Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
Dijeta za čišćenje organizma......
  • lilit

    Dijeta za čišćenje organizma......

    od lilit » pre 16 godine

    Ponekad osjećate potrebu da očistite organizam, ali za to najčešće nemate vremena. Uz malo organizacije i jednodnevnu dijetu moguće je svome tijelu priuštiti pravu pauzu čišćenja.

    Dan započnite čašom tople vode u koju ste dodali sok polovice limuna i prstohvat đumbira u prahu.
    Doručak: kuhana jabuka (koju možete pripremiti i večer prije) i zeleni čaj.
    Međuobrok: oko 10 sati popijte sok od miješanog povrća ili sok aloje.
    Ručak: neka se sastoji od miješane salate, tanjura juhe s malo soli i malo maslinova ulja, a svemu možete dodati i uvarak od maslačka.
    Međuobrok: sok jabuke ili aloje.
    Večera: topla juha od povrća ili miso, sezonsko povrće pripremljeno na pari, kuhane jabuke i uvarak od maslačka.

    Imate li pak vremena posvetiti svome organizmu nekoliko dana, poput primjerice vikenda, možete slijediti i ovakav režim:

    Odmah nakon buđenja popijte čašu vode s oligomineralima koju ste držali na sobnoj temperaturi.
    Doručak: čaj od jasena, jogurt sa svježim voćem, kriška integralnog kruha prepečena u tosteru s medom.
    Međuobrok: centrifugirana mrkva, celer, limun i zelena jabuka.
    Ručak: miješana salata, 80 grama svježeg sira (po mogućnosti kozjeg), kriška integralnog kruha prepečenog u tosteru, dvije kriške svježeg ananasa.
    Međuobrok: zelena jabuka, nekoliko lješnjaka.
    Večera: predjelo od graška i ječma, cvjetača kuhana na pari i sezonska salata začinjena jogurtom.
    Prije odlaska na spavanje: čaj od pirevine s koricom naranče ili limuna, liquirizija i žličica meda.

    Sljedeći je dan režim isti, no za ručak možete pojesti 120 g ribe kuhane na pari s miješanom salatom i nekoliko badema.
    Za večeru: pasirano povrće s dvije kriške integralnog kruha narezanog na kockice i prepečenog na tavici s tofuom i malo sojina umaka.

    Ne zaboravite tijekom piti dovoljno tekućine, barem litru i pol na dan, a po mogućnosti birajte vodu s prirodnim oligomineralima.

    izvor
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Očistite se prirodnim tonikom organizma

    Objavljeno: 28.6.2007 15:02:40
    Autor: Dr.sc. Donatella Verbanac

    Ima li idealnijeg trenutka za jednodnevni 'post 'od ljeta? Zbog vrućina se ionako samo najizdržljivijima da boraviti u kuhinji, a dobrobitivi jednog dana 'omora' za organizam uvidjet ćete i brže nego što se nadate. Posebno ako za namirnicu koja će vas kroz 'post' voditi odaberete neku koja zbog svojih jedinstvenih svojstva ima terapijski učinak te djeluje kao svojevrsni lijek, kao što je npr. grožđe.

    Takozvana jednodnevna dijeta s grožđem, posjeduje diuretski učinak, potiče normalnu probavu i pražnjenje crijeva, te konačno tonizira organizam i topi poneki suvišni kilogram. Zašto? Zato što se grožđe sastoji od velike količine vode u kojoj su otopljeni minerali i vitamini, a ukupno neće dati puno kalorija.

    Kako se provodi ta dijeta? Vrlo jednostavno, kupite lijepe grozdove grožđa i jedite polako cijeli dan kada god poželite u neograničenim količinama. Iako sadržava šećer, grožđe zbog velikog sadržaja vode i celuloze daje osjećaj sitosti jer "učinkovito" puni želudac.

    Grožđe je plod biljke koja se latinski naziva Vitis vinifera. Postoje razne sorte grožđa, a najčešće susrećemo grožđe od kojeg se priprema vino, stolno grožđe koje uglavnom koristimo za jelo u svježem obliku i osušeno grožđe (grožđice) koje je dobiveno prirodnim sušenjem grožđa.

    Taj bobičasti plod loze je vrlo zahvalna namirnica, velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, a osim toga je i izrazito hranjiva namirnica. U sebi sadržava prosječno oko 20 posto šećera, pa je i s energetskog stajališta vrijedna namirnica. Potpunim izgaranjem 100 grama grožđa, oslobodit će se u našoj stanici oko 100 kcal, ili 420 kJ, što dakako ovisi o vrsti grožđa. Nadalje, ista količina grožđa bit će i određen izvor vitamina C, kojeg je u toj količini grožđa ima oko 12 mg (u usporedbi s kivijem to je oko 5 puta manje), ali je zato grožđe izvrstan izvor kalija.

    Grožđe je visoko vrijedan izvor spojeva koje nazivamo bioflavonidima. To je specifična skupina biljnih pigmenata (boja) koje se danas intenzivno istražuju. Posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal. To znači da štite našu stanicu od štetnog utjecaja tvari koje zajedničkim imenom poznajemo pod pojmom slobodni radikali. Oni su odgovorni za pokretanje raznih procesa u našem organizmu, ali ako ih ima previše uzrokuju štete u samoj stanici u obliku molekulskih oštećenja. Na taj se način može utrti put razvoju čitavog niza bolesti, ali organizam može i prijevremeno ostarjeti.

    Među ostalim održava i ljepotu kože i kose, prirodni je tonik organizma i izrazito hranjiva namirnica. I samo još da napomenemo sjemenke treba pažljivo žvakati jer se u njima nalazi aktivna tvar koja djeluje na smanjenje kolesterola. Ništa vas ne košta iskušati, a blagodati tog jednog dana "slatkog posta" vidjet ćete već za samo dvadeset i četirti sata! Dr.sc. Donatella Verbanac

    www.mojdoktor.hr
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 18 gostiju