Odgovori 91 post
Hrono ishrana - slusati svoj bioritam
  • macka555
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od macka555 » pre 11 godine

    Drage forumašice,

    Evo, prebacujem moj prvi post iz dnevnika Boki66 od 06.08.2012.

    "Zovem se Macka, imam 53 godine i višak kg, do pre 5 meseci 69,6kg, što je za moju visinu mnogo. Od tada sam na hrono ishrani po programu iz AAC i sada imam 63, a moj cilj je 59. Oduševljena sam ovim režimom ishrane, i zaključila sam da je to za mene prava stvar. Kg idu polako, nekad brže, nekad sporije, ali svi parametri imaju dobru putanju, ali se vrlo trudim da se držim saveta doktora i nutricionista iz AAC.

    U toku ovog perioda su mi, u zavisnosti od rezultata merenja (masnoće, voda, proteini i dr.) menjali i ishranu i dali su mi neka nova uputstva u ishrani kojih nema u brošuri koju sam dobila kada sam bila prvi put, a koja su rezultat njihovog iskustva, a koja vrlo bitno utiču kod većine pacijenata na metabolizam, pa samim tim, i na brzinu u proces mršavljenja.

    Tako, rekli su mi da dole navedeno ne treba jesti ni kada se postigne željena težina:

    - uveče NIKAD ne treba jesti pastrmku (to nema veze da li je riba posna ili mrsna), zato što pastrmka ima u sebi nešto što izuzetno blokira metabolizam u večernjim satima i noću;
    - uveče NIKAD ne treba jesti crveno povrće: paradajz, šargarepu i bundevu, iz istih razloga kao za pastrmku;
    - tunjevinu jesti vrlo retko, 2-3 puta mesečno i to ne tunjevinu u ulju (npr. rio mare), jer na deklaracijama piše da sadrži šećer, već tunjevinu u salamuri (u slanoj vodi).

    Isto tako, insistirali su na tome da nikako uveče ne jedem ništa mlečno (sir, kiselo mleko, kajmak), jer jednostavno u krvi tada skoro uopšte nema enzima koji mogu da obrade tu vrstu hrane i pretvore je u energiju, već skoro sve ode u salo.

    Divlja ružo, možda si baš jela tunjevinu u ulju u kojoj ima šećera, pa je to razlog za nadutost. Meni su ti skriveni šećeri čudo napravili u drugom mesecu moje ishrane. Tada još nije bio izbor nekih sveži salata pa sam pojela par puta kisele krastavčiće, a ispostavilo se da nisam trebala, jer se kisele sa šećerom. Čim sam prekinula, već prve naredne nedelje sam oslabila
    1,5kg."
  • macka555
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od macka555 » pre 11 godine

    Evo još.

    Pire od barenog karfiola i tikvica
    Iskomadaju se i skuvaju zajedno u slanoj vodi karfiol i tikvice, ocedi i ispasira dok je vruće, još posoli po ukusu, doda se parče putera (to se smatra masnoćom i može za ručak i večeru), rendano muskatno orašče, peršun i sve se dobro umuti malo mikserom. Treba da dominira više karfiol u odnosu na tikvice. Može da se doda još nešto od začina po želji, ali meni je muš. oraščić dovoljan, jer je aromatičan. Super je kao zamena za pire od krompira. A može da se skuva i malo brokolija, ali da ne dominira.

    Mackina musaka (bes mesa je), fantastična je, ja je celo leto pravim:

    1. Ispeći zelene šilja-paprike, oljuštiti, skloniti peteljku i semenke, razrezati i raširiti, odložiti na tanjir.
    2. Oguliti plavi patliđžan, iseći ga na ploške (oko 3-5mm debele), poređati na neki polsužavnik, posoliti i ostaviti 30min da pusti gorčinu. Nakon toga, utapkati ubrus-papirom vodu koju je patlidžan pustio i sve ploške malo propržiti u tiganju oko 2-3 min, da omekšaju.
    3. Skuvati paradajz-sos: iseći paradajz sa korom na komade, ugrejati maslinovo ulje, dodati paradajz, poslliti, staviti origano i/ili bosiljak i dosta seckanog belog luka (on je u ovom jelu najvažniji), neka se krčka dok se paradajz ne raspadne i sve zgusne. Ne dodavati vodu, jer paradajz pušta sok.

    PLEH ili đuveč koji ide u rernu malo nauljiti i ređati:

    1. red - patlidžan rasporediti po dnu;
    2. red - paprikom prekriti patlidžan;
    3 red - kašikom rasporediti paradaj sos.
    4. red - patlidžan preko sosa;
    5 red - paprika preko patlidžana
    6 red - sos preko patlidžana.

    Ređati dok se ne utroši materijal. Zapeći u rerni na 200°C oko 35-40 min. Količine prilagoditi veličini pleha. Ja napravim više, da svi u porodici jedemo. Najčešće dan ranije ispečem paprike i patlidžan, a na dan kada pravim musaku napravim sos i samo ređam. A može sve da se poređa u plehu, pokrije folijom, stavi u frižider i peče naredni dan. Idealno je za kombinovanje. Za doručak je super sa sirom, za ručak može sa piletinom, za večeru ne jer ima paradajza.

    Ovog leta ću da patlidžan pripremim na pomenut način i zamrznuću ploške, tako da imam i zimi, jer je patlidžan (iz uvoza) baš skup tada.

    Namaz od avokada

    1 zreo avokado iskomadati, zgnječiti dobro viljuškom ili gnjecilicom za krompir da bude kao pire. Posoliti, dodati malo seckane ljute zelene papričice, zgnječen beli luk, malo limuna, seckani peršun i još malo umutiti mikserom.
    Super je i baš ukusan kao namaz za večeru uz piletinu, ili za punjene polovine belanaca (a žumanca se ostave za doručak sutradan).
  • macka555
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od macka555 » pre 11 godine

    Evo još jedan post iz dnevnika Boki66:

    "Što se tiče poslastica, ja još uvek, po svetu iz AAC nisam poslednjih 5 meseci probala ništa slatko (voće, čokoladu i dr.), ai organizam mi ne traži uopšte, a i ima efekta, gubim polako kg i nemam dugih zastoja, ali ne mogu da očekujem brzo jer sam ušla u klimaks i hormoni dosta koče.
    Inače, ja obavezno pijem svakii dan ujutru i veče i suplemente koje su mi u AAC dali: Oligogal hrom, Sylimarin i Omega 3 od 1000mg. Tamo kažu da je Oligogal Hr najzaslužniji što nemam potrebu za slatkim jer on drži šećer u krvi stabilnim, a Syilimarin služi za čišćenje jetre od toksina i masnoća.

    Inače, ja često za pravim kuvani kupus sa mesom, kapamu sa mesom, proletos kelj sa mesom, punjene paprike (tikvice) sa mesom (bez pirinča), ćuftice od mesa (umesto hleba, stavim prašak za pecivo) sa paradajz sosom, pa to koristim za ručak ili večeru.

    Pošto radim i dolazim kući kasno (oko 18h) skoro na večeru, moram da se dobro organizujem, pa na posao nosim i doručak i ručak (tečne stvari stavim u termos)."
  • macka555
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od macka555 » pre 11 godine

    Evo još jedan:

    "Drage moje,

    Što se tiče nekih novih stavova stručnih ljudi iz Centra po pitanju unosa hrane, mislim da svako mišljenje dobro dođe, ne treba ga automatski odbaciti, jer je na nama je da ga prihvatimo ili ne.
    Tako vam je i sa jogurtom – kiselim mlekom.

    Koliko vidim i Boki66 i ja, i drugi forumaši su automatski prihvatili njihovo objašnjenje da jogurt prema ovom načinu ishrane ne treba jesti, već isključivo kiselo mleko, što je, ako ćemo iskreno, totalno suprotno svim zvaničnim stavovima i naših i stranih renomiranih medicinskih radnika koji baš insistiraju na jogurtu. Pa ti sad odluči!

    Prema tome, kao i druge stvari koje sam pročitala u brošuri dr Ane Gifing i informacije koje sam dobila usmeno u centru, ja ću prihvatiti i sprovesti, jer kod mene imaju efekta. Ono za pastrmku i crveno povrće su mi rekli još pre 2 meseca, i od tada sam skinula oko 4kg, dok u prethodna 3 meseca 2,6kg. Ne znam da li je i to uticalo na mršavljenje, ali me baš briga, važno je da ima rezultata. Svoju želju za paradajzom, pastrmkom i mlečnim stvarima ja zadovoljim kroz doručak i ručak, tako da mi nije baš teško da poštujem te zabrane uveče.

    Kada postignem svoju željenu težinu, reći će mi kako da se hranim kako bi mi usporili metabolizam i da se ne gojim ponovo."
  • macka555
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od macka555 » pre 11 godine

    Evo još jednog brzog recepta za ručak i večeru po hrono pravilima:

    Dinstani oslić

    U pliću tavu sipati malo maslinovog ulja da se zagreje, staviti zaleđene komade fileta oslića, seckani beli luk, so, biber u zrnu , peršun, sok od limuna, list lovora, naliti malo vode i poklopiti da se dinsta na tiho 15-20 min. Samo jednom okrenuti komade fileta tokom dinstanja, jer će se raspasti.

    Uz ovo ide dobro zelena salata.
    Napomena: u ovo se tokom dinstanja sipa i „mrvica“ belog vina, ali ja ga sada izostavljam.
  • boki 66
    Amater
    Amater
    Postovi: 438
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od boki 66 » pre 11 godine

    Da ne ispadne da te cimamo :) , ali recepte mozes i ovde ostavljati viewtopic.php?f=18&t=3162
    Hrono klub se povecao , jednom nas je isto bilo nekoliko , ali za cas se drustvo rasulo. Nadam se da sad nece biti tako.
    Ko se bori, taj može i izgubiti, ali ko se ne bori, taj je već izgubio. (Bertold Breht)
  • jeti
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od jeti » pre 11 godine

    juče sam se učlanila, sa namerom da vodim dnevnik hrono ishrane.
    ono što me buni je to što neki članovi spominju da u prvih mesec dana treba da se smiri pankreas. a šta treba da se jede, odnosno izbaci u to vreme? krompir, buranija, pasulj, grašak (naravno slatkiši i sve belo se podrazumeva)?!
    druga stvar koja i je neverovatna je da s ovakvom ishranom smanjuje holesterol (jer vidim da je dozvoljen kajmak, a za sir i kis.mleko nigde ne piše da treba da budu nemasni).
  • Vega
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 49
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od Vega » pre 11 godine

    Jeti, dobrodošla! :)

    To smirivanje pankreasa znači da se ne jede ono što izaziva nagle skokove insulina, dakle hranu sa visokim GI - ali to je preporuka za stalno, ne samo za restriktivni period.

    Restriktivni period je obično mesec dana, ali i to se individualno odredjuje (neki su ove mnogo duže u takvom režimu). Individualno neke preporuke se isto razlikuju. Meni su napr. rekli da mogu pasulj, boraniju ili sočivo za ručak mada jeste opšta preporuka da se sve mahunarke, krompir, proizvodi od mleka i od brašna izbegavaju za ručak, a pogotovo za večeru. Velika novina za neke stare hrono pristalice je preporuka da se mlečni proizvodi izbegavaju za večeru, kao i ista grupa namirnica i za ručak i za večeru. Naravno podrazumeva se da u restriktivnom periodu nema slatkiša i voća a i inače za izbegavanje industrijskih proizvoda, uklj. kečap i majonez...

    E sad šta jesti? :D Ovako ukratko (naravno ne sve sa spiska u jednom obroku nego samo kao ideje 8) :

    Doručak (obavezna kombinacija UH + proteina + masti životinjskog porekla):
    - hleb (beskvasni ili tostiran) od raži, ovsa, ječma i heljde
    - kaše od spelta, kinoe ili amaranta
    - kiselo mleko (masnije, kažu 3.2%, meni su rekli da mogu i od 6%mm)
    - sir (mladi, feta), kajmak, puter, pavlaka
    - ponekad: cela jaja (do 4-6 sedmično, samo belanca koliko hoćeš), kajgana, sendvič sa šunkom ili pilećim prsima (ostale mesne preradjevine ne), posna pita, testenina sa sirom

    Ručak (za restriktivni period samo životinjski proteini + neskorbno povrće, inače se ne mešaju UH i proteini):
    - meso/riba (kuvano ili pečeno, redje prženo - uz meso uvek obavezno mnogo salate)
    - presno povrće (šargarepa, cvekla, zelena salata, paradajz, luk, krastavac, kupus, kiseli kupus, rotkvice)
    - bareno povrće ili na pari (brokoli, artičoke, špargla...)
    - grilovano povrće ili kao variro (pečurke, tikvice, patlidžan, paprika, karfiol...)

    Večera (ne samo za restriktivni period, laki proteini + zeleno):
    - riba ili živinsko meso ili belanca
    - zelenolisnato povrće (kupus, zelena salata, blitva, spanać, brokoli, porkelj, kelj, praziluk, list peršuna, keleraba...)

    Ovim spisak nije ograničen, ali princip je prilično jasan.

    U vezi holesterola: oko 80% ga telo samo pravi i naravno ima veoma važnu ulogu u organizmu. Upravo su visokomasne namirnice životinjskog porekla unete ujutru dobro gorivo da bi se kasnije sintetisao dobar HDL a ne loš LDL holesterol. Meni je LDL nešto povišen (kao i ukupni, ali mi je HDL zato debelo iznad granice) pa bi mi ovakva ishrana trebala da pomogne da se LDL smanji. Inače povika na holesterol je izgleda preterana, o tome ima detaljnije u doktorkinim skriptama a i priča se to odavno... U svakom slučaju, jedem za doručak ili punomasno kiselo mleko ili kajmak ili ponekad cela jaja - za mesec dana (odložila sam kontrolu jer nisam bila po hrono kako bih želela) uradiću ponovo krvu sliku pa ćemo videti...
  • macka555
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od macka555 » pre 11 godine

    Jeti, Vega ti je lepo objasnila osnovne principe hrono ishrane, ali ne bi bilo loše da od mene ili nje dobiješ skeniranu brošuru dr Ane Gifing "Mala škola fiziologije" na PP jer je tu mnogo detaljnije objašnjeno sve.

    Inače, ono za pileća prsa koja kažu mogu da se jedu za doručak, malo je sporno po meni, a to sam im i rekla kada sam išla na kontrole. Naročito zato što i vidljive i skrivene šećere nikako ne treba uzimati u restriktivnom periodu, a onda kada se postigne željena težina, tada samo u vidu voća i crne čokolade i to u popodnevnim satima. Lično sam u radnji pročitala na deklaraciji da u pileća i ćureća prsa, čajnu kobasicu (zamolila sam u supermarketu da mi daju u ruke celo pakovanje, izmislila sam "da sam ne neke stvari alergična") stavlja se šećer. Iz istih razloga ne treba jesti kupovni kečap, majonez, kisele krastavčiće, senf, viršle, paštete, tunjevinu u ulju (samo u salamuri, "premija" proizvodi - piše na konzervi). Zato, ja to sve ne jedem, ali kupim ponekad svinjsku pečenicu, pršutu, suvi vrat ili slaninu (moja nutricioniskinja mi je rekla: nemojte da jedete ono što ne vidite šta jedete"). Znači, lično spremljeno ili kupovno (kao slanina, pečenica, suvi vrat i sl.).
  • jeti
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od jeti » pre 11 godine

    hvala :)
  • macka555
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od macka555 » pre 11 godine

    Vega, moram da ti kažem da mi se jako dopada tvoj pristup celom ovom načinu ishrane, kao i tvoj rezon, vrlo temeljno i ozbiljno. Tako ga i ja shvatam, jer smatram da je ishrana ključna za imuni sistem i zdravlje organizma. A ja vrlo volim sebe, i vrlo obraćam pažnju na to šta činim sebi i svom telu. Zato sam prikupila pare za odlazak u AAC i krenula u sve ovo. I dalje mislim da svako treba da se potrudi da prikupi pare i da zakaže pregled koji je, po mom mišljenju, vrlo važan.

    Čitala sam tvoj dnevnik ishrane i strukturu tvojih dnevnih obroka. Pošto ti, kako kažeš, nemaš problem sa težinom, ali bi htela da ona ide u korist izgradnje mišića, skoro sam ubeđena da će tvoja sledeće kontrola u AAC pokazati da nećeš imati poboljšanje u mišićnoj masi, jer si izuzetno malo unosila životinjske proteine za ručak (a na tome se insistira u brošuri -str. 29). Ali, nadam se da ćeš nam reći kako stoje stvari posle kontrole.

    Kada ti je kontrola?

    Ja ću ići u septembru. Do sada, za ovih 5 meseci bila sam 4x.

    Nisam razumela, da li si prekinula vođenje dnevnika?
  • jeti
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 20
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od jeti » pre 11 godine

    imam još jedno pitanje, odnosno dilemu o masnoći na kojoj se sprema hrana:
    -da li u AAC preporučuju pripremu na hladno cedjenom maslinovom ulju (u pitanju je dinstanje, prženje)?
    Znam da su nekad govorili da se stvaraju neki toksini i da je hlasdno cedjeno ulje samo za salate.
  • Vega
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 49
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od Vega » pre 11 godine

    Jeti, to za hladno cedjeno maslinovo ulje ne znam, jer hranu ili barim ili kuvam na pari a dosta jedem i presnog. Ipak, mislim da dinstanje i prženje nisu jednako štetni, da je prženje gore zbog većih temperatura koje korisne polinezasićene masne kiseline (omega 6) pretvaraju u veoma štetne trans-masne. Zbog toga je grejanje ulja koje imaju visok procenat polinezasićenih (nerafinisano suncokretovo, laneno ulje...) posebno loše bilo da se to radi u kući ili u industrijskom procesu "rafinisanja". Maslinovo ulje ima veći procenat mononezasićenih masnih kiselina koje nisu toliko osetljive. Zato mislim da je ok koristiti ovo (i neka druga ulja, napr. od semenki groždja) pri pečenju i dinstanju ali samo što kraće. Čudilo bi me da neko za to preporuči napr. rafinisano maslinovo ulje (koje je valjda u industriji već doživelo visoke temperature) a ne nerafinisano. Ali opet ne znam kako u AAC o tome misle, možda bi Mačka mogla da ih pita.

    Mačka, hvala ti na pohvali - meni je jako drago što si se pojavila na forumu a verujem da bi svojim dnevnikom jelovnika još posebno doprinela. Ali potpuno te razumem, meni je ne samo dosadilo da vodim dnevnik nego sada zbog promene posla to ni ne stižem. Novi posao mi je u nekih 7-10 dana poremetio plan pa sam ispala ih hrono-režima. Zato sam pomerila kontrolu, a i jer mi se poklopila sa isto sveže pomerenim fitnesom. A u medjuvremenu je ispalo da ću imati veoma mnogo obaveza baš i u tom novom terminu za kontrolu, samo mi je sada glupo da ponovo pomeram datum. U pravu si za taj period kada sam vodila dnevnik, ima malo proteina za ručak. Ali baš u poslednje vreme jedem ribu bar jednom dnevno (za ručak ili za večeru), bilo da donesem kuvanog lososa od kuće ili pečene filete lososa, orade ili bakalara iz Fish&bar ili uzmem grilovani filet ribe u restoranu kod posla ili su to skušice iz konzerve (naravno sve to uz mnogo salate, presnog povrća ili kuvanog zelenolisnatog). Za večeru opet često jedem belanca, tako da mislim da poslednjih dana kako sam se bolje organizovala unosim tih 1-1.5g proteina po kg težine. Proteini dodju i iz badema (25%) i iz mahunarki (pasulj, sočivo, boranija) za koje su mi u AAC rekli da ih mogu za ručak do 15h. Moram da priznam da mi povremeno dosadi ta svakodnevna riba-belanca klackalica, ali meso zaista ne mogu da jedem.

    Usput Mačka, malo me zbunjuje preporuka da se ne jede riba konzervirana u ulju, zbog skrivenih šećera. Ako ne piše na konzervi da ima šećera onda ih valjda nema!? Upravo sam pogledala deklaraciju na konzervi Rio Mare skušica u maslinovom ulju - piše: skuša, maslinovo ulje, so. To je valjda sve, piše isto i na italijanskom a kod njih valjda važe EU zakoni da sve mora da piše na deklaraciji. Ne vidim gde bi tu bili skiveni šećeri, ali se u principu slažem sa preporukom onima koji jedu meso da potpuno izbegnu preradjevine - ne samo zbog skrivenih šećera.


    E da Mačka, hvala ti što šalješ AAC brošuru - ja ni to ne bih više stigla. :)
  • macka555
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od macka555 » pre 11 godine

    Vega napisao:Jeti, to za hladno cedjeno maslinovo ulje ne znam, jer hranu ili barim ili kuvam na pari a dosta jedem i presnog. Ipak, mislim da dinstanje i prženje nisu jednako štetni, da je prženje gore zbog većih temperatura koje korisne polinezasićene masne kiseline (omega 6) pretvaraju u veoma štetne trans-masne. Zbog toga je grejanje ulja koje imaju visok procenat polinezasićenih (nerafinisano suncokretovo, laneno ulje...) posebno loše bilo da se to radi u kući ili u industrijskom procesu "rafinisanja". Maslinovo ulje ima veći procenat mononezasićenih masnih kiselina koje nisu toliko osetljive. Zato mislim da je ok koristiti ovo (i neka druga ulja, napr. od semenki groždja) pri pečenju i dinstanju ali samo što kraće. Čudilo bi me da neko za to preporuči napr. rafinisano maslinovo ulje (koje je valjda u industriji već doživelo visoke temperature) a ne nerafinisano. Ali opet ne znam kako u AAC o tome misle, možda bi Mačka mogla da ih pita.

    Mačka, hvala ti na pohvali - meni je jako drago što si se pojavila na forumu a verujem da bi svojim dnevnikom jelovnika još posebno doprinela. Ali potpuno te razumem, meni je ne samo dosadilo da vodim dnevnik nego sada zbog promene posla to ni ne stižem. Novi posao mi je u nekih 7-10 dana poremetio plan pa sam ispala ih hrono-režima. Zato sam pomerila kontrolu, a i jer mi se poklopila sa isto sveže pomerenim fitnesom. A u medjuvremenu je ispalo da ću imati veoma mnogo obaveza baš i u tom novom terminu za kontrolu, samo mi je sada glupo da ponovo pomeram datum. U pravu si za taj period kada sam vodila dnevnik, ima malo proteina za ručak. Ali baš u poslednje vreme jedem ribu bar jednom dnevno (za ručak ili za večeru), bilo da donesem kuvanog lososa od kuće ili pečene filete lososa, orade ili bakalara iz Fish&bar ili uzmem grilovani filet ribe u restoranu kod posla ili su to skušice iz konzerve (naravno sve to uz mnogo salate, presnog povrća ili kuvanog zelenolisnatog). Za večeru opet često jedem belanca, tako da mislim da poslednjih dana kako sam se bolje organizovala unosim tih 1-1.5g proteina po kg težine. Proteini dodju i iz badema (25%) i iz mahunarki (pasulj, sočivo, boranija) za koje su mi u AAC rekli da ih mogu za ručak do 15h. Moram da priznam da mi povremeno dosadi ta svakodnevna riba-belanca klackalica, ali meso zaista ne mogu da jedem.

    Usput Mačka, malo me zbunjuje preporuka da se ne jede riba konzervirana u ulju, zbog skrivenih šećera. Ako ne piše na konzervi da ima šećera onda ih valjda nema!? Upravo sam pogledala deklaraciju na konzervi Rio Mare skušica u maslinovom ulju - piše: skuša, maslinovo ulje, so. To je valjda sve, piše isto i na italijanskom a kod njih valjda važe EU zakoni da sve mora da piše na deklaraciji. Ne vidim gde bi tu bili skiveni šećeri, ali se u principu slažem sa preporukom onima koji jedu meso da potpuno izbegnu preradjevine - ne samo zbog skrivenih šećera.


    E da Mačka, hvala ti što šalješ AAC brošuru - ja ni to ne bih više stigla. :)


    Vega- što se tiče ribe u konzervi, ja sam spomenula samo tunjevinu u ulju, za sardine ili skuše u ulju ne znam, jer to ni ne jedem. Što se tiče korišćenja hladno ceđenog maslinovog ulja u termičkoj obradi hrane, moja zaova živi preko 15 godina u Italiji i kaže da apsolutno nema smetnji da se koristi i na taj naćin,a ne samo za salate i da Italijani i tako ovo ulje koriste. Osim toga, kada gledam TV emisije o poznatim kuvarima (Džejmi Oliver, Remzi Gordon, i dr), svi ga korsite bez problema i na taj način.
  • macka555
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 28
    Pridružio se: pre 11 godine

    Re: Hrono ishrana - slusati svoj bioritam

    od macka555 » pre 11 godine

    Devojke,

    Stavila sam nekoliko recepata na forum Hrono recepti. Mislim da su OK, mogu malo i da se prilagode prema ukusima.
Odgovori 91 post

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 22 gosta