Draga
Tigrice, da krenemo sa odgovorima>
1. žuti i beli šećer su u principu ista stvar. Žuti je manje prečišćen od belog-zato je žut a i de u bojama i do tamno braon (tad je najmanje prečišćen). To znači da osim šećera ima još nekih jedinjenja koja mu daju tu boju (inače bi bio beo) ali je ta količina nutritivno zanemarljiva!!!! odn.trebali biste da pojede dosta kg šećera da bi ste tako uneli nešt korisno za telo! Znači nije isplativo koristiti žuti šećer kao izvor bilo čega.
Ja sam generalno za upotrebu žutog ili smeđeg šećera (što tamnije-to bolje) jer ako ga već jedete onda neka makar i u mikronima to što jedete ima još nečeg osim energije (beli šećer ima samo energiju i ništa više!). Treba samo da budete svesni da su te količine "korisnog" u žutom šećeru zaista minimalne i sa spekta ljudskih potreba zanemarljive ali da ih ipak ima za razliku od belog koji nema ničega osim kalorija. Inače im je energetska vrednost ista i pravilo da ga treba jesti što manje važe i za njega kao i za beli šećer.
Svi ugljeni hidrati imaju istu energiju odn. u telu daju istu energiju bez obzira na to dali se radi ossloženim ili prostim ugljenim hidratima i njihovoj vrsti. Ovo značajno olakšava računicu energije neke namirnice (zato u tablicama nemate sastav po vrstama šećera koji neka namirnica sadrži već samo ukupan zbir istih), profesionalne tablice imaju još i taj podatak ali one služe za neke druge stvari a ne za procenu energije koju daje ta namirnica. Isto se odnosi i na masti i na belančevine.
Ono što nije isto je efekat koji u telu izaivaju različiti UH nevezan za energiju (sada ga ja zakomplikovah....). Da skratim: fruktoza i glukoza imaju istu energetsku vrednost ali glukoza podiže nivo šećera a samim tim i izaziva najjače lučenje insulina od svih šećera, fruktoza veoma malo i zato je savetuju onima koji imaju dijabet tipa 2 (nikako tip 1 jer ipak podiže nivo šećera u krvi samo znatno sporije i manje) i insulinsku rezistenciju.
Ali treba biti oprezan sa fruktozom: u većim dozama izaziva dijareju i mnogo je slađa od glukoze pa je traba jesti manje. Ne savetuje se onima na redukcionim dijetama jer ima potpuno istu energetsku vrednost kao što već napisah kao i beli šećer.
2. Energetsku vrednost obranog mleka uvek gledajte na pakovanju (piše). Orjentaciono-za punomasno oko 60 cal/100g a za obrano 40cal/100g, znači "ne pije baš vodu" računica 2:1 ali to nije toliko značajno jer je to stvarno mali nos kalorija da bi oko toga "cepidlačili". Niko se nije ugojio zbog 20 cal viška u nes kafi već zbog 500-1000 cal svakodnevnog viška tokom perioda od najmanje par meseci (otprilike stalni unos 200 cal u odnosu na potrebe tokom mesec dana goji 1 kg, znači da biste se ugojili 1 kg treba da unesete oko 6000 cal više da bi ste to postigli!). Nadam se da je jasno zašto je tih 20 smešno pogotovo ako je to povremeno.
Inače masnoća iz mleka nije štetna, naprotiv spada u korisne masnoće-naravno u meri i granici uzimanja (kao i sve). Ali se savetuje obrano mleko ljudima koji hoće da smršaju ne zbog "loših" masnoća u mleku već zbog smanjivanja energetske vrednosti obroka s obzirom da masti daju najviše energije. A često ljudi koji imaju višak kg imaju i višak triglicerida i holesterola pa je to još jedan od razloga za preporuku obranog mleka.
Znači tu treba razlikovati razlog, zašto se to radi, iako je suština ista, ponekad se zbog toga donese pogrešan zaključak, jer ne treba izbacivati punomasno mleko iz ishrane apriori-ima situacija kada ga baš treba uzimati (zato ja kažem da u ishrani čovek mora mnogo toga da zna jer ako samo delimično zna može da izvede pogrešne zaključke i da ponekad-što je jako često radi pogrešne stvari i sebi čini još više štete a ubeđen je u suprotno!).
3. O feti mislim da je ukusna i kalorična i slana (ima puno natrijuma)....eto, pa izvedite zaključak! Nije da ne sme- ko sme ako je sa merom-a neki (koji za to imaju razloga) bi trebali i da je izbegavaju što više! Naravno ako je samo ponekad onda može (ali često rečenica-"ovo ću da zamenim ako pojedem manje sa ovim", a to ponekad bude malo mnogo često i rezultira upravo sa BMI>25).
Phoenix, dobro ste pročitali i ti koji kažu dobro kažu da su veštački zaslađivači u najmanju ruku "nekorisni" za telo da ne kažem štetni jer se oko toga "lome koplja", naročito između onih koji ih proizvode i onih koji tvrde drugačije. Njih ima nekoliko tipova po sastavu a najčešči je onaj koji vi uzimate i najgori! Znači "batalite" svaki koji ima saharina i ciklamata (takvi nažalost čine 90% svih zaslađivača) jer su najslađi i najlakše se sa malo postiže slast-znači i finansijski naisplativiji. U zaslađivaču nema ničega što telu treba, samo opterećujete jetru da ga preradi pre nego što uspe da ga izbaci i metaboliše (današnja ishrana inako ima mnogo "hemikalija" da bi svesno unosili dodatak). Njihovim uzimanjem samo zadovoljavate svoju želju za slatkim (a razmislite da li je ona toliko važna da zbog toga sve svoje organe opterećujete).
Ja sam pre pobornik šećera-jedne kašičice ili 2 dnevno, dovoljno je za kafu ili čaj. Ima energiju (zaslađivač nema) ali kao što rekoh u prethodnom odgovoru niko se nije ugojio zbog 20 ili 40 cal viška već zbog mnogo više!
Kod dijabetičatra važi druga priča! Oni ne smeju da uzimanju šećer zato što im telo ne luči dovoljno insulina koji treba da ga metaboliše (zato moraju da koriste zaslađivače). Ali zaslađivače koriste nažalost i oni koji to ne moraju i potpuno su zdravi. Naravno i dijabetičari treba da razmisle o tome koliko toga koriste-da ga koriste što manje, jer oni već imaju poremećaj zdravlja-nažalost trajni i treba da se trude da ostale organe očuvaju u što boljem stanju što duže (jer dijabet-čak i kad je regulisan loše utiče na celokupno zdravlje i mora se biti mnogo disciplinovan da bi dugo ostali vitalni-što nije nemoguće).
Kupoholičarka, feta i jedan paradajz teško da predstavljaju večeru.....vi nemate višak sem po vašim estetskim merilima-ne kažem ja da je to zanemarljivo ali nemate višak po medicinskim merilima. Ako hoćete da smršate gledajte da to radite zdravo! Palenta ne čisti stomak, mada je zdrava i ne opterećuje želudac. Ali ako je jedete sa kajmakom i sirom (mada je to ukusno) onda ni ova priča ne važi.....kako ste zamislili da se uz masni kajmak (kajmak je 80 % mlečna mast) čisti stomak?! (odn. da se bilo šta čisti-pre će biti da se dobro "podmaže")!