Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
sonoma dijeta
  • mirnisan
    Amater
    Amater
    Postovi: 266
    Pridružio se: pre 14 godine

    sonoma dijeta

    od mirnisan » pre 14 godine

    Isprobajte novu dijetu kojom možete vratiti liniju. Autorka ove dijete je profesorka nutricionizma, dr. Connie Guttersen. Novost kod ove dijete je da nema brojanja kalorija. Morate se samo pridržavati zadatih veličina porcija i odabirati namirnice sa liste. Sonoma dijeta je idalna za one koji vole voće, povrće, vino i zdravu hranu.
    Dijeta se deli na tri «talasa», od kojih je prvi najrestriktivniji.
    Talas 1
    Traje 10 dana pa kao i kod svih dijeta sa malo ugljenohidrata, šećer i škrob se izbegavaju dok se obraća pažnja na uravnoteženost obroka i kontrolu veličine porcija, sa vrlo malo zasićenih masnoća. U toj prvoj fazi ćete smršati do 3 kilograma, ali morate ćete se odreći slatkog (uključujući i voća zbog šećera koji sadrži) i alkohola, a sve kako bi što bolje prirodnim putem prilagodili telo na novi način ishrane.

    U talasu 1 smete jesti nemasne proteine (jaja, morsku hranu, belo meso bez kožice i masnoća, nemasne juneće i svinjske odreske, soju), odreðene mlečne proizvode sa malo masnoća (sveži sir sa malo masnoća), malo graška, povrće sa malo skroba, malo orašastih plodova (moraćete ih brojati), odreðene masnoće poput maslinovog ulja, začine. U talasu 1 ne smete jesti ništa drugo, uključujući voće i alkohol. Meðu receptima za tih prvih 10 dana možete naći grčku salatu, omlet sa pečurkama, pečeni odrezak, piletinu sa prelivom i slično.
    Talas 2
    U talasu 2 je dozvoljena ista hrana kao u talasu 1, no lista je obogaćena voćem, većim izborom povrća, nekim poslasticama bez šećera i možete popiti do 2 dcl vina dnevno. Ovo je deo dijete kojeg dr. Guttersen preporučuje da se držite dok ne dostignete željenu težinu.
    Talas 3
    Nakon što dosegnete željenu težinu, ulazite u talas 3. Ova faza proširuje Sonoma dijetu u vaš svakodnevni stil života i “trajni način srećnog života na ovoj planeti”, kaže dr. Guttersen.
    Što se tiče fizičke aktivnosti, autorka priznaje da je potrebna, no nije se na to fokusirala u knjizi. Iako se ne stavlja naglasak na vežbanje, trebali bi znati da je to bitan deo zdravog života, stoga sami odredite koji tip aktivnosti vama najviše odgovara.

    evo pogledajte::: http://www.youtube.com/watch?v=5CCEVLziyhg
    Poslednja izmena od mirnisan u 23 Jan 2010, 21:07, izmenjeno 1 put ukupno.
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: sonoma dijeta

    od lasata » pre 14 godine

    Meni ovo sasvim lici na The South Beach Diet... 8)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • mirnisan
    Amater
    Amater
    Postovi: 266
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: sonoma dijeta

    od mirnisan » pre 14 godine

    "Dijeta s južne plaže" je kreirao dr. Arthur Agatston, američki kardiolog.
    Dijeta kombinira povišen unos proteina i niži unos ugljikohidrata, što je popularizirao dr. Atkins, s time da ova dijeta ima pravilniji izbor masti i stavlja se naglasak na namjernice niskog glikemijskog indeksa.
    South Beach dijeta pravi razliku između "dobrih" i "loših" masnoća te preporučuje unos ugljikohidrata sa niskim glikemijskim indeksom. Nadalje, prednošću ove dijete može smatrati poticanje na učestalo konzumiranje manjih obroka. Ovo je posebno važno jer se na ovaj način izbjegava izgladnjivanje organizma, a i prežderavanje kao posljedica izgladnjivanja. Pozitivne su i preporuke o dnevnom unosu 8 čaša vode.
    Nutricionistički gledano, postoje i slabe točke ove dijete. Ovaj model prehrane općenito karakterizira nizak udjel ugljikohidrata te samim time taj model organizmu (iznad svega mozgu) uskraćuje osnovno gorivo. Zadiranje u omjere hranjivih tvari nutricionistička znanost ne podržava.
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju