Cokolada ...
  • lilit

    Cokolada ...

    od lilit » pre 16 godine

    Postoji i čokolada za mršavljenje

    Dr Ereš je spojio nespojivo – čokoladu i mekinje – i dobio neverovatan proizvod za koji bi i sam mogao da bude “maneken”: za godinu dana smršao je 42 kilograma.

    Čokolada od koje ne samo što se ne deblja već se i mršavi, zvuči kao alhemičarski zadatak novog doba opterecenog savršenim proporcijama.

    Dr Ištvan Ereš umesto magijskog znanja ima doktorat hemijskih nauka i tvrdi da u rukama ima upravo takav proizvod. Stvoren je nakon pet godina eksperimentisanja i istraživanja u maloj privatnoj laboratoriji u Mađarskoj u koju je uložio veliki deo životne ušteđevine. Sada je na pragu da iz osame laboratorijskog naučnog rada izađe u svet privatnih preduzetnika i da svoj patent, nakon eksperimentalne faze, prevede u komercijalnu proizvodnju. Zbog toga je konkurisao za mesto u biznis inkubatoru u Subotici i dobio prostor od 150 kvadratnih metara gde će smestiti svoje mašine i za početak zaposliti pet radnika.

    Istraživački rad

    Dr Ištvan Ereš je pre više od 15 godina napustio hemijsku industriju “Zorka” tragajući za laboratorijama gde će zadovoljiti svoje profesionalno interesovanje za pripremu smesa za stočnu hranu i spravljanje najboljih kombinacija koje dovode do brzog rasta telesne mase kod domaćih životinja. Radio je u naučnoistraživačkim laboratorijama u Brazilu, Indiji, Švedskoj, Norveškoj, a godine provedene na ovom poslu imale su za rezultat dve originalne smese koje je patentirao. Novac dobijen na ime prava za njihovu proizvodnju, onda je, paradoksalno, utrošio u istraživanje kako da pomogne ljudima da smršaju.

    Priznaje da je i sam imao problem sa viškom kilograma, ali je osnovni razlog bio u tome što su podaci Svetske zdravstvene organizacije govorili da je to neprijatnost sa kojom se bori više od 60 odsto stanovništva razvijenih zemalja. Znajući od čega se goji, dr Ištvan Ereš je poslednjih pet godina proveo u Mađarskoj u privatnoj laboratoriji idući u suprotnom pravcu – tragajući za rešenjem kako oslabiti. Tako je došao do čokolade koja poseduje sve kvalitete koje današnji konzumenti traže – slatka je, lako dostupna i pruža omamljujuće zadovoljstvo čulima dok se jede.

    Otporna na vrućinu

    Jedna do osobina čokolade dr Ištvana Ereša jeste i da se ne topi na temperaturi do 50 Celzijusovih stepeni. Zbog toga su se za nju na sajmovima prehrambenih proizvoda posebno zainteresovali trgovci iz zemalja sa tropskom klimom, gde je leti gotovo nemoguće trgovati čokoladom.

    Dr Ereš je čokoladi dozvolio da ostane slatka, ali joj je dodao aktivne balastne materije u vidu mekinja koje danas, naravno, niko ne voli da jede jer su ružnog i ukusa i mirisa. Ali su neophodne.

    – Aktivne balastne materije su otkrivene pre 25 godina i važne su za održavanje telesne težine, a posredno i za očuvanje zdravlja organizma, jer je prekomerno gojenje uzročnik mnogih oboljenja – kaže dr Ereš.
    Za bucmaste policajce

    Čoveku je potrebno da dnevno u organizam unese od 20 do 25 grama balastnih materija, a da bi to postigao, potrebno je, primera radi, da pojede sedam kilograma bresaka. Umesto toga, dr Ereš je ponudio nekoliko čokoladnih pralina ili bombona koje pružaju osećaj sitosti a ne goje.

    Prve njegove čokolade ispitane su na internoj klinici u Budimpešti na 30 bucmastih policajaca kojima je prekomerna težina počela ne samo da smeta u poslu, već i da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Grupa koja je osim propisane dijete uzimala i čokoladne praline i “reduktor”, žele čokoladne tablete, mesečno je omršavila od 2,5 do četiri kilograma. Dr Ereš bi mogao i sam da bude “maneken” svojih proizvoda: za godinu dana uz pomoć svojih čokoladica smršao je 42 kilograma! Za svoje čokolade dobio je i četiri međunarodna priznanja za kvalitet namirnica: u Madridu, Njujorku, Briselu i Bejrutu.

    Međutim, rad u laboratoriji za naučnika je manji problem od izlaska na tržište. U Mađarskoj je za početak napravio promotivnu proizvodnju od 450.000 pakovanja od po 200 grama raznih vrsta čokolada. Ispostavilo se da nije svejedno šta proizvodi i kako plasira na tržište.
    Novi ukusi

    – Prvo smo na tržište izneli “reduktor” žele tablete, koje su pomalo gorke, što se mnogima nije dopadalo, ali interesovanje je bilo ogromno. To su prvi shvatili trgovci, i dok smo ih mi prodavali za oko 300 forinti (malo više od 80 dinara) po kutiji, oni su ih plasirali po deset puta višoj ceni. Da bismo zadovoljili različite ukuse pokrenuli smo proizvodnju pralina i puštali nove ukuse na tržište – kokos, badem, lešnik, tiramisu – kaže dr Ereš.

    Postepeno je širio porodicu “a-Magic” proizvoda, kako ih je registrovao u Mađarskoj, te je proizvodio čokoladnu gumi-tablu i bar-čokoladu, koja se žvaće dok se potpuno ne rastopi u ustima, zatim običnu bar-čokoladu sa pet ukusa, gumirane čokoladne bombone, te čokoladu za dijabetičare koja ne samo što će zadovoljiti njihovu potrebu za slatkim, već će doprineti i regulisanju telesne mase, što je najčešće osnovni uzrok nastanka dijabetesa B tipa. Za decu su smišljene i čokoladne granule koje se tope u mleku.

    Ulaznica za megamarkete

    Jedan od problema sa kojim se proizvodnja dr Ištvana Ereša susretala u Mađarskoj jeste i problem plasmana u megamarketima. On kaže da bi se pitanje odloženog plaćanja i lako moglo prevazići, pošto ovi marketi preuzetu robu obično plaćaju tek posle 90 dana. Ali, daleko je veća teškoća bilo plaćanje “ulaznice”, odnosno određene cene da bi uopšte neki market uzeo robu u prodaju. Tako je lanac “Tesko” tražio uplatu od 10.000 evra kako bi prihvatio novi proizvod.

    Slična je situacija i sa našim megamarketima i dr Ištvan Ereš kaže da je to jedna od najvećih prepreka u plasiranju robe na tržište, pogotovo što je i domaće stanovništvo sve više naviknuto da se snabdeva u velikim trgovačkim lancima te je neophodno za nov proizvod da bude prisutan na njihovim rafovima.

    Iako je probna serija izuzetno dobro prošla, trenutno u Mađarskoj ne postoje dobri uslovi za pokretanje male proizvodnje, nema bankarskih kredita ni subvencija države, kaže dr Ereš, te se zbog toga vratio u Suboticu jer se nada da će u biznis inkubatoru biti dovoljno “zaštićen”, dok ekonomski ne ojača.
    Potreban partner

    – Za iznajmljivanje i uređenje prostora i sve što to prati trebalo bi mi verovatno i do 300.000 evra. Novac koji sam nekada imao utrošio sam na istraživanja, i mada bih od ušteđevine od rada u svetu mogao da živim lagodno, žao mi je da propadne ono što sam stvorio i patentirao. Krenuću sam u proizvodnju, doneću ovde mašine koje sam sam konstruisao i čija je knjigovodstvena vrednost 50.000 evra, ali bi bila daleko veća da sam morao da ih kupujem. Za početak planiram proizvodnju od 300.000 jedinica proizvoda, od po 200 grama, za godinu dana. Idealno bi bilo kada bih našao partnera da me podrži, da proširimo proizvodnju, te da ona teče u tri smene kada bismo uposlili i do 25 radnika – kaže dr Ereš.

    Prema prvim proračunima, proizvodna cena 100 grama jedne od devet čokoladnih vrsta, koliko ih je do sada razvio, kretala bi se do 0,9 evra. Ipak njenu cenu odrediće trgovačka marža i, naravno, PDV. Dr Ištvan Ereš kaže da bi idealno bilo kada bi biznis inkubatori imali i zakonsku potporu za prisustvo u trgovačkim kućama, možda kroz neku vrstu stimulacija za proizvode iz malih i srednjih preduzeća, jer je malim proizvođačima uvek mnogo teže da se na tržištu probiju pored velikih konditorskih firmi.

    Katarina Ivanović

    Izvor: Nira press


    U Subotici otvoren novi pogon u Biznis inkubatoru

    Subotica - U okviru Biznis inkubatora, u Subotici je počeo da radi pogon firme "Dr Ereš Medžik fud", koja će proizvoditi - čokoladu za mršavljenje. Proizvod je patent dr Ištvana Ereša, a već izvesno vreme se proizvodi u Mađarskoj, da bi nakon proizvedenih pola miliona komada ove čudesne čokolade dr Ereš odlučio da proizvodnju započne i u svom rodnom gradu.
    Priprema proizvodne linije u subotičkom biznis inkubatoru trajala je godinu dana, a u opremu je uloženo 2,5 miliona dinara. Proizvodiće se, kako najavljuje dr Ereš, četiri palete proizvoda - praline, odnosno čokoladne pločice u četiri ukusa, dijabetikus čokolada prilagođena dijabetičarima, i tzv. čokoladne tablete. Proizvodi su, inače, nagrađivani na sajmovima prehrambenih proizvoda u Madridu, Njujorku, Ženevi i Briselu, a njihova osnovna karakteristika je sadržaj balastnih materija koje sprečavaju gojenje, odnosno čak smanjuju telesnu težinu, i imaju blagotovrno dejstvo na opšte stanje zdravlja. Kako navodi dr Ereš, efikasnost čokolade u dijetama za mršavljenje je dokazana u više eksperimenata.

    Subotički pogon za proizvodnju čokolade za mršavljenje zapošljavaće 20 radnika sa mesečnom proizvodnjom od 30 tona. Planovi su međutim da se obim proizvodnje višestruko poveća, što ovdašnji zastupnik proizvođača "Džamp konsalting" objašnjava činjenicom da će takav proizvod na našem tržištu lako naći kupca, budući da se u našem stanovništvu beleži vosok procenat dijabetičara. Sa takvim perspektivama, u ovoj firmi očekuju da za naredne tri godine preduzeće uposli blizu 250 radnika. Inače, najavljena cena dijetalnih čokoladica je sedam evra za pakovanje od 200 grama. V. L.


    Betis čokolada

    Čokolada bez dodatog šećera, koji je zamenjen laktitolom i polidekstrozom, tako da se energetska vrednost čokolade smanjuje. Čokolada je namenjena svim potrošačima koji vode računa o telesnoj težini kao i dijabetičarima. Ukus je skoro identičan ukusu „Najlepših želja“.

    Sa oznakom balans, BETIS čokolada upućuje na pogodnost korišćenja u ishrani osoba koje vode računa o unosu ugljenih hidrata i o energetskom unosu, koji je manji u odnosu na standardan proizvod.Sa oznakom dijabet, specifičnog sirovinskog sastava (odsustvo šećera saharoze), čokolada je direktno namenjena i dijabetičarima, sa ograničenom dnevnom količinom upotrebe do 50 g.



    Tamna čokolada snižava pritisak


    Zalogaj tamne čokolade dnevno pomaže da se spusti krvni pritisak, a da se pri tom ne dobije na težini, poručuje nemački tim s Univerzitetske bolnice u Kelnu. Tamna čokolada sadrži polifenole, hemijska jedinjenja za koja se veruje da su korisna za zdravlje. Neke ranije studije već su pokazale da hrana bogata kakaom povoljno deluje na srce, ali je postojala bojazan da bi dodatni šećer, masnoće i kalorije mogli da potru sve dobre efekte čokolade, podsetio je Rojters. Kelnski tim lekara ustanovio je da konzumiranje 6,8 grama tamne čokolade svakog dana, koja sadrži samo 30 kalorija, može da snizi krvni pritisak bez opasnosti od debljanja i drugih negativnih efekata. Tojbert i njegove kolege pratili su 44 odrasle osobe, starosti između 53 i 75 godina, koje su patile od povišenog pritiska i nisu imale drugih zdravstvenih problema. Metodom slučajnog uzorka neki među njima ušli su u grupu kojoj je svakog dana davana kocka tamne čokolade, koja je sadržavala 30 miligrama polifenola, dok je pripadnicima druge grupe davana kocka bele čokolade koja je sadržavala istu količinu kalorija, ali u kojoj nije bilo polifenola. Posle osamnaest nedelja, oni iz grupe koja je svakodnevno jela tamnu čokoladu zabeležili su smanjenje sistolnog [gornjeg] krvnog pritiska za tri, a dijastolnog [donjeg] za dva milimetra živinog stuba, a da pri tom nisu povećali težinu, holesterol ni nivo šećera u krvi. 'Na prvi pogled to izgleda kao skroman rezultat, ali kad bi svako za toliko smanjio krvni pritisak, rizik od kardiovaskularne smrti bio bi snižen za oko pet odsto', kaže dr Tojbert. Naučnici upozoravaju potencijalne korsinike ovog recepta za snižavanje pritiska da tamna čokolada može da pomogne, ali uz još neke promene u načinu života - više sportskih aktivnosti, konzumiranje većih količina voća i povrća i smanjenje unosa masti i šećera.

    izvor


    Pored crvenog mesa, gorka čokolada prednjači na listi namirnica bogatih gvožđem

    Kada kažete čokolada, prvo vam krene voda na usta, a onda već razmišljate kako što pre da se domognete tog slatkog i slasnog zadovoljstva. Ipak, nijednog trenutka nije vam "palo" napamet da otkrijete tajne te očaravajuće poslastice. Sigurno niste znali da su sve vrste čokolade, počev od gorke za kuvanje, slatke, crne, mlečne, bele ili one sa mnoštvom lešnika pravo malo bogatstvo minerala i vitamina. Čokolada je izvor gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalijuma, kalcijuma i male količine natrijuma, a ne oskudeva ni s polifenolom, flavonoidom, vazoprotektorom, tebrominom, kofetinom. . . Ljubitelji ovog slatkiša verovatno nisu ni svesni da je on bogat mnogim stimulativnim i energetskim elementima.

    Prema najnovijim istraživanjima sprovedenih na univerzitetu u pensilvaniji, 22 grama kakao praha i 16 grama gorke čokolade dnevno dovoljno je za redukciju nivoa holesterola u krvi za deset odsto, dok ldl komponenta (deo odgovoran za arterosklerozu) postaje manje osetljiva na oksidaciju. Polifenoli su veoma važan sastavni deo čokolade koji ostaju netaknuti tokom procesa industrijske obrade kakao zrna pa imaju bitnu ulogu antioksidanata. Štite procese u metabolizmu i pomažu u prevenciji arteroskleroze.

    Prema tome, 40 grama gorke čokolade sadrži čak 950 miligrama antioksidanata, koliko sadrži i čaša crnog vina. Ogromna količina mineralnih soli iz čokolade doprinosi remineralizaciji, pogotovo kod profesionalnih sportista i osoba izloženih emotivnom stresu. Pored crvenog mesa, crna čokolada prednjači na listi namirnica bogatih gvožđem koje je izuzetno visoko koncentrisano.

    Ova primamljiva poslastica ima izuzetno važnu funkciju u centralnom nervnom sistemu i metabolizmu. Prisustvo teobromina koji podstiče proces disanja i srčanu aktivnost, serotonina, i tirozina stimuliše svojstva čokolade i njen uticaj na anksioznost, depresiju i stvaranje prijatnih osećanja, kao i fizičkog blagostanja. Čokolada povećava radnu sposobnost, a najnovija saznanja govore i o njenim korisnim supstancama, kod spoljne upotrebe i to u kozmetičkim preparatima. U našem glavnom gradu u poslednje vreme sve više ima kozmetičkih salona koji u svojoj ponudi usluga ima i tretmane preparatima na bazi čokolade. Ne samo da prijatno mirišu i privlače estetikom, čokoladni preparati dubinski tretiraju kožu i daju odlične rezultate u eliminaciji masnog tkiva. Koža postaje glatka, sjajna i meka samo posle nekoliko tretmana čokoterapijom. Popularna poslastica može da posluži i kao sredstvo za depilaciju jer se u vosak za otklanjanje nepoželjnih dlačica unesi određena koncentracija čokolade za kuvanje.

    Jelena janković: "kupanje" u omiljenom slatkišu

    Naša najbolja teniserka Jelena Janković nedavno je imala priliku da se uveri u čudotvorne moći čokoterapije.
    - Od malena obožavam čokoladu. Kao sva deca, maštala sam da pored sebe imam brdo čokolade. Eto, nedavno mi se ukazala prilika, dok sam bila na pripremama u Španiji, da osetim blagodeti ove poslastice na svom telu i koži. Verujte da je masaža čokoladom za mene jedno predivno i nezaboravno iskustvo. "Kupanje" u mom omiljenim slatkišu je fenomenalan osećaj. Ne samo da opušta i relaksira mišiće već i hidrira kožu i daje joj specifičan sjaj. Ne mogu vam opisati koliko sam uživala.

    Glas javnosti
  • Dragulj Medine
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 23
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Dragulj Medine » pre 16 godine

    Ljudi,mene zanima jel ima na našem tržištu tih čokolada?
    Poslednja izmena od Dragulj Medine u 13 Feb 2008, 18:49, izmenjeno 2 puta ukupno.
    Kada nas vole oprastaju nam sve nase zlocine. A kada nas ne vole ne oprastaju nam cak ni nase vrline.
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Ako mislis na cokoladu za mrsavljenje, tek ce da pocne njena proizvodnja, a ostalih ima.
  • Dragulj Medine
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 23
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Dragulj Medine » pre 16 godine

    Mislila sam na crnu...malo je teže naći je,a o ovoj za mršavljenje sam odavno pročitala da će se tek pojaviti
    Kada nas vole oprastaju nam sve nase zlocine. A kada nas ne vole ne oprastaju nam cak ni nase vrline.
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Crne imas u Maxiju, Idei i svim marketima, a i u Starku.

    :mahac:
  • Lanna
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 1
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Lanna » pre 16 godine

    Videla sam cokoladu koja sadrzi 99% kakao-a, sta mislite o tome?
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 16 godine

    Nije mi baš jasno kako 99% uspe da ostane u čvrstom obliku, kako ne bude prah.
    Meni je idealno od 70% do 80%.

    Juče sam u Merkatoru u Novom Sadu videla fenomenalan izbor crnih čokolada. Imali su i neku od 88% kakaa, ali sam zaboravila ko je proizvođač.
    Lindt prednjači sa izborom, imaju i neke od 70%kakaa sa komadićima narandže, ali ih nisam probala. Najzanimljiviji su mi se učinili listići ćokolade od 70% kakaa - mini bombonjera sa tankim komadima čokolade, ukus je fenomenalan!
  • Mia Chapalinkic
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 8
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Mia Chapalinkic » pre 16 godine

    Ja obozavam crnu cokoladu.Lindt najjvise.Verujte mi ova sa komadicima narandze ili listicima badema je super.Probala sam i sa pepermintom(nisam bas odusevljena) i sa ljutom papricicom :013: ...
    Meni su nekako crne cokolade bolje,manje su mi slatke a i mogu manje da pojedem :oops:
    Jela sam cak u tu sa 98% kakaa,ona je u cvrstom obliku ali ju je tesko jesti, jer se odmah pretvori u prah u ustima pa je malo nezgodno i neprijatan je osecaj...
    mljac!!! :020:
    Prvi cilj......69kg
  • Sunset

    od Sunset » pre 16 godine

    Moji favoriti:Lind cokolada sa 70% kakao-a sa naradzom i gorenjkina 70% sa djumbirom ...
  • zandra
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 5
    Pridružio se: pre 15 godine

    od zandra » pre 15 godine

    Probala sam tu čokoladu sa 99%kakaoa i grozna je.Potpuno je gorka i odmah vam se nekako zalepi za nepca i taj bljak ukus mi je oatao u ustima,čini mi se ,danima
  • AnaV
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1476
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Cokolada ...

    od AnaV » pre 13 godine

    Ja obožavam crnu čokoladu i u zadnje vreme kupujem Bambi najfinija crna čokolada sa 70% kaka. Predivnog je ukusa i gorka. Na omotu stoji velikom cifrom 70% kakaoa, pošto sam videla isto pakovanje bez ove oznake. Znači neki falsifikat. Na ovoj koju ja kupujem stoji da jedna kockica sadrži 47,7 kcl, dok na onoj drugoj tog podatka nema. Po meni za sada je to stvarno najfinija gorka crna čokolada.
  • Anatema
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 90
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Cokolada ...

    od Anatema » pre 13 godine

    Slažem se. :) Ne znam, postoji li na našem tržištu neka sa istim ili višim procentom kakaoa?
    Slika
    "Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora; to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići."
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Re: Cokolada ...

    od 314pezos » pre 13 godine

    Postoji i sa 70% i sa više ali su te dosta skuplje jer su pretežno uvoz i tu prednjači "Lindt"
    Slika
    Slika
  • Hat
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 62
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Cokolada ...

    od Hat » pre 13 godine

    Postoji i SL crna cokolada, u braon pakovanju koliko se secam, i mislim da zlatnim slovima pise 70%. Ne mogu da nadjem sliku na netu :cry:
    17. 12. 12. ~67 kg
    26. 12. 12. ~64 kg
  • Misha79
    Još malo pa profi
    Još malo pa profi
    Postovi: 757
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Cokolada ...

    od Misha79 » pre 13 godine

    Moj favorit je takođe Bambijeva - i to sa mentom - sva sreća pa nisam naišla na tu čokoladu pakovanu po 100 gr, inače... :21:
    Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                             Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


    WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju