Pitanjce o Atkins dijeti
  • VarljivoKilo
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 17 godine

Pitanjce o Atkins dijeti

od VarljivoKilo » pre 17 godine

Pročitala sam uputstva za držanje Atkins dijete i nešto mi nije jasno, pa molim za pomoć.
    Da li onih 15gr ugljenih hidrata u mlečnim proizvodima znači da mogu da popijem skoro pola litra jogurta dnevno?!
    Pogledala sa tabelu na jogurtu i tamo piše da 100g proizvoda sadrži 3.0 g u.h. :zelenko:
    Ako je tako, ja krećem u akciju!

(P.S. Matematika mi nije jača strana)

Još samo nešto... da li može majonez da se jede?
  • Ella
    Amater
    Amater

od Ella » pre 17 godine

Kod Atkinsa jogurt spada u namirnice čiji je unos ograničen znači po toj dijeti ne treba sa mlekom i ml.proizvodima preterivati. Zatim lepo kaže da mlečnih proizvoda možeš uneti toliko da ukupan unos uh nesme biti veći od 15gr dnevno, znači ti možeš popiti jogurta po litre ali nesmeš onda uneti ni jednu drugu namirnicu koja ima uh jer si time ispunio dnevni bonus.
    Za majonez ne znam u ovoj dijeti ali preporučujem da se izbegava u bilo kojoj pa i u ovoj dijeti. :wink:
  • VarljivoKilo
    Početnik
    Početnik

Super, hvala! :)

Kako da znam koliko gde ima uh, ako to nije napisano na pakovanju proizvoda, npr. jedem čajnu kobasicu ili domaću, gde nema ovakvih info.

Da li negde postoje neke tabele sa ovakvim info? :?
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Domaca svinjska kobasica :

Energetska vrednost [kcal]: 230

Ukupni ugljenihidrati [g]: 2.59

Proteini [g]: 15.27
    Ukupne masnoće [g]: 17.2
    Zasićene m.k [g]: 6.08
    Jednostruko nezas.m.k. [g]: 8
    Višestruko nezas. m.k [g]: 1.58

Prehrambena vlakna [g]: 0
    Holesterol [mg]: 46

Kobasica od govedjeg i svinjskog mesa

energ. vrednost - 394 kcal
    proteina - 14.2%
    ugljeno hidrata - nema
    masnoca - 37.45%

Za cajnu bi morala da zoves fabriku.
  • VarljivoKilo
    Početnik
    Početnik

Jos samo jedno glupo pitanje :14: :

Da li ukupan dnevni unos u.h. ne sme da premasi 15 gr ili...?

Hvala svima, super ste! Pa, ako može još ovaj odgovor... :wink:
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

VarljivoKilo - ti bas hoces na najnezdraviju dijetu !?

Imas mnogo boljih dijeta koje su zdravije, ali odluka je tvoja :neznalica: .

Evo ti mali doprinos i, nadam se, odgovor na sve tvoje nedoumice :

Prehrana je podijeljena u tri faze: uvod, provođenje dijete i gubitak tjelesne mase, faza održavanje tjelesne mase. Tijekom uvodne faze (prvih 14 dana dijete), unos ugljikohidrata je limitiran na ne više od 20 g dnevno. Nije dozvoljeno voće, kruh, žitarice, povrće bogato škrobom, mliječni proizvodi (izuzev sira, vrhnja i maslaca). Tijekom faze u kojoj masa počinje opadati, vrši se eksperimentiranje različitim vrstama ugljikohidrata dok se ne ustanovi koje su «najliberalnije» doze koje se mogu unositi, a da se i dalje gubi na tjelesnoj masi. Tijekom posljednje faze utvrđuje se količina ugljikohidrata koju osoba može konzumirati, a da pri tome uspije zadržati svoju tjelesnu masu. Kada se nakon završnih faza odredi optimalna količina ugljikohidrata, nerijetko se osobama koje su provodile ovu dijetu sugerira da ostatak života unose tu, optimalnu, količinu ugljikohidrata, nikako veću.

Prema dr. Atkinsu, većina osoba mora limitirati unos ugljikohidrata na ne više od 60 g dnevno kako bi uspijeli održati tjelesnu masu.
  • VarljivoKilo
    Početnik
    Početnik

Hvala na brizi. Ja sam inace pobornik zdravog zivota, ali sujeta je ovaj put prevladala :020:

Htela bih na brzinu da izgubim 5-6 kg i ovo mi se cini kao najbrzi nacin.
    Od juce sam na dijeti i popila sam oko 0.3 l jogurta, sto je oko 9 u.h., jela sam barenu piletinu, kiseli kupus, sargarepu, caj bez secera i kafu sa malo obranog mleka.

Sta sad znaci ovo da ne sme nista mlecno sem sira i putera, a na naslovnoj strani kaze da ne moze ni jedna vrsta sira, dok mleko i jogurt moze ograniceno? :o :?

Nemoj da mi ovolika patnja bude uzalud! :wink:
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Problem je u prevodima - namerno sam ti dodala ovaj prevod da bi se ti malo zamislila.

Ima i ovakav: Zabranjena hrana - krompir, brasno, sve vrste peciva, pirinac, soja, grasak, pasulj, prezle, pohovano meso, testenine, voce, zitarice,mleko i mlecni proizvodi, sir, margarin, slag, secer, cokolada, razne grickalice slane i slatke, sladoled, kobasice i sve vrste mesnih narezaka.

Pogledaj i sta pise na ovim linkovima :

Kod: Obeleži sve

http://www.medijaklub.cg.yu/Medicina/jun/01.htm

http://www.mycity.co.yu/Zdravlje/Atkinsonova-dijeta_2.html

http://www.forum.hr/showthread.php?s=cf248d4aa28687c0063d5c6a01b8bc46&t=59094

http://www.ana.co.yu/forum/viewtopic.php?p=9217

http://www.voanews.com/Serbian/archive/2003-12/a-2003-12-03-7-1.cfm
    Opet - odluka je tvoja, a i posledice koje mozes imati. Da li je vredno zbog sujete, mozda, izgubiti zdravlje ?

Najlogicnije je polako, ali sigurno, sa zdravim namirnicama i malim redukcijama.

poz
  • Iki
    Početnik
    Početnik

od Iki » pre 17 godine

Draga moja ja sam drzala Atkinsonovu dijetu.Skinula sam 4 kg a nabacila holesterol.Sto je najgore kilogrami su se vratili.Iskreno da ti kazem,najbolja dijeta je UN.Posto sam se ugojila kao prase,meni trenutno ne odgovara jer se drzi 3 meseca a ja hitno moram da smrskam do nove godine.Od danas sam na Citrus dijeti jer se drzi 15 dana a nije toliko nezdrava kao Atk.Bar tako mislim? U svakom slucaju srecno :)
  • Karolj

od Karolj » pre 17 godine

Ikilixouri napisao:Draga moja ja sam drzala Atkinsonovu dijetu.Skinula sam 4 kg a nabacila holesterol.Sto je najgore kilogrami su se vratili.Iskreno da ti kazem,najbolja dijeta je UN.Posto sam se ugojila kao prase,meni trenutno ne odgovara jer se drzi 3 meseca a ja hitno moram da smrskam do nove godine.Od danas sam na Citrus dijeti jer se drzi 15 dana a nije toliko nezdrava kao Atk.Bar tako mislim? U svakom slucaju srecno :)

... i ja to svima govorim... :wink:
  • VarljivoKilo
    Početnik
    Početnik

Naoružala sam se vitaminima i vodom i izdržaću desetak dana, pa šta bude. Posle toga prekidam (a počinje i pravoslavni post). :23:

Ja sam i dalje u nedoumici, mleko i jogurt- da ili ne?
  • jaga
    Amater
    Amater

od jaga » pre 17 godine

Ako si zaista tako resila, i ako si 100% zdrava, neka ti je Bog u pomoci.
    Ovo ti pise bivsi atkinsovac.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate
  • VarljivoKilo
    Početnik
    Početnik

Rekla bih da sam zdrava, hvala Bogu. Nadam se da neću nešto poremetiti. Mislim da period od 10 dana nije tako dug i da se ne može nešto drastično upropastiti. Od 27. krće post, pa ću, ako Bog da, da izlečim i telo i dušu (sujetu). :wink:

Sutra ću već znati da li Atkins "radi" i sa jogurtom. Ako krenem da se "topim", javljam.
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Bas si me zainteresovala :007: , javljaj kako napredujes :mahalo: !
  • jaga
    Amater
    Amater

od jaga » pre 17 godine

Meni je super islo, ali ja nisam ni kap mlecnog koristila. U mojim uputstvima je pisalo, ako se upotrebi bilo sta sto nije dozvoljeno, sve pada u vodu i uvek si na pocetku.
    Zdravlje i volja ce pokazati rezultate