Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Dijeta za skidanje stomaka
  • lilit

    Dijeta za skidanje stomaka

    od lilit » pre 16 godine

    Za pet dana dva i po kilograma manje

    Držanje dijete tokom jeseni će vam sigurno uspeti ako budete koristili namirnice koje su baš za skidanje kilograma: cikorija, celer, cvekla, crveno sočivo, integralni pirinač i orahovo ulje. One ne samo da utiču na gubitak kilograma već i sadrže dosta hranljivih materija koje jačaju imunitet i pomažu nam da zdravi preguramo hladne dane.

    1. dan

    RUČAK - Salata sa cikorijom i pirinčem


    Prokuvati u slanoj vodi 60 g integralnog pirinča, procediti i ostaviti da se ohladi. Iseći jedan mladi luk na sitne kolutiće. Očistiti i iseći na kockice jednu crvenu papriku i 50 g šampinjona. Pomešati sa mladim lukom i dve supene kašike kukuruza (iz konzerve), 75 g niskokaloričnog jogurta, jednom kafenom kašičicom orahovog ulja, malo soli, bibera i dve supene kašike mešanih začina iz zamrzivača. Dodati pirinač, probati i začiniti po ukusu. 340 kkal, 7,1 g masnoće, 55,9 g ugljenih hidrata, 10,9 g belančevina.

    UŽINA - Pomešati 200 ml jogurta i 2 supene kašike soka od cvekle zaslađenog medom i odmah popiti. 100 kkal, 1 g masnoće, 15,5 g ugljenih hidrata, 6,4 g belančevina.

    VEČERA - Ćuretina sa sočivom i karijem

    Očistiti i sitno iseckati 150 g mladog luka i 150 g šargarepe. Sve propržiti u malo orahovog ulja (jedna kafena kašičica) i malo blagog karija u prahu (jedna supena kašika). Dodati 40 g crvenog sočiva i 150 ml supe od povrća. Kuvati oko 10 minuta na niskoj temperaturi. Iseći po dužini 100 g ćurećih prsa i pržiti ih oko 3 minuta u tiganju sa podlogom bez dodavanja ulja i začiniti. Ćuretinu servirati sa sočivom. Uz to može i 75 g niskokaloričnog jogurta začinjenog sa malo soli, bibera i jednom kafenom kašičicom orahovoh ulja.

    360 kkal, 6,9 g masnoće, 37,6 g ugljenih hidrata, 39,1 g belančevina.

    2. dan

    RUČAK - Salata sa pilećim prsima


    Dobro ispržiti 100 g pilećih prsa u tiganju sa podlogom - bez ulja, začiniti i ostaviti da se ohlade. Umutiti preliv od jedne supene kašike soka od cvekle zaslađenog medom, 3 supene kašike sirćeta, malo soli, bibera, pola kafene kašičice senfa i jednom kafenom kašičicom orahovog ulja. Oguliti jednu pomoranxu i odvojiti na kriške. Sitno iseckati 2 glavice cikorije i 50 g šampinjona. Pomoranxu, šampinjone i cikoriju servirati sa ćurećim prsima i preko sipati preliv. Uz to uzeti i jednu integralnu zemičku sa susamom.

    380 kkal, 7,3 g masnoće, 43,5 g ugljenih hidrata, 33,3 g belančevina.

    UŽINA - Oguliti i izrendati jednu manju jabuku i jednu šargarepu. Preko sipati supenu kašiku soka od cvekle zaslađenog medom i ostaviti da malo upije.

    100 kkal, 0,7 g masnoće, 22,8 g ugljenih hidrata, 1,6 g belančevina.

    VEČERA - Pečena šunka sa cikorijom

    Skuvati 50 g integralnog pirinča. U malo supe od povrća kuvati oko 8 minuta (sa poklopcem preko) 2 glavice cikorije, izvaditi ih napolje i ostaviti da se ocede. Prepoloviti ih i svaku polovinu umotati u polovinu parčeta kuvane šunke (ukupno 40 g, 0,2 odsto masnoće), a zatim staviti u dublju posudu za kolače. Umutiti 25 g kisele pavlake sa 4 supene kašike ključale vode i sipati preko povrća. Preko narendati 15 g parmezana. Staviti u dobro zagrejanu rernu (175 stepeni) i ostaviti da se peče (oko 10 minuta). Uz to servirati i pirinač.

    320 kkal, 8,7 g masnoće, 43 g ugljenih hidrata, 19,3 g belančevina.

    3. dan

    RUČAK - Sendvič sa kajganom i salatom


    Umutiti jedno jaje (srednje veličine), jednu supenu kašiku obične vode, 2 supene kašike mleka (sa malim procentom masnoće) i 2 supene kašike mešanih začina iz zamrzivača. Sipati u tiganj (bez ulja) i ostaviti da se zgusne, tako da dobije oblik kajgane. Iseći na kockice jednu glavicu cikorije i jedan manji paradajz, a zatim pomešati sa 2 supene kašike jogurta (sa malo masnoće), jednom kafenom kašičicom orahovog ulja, pola kafene kašičice senfa, malo soli i bibera. Prerezati jednu integralnu zemičku (60 g) i preko staviti salatu i kajganu, a zatim preklopiti. Uz to možete uzeti i pola grejpfruta.

    320 kkal, 12,1 g masnoće, 35,4 g ugljenih hidrata, 15,6 g belančevina.

    VEČERA - Tiganj sa pirinčem, povrćem i račićima

    Skuvati 60 g integralnog pirinča. Očistiti i sitno iseckati glavicu crnog luka, 75 g šampinjona, 2 glavice cikorije i jednu crvenu papriku. Povrće staviti u tiganj sa zagrejanim uljem (jedna kafena kašičica ulja) i uz neprestano mešanje pržiti oko 4 minuta, a zatim začiniti soja-sosom i biberom. Ocediti pirinač i pomešati sa povrćem. Dodati 50 g morskih račića i 2 supene kašike mešanih začina iz zamrzivača.

    380 kkal, 8,0 g masnoće, 55,3 g ugljenih hidrata, 20,1 g belančevina.

    4. dan

    RUČAK - Sutlijaš sa kompotom od jabuka


    Skuvati 50 g integralnog pirinča u 75 ml soka od jabuke (bez šećera) i 50 ml vode, na niskoj temperaturi, poklopljeno. Ostaviti pirinač da se ohladi, a zatim dodati 100 ml jogurta (sa malim procentom masnoće) i jednu supenu kašiku soka od cvekle zaslađenog medom. Servirati pirinač sa 200 g niskokaloričnog kompota od jabuka (iz tegle).

    350 kkal, 1,6 g masnoće, 72,7 g ugljenih hidrata, 8,6 g belančevina.

    UŽINA - Pomešati jednu glavicu cikorije sa 40 g izmrvljenog niskokaloričnog ovčjeg sira i servirati.

    100 kkal, 6,2 g masnoće, 2,9 g ugljenih hidrata, 8,2 g belančevina.

    VEČERA - Čorba od celera sa viršlom

    Oguliti 300 g celera, 150 g krompira, jednu šargarepu i jednu glavicu crnog luka. Sve iseći na kolutiće i propržiti u malo zagrejanog orahovog ulja (da ne bude vrelo). Dosuti 450 ml supe od povrća i začiniti. Ostaviti da se krčka oko 20 minuta. Dodati i skuvati u supi jednu manju niskokaloričnu pileću viršlu (50 g). Čorbu začiniti sa 2 supene kašike mešanih začina iz zamrzivača.

    350 kkal, 17,1 g masnoće, 33,1 g ugljenih hidrata, 11,9 g belančevina.

    5. dan

    RUČAK - Vegetarijanska lepinja sa prelivom od jogurta


    Pomešati 50 g jogurta (sa malo masnoće), 2 supene kašike kiselog mleka, malo soli, bibera, jednu kafenu kašičicu orahovog ulja i jednu supenu kašiku mešanih začina iz zamrzivača. Dodati pola izgnječenog čena belog luka. Očistiti i sitno iseći jednu manju crvenu papriku, jednu glavicu cikorije i jedan mladi luk. Pomešati sa 2 supene kašike kukuruza (iz konzerve) i prelivom od jogurta. Uzeti jednu lepinju ili zemičku (oko 65 g), staviti ih u toster, preseći, a zatim napuniti sosom od jogurta. Odmah jesti. Savet: ako nosite u kancelariju, onda odvojeno spakujte hleb i salatu.

    300 kkal, 8,6 g masnoće, 42,6 g ugljenih hidrata, 12,4 g belančevina.

    UŽINA - Uzeti 100 g gotovog niskokaloričnog kompota od jabuka i preko sipati parče izdrobljenog medenjaka (15 g, bez šećerne glazure). 100 kkal, 2,1 g masnoće, 19,9 g ugljenih hidrata, 2,6 g belančevina.

    VEČERA - Začinjeni file na crvenom sočivu

    Očistiti jedan struk mladog luka (200g) i 275 g celera. Luk iseći na kolutiće, a celer na kockice. Zagrejati malo orahovog ulja (da ne bude previše vrelo), dodati luk i celer, a zatim malo propržiti. Dosuti 200 ml supe od povrća, prokuvati je, a zatim ostaviti da se na niskoj temperaturi krčka oko 10 minuta. Kasnije dodati i 40 g crvenog sočiva. Sve zajedno ostaviti da se na niskoj temperaturi, krčka još oko 10 minuta poklopljeno. Oprati 150 ml crvenog grgeča i poprskati sa malo limunovog soka (jedna supena kašika). Staviti u tiganj sa podlogom bez masnoće, pržiti oko 4 minuta i začiniti. Posuti jednom supenom kašikom mešanih začina iz zamrzivača. Servirati zajedno sa sočivom i povrćem. 400 kkal, 11,7 g masnoće, 30,9 g ugljenih hidrata, 42,2 g belančevina.


    Predlozi za doručak - izaberete sami (svaki sadrži oko 200 kkal)

    • Pavlaka sa zaslađenom cveklom u zemički: Pomešati 75 g pavlake (sa malim procentom masnoće) sa jednom do dve supene kašike obične vode. Prepoloviti smesu, u jednu polovinu sipati jednu supenu kašiku soka od cvekle zaslađenog medom, a u drugu polovinu dodati soli i bibera. Sve servirati u manjim posudama. Preseći jednu integralnu zobenu zemičku na dve polovine, na obe staviti pavlaku, a samo na jednu polovinu staviti i 50 g krastavca isečenog po dužini.

    • Musli sa cveklom: Oguliti, očistiti od koštica i izrendati jednu manju jabuku i jednu manju krušku, pomešati sa 50 g prepolovljenog grožđa (izvađene su koštice) i 100 g niskokaloričnog jogurta. Preko posuti 2 supene kašike integralnih zobenih pahuljica i jednu supenu kašiku soka od cvekle sa medom.

    • Tost sa salatom od jaja i praziluka: Pomešati 75 g niskokaloričnog kremastog mladog kravljeg sira sa jednim tvrdo kuvanim i na kockice iseckanim jajetom, jednom kafenom kašičicom senfa, 2 supene kašike kolutića praziluka, malo soli i bibera. Servirati na jednoj krišci integralnog tost-hleba koja je prethodno stavljena u toster. Uz to može i 150 g slatke pavlake pomešane sa 2 supene kašike soka od cvekle zaslađene medom i jednom supenom kašikom zobenih pahuljica.

    • Kriška integralnog hleba sa renom: Premazati krišku integralnog hleba sa jednom kafenom kašičicom rena (iz konzerve), preko staviti 25 g pilećeg ili ćurećeg nareska (sa malo masnoće) i pola crvene paprike isečene po dužini. Uz to može i 75 g mrvljenog svežeg kravljeg sira (sa malim procentom masnoće) sa jednom supenom kašikom soka od cvekle zaslađenog medom.

    Šest super namirnica

    Cikorija: važi za namirnicu koja podstiče varenje i potpomaže rad jetre. Pored toga, izjednačava količinu mineralnih materija u organizmu i pomoću vitamina C nam daje snagu.

    Crveno sočivo: mahunarke sadrže mnogo kalijuma, koji ima diuretičko dejstvo, gvožđa, koje je potrebno za formiranje hemoglobina, cinka, koji nam jača imunitet, kao i veoma važne biljne belančevine.

    Cvekla: podspešuje razmenu materija, reguliše krvni pritisak, smanjuje holesterol i podstiče rad jetre.

    Celer: sadrži veoma malo kalorija (na 100 g 34 kkal), a bogat je i kalijumom koji ima diuretičko dejstvo, vitaminom C i magnezijumom.

    Integralni pirinač: sadrži veoma malo masti i veoma malo kalorija (oko 200 kkal porcija). Složeni ugljeni hidrati u njemu nam pružaju duži osećaj sitosti. Pored toga, sadrži i mnoge materije koje su od vitalnog značaja za naš organizam i koje podstiču metabolizam.

    Orahovo ulje: blagog je ukusa, ima oko 70 odsto nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju nivo holesterola u krvi pomoću antioksidanta i E vitamina koji zateže kožu.

    izvor
  • Sara Negojevic
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Dijeta za skidanje stomaka

    od Sara Negojevic » pre 14 godine

    sta je doracak u ovoj dijeti ili se dorucak izostavlja?
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Dijeta za skidanje stomaka

    od lasata » pre 14 godine

    Predlozi za doručak - izaberete sami (svaki sadrži oko 200 kkal)

    • Pavlaka sa zaslađenom cveklom u zemički: Pomešati 75 g pavlake (sa malim procentom masnoće) sa jednom do dve supene kašike obične vode. Prepoloviti smesu, u jednu polovinu sipati jednu supenu kašiku soka od cvekle zaslađenog medom, a u drugu polovinu dodati soli i bibera. Sve servirati u manjim posudama. Preseći jednu integralnu zobenu zemičku na dve polovine, na obe staviti pavlaku, a samo na jednu polovinu staviti i 50 g krastavca isečenog po dužini.

    • Musli sa cveklom: Oguliti, očistiti od koštica i izrendati jednu manju jabuku i jednu manju krušku, pomešati sa 50 g prepolovljenog grožđa (izvađene su koštice) i 100 g niskokaloričnog jogurta. Preko posuti 2 supene kašike integralnih zobenih pahuljica i jednu supenu kašiku soka od cvekle sa medom.

    • Tost sa salatom od jaja i praziluka: Pomešati 75 g niskokaloričnog kremastog mladog kravljeg sira sa jednim tvrdo kuvanim i na kockice iseckanim jajetom, jednom kafenom kašičicom senfa, 2 supene kašike kolutića praziluka, malo soli i bibera. Servirati na jednoj krišci integralnog tost-hleba koja je prethodno stavljena u toster. Uz to može i 150 g slatke pavlake pomešane sa 2 supene kašike soka od cvekle zaslađene medom i jednom supenom kašikom zobenih pahuljica.

    • Kriška integralnog hleba sa renom: Premazati krišku integralnog hleba sa jednom kafenom kašičicom rena (iz konzerve), preko staviti 25 g pilećeg ili ćurećeg nareska (sa malo masnoće) i pola crvene paprike isečene po dužini. Uz to može i 75 g mrvljenog svežeg kravljeg sira (sa malim procentom masnoće) sa jednom supenom kašikom soka od cvekle zaslađenog medom.


    Ocito nisi procitala dijetu do kraja... 8)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 61 gost