Kako se rešiti 3 kg???
  • Katrin
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 49
    Pridružio se: pre 15 godine

    Kako se rešiti 3 kg???

    od Katrin » pre 15 godine

    ŠTA SA...
    3 KILOGRAMA
    kojih nikako ne možete da se rešite

    Vreme je sve lepše, temperatura vazhuda sve viša, a potreba za slojevitim odevanjem sve manja. Sigurni smo da znaate o čemu pričamo. U pitanju je scenario koji se ponavlja iz godine u godinu: skidanje viška odeće obično otkriva višak kilograma. E, da to i ovog puta ne bi bilo tako, zamolili smo nekoliko eksperata za ishranu da nam otkriju koji su sigurninačini za eliminisanja tih „dosadnih“ 2,5 kilograma (koliko je obično „teška“ zima!).

    Matematika je jednostavna: da biste oslabili 2.5 kilograma, potrebno je da „srežete“ 17.500 kalorija (iliti 3.500 kalorija po pola kilograma). Rasporedite taj broj na dva meseca i sve što morate da žrtvujete jeste-samo 300 kalorija dnevno. To znači da ćete mršaviti na zdrav, kontrolisan način – manje od pola kilograma nedeljno – što podrazumeva da ćete se doslednije držati plana mršavljenja i lakše održati novostečenu težinu. A evo i kako to da uradite.

    postepeno smanjujte kalorije!

    Nemojte da praviteradikalne rezove u ishrani. Umesto toga, odredite cilj da svaki dan unesetesamo 100 kalorija manje a istovremeno da povećate broj fizičkih aktivnosti, kao i njihov intenzitet.

    Smanjenje kalorija nije težak zadatak ukoliko znate na šta treba da se usmerite. Na primer, ako smanjite unos hleba za samo jedno parče, uštedećete 100 kalorija. Izaberite posnu ribu, ili pečenu na grilu, pileće meso bez kožice umesto crvenog mesa i - izbeći ćete unos nepotrebnih 100, pa čak i 200 kalorija.

    Ovaj režim, koji kombinuje „rezanje“ kalorija i fizičku aktivnost, funkcioniše na najefikasniji način: nećete osećati glad, niti da ste se mnogo žrtvovali, a fizička aktivnost pomoći će vam da sagorite višak kalorija. U danima kada malo, ili nimalo, ne vežbate još više umanjite unos kalorija. S druge strane, kada intenzivno vežbate, verovatno ćete poželeti da nagradite sebe nekom poslasticom, te da „bankirate“ te potrošene kalorije, što je sasvim OK.

    iskoristite lepo vreme!

    U ovo doba godine, kada su dani sve duži, vreme češće provodimo van kuće. Iskoristite to za razne fizičke aktivnosti, šetajte svaki dan (bar jedan kilometar), trčite, vozite bicikl, rolere... Izbegavajte vožnju kolima i više pešačite. Ipak, nemojte da zaboravite na obroke koji moraju da budu redovni (uvek u isto vreme) i zdravi. Ključnifaktor za gubitak telesne mase je KADA uzimate obrok. Takođe, važno je da jedete manji obrok ili užinu svaka tri-četiri sata, kako biste sprečili prejedanje.

    jedite ono što volite!

    Ukoliko budete previše strogi prema sebi, i lišite se omiljenih namirnica, onda ćete, kad – tad platiti dana zbog takvog ponašanja. Umesto toga, mnogo je bolje i racionalije ponašanje da samo smanjite količinu hrane (ponekad čak i na jedan zalogaj) koju volite, nekoliko puta nedeljno. Iskustvo pokazuje da su ljudi, koji uzimaju zalogaj – dva omiljene hrane svakog dana lišeni straha od gojenja, kao i osećaja da rade nešto zabranjeno.

    Izuzetak: ako znate da ne možete da se zaustavite na jednom zalogaju (jer vodi u drugi, drugi u treći...), ipak je najbolje da uopšte ne unosite „zabranjene“ namirnice u kuću. Izbegnite paniku zbog propuštanja hrane koja se obično jede u specijalnim prlikama tako što ćete zamrznuti nekoliko omiljenih namirnica. Spoznaja da možete da pojedete zalogaj barene šunkice, Vasine torte ili sarmicu i usred leta, sprečiće vas da se prejedete tokom prazmika.

    napravite reviziju ishrane!

    Veliki broj ljudi jede više tokom zimskih meseci, što, kao što znamo, uključuje brojne praznike i slave. Ta neumerenost se, naravno, očituje u višku kilograma. No, veći je problem u tome što mnogi od nas nastavljaju da se ponašaju u istom manitu kada dođe lepše vreme. Zato ćete morati da otkrijete šta je to što vas SADA tera da jedete više nego što vam je potrebo: da li je to društvo u kojem se krećete,problemi na poslu ili u porodici, ili česti izlasci i zabave? Ako je neko slavlje osnovni „okidač“, onda morate da promenite stav. Dakle, recite sebi: „Večeras ću dobro da se provedem, ali ću se već sutra vratiti umerenoj, zdravoj ishrani i redovno ću vežbati! “

    budite spremni za izazove na trpezi

    Bez obzira na priliku koja vas „tera“ da jedete više nego što je potrebno, morate unapred da smislite dobru taktiku. Najbolje je da, pre nego što napustite kuću, nešto prezalogajite, i tako sprečite posledice „praznog stomaka a prepune trpeze“. Potom, pažljivo birajte šta ćete da stavite u tanjir. Najbolje je da polovinu tanjira napunite povrćem, jednu četvrtinu posnim proteinima, a ostatak salatom.

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 132 gosta