Zaključana tema 20 postova
nutricionista odgovara (februar/mart 2012)
  • Chetrin
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: nutricionista odgovara (februar/mart 2012)

    od Chetrin » pre 12 godine

    Zbog zdravstvenih problema moram da skinem 10-15 kg za 2 i po meseca. :cry: Ne smem da se bavim nekim posebnim fizičkim aktivnostima, smem da šetam i to je to. Nadam se da možete da mi pomognete, da mi date neki nrežim ishrane. Da mi preporučite neki čajić ili neki preparat koji će mi pomoći... Nadam se da ćete mi pomoći.. :)
  • Cici
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 38
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: nutricionista odgovara (februar/mart 2012)

    od Cici » pre 12 godine

    Draga Ankice,

    Volela bih da čujem Vaš komentar ove dijete za gojenje, pa Vas molim da bacite pogled ako imate vremena. Sretala sam je na više mesta, meni deluje malo preterano za ženu, ali kao baš je prilagođena za žene.

    Dijeta za gojenje nije i ne treba da predstavlja neumeren unos hrane jer pretrpavanje masnom hranom i slatkišima bez reda i mere nije dobro ni za koga. Masti ne bi smele da pređu 30% ukupnog dnevnog unosa, a prednost i dalje imaju nezasićene masne kiseline.
    Među dozvoljenim i preporučenim namirnicama nalaze se beli hleb i druga testa od belog brašna, pirinač, keks, masnije meso i sirevi, jaja. Meso slobodno pržiti na maslacu, a preporučuju se i krompir u svim oblicima, pasulj, sočivo i grašak. Pored toga može se jesti i med, čokolada ili džem, ali nikako na prazan želudac. Dozvoljeni su voćni sokovi u većim količinama, kao i frapei sa dodatkom čokolade, mleka, keksa ili orašastih plodova.

    Za zdravo gojenje od oko 0,5kg nedeljno dnevno bi trebalo pojesti:
    - 500g belog hleba
    - 600ml punomasnog mleka
    - 200g masnijeg sira
    - 300g masnijeg mesa
    - 50g maslaca ili putera
    - 50ml ulja
    - 350g povrća
    - 500g voća
    - 100g šećera, meda ili slatkiša


    Primer dnevnog jelovnika za prosečnu ženu

    Doručak
    100g belog hleba
    30g maslaca ili putera
    70g sira
    2 jajeta

    Užina I
    200g voća po izboru

    Ručak
    200g masnijeg mesa
    200g povrća po izboru
    100g belog hleba
    kolač

    Užina II
    100g keksa

    Večera
    100g mesa
    100g belog hleba
    200g mleka
    salata po izboru

    Može se ubaciti i neki lako svarljivi obrok sat-dva pred spavanje (npr. sutlijaš ili puding).

    Posebno me zanima komentar jelovnika, naravno.
    Hvala unapred i puno pozdrava!
  • brankicaSoul
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 7
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: nutricionista odgovara (februar/mart 2012)

    od brankicaSoul » pre 12 godine

    Da li hormonski status kod devojaka/zena moze da utice na gojaznost??? Konkretno, ja pijem kontraceptivne pilule vec 3 godine i ginekolog mi je rekao da ne bi trebalo da se gojim od njih, cak i obrnuto... ali ja sam negde procitala da, prosto, hormoni (tipa stitne zlezde, povecana kolicina estrogena i sl.) uticu na nagomilavanje masti..? Da li je to istina. Hvala unapred.
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: nutricionista odgovara (februar/mart 2012)

    od ankica » pre 12 godine

    Chetrin, ovako vam baš ništa pametno ne mogu reći jer jedino što znam je da morate hitno da smršate iz zdravstvenih razloga (kojih) i da ne smete da se bavite fizičkom aktivnošću (zašto?) što nije baš mnogo!!!!!!!!
    To bi bilo kao kad bi ste otišli kod lekara i rekli mu da se ne osećate dobro pa nek on odgoneta......pretpostavljam da se osećate dobro ne bi ste ni išli kod lekara, :005: jel......hoću reći to i nije baš neka polazna osnova za dijagnozu kao ni ovo što ste napisali za dijetu!!!!!! :)
    Draga Cici, dijeta je dobra, naravno da nije prilagođena za svaku ženu iz X razloga-godine, kilogrami, zdravstveno stanje itd.......ali generalno uzev je ok!
    Naravno poprilično je sve šturo i uopšteno-.....od ponuđenih grupa namirnica se štošta lepo i ukusno može napraviti a ne samo ovo što je predloženo.
    Meni se lično u primeru ne sviđa večera jer mi meso i mleko zajedno sa salatom nikako ne idu! Meso, hleb i salata su ok......a mleko je bolje kao puding ili sutlijaš jesti posebno!
    Draga BrankiceSoul, naravno da hormonski status utiče na mnogo toga a ne samo na liniju već i na opšte zdravstveno stanje, metabolizam.....psihičko stanje, izgled kose, kože itd........

    i naravno da kod osoba sa poremećajem istog dolazi do mnogih zdravstvenih posledica od kojih je višak kilograma (tj.estetika) najmanji problem!
    Što se hormonskih pilula tiče, o tome se mnogo lome koplja.....oni koji ih proizvode se kunu u njih-pa zaboga ako cigo svog konja ne hvali ko će?!)
    :roll: a i kako će zaraditi-pa neće valjda da zatvore "radnju" tj.fabriku?..... 8)
    Oni koji ih konzumiraju imaju najrazličitija iskustva-od toga da im je bilo sve ok, pa do toga da su maltene sebi pogoršali zdravlje i zato su ih batalili!
    Ono što je činjenica jeste da je to veštački hormon koji je unet u telo spolja-da je to telu potrebno evolucija bi se za to pobrinula sama-znači korisno ne može biti-on ima svoje dejstvo ako ga želite ali da će vam poboljšati zdravlje, da ćete smršati ili sprečiti rak-nećete! .....te priče kako ćete tako biti zdraviji su vam isto kao kad bi vam neko rekao da je bolje da povadite sve zube i nakačite vilicu jer ćete se tako rešiti svih muka sa zubima a oni se pride nikad neće kvariti niti lomiti.....
    S druge strane farmacija toliko još uvek tapka u mraku kad su hormoni u pitanju i mnogo više ne zna ništa nego što o njima zna.....da ja ne bih baš verovala ni pričama o bezopasnosti (kad već nisu lekoviti makar da su bezbedni)-ali ni to ne mora biti tačno!!!!!!
    Ne iz namere već iz neznanja-a igrate se sa vatrom!
    Setite se samo da je Bayer svojevremeno izumeo heroin i da ga je reklamirao kao potpuno neškodljiv lek protiv glavobolje!!!!!! :o A da su od nekadašnjih antibebi pilula iz 50-tih majke, -ćerke tih žena u trećoj generaciji rađale decu bez udova-ruku i nogu!!!!!! :shock:
    Tako da ne mora značiti čak ni da ono što vas lično ne ubije nema nikakvog štetnog efekta!!!!!Moja preporuka je izbegavanje dok se ne dokaže suprotno-jer se bez hormonske kontracepcije sasvim uspešno može živeti i imati kontracepcija- a sa njom potpuna sigurnost je više znak marketinške manipulacije nego li istine!!!!!
    :wink:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: nutricionista odgovara (februar/mart 2012)

    od ankica » pre 12 godine

    CICI
    izvinjavam se što vam je nestalo pitanje.......greškom sam ga obrisala i sada nema nazad.....ovo je odgovor a za "neupućene" pitanje se ticalo količine slatkiša koju bi trebalo pojesti, da li smeju da se jedu svaki dan, ukoliko je osoba zdrava i nema višak kilograma! (nadam se da sam uspešno prepričala.....)

    Zavisi od količine-u principu u životu skoro sve zavisi od "doze".....odn. od umerenosti!
    Malo je stvari (naravno da ih ima) koje su apsolutno i 100% štetne!
    Kolači i slatkiši na sreću ne spadaju u takve "stvari".....e, sad ima malo hranljivijih i malo manje hranljivih slatkiša!
    Vi možete napraviti slatkiš sa relativno malo šećera ili bar nutritivnije vrednijim šećerima (medom ili smeđim šećerom) uz relativno malo masti, sa integralnim brašnom, uz dodatak oraha, badema, lešnika, susama, suvog voća-znači namirnica koji imaju korisne sastojke !
    A možete i jesti recimo puslice koje se sastoje od čistog belanca i belog šećera.......
    I naravno da količina koju bi trebalo pojesti se veoma razlikuje kod ova 2 kolača! Isto se tako razlikuje i učestalost konzumiranja ove dve vrste slatkiša!
    Prvu biste u nekoj razumnoj količini mogli jesti svaki dan, drugu bi trebalo što ređe jer osim praznih kalorija ništa pametno niste pojeli!
    Nadam se da sam vam pojasnila logiku prema kojoj bi trebalo da se upravljate.......
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
Zaključana tema 20 postova

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju