Zaključana tema 51 post
Nutricionista odgovara (April 2009)
  • sneza72
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 16 godine

od sneza72 » pre 16 godine

Hvala na odgovoru pozdrav. :)
  • MilicaJedrilica
    Početnik
    Početnik

od MilicaJedrilica » pre 16 godine

Draga Doktorice,

Moj "problem" je sledeci. Vegeterijanac sam zadnjih 5-6 godina i zanima me da li bi UN dijeta bila dobar potez za mene (pocela sam je pre 6 dana).
    Moja ishrana se sadrzi od svog povrca (nema koje ne jedem), voca, crnog hleba, biljnih cajeva, tamne testenine, braon pirinca i tofu-a. Uzimam B vitamin dnevno+dijetalna vlakna jer cesto imam problema sa probavom i/ili naduvanim stomakom/grcevima.

Po meni, moja ishrana je veoma zdrava ali sam preko zime nabacila oko 10kg (strahota!) na moju visinu od 170cm. Htela bih da se vratim na moju, po meni, idealnu tezinu od 68kg mada ako bude koji kg vise (izgubljeno) nije mi veliki problem (samo ne zelim da izgledam kao bolesnik).

Elem, moje konkretno pitanje je da li bi ova dijeta odgovarala nekom ko se drzi vegeterijanske ishrane i sta bi mogli da mi preporucite da unesem u ishranu kako bih regulisala stolicu i otklonila osecaj naduvan stomaka?

Hvala puno :)
    Kad oči govore, usta ćute.
  • ankica
    Urednik
    Urednik

od ankica » pre 16 godine

Draga Milice,
    Ja ne podržavam UN dijetu, za mišljenje o njoj vidite https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.p ... 87&start=0 (čisto da se ne ponavljam a već je napisano).
    Ono što mi niste rekli je to da li ste čisti vegetarijanac ili jedete i mleko i mlečne proizvode i/ili jaja ili ne?
    Ja vam u svakom slučaju ne bih preporučila čisto vegetarijanstvo kao način ishrane. Ono što je često problem kod te ishrane (kao i kod hrišćanskih postova:uskršnji, božićni, petrovdanski isl koji su najsličniji vegetarijanstvu sa izuzetkom upotrebe ribe u nekim nedeljama) je to da ljudi jako često ne znaju kako treba da se hrane kada su vegetarijanci ili poste. To ne znači samo da izbace sve životinjske namirnice a ostatak ishrane predstavlja "klasičan" izbor namirnica (i po vrsti i po odnosu) onakvu kakav bi imali dok nisu bili vegetarijanci ili na postu.
    Time neću da kritikujem vaš izbor-vegetarijanstvo je donekle dobar način ishrane (ako nije čist) a i "plemenit"-ne ubijate životinje i to zvuči jako primamljivo. Ima dosta izvora koji na sva usta hvale ovaj način ishrane nazivajući ga čudotvornim, da su ti ljudi dugovečniji, zdraviji itd....
    Ono što treba znati je da vegetarijanstvo kao i post a i neke detoksikujuće dijete u početku jako blagotvorno utiče na zdravlje, može biti gotovo "lekovito" kod nekih poremećaja zdravlja ali samo neko vreme! Organizam se čisti od toksina, unosi se više namirnica biljnog porekla a to je ono što većini ljudi danas nedostaje u ishrani, samim tim unosi se više vitamina, telo ima dosta svojih rezervi koje može da troši.....i sa punim pravom se ljudi osećaju kao "preporođeni"!
    Međutim, ako ovaj vid ishrane ne prati i određeno veoma studiozno znanje o načinu kombinovanja namirnica, izboru, načinu pripreme hrane a to potraje duže vreme blagodeti će se vremenom izgubiti. Naime jedino klasičan vid ishrane sa unosom svega i svačega bez nekog posebnog razmišljanja može na duže staze tolerisati greške koje pravimo.....naravno i ovo ne traje večno pa se ljudi vremenom ugoje, dobiju povećane trigliceride, šećer, holesterol, pritisak (sve su to prvenstveno greške ishrane pa tek onda genetika).
    Iz tog razloga se većina ljudi koja posti svih 6 nedelja po pravilu posle posta ugoji par kilograma, kada bi uradili krvnu sliku pre i posle videli bi negativne promene u istoj, .....isti je problem i kod vegetarijanstva. Treba znati da su ljudi svaštojedi sa prevalencijom biljne hrane u odnosu 80:20-ali nisu čisti biljojedi po svojoj anatomskoj građi.....a nisu ni mesojedi (iako mnogi pokušavaju da to postanu jedući po 200-300g mesa na dan-u vezi toga možete pročitati tekst na :https://www.dijeta.net/07-riznica/nutricionista/clanak-01.htm.)
    Po meni ovo je razlog zašto ste se vi ugojili iako ste vegetarijanac a zato i imate problem sa stolicom i gasovima (naime previše biljne hrane skoro uvek kod većine ljudi pravi želudačne smetnje jer kao što rekoh čovek na vašu žalost nije rođen kao isključivi biljojed).
    Takođe, što se vašeg pitanja tiče ne znam kako biste planirali da "odradite" proteinski dan?
    Vi biste tu morali što šta promeniti. Možete mi napisati šta tačno i koliko jedete pa da to pročešljamo i da se tu onda urade neke izmene jer ćete jedino tako moći da rešite svoj problem.
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • MilicaJedrilica
    Početnik
    Početnik

od MilicaJedrilica » pre 16 godine

Ankice,

Mnogo hvala na brzom odgovoru :)

Nisam cist vegan, samo vegeterijanac, znaci da jedem zivotinjske "proizvode" tipa jaja, sir, mleko, jogurt, itd. Ljubitelj sam jaja i jogurta, a ovog ostalog slabo i slabo ga i konzumiram kao celovit proizvod (retko kad da uzmem kocku sira ali konzumiram npr. parmezan, a u zadnjih nekoliko godina, od mleka dobijam stomacne tegobe pa ga izbegavam ili uzmem sojino mleko).

Ovo sto ste rekli za preporodjaj organizma je apsolutno tacno. Pre nekoliko godina sam se bila strasno razbolela, obilazila razne doktore ali niko nije znao sta mi je. Krvna slika je bila u redu, mokraca, EKG (sa oscilacijama u pritisku), stolica (i ako manje vishe ne redovna, nishta sa njom samom nije bilo u problemu), snimanje mozga/glave, pluca, itd. znaci fizicki su svi rezultati bili manje vise zadovoljavajuci. Medjutim, imala sam neke fizicke napade koje bih opisala kao neka vrsta panike ali sam sigurna da nisu bili ti napadi u pitanju jer sam ih jedno vreme dobijala svakih 20-30 minuta, gde bih imala osecaj gusenja i veoma visokog ili niskog pritiska posle cega bih bila fizicki iscrpljena. Nisam bila u stanju da hodam, da sedim duze vremena, da se sama okupam ili odem u WC. Za nekih mesec-dva sam izgubila oko 15kg jer mi je organizam odbijao bilo kakvu hranu osim vode! Nakon nekoliko meseci patnje, zapala sam u depresiju jer doktori nisu imali odgovor za moje stanje pa sam resila da preuzmem stvari u svoje ruke i korigujem ishranu. U roku od mesec dana sam bila sam skoro 100% ona stara i od tad se hranim ovako kako se hranim. Od tad nisam imala problema, retko, retko kad da osetim oscilacije u pritisku, stolica mi se popravila (bilo je puta kad nisam isla po 2 nedelje), sada najvise ne idem po 3 dana maksimum.

Elem, da se vratim na temu :)

Proteinski dan odradjujem tako sto jedem tofu (mesam ga sa povrcem, przeno, i sa raznim sosovima koji su prihvatljivi za ovaj dan), grickam kikiriki, suncokret, indijski orah, pistace, itd.

A za moju detaljnu ishranu, mozda bi bilo povoljnije da vam se javim na e-mail ili tako nesto? :)
    Kad oči govore, usta ćute.
  • pepeljuga80
    Početnik
    Početnik

od pepeljuga80 » pre 16 godine

Zdravo svima,ja sam nova na forumu i jos uvek se ne snalazim bas najbolje ali mi je drago sto sam sa vama .Htela bi svima da kazem da Ankici mozete bezgranicno da verujete u sve sto vam kaze jer ja sam njen ,,pacijent`` vec dva meseca i prezadovoljna sam.Sutra idem na kontrolu i javicu vam rezultate!Pozdrav svima a posebno Ankici! :mahac:
  • Lela Bacvanski
    Amater
    Amater

od Lela Bacvanski » pre 16 godine

sta savetujete vasim pacijentima kad upadnu u krizu i ne mogu da se pridrzavaju programa jer jedu na nervnoj bazi nekontrolisano...? Hipoteticki samo... :oops:
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Milice, naravno da mi se možete javiti.
    Pozdrav i za Pepeljugu :009: ! :mahac:
    Lela, savetujem im da jedu, i da onda nastave sa dijetom kao da ništa nije bilo ! U principu, ljudi i imaju napade gladi zato što psihološki znaju da su na dijeti odn. da imaju odr.zabrane, restrikcije, merenje količina...to zna da optereti i onoga ko nema problem sa kilogramima a kamoli onda kad ima.
    Zato ja uvek savetujem jednom nedeljno za jedan obrok da svako pojede ono što želi u količini u kojoj želi! Tako nema zabranjenih namirnica, a niko se nije ugojio jer se jednom nedeljno prejeo! Često čujem rečenicu "znate, prekršila sam dijetu 3 dana"-Za gojenje koje rezultira viškom kilograma to mora biti praksa koja traje mesecima skoro svaki dan a ne samo tri dana....naravno, da je dobro da to osoba shvati i da prekine posle tri dana i vrati se na dijetu jer će u suprotnom ta 3 dana postati 33 a odatle 333 i tako 3 godine i eto 33 kg viška! Ali dijeta i mršavljenje nije propalo zato jer ste "poklekli " ta 3 dana, niti ste ma kako se trudili za 3 dana uspeli da nabacite koje kilo, samo možda niste izgubili pola kg a to i nije tako strašno, zar, ne! znači nema krivice, samo treba imati odgovornost za svoje postupke i ne biti prestrog prema sebi pa očekivati savršenstvo-to je najbolji način za sve vrste frustracija.

na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • slobabogi
    Početnik
    Početnik

od slobabogi » pre 16 godine

Da li se može kombinovati više skrobnih namirnica u istom obroku i isto pitanje za namirnice sa koncentrovanim belančevinama.? Gde tu spada šargarepa?
  • andjelijajezdimirovic
    Početnik
    Početnik

opet ja,

od andjelijajezdimirovic » pre 16 godine

imam jedno pitanjce, dr Ankice,
    kad za dorucak imam musli i jogurt, nisam gladna sve do 5 popodne, sto je od prilike 8 sati ,,neaktivnosti'' zeluca. Nije mi jasno da li musli blokira zeludac ili izaziva sitost za toliko vreme, i da, da li goji uopste? hvala najlepse unapred, :D
    Donec eris sospes, multos numerabis amicos, tempora si fuerint nobila, solus eris......
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Slobabogi, više skrobnih namirnica u istom obroku se može kombinovati ali to nema naročito mnogo smisla niti je kao obrok ukusno da se jede.....isto se odnosi i na belančevine u istom obroku! Konkretno: ja ne znam da iko voli da jede krompir pire, hleb i makarone u istom jelu ili tri vrste mesa sa salamom i mlekom!
    Mnogo je pametnije i iskoristljivije da se jede samo jedna skrobna ili proteinska namirnica u obroku a tako se i svi sastojci iz nje bolje iskoriste u organizmu-npr.meso sa prilogom od kuvane boranije ili krompir pire sa nekom salatom recimo šopska. Šargarepa spada u povrće-kao takva ne pripada ni proteinskim ni skrobnim namirnicama. Dobro se kombinuje i sa jednim i sa drugim u istom jelu.
    Anđelija, Musli i jogurt odn,mleko se malo duže vari zbog muslija koji ima složene ugljene hidrate. Sitost zavisi i od količine koju pojedete a malo je to i trenutno samo vaša specifičnost (mene npr. musli može da zasiti duplo kraće vreme).
    Ja ne volim da odgovaram na pitanje "da li neka namirnica goji" jer na to pitanje ne postoji jednostavan odgovor Da ili Ne. Ne postoje namirnice koje sto posto goje, samo one koje mogu da goje-a to je na žalost velika većina namirnica. Jedino povrće tipa salata (plodovito i lisnato povrće) ne goji! Sve drugo je pitanje količine i kombinacije. Mene često pitaju pitanja tipa "da li goji jafa, čips isl". Odgovor je: DA ako pojedete pola kg jafe i još pola kg mesa prženog na ulju, sa pola kg hleba i kilogramom voćne salate prelivene šlagom, 2 ogromna parčeta torte, 200g čokolade i litar gaziranog soka! Mislim da ste shvatili poentu-ako biste pojeli 2 komada jafe u toku dana uz normalnu količinu hrane ta 2 komada vas ne bi gojila. Isto je i sa muslijem-zavisi od toga šta ste posle njega sve jeli i koliko ste pojeli.
  • pepeljuga80
    Početnik
    Početnik

od pepeljuga80 » pre 16 godine

Zdravo svima!Evo mojih rezultata.........9 kg za nepunih 9 nedelja.Tacnije ,imala sam 80 kg na visinu od 163,a sada 71 kg :013: VEOMA ZADOVOLJNA!!!! IDEMO DALJE,NARAVNO!Ko ce mi pomoci oko postavljanja ovog metra ?
  • ankica
    Urednik
    Urednik

Evo ja ću!
    Ideš npr. na ovaj sajt ili na bilo koji drugi koji pravi tikere. Izabereš pozadinu, napišeš podatke-imaš uputstvo na samom sajtu. Kad sve odradiš dobiješ BB kod za forume, njega kopiraš u svoj potpis u tvom profilu.
  • nesto
    Početnik
    Početnik

od nesto » pre 16 godine

mozete li mi reci vase misljenje o ovom preparatu ... formula 705 od biolclinice ... da li se ovo moze koristiti kao pomoc u mrsavljenju ... tj. ako se jede manje i vise krece ...
    sastav je sljedeci :
    * CITRUS AURANTIUM - smanjuje apetit, isušuje masne ćelije i aktivira metabolizam
    * JABUKOVO SIRĆE - deblokira masne ćelije upućujući njihov sadržaj prema mišićima
    * ZELENI ČAJ - podiže proces pretvaranja masti u energiju i do 40%
    * ANANAS - enzim bromelin oduzima do 85% masti pojedenoj hrani
    * GREJPFRUT - podstiče metabolizam i razgradnju masti
    * KIVI - sadrži aktinidin, enzim koji pospešuje varenje
    * JAGODE - protiv anemije i zamora, sadrži pektin koji pomaže eliminaciju holesterola i toksina.
  • andjelijajezdimirovic
    Početnik
    Početnik

odgovor

od andjelijajezdimirovic » pre 16 godine

Dr Ankice,
    naravno da shvatam poentu, u sustini, sve ,,proizvodi'' energiju u organizmu, i ako se ona ne potrosi, pretvara se u masne naslage i talozi se. I po toj logici, povrce tipa A, iliti salate, malo energije stvaraju, pa ih lako i potrosimomo, stoga , ne goje. Posle muslija ne jedem nista dok ne ogladnim..... hm.... :? ...No dobro, hvala najlepse na odgovoru..... :roll:
    Donec eris sospes, multos numerabis amicos, tempora si fuerint nobila, solus eris......
  • ankica
    Urednik
    Urednik

" da li se ovo moze koristiti kao pomoc u mrsavljenju ... tj. ako se jede manje i vise krece ... "
    Lepo ste sami rekli šta treba da radite da biste mršavili. Sve ostalo je sumnjivog dejstva-odn. neće delovati ako nastavite da jedete po starom. A ako promenite način ishrane onda vam taj preparat i ne treba. Nadam se da ste shvatili poentu......
Zaključana tema 51 post