Detoksikacijska dijeta
  • lilit

    Detoksikacijska dijeta

    od lilit » pre 16 godine

    Proljeće je doba godine kada treba napuniti baterije.

    U proljeće naše tijelo prolazi kroz proces regeneracije metabolizma i detoksikacije, odnosno eliminacije otrova. Kako zima posustaje, i naša prehrana trebala bi biti laganija, a idealno bi bilo provesti pročišćavajuću kuru od nekoliko dana kako bi se organizam koliko-toliko oslobodio toksina nakupljenih od teške zimske hrane i premalo kretanja. Pri tome je važno naglasiti da detoksikacija nipošto ne znači izgladnjavanje. Nekoliko čimbenika ključno je za uspiješno provođenje detoksikacijske dijete. U prvom redu tu je odabir namirnica, no ništa manje važna nije ni njihova pravilna kombinacija i i količina konzumirane hrane.

    Detoksikacijska dijeta treba se zasnivati na sezonskim namirnicama, poželjno onima koje su karakteristične za podneblje u kojem živite. Osnovu prehrane trebalo bi činiti voće i povrće. Od voća, prednost valja dati jabukama, kruškama te grejpu. Ovo voće bogato je pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi. Također, konzumacija namirnica koje sadrže vlakna rezultira dužim osjećajem sitosti. Grejp ima blago diuretički sadržaj te je preporučljiv osobama koje imaju problema sa zadržavanjem vode. Količina voća kojeg smijete konzumirati gotovo je neograničena. Ipak, pripazite na „timeing“. Voće nikako nemojte jesti iza glavnog jela, već bar 2 sata nakon njega. Ono neka vam bude zaseban obrok.

    Radić, maslačak, rukola, raštika, i svo tamno zeleno lisnato povrće odličan su izvor klorofila i drugih fitokemikalija koje posjeduju čitav niz pozitivnih utjecaja na zdravlje. Klorofil djeluje kao «čistač» krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

    Zaštitan učinak na jetru ima i grašak, soja i grah jer su bogati aminokiselinom argininom, koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka, te artičoka, koja zahvaljujući visokom udjelu tvari cinarina i inulina, stimulira funkciju jetre i smanjuje razinu masnoća i kolesterola u krvi. Poželjno je da se na jelovniku nađe i korjenasto povrće poput hrena, daikona, celera, cikle, mrkve, rotkvica, korabe – to su namirnice koje se tradicionalno opisuju kao moćni čistači jetre, bubrega i krvi. Kombinacija peršina i celera služi kao prirodni diuretik, a posebno je učinkovita kod povišene razine mokraćne kiseline.

    Od žitarica prednost treba dati ječmu, prosu, heljdi i raži, a smanjiti proizvode od bijelog pšeničnog brašna.

    Mliječni proizvodi neka budu malomasni, a crveno meso pokušajte ovog proljeća konzumirati što manje. Mlijeko nikako nemojte piti nakon mesnog ili ribljeg obroka, već ga kombinirajte s kruhom, zdravim kolačima i drugim žitaricama.

    Detoksikacijaska dijeta podrazumijeva i brigu o količini unesene hrane. Naime, velik dio ljudi ne osjeća refleks sitosti, već nakon obroka trpi težinu u želucu i cijelom tijelu, tromost i mentalnu tupost. Ali baš suprotno, hrana je tu da se osjećamo ispunjeni novom energijom, te je treća stepenica u pravilnoj probavi i iskorištenju tvari i adekvatna količina koja ne bi trebala prelaziti 2/3 ispunjenog želuca.

    Detoksikacija organizma i regeneracija metabolizma može se jednostavno provesti pridržavate li se sljedećih savjeta:
    U prvoj polovici dana konzumirajte pretežito ugljikohidrate i svakako doručkujte. Doručak je obrok koji regulira osjećaj gladi tijekom cijelog dana.
    U drugoj polovici dana dajte prednost proteinskoj hrani, posebice ribi i mesu peradi, te izbjegavajte obilne večernje obroke.
    Juhe vam mogu biti posebno korisne prilikom detoksikacije. Ne zaboravite na jednostavan način uklanjanja suvišne masnoće iz juhe. Jednostavno ostavite juhu da se ohladi i na površini će se stvoriti tanki sloj krute masti. Ovaj sloj treba ukloniti i baciti.
    Nemojte preskakati obroke i izbjegavajte dulje gladovanje tijekom dana. Ovakvo će ponašanje izazvati nepotrebno prejedanje.
    Uživajte u maštovitim povrtnim salatama, one osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i čiste organizam od otrova. Salate začinite kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
    Visokovrijedni fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže probiotike pospješit će probavu i ojačati imunosni sustav. Ne zaboravite na jogurt, acidofil i kiselo mlijeko!
    Povrće i voće neka bude temelj vaše prehrane.
    Nekoliko puta dnevno pijte biljne čajeve i obilje i mineralne izvorske vode. Ekstrakt korijena maslačka i čaj od sljeza pomažu pri izlučivanju otpadnih tvari iz bubrega, a biljka Uva ursi od koje se pripravlja tradicionalni uvin čaj odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta. Ipak, jedan sat prije i nakon jela ne treba piti nikakvu tekućinu jer ona razrjeđuje probavne sokove i usporava probavu. To se pogotovo odnosi na hladnu tekućinu koja je jedan od najvećih neprijatelja pravilne probave.

    Trodnevni plan prehrane

    1. dan

    Buđenje
    2,5 dl izvorske vode

    Doručak
    šalica zobenih pahuljica s jednom žlicom lanenog sjemena
    2 dl mlijeka ili jogurta
    1/2 šalice svježeg bobičastog voća (borovnice su odličan izbor)
    2,5 dl izvorske vode
    zeleni ili crni čaj

    Ručak
    srdele na grillu (250 g)
    blitva s krumpirom na maslinovom ulju (1 šalica)
    2 šalice salate (prema izboru: zelena salata, rukola, rajčica) s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe iscijeđenim limunovim sokom
    kriška dinje i ¼ šalice svježeg bobičastog voća
    2,5 dl izvorske vode

    Popodnevni međuobrok
    jabuka
    180 ml običnog jogurta
    1/4 šalice bućinih sjemenki
    2,5 dl izvorske vode

    Večera
    odrezak tune s grilla (150 g)
    2 šalice salate s ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe iscijeđenim limunovim sokom
    1/2 šalice povrća pripremljenog na pari (odličan izbor su šparoge, brokula ili špinat)
    1 manje integralno pecivo
    2,5 dl izvorske vode

    Večernji zalogaj
    1/4 šalice bobičastog voća
    3-4 badema
    čaj od komorača i anisa

    2. dan

    Buđenje
    2,5 dl izvorske vode

    Zajutrak
    šalica zobenih pahuljica s jednom žlicom lanenog sjemena
    2 dl obranog mlijeka ili jogurta
    zeleni čaj
    kruška

    Doručak
    Grejp

    Ručak
    Juha od povrća (mrkva, grašak, krumpir, 1 luk, jedan režanj češnjaka, dva zrna papra, celer, rajčica, kuhati dok povrće na bude gotovo, ispasirati, dodati žlicu maslinovog ulja i ostaviti da odstoji poklopljeno 10 min.)
    200 g pilećih prsa na grillu
    Radič -(150g) začinjen aceto balsamicom i 1 žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja
    2,5 dL mineralne vode

    Užina
    jabuka
    180 mL običnog jogurta
    1/4 šalice bućinih sjemenki
    2,5 dl izvorske vode

    Večera
    Fritaja sa šparogama
    Salata: ribana mrkva i cikla začinjena sokom od limuna
    1 manje integralno pecivo
    Čaj od koprive

    3. dan

    Buđenje
    2,5 dl izvorske vode

    Zajutrak
    hrskavi muesli s niskim udjelom masnoće
    3 dl tekućeg jogurta s okusom jagode
    1 banana
    zeleni čaj

    Doručak
    2 jabuke

    Ručak
    juha od koprive (250 mL)
    ravioli punjeni sirom i rukolom (250 g)
    šopska salata (1 zdjelica)
    2,5 dL mineralne vode

    Užina
    kruška
    šaka badema
    pola šalice miješanog suhog voća
    2,5 dl izvorske vode

    Večera
    kuhana raštika s maslinovim uljem (2 šalice)
    pureći odrezak (200 g) pripremljen na grill tavi
    manje integralno pecivo
    čaj od kamilice.

    izvor

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 17 gostiju