Draga Ankice,
evo već drugi dan sam na forumu, rešena da ga iskoristim što bolje. Dosta toga sam pročitala upravo iz rubrike "Pitajte nutricionistu".Cenim to što pokusavate da nas "opismenite" u nastojanjima da smršamo i živimo kvalitetnije. Ja sam, naime, (nakon višegodisnjeg perioda na raznim dijetama) shvatila da sve vreme grešim očekujući neku "magičnu dijetu", koja bi učinila da se preko noći pretvorim u zanosnu filmsku divu

. Da zlo bude veće, svaki put bih nabacila po neki kilogram više. Ali, da predjem na stvar.
Imam 39god, 160 cm i 70 kg

Krvna slika mi je normalna, osim što mi je glukoza 6.05 i holesterol 5.44

Pretpostavila sam da se to može regulisati ishranom. Bila sam kod nutricioniste, koji mi je konstatovao "blago povišenu telesnu težinu" i uručio mi papir sa jelovnikom za nedelju dana. Nažalost, ja sam ga izgubila, ali ga se prilično dobro sećam. DORUČAK je obično bio od 50g ovs.i ječm. pahuljica+200 g jogurta+ kuv.jaje (ponekad), ili druga varijanta-50g int.hleba + 10g margarina + 200g jogurta+50g posnijeg sira. Ponekad takodje uz jaje.Kada sam upitala za korekcije zbog krvne slike, precrtao je med iz doručka. VEČERA je otprilike slična, varijanta sa hlebom i jogurtom+sir i belance. RUČAK bez hleba, skoro svakog dana uz krompir, osim kad su mahunarke(jednom nedeljno). Dve užine od voća,2 litra vode.
E, sad, ja sam je držala oko mesec dana, i dogodilo mi se sledeće:
-prve nedelje osećala sam se FANTASTIČNO

, primetila sam kako mi je bolja koncentracija, odmornija sam, veselija; do kraja nedelje sam "skinula" 4kg!
-već početkom druge nedelje sam počela da osećam blagu vrtoglavicu, i sve češće napade gladi. I počelo je da mi se jede SLATKO!

Voće nije pomagalo..
-treće nedelje sam već gadno "grešila" sa kolačima i čokoladama..
Ja bih se vratila na ovakav režim ishrane, ali me interesuje vaše mišljenje o korekcijama koje bih unela što se tiče šećera. Pre dijete sam inaće pila po dve turske kafe sa po kašičicom šećera, verujem da me je to i držalo "pod kontrolom"..Šta da radim? Da li da izbegavam šećer ili da ga unosim umereno? I da li je ovaj jelovnik bio dobar za mene? Meni nije bitno da brzo smršam, već da naučim da se hranim zdravo. Za sada doručkujem ranije, pijem dosta vode, izbacila sam beli hleb, smanjila količine..Ali, svaki savet je dobrodosao!
Oprostite sto sam oduzila!
Pozdrav!