Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
Najčešće greške u držanju dijete
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Najčešće greške u držanju dijete

    od 314pezos » pre 14 godine

    Najčešće greške u držanju dijete

    Za dijetu nam treba dobar motiv, ali i stručni saveti kako najefikasnije da skinemo kilograme i pritom sačuvamo zdravlje. Preveliki entuzijazam i želja da što pre postignemo rezultate neretko nas podstiču da činimo nerazumne poteze koji ne doprinose željenim rezultatima. Sledi lestvica deset najčešćih grešaka koje 'dijetalci' čine...

    1. Jedu premalo i neredovno: bez obzira na to što u prvo vreme možete da izdržite gotovo bez hrane, smršaćete koji dekagram i zato je to besmisleno. Dijeta je dugotrajan proces i zato treba biti posvećen proverenom režimu koji nalaže da se jede malo, ali često, i to odabrane namirnice. Metabolizmu najviše gode tri glavna obroka i dva međuobroka dnevno.

    2. Popularne su dijete s malo ugljenih hidrata, koje često zabranjuju povrće
    Ovo mnogi prihvataju misleći da voće sadrži puno šećera, a time i kalorija.

    Dijeta bez voća često je siromašna vlaknima, važnim vitaminima i mineralima, a jednako važno, na duge staze teško ju je izdržati – naprosto mami na varanje, pa ćete lako uništiti sve postignute rezultate.

    Poželjne vrste voća su jagode, maline, kupine i ostalo bobičasto voće, kivi, grejp, breskve. Posebno upozoravamo i da dijete s malo hidrata često forsiraju belančevine ili čak masti, što je takođe loše i ne daje rezultate.

    3. Eliminišu masnoće: masti ne treba eliminisati, nego nezdrave zameniti zdravima (riba, maslinovo ulje, semenke, orašasti plodovi). Možda ćete lakše poverovati ako znate da su istraživanja pokazala da dijete sa smanjenim udelom masti (low-fat dijete) dugoročno uglavnom ne daju rezultate, nego naprotiv, pomažu debljanju.

    4. Izbacuju sve grickalice iz hladnjaka i kuće: mučenje glađu je besmisleno, a grickanje pomaže gubitku težine ako se radi o malim količinama zdravih grickalica u formi planiranih međuobroka ili hitne pomoći kad ste u krizi (povrće, voće, tvrdo kuvano jaje, orašasti plodovi, žvakaća guma bez šećera, jogurt od obranog mleka).

    5. Dijetu sprovode samo kad su kod kuće: dijeta je način života, pa nove navike treba usvojiti i kad ste na poslu, na službenom putu, u restoranu – ponesite obroke od kuće, a kad to nije moguće, kupite zdrave grickalice, u restoranu tražite kuvano jaje, povrće na pari, ribu ili piletinu sa žara.

    6. Konzumiraju puno veštačkih šećera ovo je varka jer ona podstiču žudnju za slatkim, a pića sa veštačkim zaslađivačima najčešće su nezdrava i pogoduju debljanju.

    7. Broje kalorije: nivo insulina, a ne kalorije ono su što određuje metabolizam. Osim toga, brojanje kalorija doprinosi stresu, što škodi zdravlju i stvara uslove za odustajanje od dijete.

    8. Konzumiraju hranu koja se reklamira kao dijetalna, s manje ugljenih hidrata s manje masti… Često je reč o marketinškim trikovima, a ako i nije, uspeh dijete zavisi od toga hoćemo li iz temelja promeniti navike u zdravije, u kakve ne pripada hranjenje gotovim jelima iz trgovine.

    9. Vežbaju prenaporno: vežba je važna, ali mora biti usklađena sa stanjem organizma, formom i mora biti održiva na duge staze. Najbolje je da se posavetujete sa doktorom i, ako je moguće, vežbate po programu koji je samo za vas sastavio trener.

    10. Prečesto se mere: za merenje vredi isto što i za brojanje kalorija – rezultati se ne vide svakoga dana. Svakodnevno merenje idealno je za stres i nezadovoljstvo postignutim rezultatima, a time i podsticaj za odustajanje.

    (Vestionline)
    Slika
    Slika
  • lotos
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 13 godine

    Re: Najčešće greške u držanju dijete

    od lotos » pre 13 godine

    I treba zapamtiti da izgladnjivanje i preskakanje obroka nije dijeta, vec unistavanje sopstvenog zdravlja. :headbang:
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta