Zaključana tema 122 postova
Nutricionista odgovara (Januar/Februar 2009)
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od Praslin » pre 16 godine

ankica napisao:procenti se odnose na energiju, nikako na grame-napravićete velike grešeke!!!!....a to treba uzeti samo kao okvir (tj.ono koji se ne bave profesionalno izradom jelovnika-jer će se max.upetljati i to ne preporučujem). To govori koji je odnos između različitih grupa namirnica, s obzirom da je Lasata pitala a ja već rekoh da ne postoji tačan broj grama neke namirnice jer to zavisi od energetske vrednosti jelovnika a i namirnice u okviru jedne grupe nekmaju istu energiju (npr.mleko i kačkavalj nisu ni energetski ni nutritivno isti iako spadaju u istu grupu jer se kačkavalj logično pravi od mleka pa ga tu morate i svrstati)
    To treba da pokaže da se ne mogu držati dijete tipa UN isličnih gde se tokom jednog dana unosi samo po jedna ili 2 grupe namirnica.

Dobro, ded, ne moraš odmah da padaš u vatru :)
    Skinula sam crvenilo da bi se lakše čitalo.

Elem, ne slažem se sa boldovanim. Naravno da je dobro otići kod nutricioniste ili dijetetičara, posebno ako postoje ozbiljni zdravstveni problemi. Ja sam prva otišla kod interniste - dijetetičara kad sam imala problem, da bih bila sigurna, jer sam smatrala da mi je zbog velikog viška kilograma ugroženo zdravlje.
    Međutim, ne mislim da oni koji nisu prošli formalno školovanje u oblasti nutricionizma ne mogu da sračunaju dobar jelovnik. Nije to baš tako teško, informacije o nutritivnim vrednostima namirnica su dostupne na sve strane, a da sabiramo smo naučili odavno. Postoje i pomagala. Na primer, ja imam softver koji mi vrlo precizno izračunava kalorije, odnose nutrijenata, čak i unos vitamina i minerala.

Lično mislim da bi deo osnovnog obrazovanja svakog čoveka trebalo da budu osnove znanja o zdravoj ishrani. To je čak i trebalo da se uči u okviru nekadašnjeg predmeta "Domaćinstvo" u osnovnim školama (ne znam da li to još uvek postoji, ali se nikada nije radilo kako treba).
    Bez ljutnje, ali mislim da se pravi bespotrebna mistifikacija oko izrade jelovnika.

Veliki pozdrav!
    P.
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 16 godine

od ankica » pre 16 godine

ja ne kažem da je to nemoguće već samo da onaj ko ne zna max.može da pogreši i pri tom misli da je u pravu....elem moje vežbe iz te teme su trajale po 6 časova tokom 3 semestra iz jednog predmeta i još po 2 časa tokom godine dana iz dva predmeta. Pa valjda to nešto znači...isto bez uvrede i naravno nema ljutiš.....
  • Praslin
    Urednik
    Urednik

od Praslin » pre 16 godine

Ne sporim ja da si ti mnogo učila na tu temu.
    Ono što ja hoću da kažem je da vidim ulogu nutricioniste više kao nekoga koji treba da nauči ljude kako da se hrane, a ne kao nekoga ko treba da im daje gotove recepte za ishranu.
    U tom smislu treba da budete (po meni) kao učitelji, dakle ne da pišete pisma umesto svojih đaka, nego da ih naučite da pišu (odnosno prave jelovnike) sami.
    Ako kreneš sa stavom "nemojte sami, zapetljaćete se", zapravo ne učiš ljude ničemu, osim da dođu i da sve klimajući glavom prime papir od tebe krajnje nekritički. Ja ne vidim tako ulogu nutricioniste, ali razumem da su vas tako možda učili, jer je to jedna od (po meni) najvećih boljki medicinskih radnika ovde, a mogla bi da se opiše rečenicom (koju sam više puta čula od raznih lekara): "nemate vi šta da pitate i čitate, vaše je da radite kako vam ja kažem".

Dosta od mene. Uzdravlje!

Pozzzz
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Pa to i jeste i nije tako.....Jeste da to teorijski zvuči odlično, ispravno, logično,....ali (uvek ima neko ali) i nije tako.
    Da uzmemo primer "uobraženih lekara", mojih kolega (nadam se da neće ispasti da ih branim jer među nama zaista postoji kodeks kolegijalnosti ali to je po meni jedna od lepših stvari u ovom poslu-ružna je-ego):
    Šta bi bilo kada bi lekari sve ljude ovog sveta učili da se sami leče?! :shock: , Ja iskreno ne smem ni da zamislim kako bi izgledalo tome naučiti ljude raznih godišta, nivoa obrazovanja, interesovanja.....
    Pa onda npr.automehaničari treba sve nas da uče da popravljamo kola, menjamo auspuh isl, krojači da sami skraćujemo pantalone i šijemo, pekari da sami sebi pečemo hleb, frizeri-da se šišamo, farbamo, obućari da lepimo flekice......
    Lekarska profesija je kao i svaka druga u suštini profesija pružanja usluge-a usluga je da lečimo, ne da obrazujemo u bukvalnom smislu-to rade učitelji. Zadatak nutricioniste je da propisuje dijete, sastavlja jelovnike, organizuje ishranu u velikim kolektivima.
    Naravno i jedna i druga profesija treba da obrazuje široke narodne mase ali u smislu kako da sačuvaju svoje zdravlje, u mom slučaju šta je pravilna ishrana, šta i kako da jedu....a ne da im objašnjavam teorijske postavke nutricionizma (isto kao što npr. kozmetičar ne samo da treba nego i mora da posavetuje klijenta kako da neguje kožu ali ne i da ga uči kako da radi tretmane, niti zašto se to radi tako ili ovako-to prosto nije domet prosečnog klijenta koji ne samo da se u to ne razume-nego u većini slučajeva i neće da se u to razume!).
    Ono što ja mislim da bi trebalo (bez ikakve lažne skromnosti) je da našem narodu generalno treba podići nivo kulture i obrazovanja -uključujući i kulturu ishrane. To treba raditi u školama-promeniti obrazovni sistem u mnogim aspektima.
    Naš problem je u tome što ljudi mnogo ne znaju i iz tog neznanja misle da je sve lako i da svako ne samo da treba nego da se u najmanju ruku u sve i razume!!!
    Čovek uvek što manje zna misli da sve zna-tek kad nešto znate vi u stvari počinjete da shvatate koliko ne znate.....
    To je utoliko više izraženo ukoliko je krajnji proizvod intelektualna usluga-po principu "ma, ja to sve umem sam-šta tu ima da se filozofira"-nekako ukoliko je u pitanju npr.sašiven sako ljudi misle da je to mnogo više rad nego znanje.
    Znanje je proizvod za koji su ljudi "učili i mučili" da ga steknu i kao takav treba i da se naplati kao i svaka druga roba. Mislim da generalno vlada stav da bi nas trebalo da bude sramota što prodajemo svoje znanje za novac-pa onda treba da sve radimo "pro bono", jer se ono ništa ne ceni već spada u grupu "filozofiranja" zato što se krajnji proizvod vizuelno ne vidi.
    Oni koji pružaju usluge imaju pravo da od istih zarađuju za život od kao i svaka druga profesija o čijem naplaćivanju niko i ne polemiše (pekaru još niko nije osporio da svoje "tajne" recepte ne treba da naplaćuje u vidu robe-tj,peciva i da treba da ih deli kao štampane brošure svakoj domaćici na ulici da bi je "podučio" kako da bolje peče porodici kolač, a verujte provereni recepti vrhunskih majstora su najstrožije čuvana tajna i to mnogo više nego što je to znanje lekara i drugih medicinskih radnika!!!)
    Eto toliko i od mene na tu temu....
    Naravno sve u cilju konstruktivne polemike a nadam se da ćemo se sa pitanjima uskoro vratiti u "nutricionističke vode" u konkretnom smislu....
    Pozdrav :007:
  • lasata
    Urednik
    Urednik

od lasata » pre 16 godine

Slazem se da svoje znanje treba naplatiti... Ali ovo je mesto gde volontiramo i pokusavamo na najbolji moguci nacin da pomognemo ljudima koji nisu iz nekog razloga spremni da posete nutricionistu... Nevazno da li je to finansijski ili neki drugi razlog a svi jako dobro znamo da su vise u pitanju ti drugi razlozi... Uniformne dijete koje nam daju nutricionisti i pored svih maltretiranja, vadjenja krvi, ispitivanja itd. Takodje i cekanje... Dok se zakaze nutricionista, izvrse svi potrebni pregledi i dodje na red prodje nas volja jer se zna da smo slabe volje... Da nismo ne bi bili ovde gde jesmo sa problemima koje imamo...
    Sto se marketinskog dela tice svima su nam poznate cinjenice koje ste izneli i upravo te cinjenice (vaznost finansija i nedostatak humanosti i topline) su nas dovele ovde... Tu smo i tu ostajemo snalazeci se sto bolje mozemo... Uceci zajedno, napredujuci zajedno i bodreci jedni druge... Ni jedan nutricionista ovog sveta ne moze da nam pruzi takav podstrek, podrsku i toplinu kakvu imamo na ovom forumu... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

Vidim da je ovde baš dinamično!

Ja poštujem svaku profesiju pa i Vašu ali se isto tako slažem i sa Prasin, Lasatom,...

Recimo, ja sam bila u Centru za prevenciju u svom gradu, gde su mi nakon raznih predloga dali dijetu(kliknite da pogledate ako Vas zanima). Rekli su mi da se javim nakon 2 nedelje. Ja za te 2 nedelje nisam skinula ništa. A onda sam saznala od svojih kolega i prijatelja da su svi slične težine kao ja dobili istu dijetu. Kada sam otišla na sledeću kontrolu sa -3kg oduševljeno su rekli da eto deluje i preporučili mi neke tablete na M (ne mogu da se setim koje) koje se naravno kupuju u apoteci uz istu dijetu. Ispričala sam im da nisam skinula kg zahvaljujući njima već samoj sebi i softweru koji mi izračunava kcal i nutritivnu vrednost namirnica, naravno sve sam to imala na flashu i pokazala im, da bi one odmah tražile kopiju...Više tamo nisam odlazila. Vi ste apsolutno u pravu kada kažete da je sve individualno i ja sam mislila da sam dobila dijetu prilagođenu sebi nakon toliko analiza, razgovora...
    Kako ja sada da verujem nekom nutricionisti koji će mi sastaviti dijetu i kome treba da platim!!! Oprostite ali ne mogu.

No, ako ste nakon svega raspoloženi da mi odgovorite na pitanja (bez sastavljanja dijete :D ) evo:
    1. Vaša preporuka za večernji obrok?
    2. Kada najkasnije uveče jesti?
  • Rea_Bi
    Početnik
    Početnik

od Rea_Bi » pre 16 godine

Da ti Ankice pravo kazem ,ja sam pomalo razocarana :( .Jedva sam docekala da se neko strucan javi a sad se osjecam kao ona lija kojoj je zdral gladnoj dao da jede iz duboke ,uske posude ,pa ona ne moze da dopre do hrane ,vec samo gleda u nju i muci se.Ja prosto ne znam sta da pitam kad je jedini odgovor"Otici kod nutricioniste".Ili da te lijepo zamolimo da svima nama koliko nas ima prepises dijetu ,sto je pretpostavljam nemoguce :o .Otisla sam i ja po strucnu pomoc kod nutricioniste.Uzele nalaze i ja i sestra.Moji sa povecanim trigliceridima i holesterolom ,njeni uredni.Dobijamo identicnu dijetu ,osim sto su meni zabranjena jaja a njoj dozvoljena povremeno.Bile smo ne malo iznenedjene kad smo pri kontrolama otkrile da svi u cekaonici imaju istu dijetu sa malim oscilacijama.E sad ,ili ipak imaju neka generalna pravila koja se mogu dati kao savjet ,ili ja nijesam nasla dobrog nutricionistu.I kako znati koji je dobar?Ja sam lijepo mrsala ,ocito uz jednu jednolicnu dijetu istu od pocetka do kraja.Dosla do kraja ,uspjesno dostigla preporucenu tezinu i dobila preporuku da se tako hranim citav zivot ,samo da povecam kolicinu voca i povrca :o .Jednolicno i dosadno .Pa je i bilo logicno da se uz svoju ludu prirodu ubrzo vratim na staro.Ovakva losa iskustva nas otjeraju od strucne pomoci i bacaju u losa rjesenja.
    Moje pitanje je"Koja skola se zavrsava za zvanje nutricioniste?" i
    Da li je obavezan zajednicki rad nutricioniste i psihologa? Meni se cini da su rezultati na duge staze nemoguci bez ove sprege.
    Nadam se da ce ovo sto sam napisala pomoci i nama , i tebi da nas bolje razumijes.
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Možda vas iznenadi ali ja se u potpunosti slažem sa svime što ste naveli (lasata, Rea bi i Ella). Tačno je da moje kolege tako rade, imaju iste "recepte" sa malim odstupanjima za svakoga. To znam jer sam radila u državnom zdravstvu....zašto je to baš tako-ne znam....malo mora a moglo bi i drugačije......valjda se nema vremena.....mi smo se trudili da svakome obratimo pažnju koliko možemo i da pravimo dijete za svakoga posebno "na licu mesta" a opet što je brzo to bude i kuso pa onda opet dođete do nekih uopštenih šablona. A bili smo prebukirani (po 40 ljudi dnevno, od toga stignemo 20, dok se svako premeri, skine, obuče, pola sata razgovora, nas dve smo radile paralelno, ni na pauzu nekad ne stignemo i opet njih 20 vratimo kući....ljudi naravno polude.....). Onda valjda neki dođu na zaključak da je bolje svima "uvaliti papir" sa opštim preporukama i kraj priče, tako svi stignu na red. I to jeste nedopustivo ali je tako i tu nema smisla komentarisati.....
    Ja ću vam pomoći koliko mogu sa onim što na ovaj način može, forumi su odlična stvar koja funkcioniše po principu podrške i to je velika stvar.....naravno ne možete očekivati univerzalne delujuće dijete jer to ne postoji kao ni detaljna uputstva po principu da svešto treba da znate naučite u 2 posta....i to je nemoguće (nadam se da jasno i zašto).
    Ali zato možete dobiti odgovor na konkretno pitanje na koje se može odgovoriti jasno i kratko.....za sve ostalo morate raditi dijetu za sebe jer to zahteva bar 2-3 sata rada onoga koji vam to radi, plus kucanje, plus objašnjavanje plus praćenje vas kao klijenta i to (da zanemarimo trud i znanje koji stoje iza toga i da to i bude "pro bono") jednostavno ne može putem foruma.
    Pa da krenemo na pitanja:

-postoji sprega između psihologa i nutricioniste i ja tako i radim sa jednom devojkom kada je to potrebno
    -uveče možete jesti vremenski do kad želite (ja se ne slažem sa teorijama "posle 18 h ne jesti do ujutro u 8" tako propisno izgladnite pa se posle tokom dana prejedete, već morate jesti malo a često) ali mora proći bar 2 sata od poslednjeg obroka i odlaska na spavanje, da vam varenje ne remeti san ali je zato važno šta jedete.....uveče treba da jedete lako svarljive namirnice, mogu i kuvane ali i kao suv obrok, može mleko i mlečni proizvodi-što je još bolje (sutlijaš, čaj sa džemom i hlebom, sendvič od tostiranog hleba i neki namaz, salata od povrća, riba iz konzerve sa nekim povrćem i sl)
    -da bi se bio nutricionista završava se viša medicinska škola (sada po Bolonji ima drugi naziv)
    tog smera i radite u sprezi sa lekarom koji ima specijalizaciju iz higijene ishrane za one pacijente koji imaju još neki zdravstveni problem osim kilograma. Lekar propisuje vrstu dijete a nutricionista izrađuje jelovnik i radi sva merenja (% masti , težine, debljine kožnog nabora isl). Po potrebi šaljemo pacijente i kod psihologa ali naš svet na žalost to obično odbija jer ih je sramota.....
    Pozdrav
    :007:
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

hvala na odgovoru!

sledeće pitanje: Da li je, koliko često i kada preporučljivo jesti "pite i pituljice". Moja mama nas je od malena naučila da za večeru mesi uštipke, slane pite, savijače, tortilje, proju i sl,...što zalijemo jogurtom ili kiselim mlekom?
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Ja vam ne bih preporučila pite i pituljice za večeru....kao što napisah u prethodnom postu-ništa teško a u to spada i masno. Bolje je da razne pite i ostalo navedeno jedete za doručak kada će se bolje svariti i daće vam neophodnu energiju za dobar početak dana. Ovo se podrazumeva samo ako nemate višak kilograma....u tom slučaju dok ih ne izgubite bolje da zaboravite na njih....
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Ella, sad sam malo proučila dijetu koju ste dobili u centru za prevenciju....a pročitala sam i vaše komentare na nju.....
    Moram reći da dijeta uopšte nije loša, sad neki vaši komentari stoje a neki ne....ono za viršle jeste nedopustivo i neću da branim koleginicu (koja nije nutricionista ali svejedno) ali pretpostavljam da se tu radi o tome da se ne može čoveku koji je navikao na "normalnu" ishranu sa sve viršlama, paštetama ,salamama, suhomesnatim proizvodima isl "zdravim" namirnicama i to svaki dan u neograničenim količinama odjednom svet okrenuti naglavačke i čoveku koji treba da smša i unapred očekuje da će biti gladan pa je i zbog toga pod stresom zabraniti apsolutno sve na šta je navikao i još očekivati da će našu dijetu držati makar i jedan dan...jednostavno će odustati pre nego i da je počeo.
    Što se tiče majoneza, pavlake, margarina i ostalog oni mogu u energetskom smislu biti zamena ulju i puteru, i nije apsolutno tačno da nisu dobri-sasvim ih je ok jesti ako su upravo u onim količinama koje pišu-kajmak je prirodan proizvod, pavlaka takođe, ništa štetno nema (ako zaboravimo aditive iz pavlake ali možete i sami praviti pavlaku ako ste baš rešili da sve bude zdravo) a masti same po sebi nisu štetne ako sa njima ne preterujete. Kajmak od 5 g je ravna kafena kašika, pavlaka 30g su 2 supene kašike i ako neko zaista samo od masti u toku dana to pojede sigurno mu neće štetiti....margarin nije dobar zbog trans masnih kiselina i treba ga izbegavati.
    Što se maslinovog ulja tiče za prženje nije tačno da njega smete upotrebljavati samo za salate-može se na njemu i kuvati i pržiti-pa kako mislite da funkcioniše mediteranska kuhinja koja je jedna od najzdravijih i to uglavnom zbog upotrebe maslinovog ulja? Postoje posebna maslinova ulja baš za prženje kao i ona za preliv za salate....
    Što se posne šunke tiče-malo se pogrešno izrazila, to je šunka sa malo vidljive masti za razliku od recimo dimljenog vrata gde je vidite. Naravno nije posna u pravom smislu reči ali je od svih salama najbolja po sastavu jer se pravi od buta, znači zaista od mesa a ne kao većina salama od svega i svačega.
    što se veštačkih zaslađivača tiče-tu se koplja lome, neki kažu da su ok, neki da su štetni. Moje mišljenje je da kad za nešto postoje oprečni stavovi to je bolje izbegavati dok se usaglase ali kao što rekoh ne postoje sigurni dokazi da su štetni i upravo iz tih razloga su oni još uvek u upotrebi. Onaj ko ne može bez slatkog bolje da ih koristi nego da konzumira šećer ako treba da smrša jer oni nemaju energiju ali naravno bolje ih je izbaciti.
    I na kraju umesto famoznog ražanog hleba koga je teško naći možete uzeti integralni ili crni od brašna tip 850.
    A sama dijeta kao takva je sasvim ok, veoma je realna za držanje, naravno tokom proleća i leta zbog nekih navedenih namirnica ali je inače sasvim ok i dobro je izbalansirana.
  • Lara
    Početnik
    Početnik

od Lara » pre 16 godine

Ankice, mozete li mi reci kako se, po vasem misljenju odrazavaju ove "kolektivne" dijete, tipa UN na organizam pojedinca?
    Unapred zahvalna,
    Slika
  • Alien
    Početnik
    Početnik

od Alien » pre 16 godine

Ja cu samo da se nadovezem na komentare za dorucak i voce. Moja koleginica sa posla ima problem sa zdravljem i kilogramima, gospodja ima oko 50 godina i preko 100 kilograma. Pocela je sa dijetom, koju vodi njen ljekar i nutricionista, i ja sam gledala jelovnik, dijeta je mnogo slicna UN dijeti...i svaki dan je za dorucak voce, kao i za uzinu, sto se poklapa sa Un dijetom, da je to stetno ili nedovoljno, vjerovatno joj to ne bi dozvolili.
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 16 godine

Moja koleginica je bila kod nutricioniste, platila 1500 din i dobila dijetu gde je svakog dana doručak "Nutrilans", užina 1 voćka, ostalo je po volji: kuvano ili sveže povrće, piletina ili ćuretina bez kožice kuvana ili grilovana, salate, supe, čorbe...bez zaprški, majoneza, pavlake,... i za večeru opet "Nutrilans" (koji košta oko 20 eura" i traje 10 dana ili 20 ako ga ne večeraš) a ako nećeš to za večeru onda neka salata. Smršala je 7 kg za 6 nedelja ali ga nije večerala, a njena kuma 19 kg ali se strogo svega pridržavala

Molim mišljenje
  • lasata
    Urednik
    Urednik

od lasata » pre 16 godine

Moje misljenje je da se tom nutricionisti itekako isplati sto prepisuje Nutrilans... 8)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
Zaključana tema 122 postova