Vega napisao:Jeti, to za hladno cedjeno maslinovo ulje ne znam, jer hranu ili barim ili kuvam na pari a dosta jedem i presnog. Ipak, mislim da dinstanje i prženje nisu jednako štetni, da je prženje gore zbog većih temperatura koje korisne polinezasićene masne kiseline (omega 6) pretvaraju u veoma štetne trans-masne. Zbog toga je grejanje ulja koje imaju visok procenat polinezasićenih (nerafinisano suncokretovo, laneno ulje...) posebno loše bilo da se to radi u kući ili u industrijskom procesu "rafinisanja". Maslinovo ulje ima veći procenat mononezasićenih masnih kiselina koje nisu toliko osetljive. Zato mislim da je ok koristiti ovo (i neka druga ulja, napr. od semenki groždja) pri pečenju i dinstanju ali samo što kraće. Čudilo bi me da neko za to preporuči napr. rafinisano maslinovo ulje (koje je valjda u industriji već doživelo visoke temperature) a ne nerafinisano. Ali opet ne znam kako u AAC o tome misle, možda bi Mačka mogla da ih pita.
Mačka, hvala ti na pohvali - meni je jako drago što si se pojavila na forumu a verujem da bi svojim dnevnikom jelovnika još posebno doprinela. Ali potpuno te razumem, meni je ne samo dosadilo da vodim dnevnik nego sada zbog promene posla to ni ne stižem. Novi posao mi je u nekih 7-10 dana poremetio plan pa sam ispala ih hrono-režima. Zato sam pomerila kontrolu, a i jer mi se poklopila sa isto sveže pomerenim fitnesom. A u medjuvremenu je ispalo da ću imati veoma mnogo obaveza baš i u tom novom terminu za kontrolu, samo mi je sada glupo da ponovo pomeram datum. U pravu si za taj period kada sam vodila dnevnik, ima malo proteina za ručak. Ali baš u poslednje vreme jedem ribu bar jednom dnevno (za ručak ili za večeru), bilo da donesem kuvanog lososa od kuće ili pečene filete lososa, orade ili bakalara iz Fish&bar ili uzmem grilovani filet ribe u restoranu kod posla ili su to skušice iz konzerve (naravno sve to uz mnogo salate, presnog povrća ili kuvanog zelenolisnatog). Za večeru opet često jedem belanca, tako da mislim da poslednjih dana kako sam se bolje organizovala unosim tih 1-1.5g proteina po kg težine. Proteini dodju i iz badema (25%) i iz mahunarki (pasulj, sočivo, boranija) za koje su mi u AAC rekli da ih mogu za ručak do 15h. Moram da priznam da mi povremeno dosadi ta svakodnevna riba-belanca klackalica, ali meso zaista ne mogu da jedem.
Usput Mačka, malo me zbunjuje preporuka da se ne jede riba konzervirana u ulju, zbog skrivenih šećera. Ako ne piše na konzervi da ima šećera onda ih valjda nema!? Upravo sam pogledala deklaraciju na konzervi Rio Mare skušica u maslinovom ulju - piše: skuša, maslinovo ulje, so. To je valjda sve, piše isto i na italijanskom a kod njih valjda važe EU zakoni da sve mora da piše na deklaraciji. Ne vidim gde bi tu bili skiveni šećeri, ali se u principu slažem sa preporukom onima koji jedu meso da potpuno izbegnu preradjevine - ne samo zbog skrivenih šećera.
E da Mačka, hvala ti što šalješ AAC brošuru - ja ni to ne bih više stigla.
Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju
Copyright 2017 © Dijeta.net. All Rights Reserved. Pokreće ga phpBB® Forum Software © phpBB Limited.