Dobro došla, Milice.

Lično jesam pobornik Atkinsa, zato što sam ga isprobala na sebi, i to ne zbog kilograma, već kao režim ishrane koji mi je pomogao da stabilizujem zdravlje, i kome se i sad u umerenom obliku povremeno vraćam. ALI - kod Atkinsa postoji mnogo ali. Pre nego što se odlučiš, trebalo bi da imaš u vidu nekoliko stvari.
Atkinsova dijeta u suštini i nije samo dijeta za mršavljenje, već način života. To je nešto što tvom organizmu ili odgovara ili ne odgovara, zato se i dešava da mnogi ljudi imaju i veoma negativna iskustva, sa vrlo lošim posledicama po zdravlje. Najgora varijanta je "Atkins na kratke staze". Pre svega, to je dijeta sa izuzetno izraženim jojo efektom ukoliko ne planiraš da se i nadalje držiš brojanja ugljenih hidrata. Znači - brzo ćeš smršati, brzo ćeš vratiti kilograme. Drugo, Atkinsova dijeta u prvim nedeljama pa i mesecima zna da izazove znatne poremećaje, počev od skoka holesterola i triglicerida do šetanja šećera u krvi. Na duge staze, Atkins smanjuje i stabilizuje te vrednosti, ali dotle treba da prođu meseci, a većina ljudi prekida ranije i ostavlja svoj organizam doslovno u stanju šoka. Treće, kod Atkinsa je više nego u ostalim dijetama potrebno paziti da se unesu svi neophodni vitamini, minerali, kiseline itd. zato što je izbor namirnica sužen, tako da je to vrlo zahtevan režim i zbog toga se nažalost često sprovodi nepravilno i ponovo s katastrofalnim posledicama. I najzad, Atkins nije čudotvorna dijeta gde možeš da jedeš koliko hoćeš a da pri tom slabiš, i kod njega mora da se vodi računa o kalorijama - dnevni unos jeste veći nego kod ostalih dijeta, ali s obzirom na to da je baziran na kaloričnijim namirnicama, automatski su to manje količine hrane.
U svakom slučaju, Atkins nije preporučljiv za skidanje malog broja kilograma, i štetan je na kratke staze. Za tih 5-6 kila verovatno bi ti idealna bila neka fino izbalansirana dijeta kao što su "dr Žižić" i "dijeta moje doktorke", sigurna sam da ćeš s njima postići mnogo bolje rezultate, bez posledica po zdravlje.