Stepenasta dijeta
  • Bojana89
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 15 godine

    Stepenasta dijeta

    od Bojana89 » pre 15 godine

    Upravo nadjoh nesto o njoj pa evo...

    STEPENASTA DIJETA

    • Baza ove dijete je razdvojena ishrana, odnosno ne mešaju se ugljeni hidrati sa belanèevinama



    Ponovo u formi!


    U svetu se zove "trend-kost" ili odvojena ishrana. Tvorac je dr Hauard Hej, amerièki lekar, koji je ovu dijetu sacinio još dvadesetih godina prošlog veka.
    Sve namirnice su podeljene u tri grupe:

    A - Ugljeni hidrati - testo, pirinaè, žitarice, krompir, hleb, suvo voæe, banane, sveže smokve i urme, svi zaslaðivaèi...

    B - Belanèevine - meso, živina, riba, jaja, mleko, sirevi, voæe, tofu-sir, preraðevine od mesa...

    C - Neutralne namirnice - povræe, zelena salata, beli sir , ali s malim stepenom masnoæe, dimljena riba...

    Namirnice iz grupe A ne mešaju se nikad sa namirnicama iz grupe B, a i jedna i druga grupa se mešaju sa namirnicama grupe C!

    • PRVI STEPEN

    Dvodnevno proèišæavanje organizma, unošenje dovoljno vitamina, minerala i enzima. Rezultat je jedan kilogram manje!

    1. dan - Pet puta dnevno voæe ili sveže ispasiran voæni sok. Idealno voæe je: jabuke, kruške, ananas, kivi, dinja. Banana je zabranjena.

    2. dan - Pet puta dnevno salata, odnosno presno povræeili pet puta dnevno obareno povræe. Izbegavajte ulje i so, zaèinite salatu miroðijom, peršunom ili drugim zaèinima.


    Niko nije bezgrešan


    Ako ste dostigli željenu kilažu držite se tabele za trend-kost, odnosno ne mešajte belanèevine i ugljene hidrate. Niko nije bezgrešan, pa kad pojedete tortu, sledeæa dva dana držite prvi stepen ove dijete!

    Svakoga dana se naizmenièno menja jedan obrok ugljenih hidrata i jedan obrok belanèevina. Beli sir uvek umutite sa malo kisele vode!



    • DRUGI STEPEN

    Petodnevno slabljenje odnosi tri kilograma. Dnevno se unosi 650 kalorija.

    1. dan - Za doruèak surutka sa jednom voækom, za užinu 75 gr posnog sira sa kašièicom peršuna. Ruèak donosi rakèiæe sa šargarepom i limunovim sokom, a popodnevna užina dve sveže paprike. Uveèe pojedite salatu od svežeg krastavca sa komadom obarene pastrmke.

    2. dan - Ujutru komad prepeènog hleba sa nemasnim belim sirom i rotkvicama. Užina je 100 grama dinje, a ruèak mešano, dinstano povræe sa obarenim pirinèem. Popodne jedan kivi, a uveèe mešana salata sa dva režnja dimljenog lososa.

    3. dan - Salata od dinje i manga sa malo posnog jogurta i dve kašièice soka od pomorandže. Užina je komad crnog hleba sa dva paradajza, a ruèak: pileæe grudi (belo meso) sa dinstanim paradajzom i prazilukom. Popodne - jedna šargarepa i 50 gr posnog jogurta. Veèera - salata od špargle sa krompirom i zelenom salatom.

    4. dan - Ujutru surutka sa ispasiranim komadom dinje (125 gr), a za užinu komad prepeèenog hleba sa posnim sirom i 50 gr svežeg krastavca. Za ruèak skuvajte kromir, pojedite ga sa belim sirom i rukola salatom.

    Popodnevna užina - 100 gr dinje. Veèera je salata od mladog luka i sveže paprike, uz to komad kamember sira ili nekog drugog žutog sira, do 30 odsto masnoæe.

    5. dan - Pomešati kvark sir sa dve kašièice soka od pomorandže i malo džema od jagoda - to je doruèak.

    Užina je jedna presna keleraba, a ruèak 100 gr sinjskog filea sa nekoliko špargli i jednim paradajzom. Popodne - jedan kivi, uveèe tost sa šunkom, ne zaboravite da otklonite masni deo! Uz to 150 gr dinje.

    So vezuje vodu

    Samo malo solite, jer slabije topite masnoæu i izbacujete manje vode, ako jedete isuviše slano. U prodaji postoje mešani zaèini sa malo soli ili so iz Mrtvog mora, koja sadrži jod.



    • TREÆI STEPEN

    Za sedam dana kilogram i po manje. Dnevni unos od 1.000 kalorija. To je u stvari održavanje željene težine, više nego slabljenje...

    1. dan - Komad hleba sa 30 gr gorgonzole za doruèak, užina - pola grejpfruta. Za ruèak špageti sa sosom od paradajza, a za užinu jedna paprika i 30 gr kvark sira. Uveèe pojedite jedan punjeni avokado sa rakèiæima i prazilukom.

    2. dan - Za doruèak kajgana od dva jajeta! Užina je opet pola grejpfruta, a ruèak pileæi batak sa obarenom boranijom. Zelena salata za užinu, a salata od testa sa brokolijem za veèeru.

    3. dan - Jedna zemièka sa belim sirom i paradajzom za doruèak, a 250 gr šargarepe za užinu. Pekarski kromir sa paprikom i lukom, uz dodatak belog sira - to je ruèak. Užina je jedna jabuka, a veèera salate od špargli sa kriškama pomorandže.

    4. dan - Ujutru mango sa voænim jogurtom, za užinu jedan kivi, a za ruèak jagnjeæa šnicla na luku. Popodnevna užina je jedna paprika sa 30 gr posnog sira. Veèera: salata od krompira sa ribom.


    Mnogo teènosti


    Raèunajuæi sok i vodu trebalo bi dnevno da unesete tri litre teènosti. Osim mineralne vode možete da pijete nezaslaðeni zeleni ili crni èaj. Èaj od koprive i lipe pojaèava izbacivanje teènosti.


    5. dan - Ovsene pahuljice osvežavaju ujutru, dodajte im malo suvog grožða. Užina je 150 gr jagoda, ruèak - riba sa dinstanom kelerabom. Popodnevna užina je jedna jabuka, a uveèe hleb sa kamemberom.

    6. dan - Ujutru salata od papaje i kivija. Pre podne pojedite malo ananasa. Ruèak: spanaæ sa obarenim pirinèem. Popodne komad tosta sa belim sirom. Uveèe - kineska pileæa salata sa soja-sosom.

    7. dan - Ujutru banana sa kvark sirom. Užina je jabuka, a ruèak: rezanci sa dinstanom šargarepom. Popodne jedna šargarepa i 50 gr kvark sira. Uveèe salata od povræa zaèinjena kari sosom.



    U kupovinu sa spiskom



    Kromir sa posnim sirom - ugljeni hidrati



    Plodovi mora u grupi belanèevina



    Sledeæe nedelje: Za 14 dana - pet kilograma manje!

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 36 gostiju