Debljanje nakon menopauze
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Debljanje nakon menopauze

    od lasata » pre 15 godine

    Debljanje nakon menopauze

    Česta pritužba žena u četrdesetim i pedesetim godinama je gomilanje kilograma i teško zadržavanje do tad uobičajene kilaže. Takođe je primećeno da se višak kilograma gomila oko struka, pre nego na bokovima i bedrima. Ali gomilanje kilograma nije neizbezno. Potrebno je preduzeti neke korake pre nego što kilogrami počnu da se gomilaju, a ako je obim Vašeg struka počeo da se povećava, nikad nije kasno da se započne sa dijetom i vežbom. Za mnoge žene promena telesne težine počinje nekoliko godina pre menopauze, u perimenopauzi. U tom vremenu žene dobiju po pola kilograma svake godine. Promene nivoa hormona nisu obavezno uzrok višku kilograma. Starenje i činioci načina života igraju veliku ulogu, kao sto je manak vežbanja.

    Pokazalo se da žene u menopauzi vežbaju manje od ostalih žena, što može da dovede do nakupljanja neželjenih kilograma. Osim toga, broj kalorija koje su potrebne u tom dobu je puno manji pa se automatski prehranom unosi višak kalorija, a zbog fiziološke zamene mišića masnim tkivom u procesu starenja, manji broj mišića sagoreva kalorije. Genetika takođe ima važnu ulogu u debljanju. Ako Vaši roditelji ili rođaci imaju višak masnog tkiva u struku, velika je verovatnoca da ste i Vi predisponirani za to. Nakupljanje viška kilograma takođe može imati ozbiljne posledice na Vaše zdravlje. Može povećati rizik visokog holesterola u krvi, visokog pritiska i insulinske rezistencije, što može da dovede do dijabetesa tip 2. Ovi faktori čine povećani rizik obolevanja od srčanih bolesti i infarkta, moždanog i srčanog.

    Takođe postoje dokazi da debljina u menopauzi povećava rizik obolevanja od raka dojke. Žene koje se udebljaju 10 kilograma posle menopauze imaju 20% veći rizik obolevanja od raka dojke. Zene koje izgube 10 kilograma posle menopauze imaju isto toliko, pa čak i veću šansu neobolevanja od raka dojke - čak 23% na izgubljenih 10 kilograma. Čak i manji broj izbubljenih kilograma posle menopauze vodi do skromnijeg smanjenja rizika. Nema čarobne formule kako izbeći debljanje u menopauzi. Strategija održavanja telesne tezine je ista kao i u svakom dobu: pripaziti koliko jedete i dovoljno telesne aktivnosti. Aerobne vežbe podstiču metabolizam i pomažu sagorevanje masti. Možete biti fizički aktivni čak i ako se ne uključite - više se posvetitie aktivnostima koje volite, poput bastovanstva ili plesanja, šetajte duze ili vozite bicikl. Postavite sebi cilj da budete aktivni 30 minuta ili više većinu dana u nedelji. Povećana fizička aktivnost koja uključuje i trening snage je bitan faktor održavanja zdrave građe tela - više mišićne mase, a manje masnog tkiva kako starite. Obratite paznju na hranu koju konzumirate i smanjite broj kalorija koji unosite svaki dan.

    Raznolika prehrana koja uključuje voće i povrće može da smanji broj kalorija i pomogne u gubitku telesne težine. Nemojte preterano smanjiti unos kalorija jer će organizam reagovati čuvajuči energiju, a tako će se višak kilograma teže topiti. Budući da se metabolizam usporava sa godinama, bice potrebno da unosite 200 kalorija manje da biste održali težinu kakvu ste imali u četrdesetim godinama. To ne bi smeo da bude problem ako jedete samo kad ste gladni i samo onoliku količinu koja je dovoljna da zadovoljite glad. Unosenje velikih količina masne hrane povećava broj kalorija što može dovesti do nakupljanja kilograma. Ograničite unos masti na 20-35% kalorija koje dnevno uzimate. Konzumirajte masti iz zdravijih izvora kao sto su maslinovo, suncokretovo i kikirikijevo ulje. Na kraju je bitno naglasiti da je menopauza normalno razdoblje života kroz koje sve žene prolaze, a promjene kroz koje žene prolaze su normalne i slične kod svih žena. Nakupljanje suvišnih kilograma, posebno oko struka, je česta, ali ne i neophodna pojava u menopauzi, koja se može spreciti. Debljina posle menopauze, osim što estetski izgleda nezadovoljavajuće, sa sobom nosi i opasne zdravstvene posledice. Prevencija uključuje povećanu telesnu aktivnost i smanjen unos kalorija.

    Izvor: http://izaberi-zdravlje.com
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost