Odgovori 11 postova Stranica 1 od 1
Kako ubrzati metabolizam
  • Sunset

Kako ubrzati metabolizam

od Sunset » pre 17 godine

Svako ko je nekad bio na dijeti zna da "ima dana kada ne zna šta da radi" Slika.Disciplina na nivou, sve po "pravilima", a kile stoje :zid: Jedan od razloga može da bude i usporenost metabolizma. (Glavni krivac cesto je premali unos kalorija, odnosno stavljanje organizma u situaciju u kojoj misli da "gladuje" pa sve što dobije brižljivo "čuva i pohranjuje", ali to je već druga tema). Evo nekih malih saveta koji nutricionisti preporučuju za ubrzanje metabolizma, elem za bolje rezultate:

8 načina za ubrzanje metabolizma

By WLR Dietitian
    Juliette Kellow BSc RD

1. Budite aktivni – to je siguran način da povećate mišićnu masu koja će ubrzati točak vašeg metabolizma. Vežbajte kombinirano aerobične I vežbe snage da bi imali bolje rezultate. I ne zaboravite da budete aktivni i u svom svakodnevnom životu, a ne samo u sali za vežbanje.
    2. Jedite pomalo i često . istraživanja pokazuju da je ishrana u manjim, redovnim obrocima u toku dana bolja za metabolizam od ishrane koja se sastoji od jednog ili dva obilna obroka. Zanimljivo je da oko 10% kalorija koje konzumiramo ode na digestiranje I apsorbciju hrane – pa je logično da će što češće jedemo efekti biti bolji.
    3. Jedite hranu bogatu proteinima – istraživanja pokazuju da oko 25 % kalorija iz obroka bogatog proteinima mogu biti potrošene. Ali osigurajte se da to bude hrana bogata nemasnim proteinima kao što je krtina, piletina bez kože i nemasni mlečni proizvodi.
    4. Začinite hranu – ispostavilo se d aovaj savet nisu samo bapske priče!!Začini poput čilija ubrzavaju metabolizam za 50 % u prva tri sata nakon konzumiranja. Ali pre no što stavite čili u obrok proverite da on ipak bude niskokaloričan.
    5. Zamenite kafu sa zelenim čajem – dokazano je da on sadrži antioksidante koji ubrzavaju metabolizam.
    6. Iako još nije potpuno dokazano sve više je istraživanja koja govore u korist CLA suplementima koji pomažu izgradju mišića a time I ubrzanju metabolizma.. Radi se masnim kiselinama koje su sadržane najviše u mesu preživara i u jajima.
    7. Budite na hladnom – to povećeva metabolizam za 20 %.
    8. I suprotno – boravak na većim temperaturama isto tako ubrzava metabolizam za 20 %. Idite u saunu ako vam to zdravlje dozvoljava!!!

izvor
  • Srpski-vo
    Početnik
    Početnik
    Pridružio se: pre 17 godine

od Srpski-vo » pre 17 godine

Procitao sam negde da je najbolja brza setnja ujutru u trajanju od pola sata. To ce ubrzati metabolizam sto ce se osecati tokom celog dana.
  • Praslin
    Urednik
    Urednik

od Praslin » pre 17 godine

To sa jutarnjom šetnjom je prilično efikasno. Ako praktikuješ to redovno, sigurno ćeš videti rezultate. Jedino bih ja predložila da šetnja traje bar 40 minuta, svakako da zamakne preko pola sata.
  • Srpski-vo
    Početnik
    Početnik

od Srpski-vo » pre 17 godine

Predlog je na mestu, nego problem je sto ustajem u 6 i 15 kako bih ujutru ispesacio, pre posla, pa sam u zurbi. Kada odem popodne onda produzim, ali mislim da je bolje ujutru pola sata nego 40 min popodne. Mozda i gresim?
  • Praslin
    Urednik
    Urednik

od Praslin » pre 17 godine

Nekako ti na isto izađe - ako pešačiš ujutro, na prazan stomak, onda imaš dobar efekat odmah koji te drži još neko vreme u toku dana, ali pošto pešačiš do pola sata telo ne stigne da uđe u mod za najefikasnije trošenje masti (to je između 30 i 60 minuta kardio treninga).

Ako hodaš popodne onda hodaš duže, pa imaš bolju potrošnju, i taj efekat te drži i tokom večeri i noći.

Po meni, kad god da hodaš je dobro. AKo ti ta jutarnja šetnja pomaže da se dobro osećaš tokom dana (a sigurno pomaže) pokušaj to da održiš redovno.
    Onda pokušaj nekako da ubaciš i popodnevnu šetnju povremeno, dva hodanja u toku dana ti neće škoditi.

Gledaj da ne hodaš duže od sat vremena u cugu, zbog zglobova, dok ne skineš još malo i dok ne uđeš u kondiciju (videla sam tvoj blog), a preko sat vremena se potrošnja ionako drastično smanjuje.

Srećno i čestitam na uspehu i volji!!!!
  • Venoma :)
    Početnik
    Početnik

od Venoma :) » pre 17 godine

Meni je jedna poznanica rekla kako je skinula desetak kila tako sto je ujutru pila dve case mlake vode s limunom da joj ubrza metabolizam i jela sve 'samo malo manje'. Procitala sam i u jednom casopisu da mlaka voda s limunom ujutru pomaze kod skidanja kilaze i ubrzavanja metabolizma. Ali ne znam koliko je tacno.
    Muku muci da ne jede previse :)
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Topla limunada cisti jetru i zuc i delotvorni je laksativ. Posle popijene takve limunada, najmanje 40' ne treba nista ni piti, a ni jesti.

Moze i samo dve case vruce vode popiti na prazan zeludac i probava ce se aktivirati, tacnije cistice creva kao cetkom :wink: .
  • vicki
    Početnik
    Početnik

od vicki » pre 17 godine

evo i men trnutno nisam u mogucnosti da se nesto aktivnije bavim nekim sportom il vezbanjem .

al zato svako jutro u 8h vodim sina do skole a skola je po prilicno daleko tako da svako jutro pesacim i jednom pravcu normalnim hodom zbog sina a kad se vracam brzim tepom trajanje od 40 do 50 minuta svako jutro ,

i jos jednu turu posle podne kad idem po sina u skolu
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Odlicno za pocetak i Praslin ne savetuje duze setnje od 60', tako da je to tebi super kao aktivnost, a i zdravo je.

:24:
  • Zen
    Početnik
    Početnik

od Zen » pre 17 godine

a ja mrzim setnje!vjetar me ubi!radije cu skoknut na Orbitrek i otvorit prozor-moze tako?
  • lilit

od lilit » pre 17 godine

Moze, samo pazi da se ne prehladis.
    Mozda bolje da provetris pre i posle vezbanja ?
Odgovori 11 postova Stranica 1 od 1