Doručkom do vitkosti
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    Doručkom do vitkosti

    od melisa » pre 16 godine

    DORUČKOM DO VITKOSTI


    Preskakanje jutarnjeg obroka usporava metabolizam i podstiče nepotrebno prejedanje u popodnevnim satima

    Redovno doručkovanje ubrzava metabolizam i omogućava brže sagorevanje kalorija. Osobe koje preskaču doručak sklonije su napadima gladi i prejedanju u poslepodnevnim satima, pa se više debljaju. Grickalice, kojima zavaravamo glad u očekivanju glavnog obroka, sadrže mnogo kalorija i nezdravih masti i šećera, koji mogu da štete zdravlju i podstaknu gojenje.

    Mnoga istraživanja su dokazala da osobe koje doručkuju pokazuju bolje rezultate na testovima pamćenja i koncentracije, i kognitivnih sposobnosti uopšte. Nutricionisti preporučuju doručak koji će zadovoljiti četvrtinu dnevnih potreba za svim hranljivim sastojcima. Doručkovanje osigurava dovoljan unos kalcijuma, gvožđa, vitamina B i vitamina D, koji su posebno potrebni za razvoj deteta i za žene u menopauzi.

    Ugljeni hidrati su najvažniji izvor energije, koji je neophodan organizmu za dobro pamćenje i koncentraciju. Ako odaberete žitarice i namirnice od integralnog brašna za doručak, pa zamenite beli šećer medom ili smeđim šećerom, kasnije ćete imati manju potrebu za hranom jer ćete biti duže siti.

    Belančevine su neophodne za normalan rast i obnavljanje tkiva, a uključene su u gotovo sve biohemijske procese ćelija. Potrebu za belančevinama osiguraćete namirnicama od mleka ili soje. Jaja su odličan izbor, ali ih ne biste smeli jesti više od četiri puta nedeljno i trebalo bi ih soliti što manje.

    Kafa, bogata antioksidansima, ima podsticajno delovanje na lečenje i smanjivanje rizika čitavog spektra različitih bolesti, uključujući rak i bolesti srca i jetre. Slobodno je pijte za doručak, ali ako je moguće, bez šećera, i zamenite punomasno mleko obranim.

    Ako doručak preskačete zbog manjka vremena, odlučite za obrok od žitarica s mlekom. Za pripremu će vam trebati najviše deset minuta, a organizmu ćete osigurati zdrav niskokaloričan obrok.

    Izvor: PressOnline
    Slika

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta