- nema gladovanja!
- naravno, broje se kalorije (ne opsesivno i svakodnevno, već se napravi okvirna tabela dozvoljenih kombinacija i količina, posle kratkog vremena nema ni potrebe da se virka u tabelu)
- svakodnevno su zastupljene namirnice svih osnovnih grupa, sem šećera, i masnoće su svedene na minimum
- smanjuje se apetit: pošto se svakoga dana jede veoma slična hrana (bistra čorba od junetine s laganim povrćem, salate, jogurt/nemastan sir, dvopek), s vremenom postaje dosadna i dođe se u fazu: "Ko će sve ovo danas da pojede?" - zato je zovem DD (dosadna dijeta)
- spora je, ali bolje sporo a sigurno (posle nje treba zaista jesti kao sumanut pa se ugojiti - ne kažem da mi se to nije dešavalo, ali dešavalo se samo u čuvenom januaru, i posle mora, kad naglo prekinem fizičku aktivnost, tad mi se obično vrati 1 kg i tako ostane do Nove godine - posle koje dodam još

- stvara zdrave navike - pre svega redovno jedenje obroka, i naviku da se jede "do prve sitosti" (a ne do "prve besvesti"

U periodima između - pošto je namerno prekidam na duže vreme na svaka skinuta 4 kg da bih proverila kako održavam tu težinu (računam 4 kila od trenutnog stanja; dakle, ako sam u međuvremenu dodala kilo-dva, krećem od TOG stanja i idem opet četiri naniže) - uglavnom pazim samo na pravilno kombinovanje namirnica i vodim računa da se ne prejedam. Pravilno kombinovanje namirnica je zaista zakon!!!