Pitanjce o Atkins dijeti
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Pridružio se: pre 17 godine

od Praslin » pre 17 godine

Ja nisam držala dijetu, nego sam prešla na zdravu ishranu. I dalje tvrdim da tako ide najbolje. Posebno je dobro što vremensko ograničenje ne postoji.

Ako te zanima režim po kome se hranim (kada sam dobra i kad ne jedem kojekakve budalaštine :oops: ) pogledaj ovde:
    https://www.dijeta.net/forum/viewtopic.php?t=104&start=0

To mi je bila osnova. Uz to sam malo brojala kalorijice, mada sam kasnije već naučila da ocenim i bez računaljke.
    Sve to naravno uz dosta fizičkih aktivnosti.
  • sladjicaa

od sladjicaa » pre 17 godine

jaoj fizicke aktivnosti pa meni nema nista gore ali moram...treniram dosta winsor pilates kazu da se tijelo smanjuje..meni se smanjilo a u vezi cega ja neznam..gledam ovu un dijetu nekako mi djeluje okej ...neznam koliko je pametno skociti sa atkins na un?? da se jos neudebljam a tako se cvrsto odlucila...nefali mi puno da skocim na isto opet...

pozdravvvvv
  • Praslin
    Urednik
    Urednik

od Praslin » pre 17 godine

sladjicee, ne bih ti savetovala posle atkinsa da ideš na UN iz 2 razloga.

1. u UN dijeti se jede mnogo ugljenih hidrata. Imaš samo jedan dan kada uopšte jedeš proteine, pa još mešano sa UH, a ostalih dana se jedu gotovo isključivo UH (skrobni, UH i voćni dan). Bojim se da bi počeli da ti se vraćaju kilogrami kada bi sada naglo skočila na toliko UH.

2. I Atkins i UN dijeta su dijete sa restrikcijama, pa imaju i ograničeno trajanje. Zbog toga bi morala da napraviš pauzu imeđu dve dijete i u toku te pauze bi trebalo da pokušaš da se hraniš zdravo.

AKo ti nije teško, ispiši mi tvoj tipičan dnevni jelovnik, pa da probamo da smislimo kako ćemo dalje.
    I napiši koliko imaš godina, težinu, visinu, koliko si već na dijeti, početnu težinu itd.
    Kad bolje razmislim, mogla bi dnevnik da otvoriš... :)
  • asreta
    Amater
    Amater

od asreta » pre 17 godine

:013: Hej ja sam držala Atkins dijetu za mesec dana sam smršala 10kg bez ikakvih posledica, ali mleko i mlečne proizvode nisam liznula, zato sam svako jutro pila multivitaminske šumeće tablete.Svako jutro pre polaska na posao popijem čašu vitamina (jer su bez šećera) jer ja sam dobila takve instrukcije da se moraju unositi vitamini koji se sa zabranjenom hranom unose.
    Jela sam dosta mesa,jaja,papriku kombinacijom dozvoljenih namirnica sam pravila dobre obroke nikad nisam bila gladna jedina stvar koja mi je nedostajala su ti mlečni proizvodi ali sam izdržala i bila zadovoljna.Nakon te dijeta godinu dana nisam dobijala na težini ali kako ja volim da jedem posle toga sam se par puta gojila ali samo najviše do pet kg kojih skinem nekom brzom dijetom.
    :013: Inače pre tri godine sam imala 94kg, posle atkinsa 83kg kje sam održavala i smanjivala najviše do 80kg.Ispod 80kg nisam imala od davne 97.god kada sam se posle jedne saobraćajke naglo ugojila.Trenutno imam 75kg i uspešno ih održavam i nadam se da ću ići još dole(sa kilažom) jer se već i sada super osećam.Samopouzdanje i zadovoljstvo koje jednoj ženskoj osobi u ovom trenutku,kada smo bombardovani manekenima,treba.
  • bucica
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 16 godine

od bucica » pre 16 godine

Cao!Ja imam veliki problem sa visak kilograma.Oduvek sam bila buca ali sad sam preterala.U trudnoci sam se ugojila 30 kg i posle porodjaja sam nabacila jos viska.Trenutno sam na Atkins dijeti i mogu reci da sam vrlo zadovoljna.Za 17 dana sam smanjila 8.5 kg.Dijeta mi bas prija i za sada je sve u redu.
    Ovaj sajt mi se svidja jer ima i drugih koji znaju sta znaci imati viska kilograma u ovom surovom svetu.
  • amk88i
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

Re: Pitanjce o Atkins dijeti

od amk88i » pre 15 godine

Znaci ja moram nesto da napisem vezano za tekst koji je dat o Atkinsonovoj dijeti.
    Opis na sajtu kako deluje ova dijeta je apsurdan,smesan,nema veza sa biohemijom! Ne postoji mogucnost da se od masti dobiju ugljeni hidrati u nasem organizmu,izuzev od masnih kiselina sa neparnim brojem ugljenikovih atoma. Kolicina ugljenih hidrata koja se od ovih lipida dobije je mizerna,skoro ravna nuli.
    Sustina ove dijete ogleda se u tome da kada ne unosimo ugljene hidrate ili kada unosimo u malim kolicinama,u pankreasu se stvara jedan hormon koji se zove glukagon. Njegovo dejstvo se ogleda u tome da podstice lipolizu(topljenje masnih naslaga),izmedju ostalog ima i neke druge funkcije. Kada pocnu da se tope masti,od njih nastaje velika kolicina acetil-Coa,od kojeg opet nastaju ketonska tela ili ketoni. Osnovno gorivo za mozak je secer,ali posto ga nema mozak pocinje da koristi ketone kao energiju(mozak ne moze da koristi masti kao izvor energije). Slicno se desava sa ostalim organima,recimo misicima. Energetska vrednost ketona je par puta manja od energetske vrednosti masnih kiselina tako da se masti izuzetno brzo trose,tope. Uz fizicku aktivnost zaista moze da se skine 1kg svakog dana telesne mase ali ne i cistih masnih naslaga. Da biste skinuli 1kg masti neophodno je da budete u minusu 9000kcal. AKo dnevno trosite 2000kcal,to znaci da vam treba da 4,5 dana da nista ne jedete i da trosite kalorije da biste bili u tom deficitu od 9000kcal=1kg masti.
  • pseudoscorpia
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 15 godine

od pseudoscorpia » pre 15 godine

okej, 'vako... ja sam mlada, ne bash iskusna... i na nekoj sam vrsti atkins dijete...
    dodushe mozhe se retji da sam preskochila onu prvu fazu... svako povrtje ima bar malo UH.
    evo za 37. od kako drzhim "Atkinsa" smrshala samoko 4-5 kilograma...
    od UH sam se ugojila i smanjenjem istih tju i da smrsham...
    unesem 20 gUH dnevno svesno + to malo iz povrtja, preradjevina... i sl...
    meni je za sad super.. mozhda zato shto sam mlada...
    180g pavlake ima 6.3 UH
    sholja jogurta oko 5... (ovi sa vishe mlchne masti su bolji za atkinsa)
    jedem dosta povrtja... skoro da ne jedem meso s povrtjem, vetj povrtje s mesom...
    pijem vitamine i magnezijum...
    i 2 nesice dnevno shto je oko 8 UH...
    mrshavim... ni sporo ni brzo... oko kilogram nedeljno... idem u teretanu...
    drzhala sam atkinsa i ranije... i vratila sam kilograme ne zbog dijete... vetj shto sam posle nastavila sa josh gorom ishranom...
    po mojoj proceni dnevno unesem oko 40 UH shto nije bash malo... ali ima rezultata...
  • **milica**
    Početnik
    Početnik

od **milica** » pre 15 godine

Pa djevojke, da vam se i ja pridruzim :D
    htela bih da krenem sa Atkinsom..ali samo dok ne skinem 5,6kg :)
    imam dva pitanja...cime se salate zacinjavaju? npr, kupus ili zelena salata? i zanima me da li mogu da pijem nes kafu, ali ne one 3 u 1 iz kesice, nego onu pravu..sa mlekom? pijem domace mleko i ne znam koliko uh ima u 2dc mleka...? :oops:
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 15 godine

Dobro došla, Milice. :)

Lično jesam pobornik Atkinsa, zato što sam ga isprobala na sebi, i to ne zbog kilograma, već kao režim ishrane koji mi je pomogao da stabilizujem zdravlje, i kome se i sad u umerenom obliku povremeno vraćam. ALI - kod Atkinsa postoji mnogo ali. Pre nego što se odlučiš, trebalo bi da imaš u vidu nekoliko stvari.

Atkinsova dijeta u suštini i nije samo dijeta za mršavljenje, već način života. To je nešto što tvom organizmu ili odgovara ili ne odgovara, zato se i dešava da mnogi ljudi imaju i veoma negativna iskustva, sa vrlo lošim posledicama po zdravlje. Najgora varijanta je "Atkins na kratke staze". Pre svega, to je dijeta sa izuzetno izraženim jojo efektom ukoliko ne planiraš da se i nadalje držiš brojanja ugljenih hidrata. Znači - brzo ćeš smršati, brzo ćeš vratiti kilograme. Drugo, Atkinsova dijeta u prvim nedeljama pa i mesecima zna da izazove znatne poremećaje, počev od skoka holesterola i triglicerida do šetanja šećera u krvi. Na duge staze, Atkins smanjuje i stabilizuje te vrednosti, ali dotle treba da prođu meseci, a većina ljudi prekida ranije i ostavlja svoj organizam doslovno u stanju šoka. Treće, kod Atkinsa je više nego u ostalim dijetama potrebno paziti da se unesu svi neophodni vitamini, minerali, kiseline itd. zato što je izbor namirnica sužen, tako da je to vrlo zahtevan režim i zbog toga se nažalost često sprovodi nepravilno i ponovo s katastrofalnim posledicama. I najzad, Atkins nije čudotvorna dijeta gde možeš da jedeš koliko hoćeš a da pri tom slabiš, i kod njega mora da se vodi računa o kalorijama - dnevni unos jeste veći nego kod ostalih dijeta, ali s obzirom na to da je baziran na kaloričnijim namirnicama, automatski su to manje količine hrane.

U svakom slučaju, Atkins nije preporučljiv za skidanje malog broja kilograma, i štetan je na kratke staze. Za tih 5-6 kila verovatno bi ti idealna bila neka fino izbalansirana dijeta kao što su "dr Žižić" i "dijeta moje doktorke", sigurna sam da ćeš s njima postići mnogo bolje rezultate, bez posledica po zdravlje. :)
  • **milica**
    Početnik
    Početnik

od **milica** » pre 15 godine

Dudank, hvala puno na ovim informacijama. Znam sve posledice koje atkins moze da donese, svesna sam ih. Ali meni je potreban brz gubitak kilograma da bih videla da mogu da smrsam i koliko se bolje osecam kad sam zadovoljna svojim odrazom u ogledalu...treba mi neka motivacija. Naravno da ce biti jo jo efekata..ali nema veze, potreban mi je samo mali podsticaj da bih mogla da se bacim na neku zdravu dijetu i doteram se u red. :)
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac

od dudank » pre 15 godine

Sokići uz Atkinsa ne idu nikako, uz njih ti dijeta ne bi uopšte ni delovala. Sem ako nećeš da se truješ onim "dijet" varijantama... što ti ne bih preporučila. :)

Mleko se malo čudno tretira u Atkinsu, zato što se UH iz mleka u organizmu drugačije koriste (bar tako kažu), pa nije ni predviđeno dijetom... ali u praksi mnogi ga uvode u kasnijim fazama i zaista ne utiče drastično na tok dijete dokle god se broje UH. Najbitnije je da se ne pije prve dve nedelje, dok se ne pokrene proces (jer ako ga ne pokreneš, ništa nisi uradila), ali zato je dozvoljeno da kafu napraviš s vodom pa sipaš slatku pavlaku, samo proveri da li je prirodna, tj. da nema dodatka šećera, i naravno, računaćeš je u dnevni unos UH prema onome što piše na pakovanju. Ako posle te dve nedelje kreneš da uvodiš pomalo mleka, izbegni mleko sa smanjenim procentom masnoće jer tako prerađeno mleko ima viši procenat UH, najbolje je da nađeš neko koje ima oko 2% mlečne masti. Takođe, prve dve nedelje se naročito preporučuje oprez s kofeinom, ne zbog same dijete, nego što može da izazove hipoglikemiju i padanje u nesvest.

U salatama je dozvoljeno i sirće i limunov sok, s time što kod limuna moraš da brojiš UH. Dve kašike limunovog soka imaju 2,8 grama UH. Izbegni salate u koje ide beli luk jer on ima baš dosta UH.