovati! Dok god se ne izgube prirodni nagon osećaja gladi (odn. dok prejedanje ne postane praksa i način kojim se neke stvari rešavaju iako hrana sama po sebi ne leči nikakav problem osim onoga što bi trebala da leči a to je fizička glad....) ovo treba i raditi-znači jesti onda kad nam se jede, šta nam se jede, koliko nam se jede! To je zdrav odnos prema hrani! I to je ono što ja moje klijente pokušavam da naučim: da nije suština u merenju, brojanju kalorija, beskrajnog gledanja u tablice sve dok ih ne naučite napamet (jer ako vam to nije kao meni uža struka od toga nemate baš nikakvu korist već samo sebi pravite dodatan i krajnje nepotreban posao), poštovanju novoizmišljnih pravila koje je neko smislio jer navodno "menjaju" metabolizam (metabolizam ne može da se promeni a ako se promeni onda je to bolest a nikako pozitivna stvar!).
    Moj posao je da te osnovne principe ishrane koji su se nekako izgubili ponovo naučim klijente. Ono što treba znati je koje su namirnice zdrave, koje malo manje i kako je najbolje kombinovati i pripremati hranu! Količine su manje bitne (sem nekih ekstrema), važniji je odabir namirnica i način pripreme jer se apetit menja prema danu, godišnjem dobu, trenutnom psihičkom stanju.
    Da skratim Yetix:batali vodeni dan! Od vode se ne živi (ne može se bez nje ali se i ne živi na njoj)! Tvom telu će iako si danas preterala sutra trebati i energija i proteini i masti, vitamini i minerali. Toga u vodi nema! Ako baš hoćeš sutra jedi malo više salate, izbaci meso, uzmi jednu voćku u toku dana, pij što više tečnosti i za večeru se časti nekim integralnim pirinčem sa povrćem (npr.napravi đuveč od toga). Znači jedi lakšu, što manje masnu i "neslatku" hranu.
    Cico2000yu, pogledala sam jelovnik-dobar je! Nije vam to puno hrane-nikako! To vam se samo čini. Ja ga lično ne bih tako koncipirala jer nikad striktno ne određujem šta morate jesti npr. za ručak iako je vama dat izbor od par jela. Isto tako nikad ne preporučujem prvo voće, pa čaj pa tek onda neki slab doručak....ali bez obzira na to (jer možda vi zbog posla tako morate) i bez obzira što moja koleginica više voli da tačno propiše šta ćete jesti (nije to loše-daje rezultate-a to vam je cilj ali vas i sprečava da naučite ono što sam pisala Yetix- a to je princip pravilne ishrane koji treba da naučite da ne biste kasnije nastavili po starom) jelovnik je izbalansiran, ima svega što treba da unesete u toku dana i postići ćete željeni rezultat.
    Moj savet vam je da kad smršate malo poradite na svojim navikama da se ne biste opet vratili na staro. Kilogrami se ne vraćaju samo zbog loše dijete koja vam usporava metabolizam (ima toga i to je jako čest problem) nego i zbog vraćanja starih navika koje su i dovele do pojave viška kilograma.
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • cica2000yu
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 15 godine

    od cica2000yu » pre 15 godine

    hvala vam puno na odgovoru!
  • YetiX
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 15 godine

    od YetiX » pre 15 godine

    Ankice hvala na odgovoru...Zanima me da li je ovaj jelovnik ok?

    D:200 gr jabuke
    U:100 gr sirove sargarepe
    R:meso iz jedne punjene paprike,parce hleba i tanjir supe
    U:oko 50 gr jumbo flipsa(nadam se da je manje kalorican od obicnog smokija-ipak se pravi od kukuruznog griza,nije mnogo mastan a ni slan)
    V:pola konzerve tunjevine-ocedila sam ulje i malo sira ella 0% mm

    Meni se cini da je previse kalorican,ali sutra cu jesti manje ako sam u pravu :020:
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    Yetix, ajde to obrni:
    V neka bude D + parče hleba + čaj
    U-gde nađe flips? (jeste mastan!), uzmi nešto drugo: bonžitu, voćni jogurt....
    R + paprika iz koje je to meso + neka salata
    U-da bude kao D
    V salata-ne samo šargarepa.
    A jel ovo trebalo da bude tvoj primer detoksikacije?
    A da se ti meni javiš na mejl? Čisto da ne lutaš sa flipsom i sl.stvarima.....
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • draja
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 15 godine

    od draja » pre 15 godine

    poslala sam vam podatke mail-om, nadam se da ćete mi pomoći pošto sam odlučila definitivno da se obračunam sa kilama, ali nisam sigurna koji je pravi način a da ne ugrozim zdravlje koje je i ovako krhko.
  • YetiX
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 15 godine

    od YetiX » pre 15 godine

    Hvala ankice...javicu se mailom,naravno...samo ne znam adresu... :(
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    Yetix, ispod moje poruke imaš ikonicu email, klikneš na nju i počneš.....
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • Hat
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 62
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Hat » pre 15 godine

    Malo sam okasnila sa čitanjem odgowora.... :010:
    Imam još nekoliko pitanja...:D
    Nema mnogo stvari koje se mogu kupiti na kiosku a da su dobre-možda neko voće sa božitom, integralna kifla, sok od 100% voća, kvalitetniji sendviči....

    Da li to znači da mogu da pijem one neX..t sokiće?
    Za salo sa struka mogu pomoći odr.vežbe za zatezanje stomaka(inače će se desiti da smršaš ali ne na tom delu tela...).

    E sad si me zbunila...Jedna od rečenica koje ovde možeš da čuješ 10x na dan je da se salo sa stomaka gubi, ali i dobija u kuhinji i da nikakve vežbe, pa i sto trbušnjaka na dan neće moći da `izglade stvar`. U totalnom sam šoku... :angel:
    17. 12. 12. ~67 kg
    26. 12. 12. ~64 kg
  • Bobili
    Amater
    Amater
    Postovi: 336
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Bobili » pre 15 godine

    Ako imam hiperinsulinemiju, šta osim šećera treba da izbacim iz ishrane?
    Hvala unaprijed na odgovoru...
    Volim te ne zbog toga sta si ti, vec zbog toga sta sam ja kad sam pored tebe...
    ...Que yo siempre la adoré Y que nunca la olvidé,Que mi vida es un desierto, y muero yo de sed
    Y dígale también Que sólo junto a ella puedo respirar...
Zaključana tema 66 postova

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju