Zaključana tema 51 post
Nutricionista odgovara (April 2009)
  • The Nottie
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 16 godine

    od The Nottie » pre 15 godine

    Kako najzdravije skinuti "polovinu sebe", znaci da li imate neki savet za nas koje imamo bas veliki visak kilograma... :(

    I sta preporucujete protiv opstipacije?
    Life is like a box of chocolates - you always know that you'll get fat.
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    The Nottie, savetujem vam ono što savetujem i onima koji treba da izgube trećinu, četvrtinu, petinu itd...sebe, kao i onima koji bi morali da izgube dve trećine sebe (ne samo polovinu) a to je pravilna redukovana ishrana! Jedino oni koji imaju samo oko 5 kg viška mogu da odstupe od ovog pravila-njima nije potrebna redukcija ishrane već samo promenjen odnos namirnica koje jedu i malo više fizičke aktivnosti.
    Namerno ne koristim reč dijeta zato što većina čitalaca bi ovo podvela pod jednakost gladovanje! Dijeta u prevodu znači pravilna ishrana.
    Razlika je jedino u tome što onima koji imaju 20 kg viška će trebati malo više vremena da smršaju od onih koji imaju 10 kg. Ali to tako mora-zato što prebrzi načini gubljenja kilograma nisu zdravi. Mesečno je najbolje gubiti do 5 kg-nikako više. Iz tog razloga će onome ko ima veći višak trebati više vremena da postigne željenu težinu. Imajte na umu da se vi niste ugojili za mesec ili dva, veće je taj višak nastajao par godina. Zato ne možete ni očekivati da ga se rešite za 2 meseca.
    Ono što vam nikako ne savetujem su bilo kakvi sistemi dijeta koji u sebi imaju nazive (tipa mediteranska, kupus, dvopek, Etkins, UN isl) zato što nisu dobri ni na kraće ni na duže staze. Ali ono što je najvažnije je da tim načinom nećete naučiti suštinu a to je šta da radite kako bi ste trajno rešili problem kilograma. Ni jedna od takvih dijeta vas ne uči pravilnim principima ishrane, kombinovanju namirnica, pripremi hrane, pravim recepturama jela (jelo nije samo krompir, kupus, pasulj i grašak sa 300g mesa) izborom povrća (salate nisu samo zelena, šopska i kupus), količini namirnica koje bi trebalo da jedete i da to znate "od oka".
    Umesto toga nudi vam se "slepo" praćenje pravila i to uglavnom loših po zdravlje-pa imate preveliku količinu jaja, da jedete previše citrusa, previše mesa i masti isl. Ukoliko ovako i skinete kg i "preživite" bez padanja u nesvest, žestokih napada gladi, oštećenjem bubrega ili želudca u težim slučajevima isl....čim se vratite "normalnoj" ishrani vratićete i kilograme. Baš zato jer ništa niste promenili a taj vas je način ishrane i doveo u situaciju da imate višak kilograma.
    Neki od sisitema nude čak i neograničeno jedenje ali samo određenih namirnica!!! Nemojte padati na to! Koliko zaista u toku dana možete pojesti mesa a da vam se ne smuči? Ili slatkiša u ugljenohidratnom danu?
    Onda preračunajte koliko ste u stvari kalorija uneli pa ćete videti da to jeste kalorijski redukovan unos!!!!! A vrhunac je voćni dan ili vodeni dan kad unosite 0 kalorija pa vam se ceo nedeljni prosek još snižava jer jedan dan niste ništa jeli-i eto vama manjeg unosa kalorija koji je osnov mršavljenja. Cela ta priča o neograničenom jedenju je samo psihološka. I sada će neko reći "pa to je dobra stvar"? Nije! Uzmite sada pa preračunajte nutritivni unos da vidite koliko ste tog nekog dana uneli bitnih nutrijenata (gvožđa, kalcijuma, vitamina) i doći ćete do zaključka da to često nije ni 10 % od onoga što vama tog dana treba!
    Zato morate mršaviti samo i isključivo pravilno koncipiranom dijetom koja će uključiti i neke od specifičnosti koje su vama potrebne-određeni tip posla koji zahteva veći unos nekih nutrijenata-verujte nije isto ako radite kao sestra u urgentnom centru i stojite na nogama 12 sati u smeni ili sedite za kompjuterom u nekoj kancelariji i nemate puno stresa kao ni kretanja-potrebe se u mnogo čemu razlikuju, postojanje neke bolesti, vaše navike itd.
    Samo tako nećete mučiti svoje telo, nećete kasnije povratiti kilograme i naučićete nešto o pravilnoj ishrani.
    Cela ova priča važi ako nemate neku hroničnu metaboličku bolest. Ako je imate onda prvo sa lekarom endokrinologom morate koliko toliko dovesti svoju bolest pod kontrolu pa tek onda krenuti kod nutricioniste.
    Što se zatvora tiče tu pomaže veća količina vode 2-2.5 l/dan, unos svežeg povrća od min 500g/dan. Poekad mogu pomoći neki čajevi na bazi sene ali sa njima ne preterujte jer izazivaju naviku pa vam na duže staze još i pogoršaju stanje (zato ih treba koristiti samo u "hitnim" slučajevima kao trenutnu ispomoć).
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • The Nottie
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 16 godine

    od The Nottie » pre 15 godine

    Hvala na odgovoru :) Bila sam na kompletne kontrole i snimanja, nemam bolesti. Trudim se da unesem dnevno 1.5 l vode + caj i limunada.
    Sta mislite o ovakvom nacinu ishrane, ja ne drzim nikakvu dijetu vec planiram da mi to bude nacin zivota na duze staze..
    Ovo mi je dnevni jelovnik:

    9:30 vezbe
    10:00 Ovsene pahuljice 20 gr 78kcal, 200ml mleka 57/100gr 114kcal, malo zasladjivaca
    12:00 80gr iseckane jabuke sa kasicicom meda i soka od pola limuna - oko 50kcal
    14:30 100 gr piletine 165kcal, 200 gr krompira 170kcal, sargarepa 41kcal = 618kcal
    18:00 50 gr piletine 82kcal, 84kcal salata zelena (ulje,sirće,so,luk)/100 gr 166kcal
    21:00 tunjevina 200kcal i kuvano belance 44kcal
    = 1028 kcal

    BMR mi je 2256, opomenuli su me da skracujem kalorije previse, ali ne znam sta bih mogla ubaciti jos.. :005:
    Izbacila sam sve nezdravo, grickalice, sokove, vocne jogurte..
    Najvise jedem piletinu proprzenu na teflonu sa par kapi ulja, pre 3 sata jedem skrob, a uvece jedem vlakno sa preostalom piletinom. Tu je jedna uzina koja se sastoji od voca i zadnja uzina se sastoji od cistih proteina (belance, tunjevina). Na kraju dana, mozda ovo sve zvuci previse ali kalorija ima mnogo manje jer je zdravija hrana, zar ne?
    Tu su i dve vezbe dnevno, jedno ujutru na prazan stomak i jedna uvece pre poslednjeg obroka. Trenutno imam dve vezbe dnevno zato sto ne mogu dugo izdrzati na traci za hodanje (nisam u kondiciji), najvise 5 minuta brzo hodanje sa trcanjem.

    Nadam se da cu ovako sigurno moci da smrsam, samo ne znam u kom roku..
    Hvala unapred :D
    Life is like a box of chocolates - you always know that you'll get fat.
  • ankica
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 372
    Pridružio se: pre 15 godine

    od ankica » pre 15 godine

    Lepo su vas upozorili da je to premalo kalorija. Ovako ne izgleda dobar jelovnik.
    Pitali ste da li ćete ovako smršati-nećete!
    Ovako ćete početi da mršavite 2-3 kg, usporiti metabolizam i onda stati. Čim nešto promenite počećete da se gojite. Zašto ste izbacili hleb? Imate previše belančevina, premalo mnogo toga, jednostavno ceo jelovnik nije dobar pa ga neću previše kritikovati. Morate ako mislite sami da sebi pravite jelovnik još dosta toga naučiti pa krenuti iz početka! Ili idite da vam neko uradi jelovik.
    Kalorijski unos nije za zanemarivanje, ne znam čime se bavite, visinu, težinu ali sudeći po BMR koji uvek prikazuje najmanji mogući potreban unos energije za održavanje tel. mase (znači kad ležite, ništa ne radite i ne nervirate se. To znači da kad smršate i hoćete da održavate težinu koju želite ako budete slušali taj podatak iz BMR ćete pri normalnim aktivnostima i dalje mršaviti.)ne bi smeli ići ispod 1600-1700 cal jer vi hoćete da smršate, ne da održavate težinu! I sa ovim kalorijskim unosom ćete biti gladni ako vam jelovnik nije kako valja!
    :007:
    na ovaj svet dolazimo ne donoseci nista i svi cemo ga napustiti na isti nacin. Najbolji nacin da ostavimo traga u tom svetu je da ga ucinimo boljim onim sto cinim negde izmedju pocetka i kraja!
  • bojanaa83
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 15 godine

    od bojanaa83 » pre 15 godine

    Dobar dan!Ja bi zelela da vas pitam kako da smrsam 15kg do 24.07.2009. i da li je to moguce ja imam 25 god. visoka sam 1.72 ii ima 82kg od trudnoce se mucim sa dijetama al nista i jos kazu da neke ljude nervoza goji da li je to moguce!Unapred hvala na odgovoru...
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    od Moderator » pre 15 godine

    bojanaa83 napisao:Dobar dan!Ja bi zelela da vas pitam kako da smrsam 15kg do 24.07.2009. i da li je to moguce ja imam 25 god. visoka sam 1.72 ii ima 82kg od trudnoce se mucim sa dijetama al nista i jos kazu da neke ljude nervoza goji da li je to moguce!Unapred hvala na odgovoru...


    Odgovor na ovo pitanje potrazite u temi za MAJ.
Zaključana tema 51 post

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost