Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
Poremecaj rada stitne zlezde i gojaznost
  • maja011
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 10
    Pridružio se: pre 12 godine

    Poremecaj rada stitne zlezde i gojaznost

    od maja011 » pre 12 godine

    Koliko vas se nekad testiralo vadilo krv na sitinu zlezdu?Koliko vas ima hronicni osecaj umora,potrebu za spavanjem,promene raspolozenja veoma cesto pa cak i visak kilograma?
  • maja011
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 10
    Pridružio se: pre 12 godine

    Re: Poremecaj rada stitne zlezde i gojaznost

    od maja011 » pre 12 godine

    Bolest obično nastaje i razvija se postepeno, podmuklo. Bolesnik dugo nema tegobe ili su one takve da se misli na druge bolesti, sve dok se simptomi hipotireoze ne ispolje jasno. Najčešće tegobe su umor, malaksalost, pospanost, zaboravnost, nepodnošenje hladnoće, slabljenje sluha, povećanje telesne težine uprkos smanjenom apetitu. Bolesnici imaju nadimanje, zatvor i druge smetnje sa varenjem, slabo se znoje i često imaju bol u grudima. Ponekad postoje bolovi u mišićima, neuredna menstruacija, lučenje mleka, muški i ženski sterilitet. Simptomi se razvijaju postepeno tako da se oboleli na njih navikne, pa se često hipotireoza otkrije slučajno.

    Hipotireoza najčešće nastaje zbog oštećenja štitne žlezde, koja se naziva još i štitasta žlezda, tiroidna ili tireoidna žlezda. Oštećenje što dovodi do nedovoljnog stvaranja hormona tireoidne žlezde (hormoni T3 i T4). Najčešće je to posledica autoimune bolesti gde sopstveni imunitet (i celularni i humoralni) napada štitnu žlezdu postepeno dovodeći do njenog propadanja (atrofije). To nastaje pod uticajem zapaljenja i velikog broja antitela protiv žlezde. Antitela blokiraju receptore za TSH. TSH je hormon koji kod žlezde dovodi do lučenja hormona T3 i T4. Kod nekih bolesnika ova je bolest udružena sa drugim endokrinim bolestima (dijabetes tip 1, Adisonova bolest, hipoparatireoizam, hipogonadizam) ili sa bolestima drugih sistema ( sistemski eritemski lupus, reumatiodni artritis, perniciozna anemija, Sjegrenov sindrom, vitiligo, hronični hepatitis, ulcerozni kolitis). Sve su to bolesti kod kojih takođe, dolazi do napada antitela na sopstveni organ.

    Hipotireoza može da nastane kao posledica odstranjenja dela ili cele žlezde, zbog tumora, strume ili u procesu lečenja hipertireoze (uništenje žlezde radioaktivnim jodom). Štitna žlezda može da bude znatno smanjena ili da je nema kao posledica poremećaja u razvoju. To su juvenilna hipotireoza, atireoza i kretenizam.

    Hipotireoza sa strumom (uvećana žlezda) je najčešće posledica Hašimoto bolesti, kod koje zapaljenje žlezde vremenom dovodi do smanjenog stvaranja hormona. Žlezda može da se ošteti delovanjem nekih lekova i strumogenih faktora. U nekim krajevima u vodi i hrani nema dovoljno joda, pa se javlja endemska struma i kretenizam. U svim tim slučajevima žlezda je uvećana (struma).

    Različita stanja koja oštećuju hipotalamus i hipofizu (tumori i zapaljenja), mogu dovesti do smanjenog stvaranja hormona TSH, što za posledicu ima nastanak hipotireoze. Ovo su najzeđi uzroci hipotireoze.

    Autor ovog teksta je: Dr.Gordana Grujic
    http://www.porodicnilekar.net/index.php ... &Itemid=66
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost