Zaključana tema 51 post
Nutricionista odgovara (April 2009)
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Nutricionista odgovara (April 2009)

    od Moderator » pre 15 godine

    Na vaša pitanja odgovara Ankica Simić nutricionista-dijetetičar
    sa dugogodišnjim iskustvom u tretmanu poremećaja ishrane odraslih, planiranju dijetetskog
    režima ishrane bolesnika, kao i iskustvom u organizovanju i planiranju ishrane dece.
  • ivva
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Nutricionista odgovara (April 2009)

    od ivva » pre 15 godine

    Moderator napisao:Na vaša pitanja odgovara Ankica Simić nutricionista-dijetetičar
    sa dugogodišnjim iskustvom u tretmanu poremećaja ishrane odraslih, planiranju dijetetskog
    režima ishrane bolesnika, kao i iskustvom u organizovanju i planiranju ishrane dece.

    Neznam da li sam baš na pravom mestu? :oops:
    Ali htela bih da pitam da li u tokuregulisanja telesne težine može da se za doručak jedu musli ?
    Npr. kombinacija ražane, ječmene,pšenične,laneno seme ,ovsene pahuljice sa 1čašom jogurta????
    da li je to dobra kombinacija i da li se to slaže?? :005:
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    Musli, možete jesti za doručak sa mlekom ili jogurtom, to je dobra kombinacija.
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • Leca
    Amater
    Amater
    Postovi: 103
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Leca » pre 15 godine

    Primećujem čitajući pitanja i odgovore, da preporučujete hleb uz obroke, i to dosta, po parče ili dva uz svaki. Zar to nije mnogo, s obzirom da se tako nakupi po 3-4 parčeta dnevno, a uz to, hleb se ne kombinuje dobro baš sa svim namirnicama, recimo sa mesom.
    Kad ja ubacim više od jednog parčeta na dan, svako mršavljenje prestaje, osećam se prejedeno, čak i naduto, u zavisnosti uz šta sam ga jela. A koliko znam, nemam neku intoleranciju. Shvatam da hleb ima svoju nutritivnu vrednost, ali zar se to ne može uneti nekim jutarnjim muslijem ili klicama, a preskočiti uz obroke, gde je po mom shvatanju i ličnom iskustvu - suvišan?
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    "Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin" dosta dobro opisuje moj stav a toga bi trebalo da se pridržava i većina ljudi! Preneseno na našu priču o hlebu to znači da oni koji genetski potiču sa područja Balkana gde je osnov vekovima bila ishrana sa mnogo hleba treba toga i da se drže.
    Ja ne znam odakle tačno potiče stav da hleb treba prognati sa naše trpeze ali to je potpuno neopravdano....možda je to i tačno ako pitate nutricionistu kineza ili engleza kojima hleb nikad nije bio osnova ishrane...odatle verovatno i to tvrđenje (iz zapadne evrope). U zapadnoj Evropi se vekovima hleb jeo samo parče do dva u toku dana (iz veoma prostog razloga jer je tamo klima takva da pšenica ne uspeva baš najbolje pa je ima malo a samim tim i hleba), osnov ishrane je bio potpuno drugačiji nego kod nas i sve je bilo u redu. Sa dolaskom došljaka posebno onih iz istočne Evrope i Turske gde se jede mnogo hleba, došla je i ta navika i sa sobom donela i promenu u načinu ishrane tih naroda gde je ostatak ishrane ostao nepromenjen i naravno dovela do pojave gojaznosti jer je tih dodatnih 5-6 parčeta hleba predstavljao čist energetski višak!
    Naravno istina nije nikad ovako jednostavna, tu je industrijalizacija i rafinacija hrane, stres, mnogo slatkiša, premalo kretanja, malo vode....ali je sve navedeno mnogo teže ukoloniti-jednostavnije je optužiti hleb za gojaznost i njega izbaciti iz ishrane! I kad je u pitanju prosečan Englez ili Bečlija ovo će možda i doneti rezultate.
    Međutim kad je naš Balkanski sklop u pitanju istina je malo drugačija....osnov ishrane treba da čine žitarice-tu se slažu svi nutricionisti sveta sa energetskim udelom oko 30-35 %, međutim kojih žitarica je već pitanje kulture...pa će u kini to biti pirinač, kod nas hleb a u zapadnoj Evropi krompir ili testenina!
    Energetska vrednost svih žitarica je približno ista, stim što hleb, krompir i pirinač nikako nisu nutritivno isti, krompir nema belančevina ni gvožđa, pirinač takođe i ako naše telo nije naviklo na preveliki unos ovih namirnica (toliki da zameni hleb) onda na tome ne treba ni insistirati! Krompir je kod nas oduvek bio povrće i kao takvo se jede često ali samo kao prilog, nikako kao zamena osnove obroka a to su žitarice.....i mi sad povučeni nekim pomodarstvom koje dolazi sa zapada hoćemo da izmenimo preko noći ceo naš metabolizam i genetski kod koji se u nama nalazi (i to geni predaka devet kolena unazad).
    Pirinač kao namirnica kod nas je počeo da se jede tek početkom 20-tog veka u većim količinama, inače je na području severno od Makedonije bio potpuno nepoznat.
    Ovo ne znači da ja ne podržavam upotrebu pirinča i ishrani, naravno da ga treba jesti ali je 2-3 puta mesečno sasvim dovoljno (i uz taj obrok ne morate jesti hleb), krompir takođe ne treba jesti više od jednom nedeljno (jer za to nema nikvog razloga, ima dovoljno drugih namirnica koje treba ubaciti u ishranu). Musli za doručak takođe nema smisla da jedete svaki dan (iako je on dobar) jer će vam obroci biti krajnje nemaštoviti i dosadni, a makarone je dovoljno jesti 2-3 puta mesečno.
    Svede se na to da hleb možete da izbacite iz jelovnika oko 3 puta nedeljno, u svim ostalim slučajevima-preostalih 18 glavnih obroka treba jesti hleb!
    Ukoliko uzmete u obzir da jr normalan energetski unos između 2000 i 2700 cal (za žene odn. za muškarce) svede se na to da hleb treba da čini od 600-900cal ukupnog energetskog unosa odn. od 250-400g hleba na dan!!! A to je (sad zavisi koliko vam je debelo parče) otprilike između 6 i 10 parčeta hleba!
    U redukcionim dijetama se ova količina prepolovi pa dobijete mojih 3-5 parčeta/dan!
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • Zabarini
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 11
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Zabarini » pre 15 godine

    Doktore,dobar dan! :) Pored svih lutanja i slusanja razlicitih stavova,radjenja razlicitih testova,dosla sam do zakljucka da bi mozda najpametnije bilo da se i sa Vama konsultujem po pitanju ishrane.
    Naime,moj problem je sledeci-nisam preterano 'ugojena',za moju visinu,moja tezina nije kriticna,ali s obzirom da sam se godinama drzala na jednoj kilazi,ova sad mi se nimalo ne dopada zato sto se osecam naduveno,ne mogu nista da obucem od svoje garderobe,oticem...
    Od hrane ne smem da konzumiram psenicu,kukuruz,raz,jecam,soju..smem samo ovas,proso i heljdu,badem,lesnik.
    Takodje,ne smem jaja,mleko i mlecne proizvode,med...itd.,ne mogu svega da se setim.
    U svakom slucaju,nisam dovoljno uporna da istrajem u bilo kakvom rezimu dijetetske ishrane,a da ta ishrana iziskuje vremensko pridrzavanje izmedju obroka posto sam dosta odsutna od kuce,cesto mi se desi da se zadesim negde gde ne mogu da biram sta cu jesti.
    Inace,zaista se trudim da se maximalno zdravo hranim,pijem po 4l vode najmanje,cajeve,popijem soljicu kafe na dan,ali ne svaki dan,ne jedem masno,zaprzeno,zaljuceno...medjutim,kada je pms period,jedem sve zivo,prejedam se,pozli mi ali to je toliko izrazeno depresivno stanje,da ako to sve ne bih pojela,ja se ne bih smirila,a inace sam jako podlozna depresiji zbog nekih dogadjaja koji me prate i dan danas. U jednom periodu sam imala cak i problem sa povracanjem,tada sam jezivo smrsala,a sve na nervnoj bazi,srecom,vise nemam tih problema ali zeludac mi nije vise zdrav,stvara mi se kiselina vise nego sto treba...
    Da konkretizujem pricu,moje pitanje je:
    Da li postoji neki nacin ishrane koji bih mogla da primenjujem a da se ne opterecujem razmisljanjem o tome?
    Da li postoji meka zamena za jogurt a da nije na bazi soje,ili ako nema,da li se moze napraviti kod kuce?
    Da li postoje neke prirodne tablete/kapsule koje se mogu piti radi ciscenja organizma,regulisanju stolice?

    Inace,imam 24 godine,visina 161cm,tezina 55kg.
    Pocela sam dijetu sa brojanjem kalorija sa kojom sam jela do 1200 kcal,slabo se osecam(posto sam inace malokrvna i imam nizak pritisak).
    Kako skinuti tih 4 kg,a da mi zdravlje ne trpi?
    Izvinjavam se na preopsirnom postu.

    Hvala puno u napred! Pozzdrav!
    Zabarini
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    Draga Zabarini, vi prvo morate rešiti svoje zdravstvene probleme i tome se morate posvetiti valjano....nemojte ih "gurati pod tepih" jer time što ih na prvi pogled ne vidite ne znači da su nestali. Tako će se samo gomilati pa kad jednog dana iskoče ispod tepiha mogu vas zagušiti!
    Drugo, što ste me pitali "Da li postoji neki nacin ishrane koji bih mogla da primenjujem a da se ne opterecujem razmisljanjem o tome?" je isto kao da ste me pitali da li postoji način da spremim ispit a da se pri tom ne opterećujem suviše učenjem ili da li postoji način da operem sudove a da to ne radim....iako postoje mašine za sudove koje vam mogu olakšati posao i načini kako se uči činjenica je da ne možete učiti niti prati sudove ako tome ne posvetite neko vreme i deo svoje mentalne energije!
    Ono što bih vam ja savetovala je da prvo dobro proanalizirate svoje zdravstvene probleme kao i šta je dovelo do njih, da pronađete način da ih rešite, da postavite zdrav odnos prema hrani (a to podrazumeva bar 3 obroka dnevno u približno isto vreme, svaki dan ponešto kuvano, upotebu povrća i što je moguće manje štetnih namirnica-bez preterivanja naravno! Možete svakako nekad i jesti nešto što ne valja kao i preskočiti obrok ali samo dotle dok su to izuzeci a ne pravilo.
    Ako želite možemo se pozabaviti time, pa mi se javite.
    Inače ja nikad ne preporučujem dijetu osobama koje imaju mali višak kg i to isklučivo estetskog tipa kao vi! To se rešava u hodu pravilnom ishranom i to za mesec dana!
    Da vam odgovorim na pitanja: 1.ne postoji zamena za jogurt koji se pravi kod kuće ili bilo gde drugde (zamene za jogurt u nutritivnom smislu su vam kefir, mleko i sirevi ali su to opet mlečni proizvodi!). Ako ih ne možete konzumirati onda nemojte-kalcijum se ne mora unositi samo putem mleka ali je tako najbolje i najbrže! Mleko od soje nije zamena za mlečne proizvode iako slično izgleda jer nema ono zbog čega se mleko i pije a to je kalcijum!
    2. Za regulisanje stolice, pijte min 2 l dnevno čiste vode, pola kg povrća tipa salata (zelena salata, krastavac, paradajz isl-zanči presno povrće), malo voća -2-3 voćke dnevno i nećete imati nikakvih problema sa stolicom. Možete povremeno piti i neki čaj ali to samo povremeno i to dok ne poslušate ovaj moj savet tj.dok on ne počne sa deluje jer telu treba par dana da se navikne na promene. U suprotnom ćete stvoriti naviku i imaćete trajan problem (pročitajte moj post o tome u martu na poslednjoj strani).
    Htedoh još da dodam za Lecu, da hleb goji ne zato što stvarno goji već zato što vam cela ishrana nije izbalansirana i onda je dodatak hleba taj koji vam pravi problem! Kada bi vaš izbor namirnica bio drugačiji hleb biste mogli uzimati bar po jedno parče tokom svakog obroka bez ikakvih problema (inače taj način ishrane kada se izbacuje hleb je i štetan na duže staze iz mnogih razloga a jedan od njih je nedovojna količina složenih UH kojih da ne bi došlo do poremećaja metabolizma mora biti min 150g/dan). Ako vas zanima gde grešite morali bi mi poslati jedan vaš prosečan dnevni jelovnik pa da to proanaliziramo.
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • Zabarini
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 11
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Zabarini » pre 15 godine

    Draga doktorko,hvala puno na finim savetima,mada moram da vas podsetim da sam u prvom postu napisala da pijem po 4l vode,mislim da je to i vise nego dovoljno. :)
    Jedem dosta povrca i voca,a od zitarica jedem heljdu,proso i ovas skoro svaki dan...ali stolica mi i dalje nije dobra.. :(
    Krecem se svaki dan,bas dosta setam..
    Bas iz tih razloga,shodno tome da mi je nelogicna ta lenjost mojih creva,zelela sam da se konsultujem sa vama,a sto se jelovnika tice,sutra cu vam poslati!
    U svakom slucaju hvala Vam puno! :)
    Zabarini
  • Zena i po!
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 29
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Zena i po! » pre 15 godine

    Moram ovako, bez posebnog pitanja koje bih vam postavila, da vam se zahvalim za post koji se odnosi na upotrebu hleba u ishrani. Ja jaaaako volim hleb, na srecu najvise integralni ili kukuruzni (mada volim i beli, da se ne lazemo), a inace sam sklona da verujem da nam organizam, na ovaj ili onaj nacin, saopstava sta mu je potrebno, to jest da nase zudnje za odredjenom vrstom hrane cesto imaju i fiziolosku, a ne samo psiholosku osnovu.
    Vec vise od dva meseca sam na UN dijeti, dosta sam smrsala, ali sada osecam da me taj monotoni i (za mene) prilicno restriktivni rezim sputava...i kad sam pocela da "brljam" - brljala sam sa - hlebom. A kad nisam na dijeti, u stanju sam da pojedem 400 g hleba, bez problema.
    :D
  • najlepsanasvetu
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 15 godine

    od najlepsanasvetu » pre 15 godine

    E ovako,krenula sam na dijetu,htela bi da oslabim nekih 20-25 kg.Imam 21 godinu.Za dorucak jedem 2 paradjza.kocku feta sira i 50 gr.sunke...Za rucak neko meso oko 250 gr i salatu ili nesto kuvano,recimo grasak,kupus,punjenu papriku... i za veceru napravim vocnu salatu...Kako vam se cini?Svaki dan vozim sobni bicikl...Koliko bi mogla sa ovim rezimom da oslabim u proseku za mesec dana?Htela sam da idem kod nutricioniste ali nemam novcanih mogucnosti :cry:
    I jel greh sto ujutru popijem ness kafu sa mlekom i 2 kasicice secera,ne mogu bez nje,boli me glava ako ne popijem????
    Hvala unapred na odgovoru!!! :013:
    Nikad necu sebi oprostiti sto sam se opet ugojila ali nadam se da cu opet uspeti da smrsam....
  • pahuljica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 15 godine

    od pahuljica » pre 15 godine

    Imam jednu malu nedoumicu:

    Da li je dozvoljeno zagrevanje maslinovog ulja?

    U nekim receptima se pominje npr.dinstanje povrca na maslinovom ulju ili riba koja se prece u rerni prelivena sa malo maslinovog ulja... a sa druge strane sam cula da maslinovo ulje ne treba zagrevati

    :shock:
  • Leca
    Amater
    Amater
    Postovi: 103
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Leca » pre 15 godine

    Ankice, hvala na opširnom odgovoru. Ja ne krivim isključivo hleb za svoj višak, on potiče i od slatkiša i grica, i naročito večernjeg grickanja. Ja to sve sada ne radim, naravno. Moj ritam života je kao i kod svih bio neuravnotežen, ugojilo me je sledeće:
    doručak u pekari (dve slane perece, ili par slanih kifli, užina na poslu ponekad voće, ali često i neka grickalica, ručak tek u pet, klasičan srpski jelovnik, uz dva do tri parčeta hleba, večera u osam, devet ,- dva sendviča plus počistim za decom, i pošto jako kasno ležem, umelo je da mi se desi da ako tanje večeram, da me oko 11 uhvati nervozna glad, i onda nešto grickam, tipa grisine ili ribice, čak i čips) Užas, zar ne?
    Naravno da je bilo i dosta perioda gde sam pazila šta radim, i za šta mogu da kažem da bi odgovaralo principima koje obično savetujete ljudima. I mislim da 2000 cal nisam prelazila, ili nekih dane da ali drugih i manje, ali svejedno sam se malo po malo gojila, kilo mesečno, ali ipak na gore.

    Sad, imala sam i duge periode žestoke discipline u svakom pogledu, i zato mogu da kažem ovo za hleb, iz ličnog iskustva, da je za mene korišćenje hleba ključni momenat. A volim da ga jedem, bilo koju vrstu, a imam utisak da me svu ulepi. I ne kažem da je ovo pravilo za sve, samo moje lično iskustvo.

    Moje dileme oko hleba najviše se tiču principa kombinovanja namirnica, za koji ja smatram da je dobar i deluje logično, gde se hleb loše kombinuje s mesom recimo, i uopšte nekompatibilnosti kombinacije protein-Uh. Kad god baziram ishranu na tom principu, disciplinovano, i uz korišćenje hleba u pravoj kombinaciji, ja se osećam dobro, to mi prija. Ali ne mršavim. Tek kad i njega maksomalno redukujem, pojavljuju se neki rezultati.

    Ja bih stvarno volela da mogu da jedem više hleba, volim ukus, u prvom momentu mi prija osećaj sitosti koji pruža za razliku od nekih mojih dobro ukombinovanih obroka....ali taj luksuz ne mogu da si dopustim tek kad još malo oslabim, kad god to bilo. Ja ne tražim brze rezultate, oslabila sam 9.5 kg za dva i po meseca, što mislim da je OK, i to uz fizičku aktivnost. Ali ne volim ni da stojim u mestu.

    I još nešto. Volela bih vaše mišljenje o ovom tekstu https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.php?t=1047 i mom pitanju posle toga, ako imate vremena.
  • Marija_92
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Marija_92 » pre 15 godine

    Ankice,da li biste mogli da mi napisete kako bi odprilike moj jelovnik trebao da izgleda?Hocu da oslabim 5 kg,imam 16 godina,visoka sam 180,tezina 75 kg...Dosta sam fizicki aktivna(6 puta nedeljno aerobik+voznja bicikla,pesacenje)..Htela bih da tih 5 kg odu za mesec dana.Hvala unapred
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    Draga Zabarini, ako vas ne mrzi uradite i analizu urina pa mi i to pošaljit esa jelovnikom.
    Najlepsanasvetu, nije greh popiti jednu nes kafu sa šećerom a što se jelovnika tiče gde je hleb? A mleko? I što baš samo paradajz za doručak i kocka fet sira? Šta fali rotkvicama, salati, krastavcima, nekoj drugoj vrsti sira? Ima tu posla za preradu jelovnika, ali nije loš za jedan dan pod uslovom da ubacite hleb po jedno parče za svaki obrok i bar jednu šolju mleka ili jogurta.
    Draga Marija_92, za dijetu mi se javite na mejl.
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • Zabarini
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 11
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Zabarini » pre 15 godine

    U redu,potrudicu se cim pre da obavim analizu urina. Veliki pozdrav!
    Zabarini
Zaključana tema 51 post

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju