Zaključana tema 12 postova Stranica 1 od 1
nutricionista odgovara januar-mart 2014
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od ankica » pre 10 godine

    Na vaša pitanja odgovara Ankica Simić nutricionista-dijetetičar sa dugogodišnjim iskustvom u tretmanu poremećaja ishrane odraslih, planiranju dijetetskog
    režima ishrane bolesnika, kao i iskustvom u organizovanju i planiranju ishrane dece.
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • papaja
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od papaja » pre 10 godine

    Poštovana, nadam se da postavljam pitanje na pravom mestu.
    Imam 34 god, dvoje dece, i od poslednjeg porodjaja ( okt,2012,) osecam se jako slabo , umorno i boli me nekako citavo telo, svaka kost, zglobovi, ledja, često i glava i kao da sam puna toksina, a naravno tu je i neko kilo viska. Visoka sam 167cm a imam 68 kg, izrazito u predelu trbuha je salce nagomilano. Pokušavala razne dijete.

    U obe trudnoce imala sam gestacijski dijabetes, te mi je rečeno da i van trudnoće povedem računa o ishrani. Imam hashimoto, astmu i malo povisen holesterol.

    Poslednja dijeta koju sam pokušala je zapravo hrono ishrana, koja mi je prijala osim što mi je nedostajalo voće. Volim voće baš, baš.... E onda sam čitajući o nekim alternativnim načinima ishrane tipa presna ishrana, uvidela da zivotnjski proteini tj meso , mleko, jaja nisu dobri za ljudsku ishranu , pa sam odustala od hrono i počela da se "plašim" i zivotinjskih namirnica i hleba u ishrani. Sa druge strane, nisam dovoljno upućena u to koliko bi vegeteraijanski način ishrane bio bezbedan po zdravlje, hoću li imati manjak proteina ili nekog vitmamina, treba to znati izbalansirati? I tako sam vam ja sada ni na nebu ni na zemlji i nemam pojma kako da se hranim, da izgubim koju kilicu, ne provociram pankreas i postanem malo zdravija?

    Unapred zahvalna Maja
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od ankica » pre 10 godine

    Postovana Papaja, uzrok vaseg loseg osecaja je Hashimoto......holesterol nema uticaja (bar ne takav da se fizicki oseca) a astma smanjuje snabdevenost tela kiseonikom sto dodatno pojacava osecaj `nemanja snage`.
    Nivo hormona stitne zlezde se mora izbalansirati, to ce resiti vas problem. Medjutim problem sa tim jeste sto cete stalno morati biti na terapiji i sto ta regulacija nikad nece biti stalna odn vremenom ce se menjati nivo hormona, odn u pitanju je progresivna bolest koje se necete moci lako osloboditi klasicnom medicinom, vec ce ona napredovati.
    Ako je bolest tek u zacetku mozete pokusati sa homeopatijom, nista necete izgubiti ako ne uspe (hormonska supstitucija je tu kao i do sada) ali ako uspe mogli bi ste resiti svoj problem. Kod zapustenih i dugotrajnih bolesti ne pomaze, na zalost.
    Homeopatija dosta uspesno resava i probleme sa astmom.
    Nadjite jako dobrog strucnjaka za to, mnogi govore da se njom bave ali jako malo njih zaista o tome nesto zna!
    Savetujem vam dosta odmaranja (sto priznajem sa dvoje male dece nije lako), sto vise spavanja, proverite nivo gvozdja-on zna da da slicne simptome, ako je u manjku, vezbe za balansiranje tela u energetskom smislu (joga, tai chi), pod obavezno zdravu ishranu!
    Vegetarijanstvo ako nije veoma strucno planirano, ume da bude kontraproduktivno, isto se odnosi i na makrobiotiku koju bih vam pre preporucila nego vegetarijanstvo od slicnih pravaca (opet kazem o tome se mora dosta znati jer vegetarijanstvo nije samo `nejedenje` mesa niti je makrobiotika kuvanje integralnih zitarica vec citava filozofija ishrane i morate nauciti da mislite u tim terminima s jedne strane a sa druge mislim da vama ne bi potpuno odgovarala), ....
    ja vam savetujem da se za pocetak okanete novotarija kad je ishrana u pitanju, bacite na nesto umerenije (nije tacno da jaja i mleko bas toliko ne valjaju), tradicionalno sa nasih prostora i zdravo a to je balansirana ishrana!
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • Sandra80
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 6
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od Sandra80 » pre 10 godine

    Poštovana;
    molim Vas da mi preporučite neku dijetu jer sam već polako stvarno očajna;
    ovakvo je stanje;
    nakon porođaja a posebno nakon dojenja udebljala sam se 12 kg i imam 80, visoka 168. Izgledam i osjećam se očajno. Ali upala sam u začarani krug neuspješnih dijeta.
    Isprobala sam LCHF prehranu,ali mi ne odgovara, imala sam konstantne mučnine i treskavice. Zatim sam krenula na un dijetu i tu sam imala pomak od 5 kila, ali sam opet prekinula prije svega zbog kiseline i bolova u želucu nakon voćnog doručka te radi monotonosti ishrane.Bukvalno sam jela stalno istu hranu.

    Inače, ne mogu izdržati neke režime ishrane gdje se može jesti sve ali manje, ili izbaci slatko a ostalo kako hoćeš...Kod mene to ne ide, ako nemam propisano što i kako, jedem do iznemoglosti.

    Slatko( baš sve i čokolade i kekse i bombone...) ne jedem već godinu dana ( dok sam dojila, dijete je imalo alergije i sve sam to izbacila) isto tako mlijeko i mlječne proizvode. Prije svega zbog dojenja a kasnije jer mi jednostavno ne nedostaju i teško mi padaju na želudac

    Evo, malo sam sve zbrda-zdola, molim Vas za savjet i mišljenje!

    Hvala!
  • Lopi
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od Lopi » pre 10 godine

    Поштована,

    Желим да чујем ваше мишљење о мојим губицима килограма и искуству са дијетама јер пре овога нисам консултовала никада нутриционисту зато што сам сматрала да знам довољно о здравој исхрани и да је увек воља оно што покреће човека...па и у одлуци о држања дијете...

    Имам 29 година, за мало више од годину дана успела сам да скинем 43 кг :) . Прво уз помоћ УН дијете, 15кг а после тога уз исхрану на 3 сата што је подразумевало 2 воћне ужине и д-тонус и шоља баланса, р-око 150г неког посног меса са каш.уља и салатом(нисам мешала протеине и скробно поврће) и парчетом тонуса и в-салата и мало неког ниско калоричног сира, углавном....у преводу до 1200 калорија дневно.

    Онда је уследио период одржавања од око 3 месеца, понекад уз неки колач уместо воћа и то је ок функционисало...нисам се гојила међутим уследио је период од око 6 месеци када сам све више и више јела слаткише и све што ми дође под руку и у том периоду набацила 9 кг :crybaby:

    Сви моји напори да кренем на 3 сата да једем (што је у принципу, по мени, најздравије), нису уродили плодом, стално бих се враћала слаткишима...И онда сам се поново одлучила за УН дијету јер је то дијета где се не гладује и надам се губитку од 15 кг... Сада ми је 21. дан и фино издржавам. После овога (ако се испуни тих -15кг), желим још -15...

    Шта мислите, који је најбољи пут до мог циља?

    Хвала унапред! :)

    Срдачан поздрав!
  • snex
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 8
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od snex » pre 10 godine

    postovana,
    imam i ja pitanje za vas. zelim da cujem vase misljenje o un dijeti. ja sam na ovoj dijeti od 9.1 i do danas sam skinula nekih kilavih 6 kg. visoka sam 165 a startovala sam sa 85 kg. nisam gladna i dijeta mi skroz odgovara ali citajuci forum ja sam skinula jako malo. imam osecaj da ova dijeta nije za mene ali sam uporna da istrajem sva tri meseca.
    da li je ovo ok i da li ima neka druga dijeta ili nesto da ubrzam metabolizam pa da te kile krenu malo brze da odlaze.nikad se nisam konsultovala sa nutricionistom i neznam da li sam na pravo mesto postavila pitanja i nedoumice.
    unapred hvala
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od ankica » pre 10 godine

    Snex, a koliko bi ste vi hteli da smrsate kilograma za mesec dana?-12,15, 25?
    Jel bi ste onda bili zadovoljni?
    A jeste li taj visak koji imate dobili za mesec dana?
    Ako niste onda nemojte ni pitati da li moze brze tj onoliko koliko vama treba za mesec dana!
    U principu moze.
    Ne jedete nista sem vode, padnete u nesvest...ali kilogrami idu!
    Razbolite se-kilogrami idu jos brze.....
    imate neki operativni zahvat....ehej, eto vas mrsave.
    Ako vam se nista od ponudjenog ne svidja, naoruzajte se strpljenjem.
    Pravilno mrsavljenje je 3-4 kg mesecno (uz male varijacije kako koji mesec-nekad 2, nekad 5).....sto znaci da ste vi to dobrano duplirali. I jos vam nije dosta.
    ..... da dodjete kod mene tek ne biste bili zadovoljni!
    Onda lepo ostanite na UN dijeti.
    Ono sto njome necete nauciti (ma kako i koliko brzo ili efikasno izgubili kilograme) jeste kako da ocuvate tu tezinu a da ne morate konstantno biti na `programu` bilo mrsavljenja, bilo odrzavanja.
    Onog casa kad se vratite na staro i kilogrami ce se vratiti na staro.
    Zasto?
    Zato jer pojma nemate kako pravilno da jedete sem ako vam neko ne napise da danas npr ceo dan morate jesti voce...a to je sve samo ne `normalno`...zato cete ako vratite na stare navike, uraditi potpuno istu stvar.
    Logicno zar ne?
    Postoji i druga mogucnost-da budete doveka na programu odrzavanja....za rezultat nije lose!.....pitanje je da li zelite tako da zivite narednih 20, ili 50 godina? (posto ne znam koliko imate godina).
    Treca varijanta jeste da posetite nutricionistu, da dobijete program ishrane kojim bi ste promenili svoje navike.
    Ali onda morate biti znatno strpljiviji od ovoga sada.
    Sta god da odlucite, sve najbolje vam zelim.
    Postovana Lopi, i vi procitajte sta sam napisala Snex za UN dijetu, pa odlucite.
    I vama sve najbolje zelim.
    Sandra 80,- a sta da vam kazem sem da ste vi zivi primer onoga zasto razni sistemi dijeta ne deluju u praksi na duge staze.
    Desi se ono sto i vama...ili vam je zlo ili ne mozete tako da izdrzite da se hranite zauvek...sto i nije normalno u krajnjoj liniji.
    Pa nije `zdravorazumski` jesti proteine i masti u vecinskom odnosu nasuprot ugljenim hidratima!
    Svakome ko ista zna o metabolizmu, fiziologiji i biohemiji bi bilo logicno sta ste dozivljavali i zasto!
    Problem su ljudi koji o tome pojma nemaju pa veruju u sve sto procitaju, na zalost.
    E, sad posto ste videli na licnom primeru kako ne treba, onda krenite onako kako treba.
    Pravac nutricionista, da vam prepise dijetu sa balansiranim odnosom masti, ugljenih hidrata i proteina i dovoljnom energetskom vrednoscu (iznad BMR) pa cete videti razliku.
    Pozdrav.
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • beca
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 31
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od beca » pre 10 godine

    Volela bih da čujem vaše mišljenje o ovoj dijetu koju koristim trenutno. Imam preko 30kg viška, visoka sam 166cm, a teška 103kg (bilo je 106). Imam 37god, majka dvoje dece. Mnogo slabo sam se kretala, ali sada upražnjavam svakodnevne šetnje od po 1,5-2h.
    Ponedeljak
    10h - 130g pirinca, 3 cela jaja
    14h - 130g pirinca, 200g ribe (skusa, som, oslic, losos)
    18h - 200g belog mesa, salata + supena kasika maslinovog ulja (svo povrce je dozvoljeno)
    22h - 2 belanca
    pola sata pre spavanja - 100g niskomasnog mladog sira (10% ili manje mlecne masti), 20g badema

    Utorak
    10h - 100g pirinca,200g ribe (skusa, som, oslic, losos)
    14h - 100g pirinca, 3 cela jaja
    18h - 200g belog mesa, salata + supena kasika maslinovog ulja
    22h - 2 belanca
    pola sata pre spavanja - 100g niskomasnog sira, 20g badema

    Sreda
    10h - 60g pirinca,200g ribe (skusa, som, oslic, losos)
    14h - 60g pirinca, 3 cela jaja
    18h - 200g belog mesa, salata + supena kasika maslinovog ulja
    22h - 2 belanca
    pola sata pre spavanja - 100g niskomasnog sira, 20g badema

    Cetvrtak
    10h - 60g pirinca, 3 cela jaja
    14h -200g ribe (skusa, som, oslic, losos)
    18h - 200g belog mesa, salata + supena kasika maslinovog ulja
    22h - 2 belanca
    pola sata pre spavanja - 100g niskomasnog sira + 20g badema

    Petak
    10h - 60g pirinca, 200g ribe (skusa, som, oslic, losos), salata + supena kasika maslinovog ulja
    14h - 60g pirinca, 3 belanca
    18h -200g ribe (skusa, som, oslic, losos)
    22h - 2 belanca
    pola sata pre spavanja - 100g niskomasnog sira, 20g badema

    Subota
    10h - 300 krompira, 100g belog mesa, salata + 2 KAFENE kasike maslinovog ulja
    14h - 3 cela jaja
    18h - 300g krompira, 200g ribe (skusa, som, oslic, losos), salata + 2 KAFENE kasike maslinovog ulja
    22h - 2 belanca
    pola sata pre spavanja - 100g niskomasnog sira + 20g badema

    Nedelja
    10h - 400g krompira, 100g belog mesa, salata + 2 KAFENE kasike maslinovog ulja
    14h - 3 cela jaja
    18h - 400g krompira, 200g ribe (skusa, som, oslic, losos), salata + 2 KAFENE kasike maslinovog ulja
    22h - 2 belanca
    pola sata pre spavanja - 100g niskomasnog sira + 20g badema
    Naravno sve se sprema bez ulja (kuvano ili pečeno na teflonu ili rerni), sir je ispod 10% mm
    Start 18.02.2014- 106kg
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od ankica » pre 10 godine

    evo ovako,
    ne znam iskreno koliko cete na ovaj nacin smrsati.
    energetska vrednost dijete je poprilicno velika.....ide se na povecan unos proteina ali i masti (narocito zasicenih) uz smanjen unos ugljenih hidrata.
    Prostih secera uopste nema (nema voca niti icega slatkog)....nema hleba........GI indeks nema znacaja....pirinac ima visok, krompir zavisno od nacin prireme-srednji ili niski......
    Ova dijeta pripada tzv LCHF dijetama, dovodi do zakiseljavanja tela.....voce uglavnom daje alkalnost.
    Popularna je dosta u Svedskoj tj odatle i potice.....
    da li cete ista postici ovim ne bih znala a da sebi ne napravite problem......zavisi dosta i od zdravstvenog stanja i opsteg stanja organizma kao i od metabolizma tj genetske predispozicije (kako i od cega se gojite da li prvenstveno od masti ili ugljenih hidrata).
    Ono sto je sigurno gladni necete biti....moze vam biti muka, imati grceve, specifican zadah iz usta....
    Ja vam ne bih preporucila, dijeta je dosta extremna.
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • beca
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 31
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od beca » pre 10 godine

    Uh, sad ste me baš zabrinuli. :(
    Problem moje gojaznosti potiče od skoro pa nikakve fizičke aktivnosti i ishrane koja je bazirana na dosta hleba, peciva....i takozvane suve hrane itd . Slabo volim povrće. Tako da onako prosto rečeno "testo i sve od testa me "ubija""... Sada sam počela da idem u svakodnevne šetnje od najmanje 3km (kako koji dan),tako da je lepo počelo, ali me sad brine ovaj vaš komentar.
    Šta bi ste mi onda preporučili? Kod nutricioniste ne bih išla, iz razloga što u našem malog gradu nema kvalitetnog. Da li možda da sastavim neki jelovnik od voća, povrća, grilovane ili kuvane ribe i mesa, naravno bez slatkog i testenina??? I da bude 5 manjih obroka.
    Sada sam totalno zbunjena :neznalica:
    Pomozite ako ikako možete.
    Ovaj savet od jednog nutricioniste sam našla na internetu, kažite mi jel to u stvari osnova pravilne ishrane:
    "Doručak
    Najvažniji je radnim danima. Vikendom, ako duže spavate, možete da preskočite doručak, jer je san bitan kao hrana.
    Za doručak treba unositi mlečne proizvode (nemasni jogurt ili sir) i ugljene hidrate (dvopek ili tost ili parče hleba) i naravno proteine (jaje, šunka ili pršut). Ako znate da će vam dan biti lak, nenaporan, doručkujte čaj s dvopekom i džemom za dijabetičare, jer on u sebi ima fruktozu.
    Užina
    Voće: između 150-200 g sezonskog voća
    Ručak
    Supa ili čorba, crveno meso ili riba, bareno ili grilovano povrće i obavezno salata.
    Užina
    Voće ili vitaminska salata
    Večera
    Ako u toku dana niste uneli mlečne proizvode, onda ih jedite za večeru. Možete pojesti i riblju paštetu ili tunjevinu. Uzmite i salatu cezar ili karpaćo. Gramaža za testeninu za ženu je po jednom obroku 60-80 g suvo merene paste ili pirinča, a za muškarce 100 g."
    Start 18.02.2014- 106kg
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od ankica » pre 10 godine

    Nemojte da vas brinem....ja samo kazem kakav je to tip ishrane.....normokalorijski (znaci ne dijetalan), bogat mastima i proteinima i siromasan ugljenim hidratima.....kao sta moze da izazove.....tesko da unos od 35-40% mahom zasicenih masti i 25-30% proteina moze da bude `zdravo`.
    Kazu da ima ljudi koji se ovako hrane pa `im nije nista`....ali to su mahom ljudi koji su na to genetski navikli....sta mislite npr gde eskim da nadje jabuku?...pa naravno da ce mu ishrana biti prebogata proteinima i mastima....isto se odnosi i na narode Svedske.....tamo je hladno, ima malo voca, povrca ili zitarica koje tamo mogu da uspevaju, ishrana se vekovima bazirala na mesu, mlecnim proizvodima (stocarstvo), i tek ponekim `komadom` povrca maltene kao zacin.
    Naravno savremeni Svedjani uvoze sve sto nemaju i sada to nije problem.....ali ja verujem da ce njima zbog vekovne naviknutosti na odredjeni tip ishrane ovakav jelovnik mnogo manje stetiti nego recimo ljudima sa ovog naseg podneblja, gde smo navikli da je osnova ishrane zito, mleko,, povrce, voce, jaja pa tek onda meso.....ovo je nekome sa ovih podrucja mnogo veci metabolicki sok, nego narodima severne evrope....narocito uzev u obzir i temperaturne razlike. oVakav tip ishrane je dobar za `hladnocu`...ove namirnice `greju` tj podsticu proizvodnju toplote u telu.....leti.....i sami znate sta se jede.
    Ko je vama propisao gore navedeno?
    Ovo dole vec nije lose.
    Bar je svakako znatno bolje od prethodnog.
    Jeste u sustini to `ukratko` osnova pravilne ishrane (covek naravno ne moze online da isprica celu struku na pola strane).
    Tu jedino fale kolicine za redukcionu dijetu prema vasoj tezini i visini....
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • beca
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 31
    Pridružio se: pre 10 godine

    Re: nutricionista odgovara januar-mart 2014

    od beca » pre 10 godine

    Hvala na savetima.
    Onda ću se pridržavati ovog drugog, a za količinu ću se već nekako snaći (mislim da znam barem odprilike koliko treba).
    A dijetu sam dobila od jednog poznanika, koji mi je tvrdio da je super (mada sam ja od početka imala pitanja i podpitanja). Prvo mi nije bilo jasno da ne ide voće nikako, pa mlečni proizvodi samo taj sir na kraju dana itd itd. Nije mi prvi put da držim dijetu i do sada nikada nisam imala nikakvu propisanu, već sam jednostavno neke stvari izbacila, a sve ostalo smanjila i drugačije spremala. Mislim da ću pokušati ponovo tako, jer stvarno kod nas nema dobrog nutricioniste.
    Svaki savet je dobrodošao :pivo:
    Start 18.02.2014- 106kg
Zaključana tema 12 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju