Šest koraka za uspešan gubitak težine
  • mitumba
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 23
    Pridružio se: pre 16 godine

    Šest koraka za uspešan gubitak težine

    od mitumba » pre 16 godine

    6 saveta za uspešan gubitak tezine


    Sigurno ste do sada milion puta imali priliku da cujete mantru za mrsavljenje „manje jedite – vise vezbajte“! Savet jednostavan – primena komplikovana

    Cini vam se da jedva uspevate da se provucete normalni kroz sve dnevne obaveze – odvesti decu u vrtic ili skolu, obaviti sve zadatke na poslu, odraditi prekovremene sate u fi rmi, napraviti veceru i ugusiti se u nagomilanim kucnim poslovima. Ako i vas, kao vecina osoba, muci problem prekomerne tezine, sigurno ste vec isprobali brojne mogucnosti mrsavljenja. No nije lako pronaci onu koja ce odgovarati upravo vama i pruziti zadovoljavajuci rezultat. Zbog toga se po pravilu gomilaju neuspesni pokusaji, a proporcionalno njima i izgovori, opravdanja i neispunjena obecanja. Cinjenica je da zdravo mrsati znaci kombinovati dijetu i vezbanje kao i promeniti navike u ishrani i stilu zivota. Samo trajne kvalitativne promene mogu dovesti do znacajnijeg gubitka telesne tezine, ali i omoguciti njeno odrzavanje. Predstavljamo vam šest delotvornih strategija kojih bi trebalo da se pridrzavate radi postizanja i odrzavanja idealne tezine:
    • budite odlucni i istrajni
    • trazite podrsku okoline
    • postavite sebi realan cilj
    • uzivajte u zdravoj ishrani
    • postanite i ostanite aktivni
    • promenite stil zivota

    Budite odlucni i istrajni

    ● Postizanje idealne tezine zahteva koncentraciju, vreme i trud. Budite sigurni da ste spremni za korenite promene i da se ne dvoumite oko svojih razloga. Niko drugi ne moze da vas natera na to, morate sami zeleti i moci. Pritisci iz okoline cesto postizu suprotne efekte.

    ● Promena zivotnih navika i ishrane zahteva fi zicku, ali i psihicku snagu i izdrzljivost, pa se pobrinite da ranije resite sve druge znacajne probleme koji bi mogli da vas odvuku u smeru suprotnom od mrsavljenja. „Tajming” je kljuc uspeha, morate biti u formi kako biste se izborili sa svim izazovima.

    Trazite podrsku okoline

    ● Jedino sami sebi mozete da pomognete u mrsavljenju, samim tim sami snosite odgovornost za svoje ponasanje. Naravno, to ne znaci da sve morate da radite sami, trazite podrsku sredine u kojoj radite, svojih prijatelja i porodice, ali birajte osobe za koje ste sigurni da vam zele samo dobro i koje su spremne da vas ohrabre i podstaknu kada se pokolebate.

    ● Idealnu podrsku pruzice vam neko ko je u stanju da strpljivo slusa vasa razmisljanja o teskocama mrsavljenja ili, jos bolje, neko ko ce vezbati zajedno s vama. Strucnjaci predlazu i druzenje, zajednicki fi tnes, i komunikaciju s nekim ko ima isti cilj – smrsati, jer udvoje je sve lakse!

    Postavite sebi realan cilj

    ● Budite realni u vlastitim ocekivanjima vezanim za nove navike u ishrani i stilu zivota. Gubitak tezine je dugotrajan i spor proces pa je najbolje postaviti sebi za cilj gubitak jednog kilograma nedeljno. Za postizanje tog rezultata, potrebno je sagoreti 500 do 1.000 kalorija dnevno kroz niskokaloricnu dijetu i redovno vezbanje.

    ● Veci gubitak tezine znaci gubitak tecnosti iz organizma i misicne mase, a ne iskljucivo gubitak masti. Postavite nedeljne i mesecne ciljeve i pratite vlastiti napredak. Dobro je ciljeve u formi brojki zameniti opstim ciljevima poput zdrave ishrane i zdravijeg nacina zivota, ali neka oni budu tacno odredjeni, merljivi i ostvarivi, npr. setnja od 30 minuta pet dana u nedelji.

    ● Pratite sta i kako jedete i vodite evidenciju, konsultujte lekara o doz voljenom gubitku tezine koji nece ugroziti vase zdravlje, a dobro je posetiti nutricionistu ili drugu kvalifi kovanu osobu koja ce moci da odgovori na vasa pitanja.

