Draga
Milice,
Ja ne podržavam UN dijetu, za mišljenje o njoj vidite
https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.p ... 87&start=0 (čisto da se ne ponavljam a već je napisano).
Ono što mi niste rekli je to da li ste čisti vegetarijanac ili jedete i mleko i mlečne proizvode i/ili jaja ili ne?
Ja vam u svakom slučaju ne bih preporučila čisto vegetarijanstvo kao način ishrane. Ono što je često problem kod te ishrane (kao i kod hrišćanskih postova:uskršnji, božićni, petrovdanski isl koji su najsličniji vegetarijanstvu sa izuzetkom upotrebe ribe u nekim nedeljama) je to da ljudi jako često ne znaju kako treba da se hrane kada su vegetarijanci ili poste. To ne znači samo da izbace sve životinjske namirnice a ostatak ishrane predstavlja "klasičan" izbor namirnica (i po vrsti i po odnosu) onakvu kakav bi imali dok nisu bili vegetarijanci ili na postu.
Time neću da kritikujem vaš izbor-vegetarijanstvo je donekle dobar način ishrane (ako nije čist) a i "plemenit"-ne ubijate životinje i to zvuči jako primamljivo. Ima dosta izvora koji na sva usta hvale ovaj način ishrane nazivajući ga čudotvornim, da su ti ljudi dugovečniji, zdraviji itd....
Ono što treba znati je da vegetarijanstvo kao i post a i neke detoksikujuće dijete u početku jako blagotvorno utiče na zdravlje, može biti gotovo "lekovito" kod nekih poremećaja zdravlja ali samo neko vreme! Organizam se čisti od toksina, unosi se više namirnica biljnog porekla a to je ono što većini ljudi danas nedostaje u ishrani, samim tim unosi se više vitamina, telo ima dosta svojih rezervi koje može da troši.....i sa punim pravom se ljudi osećaju kao "preporođeni"!
Međutim, ako ovaj vid ishrane ne prati i određeno veoma studiozno znanje o načinu kombinovanja namirnica, izboru, načinu pripreme hrane a to potraje duže vreme blagodeti će se vremenom izgubiti. Naime jedino klasičan vid ishrane sa unosom svega i svačega bez nekog posebnog razmišljanja može na duže staze tolerisati greške koje pravimo.....naravno i ovo ne traje večno pa se ljudi vremenom ugoje, dobiju povećane trigliceride, šećer, holesterol, pritisak (sve su to prvenstveno greške ishrane pa tek onda genetika).
Iz tog razloga se većina ljudi koja posti svih 6 nedelja po pravilu posle posta ugoji par kilograma, kada bi uradili krvnu sliku pre i posle videli bi negativne promene u istoj, .....isti je problem i kod vegetarijanstva. Treba znati da su ljudi svaštojedi sa prevalencijom biljne hrane u odnosu 80:20-ali nisu čisti biljojedi po svojoj anatomskoj građi.....a nisu ni mesojedi (iako mnogi pokušavaju da to postanu jedući po 200-300g mesa na dan-u vezi toga možete pročitati tekst na :https://www.dijeta.net/07-riznica/nutricionista/clanak-01.htm.)
Po meni ovo je razlog zašto ste se vi ugojili iako ste vegetarijanac a zato i imate problem sa stolicom i gasovima (naime previše biljne hrane skoro uvek kod većine ljudi pravi želudačne smetnje jer kao što rekoh čovek na vašu žalost nije rođen kao isključivi biljojed).
Takođe, što se vašeg pitanja tiče ne znam kako biste planirali da "odradite" proteinski dan?
Vi biste tu morali što šta promeniti. Možete mi napisati šta tačno i koliko jedete pa da to pročešljamo i da se tu onda urade neke izmene jer ćete jedino tako moći da rešite svoj problem.