Dijeta 5:2
  • Malou
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 10 godine

    Dijeta 5:2

    od Malou » pre 10 godine

    Kao prvo, zelim da pozdravim sve forumase. Kao novi clan pregledala sam postojece teme, ali nisam nigde videla da se spominje ova, za koju sam se odlucila pre nekoliko dana i imala svoj prvi posni dan juce.

    Da li je neko cuo za nju ili je licno probao? Pronasla sam clanak o njoj na internetu, ako je neko zainteresovan da procita ili eventualno isproba :)

    Otkrijte najpopularniju dijetu na svetu 5:2

    U proleće 2011. godine ceo svet primetio je zategnutu guzu Pippe Middleton. Koja je bila njena tajna? Kontroverzni Dukanov režim ishrane. Danas se najnoviji hit u Velikoj Britaniji zove dijeta naizmeničnog posta, tj. dijeta 5:2.
    Postala je pravi društveni fenomen koji će, možda, konačno omogućiti Britancima da žive u ljubavi sa svojim fish & chipsom. S one strane Lamanša, ovaj metod, uz koji se mršavi lako a koji daje postojane rezultate, probudio je veće uzbuđenje nego stomačić Kate Middleton! Dijeta koju su osmislila dva naučnika, dr Michelle Harvie, specijalistkinja nutricionizma, i dr Tony Howella, onkolog, namenjena je onima koji vole hranu.
    Šta je to, o čemu se radi?
    Svi znamo kako bi trebalo da držimo dijetu: određeni, najčešće duži vremenski period trebalo bi da jedemo hranu s malo masti, redovno vežbamo, da nikad, ali baš nikad ne preskačemo obroke. A da li postoji alternativa? Čini se da postoji i zove se naizmenični post. Prema ovom režimu ishrane, trebalo bi drastično smanjiti količinu hrane koju unosite, ali samo na kratke vremenske intervale.
    Dijeta 5:2 nije proistekla iz neproverenih teorija, već je rezultat naučnog istraživanja započetog 2006. godine na institutu Genesis Breast Cancer Prevention u Mančesteru. U kakvoj vezi su rak dojke i dijeta za mršavljenje? Ova bolest, na koju utiče više faktora, između ostalog je povezana i s viškom kilograma. Pamela Goldberg, koja vodi nacionalnu kampanju protiv raka dojke u Velikoj Britaniji, kaže: "Održavanje zdrave telesne težine je jedan od retkih faktora rizika na koje svaki pojedinac može da utiče."
    Upravo je ovo dalo podstrek Michelle Harvie i Tonyju Howellu da pronađu idealan režim ishrane, metodu koja će omogućiti lako mršavljenje, bez nervoze i jo-jo efekta, a koji pacijenti mogu pratiti sa zadovoljstvom. Njihov zaključak je da bi trebalo smenjivati dane tokom kojih se normalno jede i dane umerenog posta. Kako objašnjava dr Harvie: "Odavno je poznato da kalorijski unos treba umanjiti za 25% da bi organizam počeo da troši rezerve masti. Novo je, međutim, otkriće da je efikasnije drastično smanjiti broj unetih kalorija samo dva dana nedeljno (u vrednosti od 25% celokupnog nedeljnog kalorijskog unosa) nego umanjiti unos hrane za 25% svih sedam dana pojedinačno."
    Držati strogu dijetu dva puta po 24 časa nedeljno može biti ključ uspeha. Kada je prošlo tri meseca, pacijenti koji su držali dijetu 5:2 u proseku su izgubili četiri kilograma, u poređenju s 2,2 kg, koliko su izgubili oni na klasičnom režimu redukovane ishrane.
    Kako radi?
    Ova dijeta funkcioniše po sledećem principu: dva odvojena dana nedeljno, tokom 24 sata bi trebalo da postite, tj da znatno ograničite unos hrane. Ženama je dozvoljeno 500 kcal, a muškarcima 600 kcal dnevno. Michelle Harvie i Tony Howell preporučuju da to budu oni dani tokom kojih nećete biti previše zauzeti i u toku kojih vas ne očekuje veći intelektualni napor. Mnogi biraju ponedeljak i četvrtak da bi nedelju započeli zdravo, a vikendom neometano uživali. Tokom tih dana su zabranjeni: hleb, žitarice, skrob, mahunarke, loše masti, šećer, a potenciraju se presno i bareno povrće, proizvodi od delimično obranog mleka i proteini, dopunjeni s malo koštunjavog voća.
    Predlog:
    Doručak: zeleni čaj + meko kuvano jaje
    Ručak: čorba od povrća, presno povrće (začinjeno supenom kašikom ulja od uljane repice i limunom), jogurt
    Užina: jabuka + šaka badema ili lešnika, čaj ili kafa s mlekom
    Večera: krem-čorba od povrća (gaspačo), riba, povrće, čaj bez kofeina

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 8 gostiju