Pozdrav Ankice,
Sta nutricionista preporucuje zeni od 50 godina (170 visina, 101 tezina), koja je vec par godina u menopauzi, i relativno dobrog zdravlja? (reumatski faktor mi je pozitivan) Sta je to sto treba da jedem 'pod obavezno', a ipak da dodje do gubitka tezine?
Kako bi trebalo da izgleda moj jelovnik?
Probala sam UN dijetu, ali sam posle 30 dana i izgubljena 4 kg, odustala. Ono sto mi se nije dopalo je premalo proteina na ustrb skrobnog i ugljenohidratnog dana, znachi, tog jednog proteinskog dana treba da biram da li cu meso ili mleko, a sutradan da se najedem krompira ili prekosutra shpageta i kolacha! A ovamo da plachem za sirom i jogurtom .. u toj dijeti je mesecno i jedan vodeni dan, koji kod mene nije dolazio u obzir.
Moram da napomenem da kasno ustajem i kasno lezem, pa mi nekad dorucak pada u doba ruchka, ali zato mi je doba za veceru pomereno ka sitnim satima, no, takav je moj zivot pa bi i dijeta trebalo da ga sledi .. umesto da menjam zivot u odnosu na dijetu, sto je neizvodljivo, s obzirom da se radi o ukorenjenim navikama koje mi odgovaraju, i ako je to za nekoga pogresno, za mene je pravo.
Sto se tiche namirnica - nisam ni na sta alergicna, jedino sto meso nesto ne volim, mada mi u dijeti odgovara jer je zasitno. Ono sto jedem-pijem godinama ne bih da se odreknem ako ne mora - kasika ribljeg ulja, voda sa medom i jabukovim sircetom ujutro, jogurt sa lanenim semenom i susamom.. brusnice, orasasti plodovi .. stangla crne cokolade 1 nedeljno .. eto, ako i to moze da se ukomponuje u dijetu.
Jedva cekam odgovor