    Uzivajte u zdravoj ishrani

    ● Tecni obroci, tablete za mrsavljenje i neobicne prehrambene kombinacije nisu nacin dugorocnog kontrolisanja i regulisanja tezine. Zato, naucite da jedete zdravo i raznoliko.

    ● Jedan od nacina smanjenja unosa kalorija je veca konzumacija biljnih namirnica – voca, povrca i integralnih zitarica. Kontrola unosa kalorija je znatno laksa ako se usredsredite na smanjenje unosa masnoca.

    ● Vremenom ce sigurno doci do promena u zeljenom kalorijskom unosu, bilo da ste stalno gladni, bilo da ste postigli zeljenu telesnu tezinu i ne zelite dalje da gubite na tezini.

    ● Dijete s vrlo niskim unosom kalorija, dugorocno gledano nisu zdrave. Manje od 1.200 kalorija dnevno za zene i manje od 1.400 za muskarce ne preporucuje se, jer tako preuzimate rizik nedovoljnog unosa hranljivih materija neophodnih za normalno funkcionisanje organizma.

    ● Kako bi se izbegle takve greske, najbolje je da se konsultujete s nutricionistom koji ce moci da proceni vase mogucnosti, ali i da vam preporuci najzdraviji i najdelotvorniji nacin mrsavljenja.

    Postanite i ostanite aktivni

    ● Sama dijeta moze da dovede do gubitka telesne tezine, ali uz svakodnevnu 30-minutnu brzu setnju ucinak se udvostrucuje. Konacni cilj vezbanja jeste da se sagori vise kalorija, ali je korisno i za vaše zdravlje i opšte stanje organizma.

    ● Sagorevanje kalorija zavisi od ucestalosti, trajanja i intenziteta vezbi, a vecina ljudi je sklonija areobnim vezbama koje duze traju ali su slabijeg intenziteta. Klasicno vezbanje u teretani pogodno je za nadoknadu misicne mase do cijeg gubitka nuzno dolazi kod drzanja dijete, a buduci da upravo misicno tkivo spaljuje najvise kalorija, misicna masa je jedan od kljucnih faktora odrzavanja zdrave tezine. Sto vise misica imate, u mogucnosti ste da vise kalorija sagorite.

    ● Ako tek planirate da pocnete s vezbama, prilagodite ih svojim mogucnostima. Krenite lagano i vremenom povecavajte i trajanje i opterecenje. Setnje su idealan pocetak, a zatim slede plivanje, voznja bicikla, trcanje i ples.

    Promenite stil zivota

    ● Nije dovoljno zdravo da se hranite i vezbate nekoliko nedelja ili nekoliko meseci. Te navike moraju da postanu sastavni deo vaseg zivota. Klonite se svega sto vas je dovelo do prekomerne tezine.

    ● Morate da se zapitate jedete li iskljucivo kad ste gladni ili vas na to navode ljutnja, nervoza, dosada, depresija i stres? Jedete li prebrzo? Da li svaki put pojedete sve sto imate na tanjiru? Jedete li dok gledate TV?

    ● Ako su odgovori potvrdni, u klopci ste s rizikom nepotrebnog „prejedanja”! Osmislite svoju strategiju jer priznati greske u ishrani nije dovoljno i ne ocekujte promene preko noci!

    ● Pristupite mrsavljenju kao vasem projektu – studiozno i planski. Ocekujte i posustajanje i povremeno krsenje novog rezima ishrane i zivota, ali nista od navedenog nije razlog potpune predaje i odustajanja. U novi dan udjite spremni da odolite izazovima i svesni da su dugorocni ciljevi vredni odricanja.

    Magična moć Meseca :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o
    Ciljano iskoristite cikluse za dobrobit svog organizma



    Mesec u opadanju

    U periodu od 5. do 18. marta, Mesec će 13 dana neprestano opadati, dok ne ostane samo da se vidi desni Mesečev srp. Šta se dešava: nakon faze punog Meseca počinje najaktivniji period u toku meseca. Vaše telo je u top formi. Savet: dobre vesti za one koji žele da izgube neki kilogram – želja za slatkišima i mastima se smanjuje i prekomerni kilogrami kao da se sami od sebe tope. U ovom periodu skoro svaka dijeta daje dobre rezultate. Da biste oslobodili telo toksina, preporučujemo vam da posetite saunu. Ujedno ćete ojačati imunološki sistem.

    Šta vam je činiti: oduvek ste hteli da naučite da ronite, da se klizate ili da vozite rolere? Samo napred – u ovom periodu ćete biti smeliji i bez većih problema ćete prevazići odreoeene prepreke. To važi i za posao: ovo je najbolji period za obavljanje važnih poslovnih razgovora jer će vaše razložno i argumentovano izlaganje uspeti da ubedi svakog ko se bude našao u vašoj okolini. Priuštite svom telu intenzivan tretman nege. Pomoću masaže, naizmeničnog tuširanja toplom i hladnom vodom i specijalnih krema uspešno ćete se boriti protiv celulita.

    Mlad Mesec

    19. marta se Mesec nalazi izmeoeu Zemlje i Sunca Šta se dešava: impulsi mladog Meseca će delovati osvežavajuće i učiniti vas optimističnim. Savet: trebalo bi da se povučete, posvetite sebi i kujete planove baš kao i Mesec koji se nakon svog dvadesetosmodnevnog putovanje oko sveta na kratko prikrije. Šta vam je činiti: ratosiljajte se loših navika, odmarajte se kod kuće, posvetite jedan dan čišćenju organizma. Ako taj dan budete jeli samo voće, uveliko ćete pospešiti izbacivanje toksina iz organizma – najbolje je da konzumirate ananas, jabuke i mango. Preporučujemo da pijete puno zelenog čaja koji organizmu pomaže da razgradi otrove i naslage. Masaža refleksnih zona stopala je takooee odlična ideja.

    Mesec u uzdizanju

    Od 20. marta do1. aprila Mesec nastavlja svoju putanju i njegova, ka Suncu okrenuta strana, lagano dolazi na videlo. Vidljiva je fin, nalevo otvoren mesečev srp, koji postaje sve veći. Šta se dešava: kao što Mesec dobija na „volumenu“, tako se i naš organizam programira na unos namirnica. Nažalost u ovom periodu neumereniji u konzumiranju hrane i slatkiša što se automatski ogleda na stomaku i bokovima. Savet: sve što u ovom trenutku unosimo u telo, ojačaće nas, regenerisati i vitalizirati. Šta vam je činiti: odlučite se za niskokaloričnu ishranu, bogatu vitaminima i mineralnim materijama – najbolje je da jedete što više voća i povrća. Vaš organizam će bolje preraoeivati vitalne materije. Negujte kožu kremama i masirajte aromatičnim uljima.

    Pun mesec

    4. marta će se Mesec pokazati u svoj svojoj lepoti – i to nakon pomračenja koje će se desiti upravo tog datuma. Šta se dešava: moć Meseca skoro svako oseća na svojoj koži. Jedni imaju problem da zaspe, drugi postaju agresivni, oni treći su pak tužni. Savet: budući da je ovo period jakih emocija, preporučujemo vam da ga iskoristite i razgovarate o svemu što vam leži na duši. Šta vam je činiti: vašoj umornoj i nemirnoj duši je potrebno opuštanje. Kupke i masaže su idealno rešenje.

    Predrasude o ishrani


    Sedam saveta za lako gubljenje suvišnih kilograma

    ”Bar samo nekoliko kilograma!!!” Koliko puta ste izgovorili ovu rečenicu. Znamo nije lako. Ipak, postoji rešenje... Pročitajte naše savete i već za vrlo kratko vreme ćete primetiti da bez problema opet možete da uđete u svoje omiljene farmerice.

    Važno je da izbegnete da neprestano razmišljate o tome kako morate da oslabite jer će mozak signalizovati vašem telu: oprez, nećemo više dobijati hranu, te je potrebno da stvorimo rezerve masnih naslaga da bismo se zaštitili. I tako ćete stalno imati osećaj gladi. Da ne biste upali u tu zamku, potrebno je da neko vreme ignorišete vagu. Pokušajte da odvratite misli s dijete. Idite u bioskop, viđajte se s prijateljicama, šetajte po prodavnicama – za tren oka će nestati neosnovani poriv za hranom. Stručnjaci preporučuju da sami sebe nagradite kada dostignete željenu težinu. Nagrada ne bi trebalo da bude u vidu sočne šnicle i 100 grama čokolade, već novim komadom odeće, kozmetike ili vikend posete drugarici u obližnjem gradu. U tome ćete uživati, a nećete se ugojiti...

    1. Oblikovanje figure

    Za sagorevanje masti sport je najbolji, to je činjenica. Zavisno od težine, 30-minutnim džogiranjem sagorećete 300, brzim hodanjem 200 a plivanjem 230 kalorija. Još efektivnije je preskakanje konopca jer već nakon 10 minuta sagorite 150 kalorija.

    2. Jačanje vezivnog tkiva

    Štipkajte se – i to po stomaku, butinama i zadnjici. Ne samo da ćete pospešiti sagorevanje masnooće, već ćete i ojačati vezivno tkivo i učiniti ga elastičnijim. Savetujemo vam da povremeno nosite neke tesnije pantalone jer će vas to odvraćati od preteranog unosa hrane.

    3. Prirodno sagorvanje masti

    Cvekla, na primer, pospešuje rad metabolizma i protok žuči, a to je veoma važno za sagorevanje masti. Surutka opet sadrži puno vode, a sadržaj kalorija i masti je vrlo mali. Pored vode, surutka poseduje i veliku količinu kalijuma, kalcijuma, belančevina i vitamina B2, a sve to pospešuje razgradnju masti, a uz to jača i imunolooški sistem. Zbog eteričnih ulja i jakog ukusa, celer ubrzava varenje i razmenu materija u organizmu.

    4. Spavanjem do željene težine

    Jedna kanadska studija je pokazala da oni koji spavaju svega šest sati dnevno, osećaju veću glad. Razlog: dolazi do hormonalnog disbalansa, organizam traži energiju u vidu hrane. Zbog toga je bitno da vodite računa da spavate osam sati. Ako morate rano da ustanete, preporučujemo vam da popijete čašu sveže ceđenog soka pomorandže. Tako ćete pospešiti stvaranje noradrenalina, hormona koji smanjuje osećaj gladi.

    5. Jabuka topi masti

    Vitamin C iz jabuka pospešuje probavu, dok noradrenalin usisava masti iz ćelija, a magnezijum uravnotežava opskrbljivanje ćelija kiseonikom. U ljusci jabuke nalazi se vlaknasta materija pektin, koja vezuje masti u želucu i time doprinosi da se one brže apsorbuju iz organizma. Pošto nabubri u crevima, pektin podstiče metabolizam. Osim toga, prirodni voćni šećer održava nivo šećera u krvi, sprečavajući napade gladi.

    6. Smanjite unos kalorija

    Nećete oslabiti ako ne smanjite unos kalorija. Salata je idealan obrok ako izbegavate kalorične prelive. To vam zvuči dosadno? Ponekad možete da dodate malo voća poput ananasa, pomorandži ili jabuka – na taj način će vaši obroci postati raznovrsniji.

    7. Pijte dosta tečnosti

    Neka vam pređe u naviku da pre svakog jela najpre popijete čašu negazirane vode. Voda puni želudac i na taj način nas zasićuje. Naime, glad i žeđ aktiviraju isto čulo ukusa. Kada naš želudac počne da signalizira glad, možemo lagano ispiti čašu vode. To će umiriti osećaj gladi za neko vreme. Drugi, možda još značajniji efekat tokom dijete jeste da voda pospešuje razgradnju masnoće. Što je veća količina tečnosti u organizmu, to krv brže transportuje masne kiseline iz ćelija. Pored toga, snabdećete ćelije tečnošću i tako uraditi nešto pozitivno za elastičnost kože a i vašeg zdravlja. Ako osetite potrebu za slatkišima, takođe je preporučljivo da pijete vodu jer će ublažiti želju za njima.

    Predrasude o ishrani




    Lisa vam otkriva pravo stanje stvari

    Krompir goji
    Netačno Krompir se većim delom sastoji od vode i bogat je vitaminima B1, B2 i C.

    Može se postati zavisan od šećera
    Netačno Šećer ne izaziva zavisnost, ali ga ipak treba konzumirati umereno.

    Mora da se jede jedan kuvani obrok dnevno!
    Netačno Dok god organizam dobija sve bitne hranljive materije, potpuno je svejedno da li jedete kuvanu ili nekuvanu hranu.

    Vegetarijanci brže slabe
    Netačno Nije bitno da li jedemo meso, već koliko kalorija unosimo.

    So podiže pritisak
    Netačno Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između unošenja soli i povišenog pritiska. Pre bi trebalo izbegavati alkohol i voditi računa o ishrani.

    Čokolada i čips utiču na pojavu bubuljica
    Netačno Nije dokazana nikakva direktna veza. Međutim, raznovrsna ishrana jača imunološki sistem, što pomaže protiv bubuljica.

    Zamrznuto povrće ne sadrži vitamine

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 11 gostiju