SISTEM "MINUS 60"
  • Jelenab
    Amater
    Amater
    Postovi: 158
    Pridružio se: pre 14 godine

    SISTEM "MINUS 60"

    od Jelenab » pre 14 godine

    Fotografije devojaka koje su sinule kilograme ovim sistemom se mogu videti ovde :
    http://forum.mirimanova.ru/index.php?showtopic=31



    Prvo mali uvod... Ovo je samo u kratkim crtama ono sto se nalazi na 240 strana istoimene knjige. Ukoliko jos nesto interesantno procitam - potrudicu se da vam prevedem.A sad u nastavku ono sto sam do sada prevela



    “MINUS 60”
    I DEO

    Tip dijete : mesavina svih postojecih dijeta


    Gubljenje tezine - u zavisnosti od pocetne tezine i roka primene dijete. Autor dijete je za godinu i po dana smrsala 60 kg

    Rok primenjivanja dijete : dugo, a najbolje je da to postane deo svakodnevnog zivota


    Ova Dijeta je razradjena od strane Ekatarine Miromanove i u poslednje vreme , ima veliku popularnost u Rusiji. Dijetu " minus 60" vise treba posmatrati kao SISTEM ISHRANE. Autorom je na sobstvenom primeru, razradjen ceo sistem radnji za sniznje tezine i ukljucuje u sebi dijetu, fizicke vezbe , psihologiju i motive gubljenja tezine. Kompleksnim koriscenje svih ovih faktora moze se doci zeljenje tezine, ali i do toga da se primenom ovog sistema osecamo zdravo , vedro i srecno.


    U nastavku se daju osnovna upustva autora knjige.


    SISTEM "MINUS 60 " - KAKO SE HRANITI

    " Ja nisam slucano napisala - KAKO SE HRANITI , umesto CIME SE HRANITI. Stvar je u tome sto , ukoliko vi resite da se rukovodite ovim sistemom, ne trebate ni od cega da se odreknete kada je u pitanju ishrana. Pre svega , potrebno je, da se ISPRAVE GRESKE u sistemu Vase ishrane.

    ( UKOLIKO NEKOG PROIZVODA NEMA U SPISKU DOZVOLJENIH PROIZVODA ZA RUCAK ILI VECERU, ZNACI U TOM PERIODU GA NE TREBA KORISTITI)




    DORUCAK I DOPUNSKA INFORMACIJA O ISHRANI
    ---------------------------------------------------------------------------

    1) Do 12 h moze da se jede apsolutno sve, bez obzira na velicinu porcije i na broj kalorija ( njih uopste ne treba racunati )
    2) Voda moze da se pije toliko koliko vam je potrebno . Na preterujte - pijte samo koliko mozete.
    3) So - ne treba se preterano ogranicavati ali ni preterivati u soljenju jela. Od preteranog unosenja soli se pojavljuju otoci .
    4) Secer i proizvodi od secera ( ali i med ) - ISKLJUCIVO DO 12H , Savetujem da se secer zameni na braon secer ili bar na fruktozu. Beli secer ne sadrzi nista koristno. Ja sam i protiv vestacke zamene za secer.
    5) Dorucak je obavezan da bi poceo aktivan proces metabolizma. Nije obavezno da se prejedate, moze se pojesti i parce hleba sa sirom , kafa/caj/sok
    6) Ne postoji optimalna kolicina hrane koja moze da se pojede u jednoj porciji, sve zavisi od osobe i od njegove potrebe. Svi su ljudi razni, aktivnosti su razne
    7) Velika kolicina voca moze da zasmeta procesu mrsavljenja (npr. 0.5 - 1kb jabuka u toku dana ). Ako vi jedete u toku celog dana ovu kolicinu voca mozete da usporite proces metabolizma.
    8) Ja ne savetujem ciscenje organizma i gladovanje. Ja sam protiv svakog nasilja nad organizmom i smatram da to samo uvelicava mogucnost da covek pocne da sumnja u potrebnost pridrzavanja dijete.
    9) Kad sam na odmoru - ja radim kao i obicno, jedem dorucak, obilan rucak a zatim oko cetiri - pet sati imam uzinu. Ako se pridrzavate tog principa tezina nece napredovati, u svakom drugom slucaju ona se sto posto povecava, bez obzira da li se zanimate fizickom aktivnoscu ( plivanjem ) ili ne.
    10) Kad idete u goste, nosite sa sobom flasu suvog crvenog vina, da ne bi razmisljali sta cete piti. Mozete da pojedete i malo sira.
    11) Jedite tri puta dnevno, ukoliko vas uhvati glad mozete da pojedete nesto od dozvoljenog voca ili povrca.
    12) Kako da se izborite sa sobom, kada treba da kuvate rucak za druge? MOrate da imate motivaciju da zelite da se vratite na raniji konfekcijski broj. Mislim da su prve dve nedelje najkriticnije - posle toga organizam se sam privikava na novonastalu situaciju. I naravno jako je vazno da se stvori navika izbegavanja probanja jela koje se kuva. Ja sada po mirisu mogu da opredelim sta od zacina nedostaje. Sve je samo stvar navike.
    13) Ukoliko se propustila uzina - zaboravite na nju. Ukoliko stvorite naviku da jedete u jedno te isto vreme, zeludac ce vam sam napominjati da je doslo vreme obroku.
    14) Zasto ne treba jesti mlecnu cokoladu a tortu moze ( ukoliko se pravi sa cokoladom za kuvanje ) . Princip je u tome sto je potrebno da se privikne organizam da se ne upotrebljava suvisan secer . Zato je potrebno da se priviknete na koriscenje gorke cokolade sa sto vecim procentom kakaoa i to dovodi do navike da se organizam zadovoljava i sa manjim unosom slatkog. Taj prelaz na gorku cokoladu mi je pomoglo da promenim svoje navike konzumiranja slatkog. Ja vise ne volim kremaste torte ili med jer mi se cine suvise slatke.
    15) Lekari porzavaju ovaj sistem ishrane jer on ne protivreci ni jednom zakonu dijeta .
    16) Ja sam u potpunosti za uzimanje dopunskih vitamina. U nase vreme izbalansirana ishrana je prakticno nemoguca, kao i dnevni unos odredjenog vitamina. Zato smatram da ih je potrebno koristiti obavezno za vreme bilo koje dijete.Ja ih redovno koristim i od njih mi izgledaju lepse i koza i kosa i nokti.





    RUCAK
    ------------
    Za rucak sve kuvamo ili dinstamo, majonez i pavlaka su dozvoljeni do 14 h u vrlo malim porcijama ( jedna kafena kasicica), soja sos, ulje - takodje u malim kolicinama.
    Supu mozete da jedete ali zapamtite da vas ona ne drzi dugo sitim, tako da ne preterujte sa njom.
    Mozete da jedete sve mlecne prozivode, od voca je dozvoljeno : jabuke ( 1-2 u toku dana) , sljive ( ne mnogo ) , kivi, lubenica ( 1-2 parceta u toku dana ), ananas, suve sljive
    Povrce :
    bilo koje ali: krompir i grasak - bez mesa , ukoliko jedete grasak onda ne koristite konzervisani , maksimalno zamrznuti, pecurke dinstane...
    Povrce mozemo da zapecemo, skuvamo , dinstamo ili jedemo sveze.
    Kiseli krastavcici u malim porcijama

    VECERA ( UZINA )
    -------
    Sve se kuva iskljucivo na vodi, ne sme da se pece na ulju. Mogu da se koriste zacini, soja sos u maloj kolicini, so se dozvoljava , secer - ne
    Mozemo da izaberemo jos nesto iz sledecih varijanti:

    1) varijant - voce
    2) povrce ( sve osim : krompira, graska, kukuruza, peckurki, tikve, plavog patlidzana, avokada ) - moze se kombinovati sa mlecnim proizvodima
    3) meso, riba, kuvana jaja - ne moze se kombinovati ni sa cim
    4) pirinac, jecam - moze da se kombinuje sa vocem i povrcem
    5) mlecni proizvodi ( ali sa sto manje procenta masti - ako je moguce 0% )

    STA MOZE DA SE PIJE?
    ____________________

    1)Caj - ako je zeleni bez secera - moze posle 18h
    2) kafa ( moze posle 18 h ali bez secera i mleka)
    3) voda gazirana ( vrlo oprezno sa njom jer od nje se povecava apetit ) i obicna voda - moze i posle 18h
    4) sveze iscedjeni sokovi
    5) mleko, jogurt
    6) crveno suvo vino ( moze i posle 18h u maloj kolicini )


    II DEO

    STA RADITI SA KOZOM

    To pitanje vrlo cesto zadaju zene sebi posle porodjaja, dok posmatraju strije na stomaku i drugim delovima tela, a takodje oni koji naglo, gubeci tezinu, vide da se strije javljaju na kozi koja visi.
    Sta raditi? Ja predlazem sledece:
    1) MASAZA – mozete da koristite i anticelulitni krem i obicni ( licno ja nisam primetila razliku ) . Stomak se masira kruznim pokretima strogo u pravcu kazaljke na satu, masirate i stipate . Struk masirate odozdo navies ( prema grudima) sporijim pokretima. Masazu morate da radite toliko – koliko ste u stanju da izdrzite, pri uslovu , sto ste duzni da je sprovodite svaki dan.
    Bedra, butine maisrajte od kolena ka gornjem delu tela . Jagodice masirate ka struku, s tom razlikom sto pravac masiranje ne treba da bude vertikalno nego horizontalno.
    2) MLEVENA KAFA – Daje pozitivan efekat odmah i dejstvuje na sledece tacke:
    - pomaze topljenu masti ( kofein ulazi u sastav skoro svih sredstava za mrsavljenje )
    - postize efekat izravnjavanja vrha koze tj. pomaze pri smanjivanju celulita i strija
    - skida prvi sloj koze ( izumrle celije ) i posle njega koza postaje meka i svilenkasta.
    Kupujem ili meljemo kafu na krupnije – cestice trebaju da budu kao krupni secer i ni u kom slucaju je ne kuvamo. Utrljavamo na problematicne zone ovican gel za tusiranje, a zatim, sipamo na ruku malo kafe npr. kolicina 1 kasike i polako pocinjemo da utrljavamo kafu u kozu pokretima kao da radimo masazu ( vidi prethodni punkt ) . Vreme procedure – sve zavisi od vas, ali netreba pocinjati prvi dan od 20 minuta, da bi vec sledeceg dana proklinjali sto ste uopste pocinjali sa masazom ;). Bez fanatizma! / U knjizi se govori o pocetku masiranja od 2 minuta i postepenom uvelicavanju /
    3) MUMIJE - primenjuje se za zazivljavanje rana, uskorava regeneraciju koze. Osim njega tako dejstvo ima i sok aloje, maslo kakaoa, ali u manje izrazenoj formi.Pred sam pocetak tusiranja, ubacite jednu – dve tablete mumija u posudicu sa malom kolicinom obicnog krema za telo . (moja primedba : ja stavim jednu tabletu u malo vode pa kad se rastopi dodam kremu ). Dok se vi istusirate tableta se rastvori, pred nanosenje pomesajte dobro smesu mumija i krema i mazite se kremom kako i obicno. Mozete da koristite masazne pokrete za povecavanje efekta. . Velike i jake strije nemozete , naravno, odmah da izgubite, ali cete ih umanjiti, a manje strije cete izgubiti.
    4) Ukoliko vam predstoji skidanje puno kilograma , predlazem da kupite i dobar krem za bore oko ociju da ne bi doslo do pojavljivanja “guscije koze”i borbe sa istim. Kremu za bore koristite za vreme mrsavljenja, po dostizanju idealne tezine , mozete da nastavite da koristite obican krem za lice.
    5) I na kraju, nemojte da zaboravite da regularne fizicke vezbe pomazu postizanju najboljih rezultata jer su na taj nacin sve grupe misica aktivne.

    III DEO

    PSIHOLOGIJA I MOTIVI MRSAVLJENJA

    U nastavku autor daje uputstva koja ce pomoci gubljenju tezine, i ne silazenju sa zadatog puta.

    1) Prestanite da krivite sebe za svoje kilograme. Svaki dogadjaj u nasem zivotu ima svoje razloge i posledice. Glavno nije to sto je bilo ranije, vec ono sta vi sve cinite sada da bi odstranili problem koji postoji, i najvaznije je da vi to mozete da postignete !
    2) –Moje skidanje kilograma – to je pitanje upornosti a ne sila volje. Ako ja nista ne bi jela dve godine i smrsala 60 kilograma to bi bila sila volje. Ali, ja sam jela apsolutno sve!. Samos am postovala ta pravila koja sam sama za sebe napravila. I to nije toliko tesko kao sto izgleda na prvi pogled, vremenom se udje u tok i privikne se.
    3) Nekada vam se cini da zelite da jedete vise nego obicno – i to je normalno. Na organizam zene veliki uticaj imaju hormoni tako da ima dana kada zelite vise nego obicno da jedete. Probajte da povecate dnevnu ishranu u obimu da bi vam bilo lakse da izdrzite vece.
    4) Ne treba izmisljati u sebi razlog za mrsanje. Najdite izvor energije u sebi. Restie za sebe da zelite da smrsate i radite to postepeno korak po korak, putujuci polako ka svom cilju.
    5) Svako dejstvo radja protivdejstvo. Tako da nista od pocetka ne radite naglo. Radite samo ono sto je u stanju vas organizam da izdrzi. Ukoliko nista ne budete jeli , moguce je da cete da pocnete brzo da mrsavite, ali kilogrami koji su izgubljeni u stresnoj situaciji se vracaju jako brzo.
    6) Ne ocekujte munjevitih rezultata. Vi niste dobijali u tezini u toku jednog dana, tako da budite gotovi da ga se polako oslobadjate.
    7) Ne stavljate pred sobom ciljeve koje su vezane sa zestokim vremenskim intervalom. Organizam sam zna koliko je u stanju da izgubi kilograma u trenutnoj etapi zivota.
    8) Prestanite da govorite sebi : “ ja to ne mogu”. Vi mozda necete smrsati 60 kilograma, nego 5 kg, u svakom slucaju izgledacete bolje. Od fraze :”ja ne mogu “ vasi kilogrami se ne menjaju. Oni se spustaju od nekog vaseg dejstva.
    9) Svaki problem moze da se resi ! Ne razmisljajte o teome sto ce se kod vas pojaviti bore ili strije posle mrsavljenja. Bolje razmisljite o tome kako ce se puno izmeniti vas zivot i koliko cete se lakse kretati bez viska kilograma. Ako se starate i radite nad svojom kozom ona nece izgubiti elasticnost i cvrstinu
    10) Mnogi nece u vas da veruju. Ne padajte na provokacije od svojih bliskih i idite svojim putem. Ja u vas verujem i znam sto je vama sada potrebna podrska. Verujte u sebe – to je najvaznije. I najvise u sebe a ne u rezultat!
    11) Krajnji cilj drzite u svojoj glavi, kao neku mastu, ali ne kao rukovodstvo za upotrebu. Kada sam ja pocinjala da mrsavim, duboko u dusi ja sam se nadala da cu uspeti da smrsam mnogo, ali sam se uvek trudila da sebi postavim realne ciljeve. Prvo 100 kg., pa onda malo manje od sto , onda 90 kg itd., Tako da vas vasa tezina nece non stop razocaravati i izgledati vam da do postignutog cilja ima jos mnogo. Naprotiv, vi cete se radovati svojim postignutim uspesima.

    12) VOLITE SEBE !


    Izvor podataka : http://www.dieta-da.ru/minus60.htm
    http://www.mirimanova.ru/base/minus_60
    Poslednja izmena od Jelenab u 20 Aug 2011, 21:15, izmenjeno 1 put ukupno.
  • Incognito
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 19
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od Incognito » pre 14 godine

    samo da kazem da mi se svidja ovaj sistem, jer ja UN dijetu, koju vecina clanova foruma obozava, ne mogu nikako da svarim zbog voca i vocnog dana... pozdrav!
    Jedimo da bi ziveli, ne zivimo da bi jeli!
  • Nikki Diamond
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od Nikki Diamond » pre 13 godine

    interesuje me gde si nabavila tu knjigu?
  • Jelenab
    Amater
    Amater
    Postovi: 158
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od Jelenab » pre 13 godine

    iskrena da budem skinula sam "na crno" sa neta, ako znas ruski mogu da ti dam sajt gde sam je skinula ;)
  • Nikki Diamond
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od Nikki Diamond » pre 13 godine

    pa ne znam ruski ali imam google translator pa mogu da prevedem.Posalji mi link
  • Tinka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od Tinka » pre 12 godine

    Ova dijeta zvuci strava... ali ma li nek i primer jelovnika il sta znam da li pise jos nesto u toj knjizi???? :)
    Svako tezi nekom cilju :D
  • hrcak
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 2
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od hrcak » pre 12 godine

    Gledala sam slike ovih zena....koliko su puno skinule....neke su potpuno drugacije, kao da vas gleda neki totalno drugi lik....
    boze koliko smo svi drugaciji, kada opteretimo i telo i lice viskom.....a koliko li nam je tek srce zahvalno kad smrsamo....bas sam se fino zamislila nad tim slikama....
    hrčak po petrovič malahovu :)
  • saraja
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 75
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od saraja » pre 12 godine

    Od kada sam videla slike ovih devojaka razmišljam da krenem da se hranim po sistemu -60,juče sam tražila knjigu na srpskom ali izgleda da nema pa ako imaš vremena može li neki primer jelovnika.
    Ja ću da napišem nekoliko pa ti pregledaj da li sam dobro shvatila ovaj princip jedenja.
  • bucaaa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od bucaaa » pre 12 godine

    Cao svima,interesuje me da li postoje neki recepti sta da se sprema za rucak ako ne oni koji su na ovoj dijeti mozda imaju neki svoj jelovnik pa ako nije problem da ga postavite da i nama pocetnicima olaksate pocetak dijete,unaprijed zahvalna...pozz :D
  • Jelenab
    Amater
    Amater
    Postovi: 158
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od Jelenab » pre 12 godine

    Cao buco, iskrena da budem, moji jelovnici i nisu bas najbolji primer kako drzati ovu dijetu iz prostog razloga sto radim i hranim se po restoranima gde naravno biram hranu pod sebe, ali nista pametno ne smisljam sama za pravljenje. Zato mislim da je korisnik "mirjanab" - upravo osoba kod koje mozes da pratis kako se pravilno hraniti tokom drzanja ove dijete. Veliki pozdrav!
  • ktitorka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od ktitorka » pre 11 godine

    Mene zanima šta znači MUMIJE? :020:
    "Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati, onda će se boriti protiv tebe, zatim ćeš pobediti!"
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od dudank » pre 11 godine

  • ktitorka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od ktitorka » pre 11 godine

    Čini se kao zaista dobra stvar...
    Hvala, dudank,... :009:
    Ovo sa kafom ću sigurno probati, jeftinije je... :D
    "Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati, onda će se boriti protiv tebe, zatim ćeš pobediti!"
  • ktitorka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 9
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od ktitorka » pre 11 godine

    Evo i autorke... http://fulgerica.com/en/2009/06/08/cath ... se-weight/
    Ovo se čini kao Ok. stvar...
    "Prvo će ti se smejati, potom će te ignorisati, onda će se boriti protiv tebe, zatim ćeš pobediti!"
  • mila_usa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 55
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: SISTEM "MINUS 60"

    od mila_usa » pre 11 godine

    wow...Ne mogu da vjerujem kako pojedine zene izgledaju poslije gubitka kilograma,,,
    Sad sam jos vise motivisana da vidim kako cu ja izgledati sa 10,15 kg manje :)
    Success is Journey not Destination

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 34 gosta