Zeleni čaj: lek na dohvat ruke
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    Zeleni čaj: lek na dohvat ruke

    od Moderator » pre 16 godine

    Magija zelenog čaja

    Ne zna se pouzdano kada je tačno nastao običaj pijenja zelenog čaja, ali se zna da je prva zemlja u kojoj je čaj uživao veliku popularnost bila Kina. Oskudni istorijski podaci kažu da se u Kini još pre 3.000 godina pio ovaj napitak u većim količinima, a čaj gajio kao izuzetno dragocena kultura. Od svih zemalja u kojima ima veliki broj »čajopija« (subtropski i tropski krajevi Azije, Afrike i Južne Amerike kao i neki delovi Rusije) najinteresantniji je ipak - Japan. Čaj je u ovoj zemlji više od prostog napitka, a njegova priprema je već vekovima čitava ceremonija. U Japan je običaj pijenja čaja stigao u IX veku. Upotreba čaja je počela kada su se Budistički monasi, koji su bili na studijama u Kini, vratili u Japan noseći zeleni čaj sa sobom koji je već tada svrstavan u kategoriju »medicinskih napitaka«. U XIII veku zeleni čaj je odomaćen i veoma popularan napitak u Japanu. O njemu se pišu pesme i knjige. U knjizi monaha Eisaia »Očuvanje zdravlja pijenjem čaja« autor očaran blagotvornim efektima ovog napitka piše: »Čaj je čudesan lek za održavanje dobrog zdravlja. Ima izvanrednu moć da produži život. Dugovečnost je pratilac svakoga ko gaji i pije čaj. U prošlim i sadašnjim vremenima, čaj je eliksir koji daje izuzetnu snagu«. Iz ovih odlomaka možemo uočiti da je od davnih vremena čaj i njegovo konzumiranje visoko vrednovano kao medicinsko sredstvo.

    Pored ceremonije čaja, Japan je i zemlja čiji su naučnici dali ogroman doprinos proučanju ove dragocene biljke i pozitivnih efekata na čovečiji organizam. Istraživanja sprovedena poslednjih dvadesetak godina o efektima konzumiranja zelenog čaja na organizam - daju naučnu vrednost svim hvalospevima ovom napitku napisanim u prohujalim vekovima. Kako i ne bi kada je u ovoj dragocenoj biljci i napitku koji se od nje pravi pronađen veliki broj za naš organizam veoma dragocenih supstanci: katehini, vitamin C, vitamin B (kompleks), vitamin E, kofein (važna napomena: razlikuje se od onog koji sadrži kafa!), bioflavonoidi, fluor...
    A koje su koristi od redovnog konumiranja? Pa evo nekih – naučno potvrđenih: Smanjuje učestalost pojave tumora i raka, smanjuje nivo holesterola, smanjuje povišeni krvni pritisak, reguliše nivo šećera u krvi, uništava bakterije, uništava virus gripa, deluje kao diuretik i stimulativno u stanjima fizičke slabosti, smanjuje stres, sprečava pojavu gripa, jača zidove krvnih sudova, deluje kao antioksidant... Pogledajmo kako konzumiranje zelenog čaja utiče na četiri danas najrasprostranjenije bolesti.

    Zeleni udar na maligne bolesti
    Statistički podaci o smrtnosti od raka u Japanu pokazuju da je broj ljudi, i muškaraca i žena umrlih od raka, značajno niži u japanskoj oblasti Šizuoka. Ovaj podatak je naveo naučnike da se ozbiljno posvete detaljnijem istraživanju populacije u navedenoj oblasti. Rezultati su pokazali da je procenat smrtnosti od raka, naročito raka stomaka, jednjaka i jetre, znatno manji u regionu gde se svakodnevno konzumira jače koncentrisani zeleni čaj. Imajući u vidu ove podatke naučnici su nastavili eksperimente na životinjama.
    Prof. Šu-Jun Čeng sa Instituta za kancer na kineskoj akademiji medicinskih nauka, pratio je eksperiment sa miševima. Rezultati su pokazali da su se maligne ćelije, kod miševa koji su redovno dobijali ekstrat zelenog čaja, značajno smanjile. U drugoj eksperimentalnoj grupi, takođe sa miševima, utvrđeno je da zeleni čaj sprečio nastajanje raka ezofagusa i stomaka kod 50% miševa.
    Istraživanja na Nacionalnom institutu za rak u Tokiju, su pokazala da katehin, osnovna supstanca zelenog čaja, sprečava nastajanje raka duodenoma.
    Iako su ova istraživanja sprovedena na životinjama ili testiranjem u laboratorijama, naučnici tvrde da zeleni čaj i njegova glavna supstanca katehin, sprečavaju rak kod ljudi!

    Holesterol
    Holesterol se smatra uzročnikom mnogih bolesti kod odraslih. Istovremeno je veoma važan za normalno funkcionisanje ćelije u organizmu. Postoje 2 vrste holesterola, “loš” koji se akumulira u tkivu i “dobar” holesterol koji skuplja višak holesterola iz tkiva. Ukoliko se poveća nivo lošeg holesterola dolazi do njeovog taloženja po zidovima krvnih sudova a kada se ovoj tužnoj priči doda i povišeni krvni pritisak onda je zdravlje srca i krvnih sudova ozbiljno ugroženo.
    Profesor Muramatsu, je u eksperimenu sa pacovima, pokazao da katehin iz zelenog čaja smanjuje nivo holesterola. Pacovi su hranjeni hranom sa visokim sadžajem holesterola i ubrzo je nivo holesterola u krvi bio povišen. Dodavanjem samo 1% katehina hrani kojom su hranjeni pacovi, značajno je smanjen nivo lošeg holesterola!
    A nedavno je Dr Goto objavio slične rezultate za vrednosti holesterola kod ljudi.

    Zeleni čaj kontroliše visok krvni pritisak

    Visok krvni pritisak predstavlja veliko opterećenje za kardiovaskularni sistem. Uzrok njegovog nastanka nije još potpuno otkriven tako da ima dosta različitih teorija.
    Međutim, pošto ovde govorimo o praksi, recimo da je Dr Hara uspeo da dokaže eksperimentima nad pacovima da svakodnevno konzumiranje zelenog čaja ne samo da snižava krvni pritisak već ga lagano vraća u normalu. Koje su količine ovog napitka u pitanju? Njegovi rezultati kažu: oko 3 – 4 šolje dnevno!

    Zeleni čaj reguliše nivo šećera u krvi
    Pre 60 godina Dr Minovada sa Univerziteta Kjoto, je primetio da se šećer u urinu kod hospitalizovanih dijabetičara, značajno smanjuje tokom perioda kada pacijenti svakodnevno konzumiraju zeleni čaj. Sticajem okolnosti njegov izveštaj je ostao neprimećen sve do pre nekoliko godina kada je u Japanu poraslo interesovanje za uticaj zelenog čaja na dijabetes. Dr Hara, veliki zaljubljenik u zeleni čaj, uradio je sledeći eksperiment: Davao je sušeni katehin zelenog čaja vrsti miševa kod kojih je postojao nasledni faktor pojave dijabetesa. I dogodilo se ono što je očekivao: Miševi su bili dobrog zdravlja i nisu oboleli od ove bolesti. U isto vreme, Dr Šimuzu je dokazao, takođe dajući sušeni katehin miševima, da ova materija generalno ima sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi. Iako su eksperimenti vršeni na životinjama, ipak rezultati nisu za odbacivanje, naročito u svetlu starog izveštaja Dr Minovada. Svi istrživači se slažu da se ovi rezultati mogu odnositi i na ljudsku populaciju...


    Zaključak je priličo predvidljiv: Mada je naše podneblje tradicionalno naklonjeno kafi – ipak se iskreno nadamo da će i čaj uspeti da zauzme svoje pravo mesto – ono koje mu po zaslugama pripada i da će više ljudi uživati u ovom «eliksiru koji daje izuzetnu snagu«.
    Izgleda da je šolja – dve zelenog čaja dnevno dobra investicija u zdravlje...

    Text: Moderator 2001.
  • crnooka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 18
    Pridružio se: pre 16 godine

    od crnooka » pre 16 godine

    I da znas da je dobarMa procitala sam ja ovo mada sam greskom da budem iskrena stigla do adrese istog.Naime ja sam trazila za Zeleni zmaj to kao dobar za mrsanje.Rekoh sebi hajde posto sam na un dijeti nece bit zgoreg i ovaj pit(polazim od toga da cajevi nemogu da skode zdravlju) i Eto me na adresu Zelenog caja.To je moja majka pila dok je bolovala od Hockinsove bolesti mada kasno je pocela.I zato mi je ostao u secanju.
  • Milomir (Miki)
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 22
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Zeleni čaj: lek na dohvat ruke

    od Milomir (Miki) » pre 16 godine

    Moderator napisao:Magija zelenog čaja...

    [/i]


    Osnovni sastojak moje zamenske hrane HL je zeleni čak i još 53 tradicionalne kineske travuljke (54 ukupno). Zato je i spisak bolesti koje "sprečava" ili oboljenja koja "vraća u normalu" iz brošure HL-a toliko dugačak i mnogi ne mogu da poveruju u to. Upravo je to domen zelenog čaja, i činjenica da u HL proizvodima on učestvuje u koncentrovanom sastavu.


    Ovo je sasvim dovoljno, ostatak je bio off - urednik !
    Milomir Milovanović - Miki (Šiško)...

    "Herbalife" - Jeste li probali da mršavite na taj način?
  • Milomir (Miki)
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 22
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Zeleni čaj: lek na dohvat ruke

    od Milomir (Miki) » pre 16 godine

    Milomir (Miki) napisao:...Ovo je sasvim dovoljno, ostatak je bio off - urednik !


    Hvala na korekciji... ja obično pišem kao "kiša oko Kragujevca", na široko i na dugačko, da bih rekao par bitnih "reči"... pa to ispadne roman... Mislim da ima još par postova u drugim rubrikama koje bi se isto dale "secnuti" ili premestiti u neku drugu rubriku!...
    Milomir Milovanović - Miki (Šiško)...

    "Herbalife" - Jeste li probali da mršavite na taj način?
  • jedna mala
    Amater
    Amater
    Postovi: 418
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jedna mala » pre 16 godine

    dali ste probali instant zeleni caj sa narandzom?

    posto ne volim obican zeleni caj probala sam ovaj i jako mi se dopao
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Svi listovi čaja (osim biljnih i voćnih) potiču od istog grma zimzelene biljke koja ima lepo latinsko ime – Camellia sinensis. U lišću su zastupljene bioaktivne materije: tein, teobromin, teofilin i eterično ulje. Najkvalitetniji čaj se dobija od mladih izdanaka, pa se grmovi svake godine orezuju. Od jednog grma se može dobiti do 4 berbe. Listovi prve berbe daju najkalitetniji čaj, a iz svake sledeće berbe, čaj je sve lošijeg kvaliteta. Tako postoji nekoliko kategorija čaja:

    Golden – najkvalitetniji - od najmlađih lisnih pupoljaka

    Orange pekoe – prvi listovi nakon otvaranja pupoljaka

    Pekoe – čaj od listova 2. generacije

    Pekoe-souchong i souchong – listovi 3. i 4. generacije

    Congon – čaj od starih, velikih, najmanje kvalitetnih listova.

    Vrlo važno otkriće za mnoge je uloga čaja u mršavljenju. On ubrzava razmenu materija, pospešuje probavu, stimuliše razgradnju masnoća i čisti organe od toksina, a sam po sebi gotovo da nema nikakvu energetsku vrednost (naravno ako mu ne dodate neki zaslađivač). Posle noći punih alkohola kod nas je običaj da se pije jaka kafa, a drugi narodi piju jak čaj.

    Razlike u organoleptičkim svojstvima nastaju isključivo zbog tehnološkog postupka proizvodnje koji je specifičan, delikatan i pomalo tajnovit. On je deo tradicije svake zemlje i nije se promenio stotinama godina.

    Tako je zeleni čaj obrađen samo parom, nema procesa oksidacije i fermentacije, a suši se na vazduhu. Time sačuva i boju i sve druge dragocene sastojke. Crni čaj je fermentisan i zbog procesa oksidacije boja mu je gotovo crna. Crni čajevi uglavnom dolaze s afričkih, indijskih i indonezijskih plantaža, dok zeleni čajevi uglavnom dolaze iz zemalja dalekog istoka, Kine i Japana. Veliku popularnost imaju razni aromatizovani čajevi (ima ih preko sto vrsta). Jasmin, gardenija, magnolija, kamelija, ruža – izbor je stvarno veliki.

    Beli čaj je vrlo redak i ima ga samo u nekim područjima Kine. Za njega se biraju samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim belim dlačicama. Napitak je blage zlatkaste boje, tako reći bezbojan i osvježavajućeg je ukusa.

    Čaj rojbos (rooibos) ili "majčino čudo" koga ima samo na jugu Afrike, koga obožavaju bebe jer im smanjuje grčeve u stomaku. Rojbos ne sadrži kofein, pa se može konzumirati tokom celog dana. Lep je i kada se ohladi, a može se mešati sa sokom od pomorandže, čak ubaciti i u neki koktel.

    Biljni i voćni čajevi se proizvode se od cvetova, kore i semenja, a i od raznovrsnog voća. U svom sastavu nemaju kofein pa su pogodni za decu. Prilikom pripreme, biljni čaj mora odstajati duže u proključaloj vodi, a cedi se nakon desetak minuta.

    Doziranje

    Čaj treba piti, ali ne valja preterivati. Svako treba da nađe svoju meru. Preporučljivo je piti 2 do 3 šoljice dnevno, mada se u nekim delovima sveta pije i do 6 šoljica.

    Osvežavajuće delovanje zelenog čaja prosečno je duže od onoga na koji smo navikli kod kafe. Znači piloti, vozači, noćobdije, čaj je vaš izbor. A ako nemate uslova za pripremu napitka, možda vam je dostupna tableta zelenog čaja!

    Važna stvar kod pripreme čaja je voda, koja bi trebala biti meka s malo hlora i kamenca. Dok je za pripremu crnog čaja najbolje koristiti glinenu posudu za čaj, za zeleni čaj je najbolje koristiti posude od porcelana i keramike. Evo nekoliko metoda za spremanje čaja:

    Priprema

    1) Japanska metoda– prokuvana voda se prohladi na oko 60°, prelije preko čaja i ostavi 3 minuta da odstoji. Ako je čaj previše kiseo, postupiti prema pasilj metodi, tj. prvu vodu baciti a isti čaj ponovo preliti toplom vodom. Nakon 2-3 minuta servirati.

    2) Engleska metoda – jedna šoljica = jedna mala kašika čaja. Listići se preliju vrelom vodom. Nakon 5 minuta čaj se servira.

    3) Troprst metoda – za svaku šolju uzeti čaja koliko stane između palca, kažiprsta i srednjeg prsta + jedna merka za čajnik. Sve preliti provrelom ali malo ohlađenom vodom.

    Dodaci i korišćenje

    Čaj se može začiniti na različite načine: dodavanjem mleka, ruma, limuna, vanile. Najčešće se zaslađuje šećerom ili medom. U Kini i Japanu pije se nezaslađen i bez ikakvih dodataka. Može se koristiti i kao začin. Iz listova se dobija i boja.


    Kesice ili listići

    Naravno da je čaj u listićima mnogo ukusniji i zdraviji od onog u filter vrećicama, za koje se najčešće koristi čajna prašina. S kesicama se lakše barata, ali su ukus i aroma neuporedivo bolji ako je čaj u listićima.


    Čuvanje

    Čaj je vrlo osetljiv pa se mora čuvati na hladnom i suvom mestu. Nemojte ga držati pored belog luka, na primer, jer lako prima mirise. Aluminijumske posude koje se mogu čvrsto zatvoriti su idealne.


    http://www.b92.net/zivot/gastronauti.ph ... 98&start=0
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Limun pojačava dejstvo zelenog čaja

    Dodavanje malo limunovog soka u zeleni čaj može da pojača dejstvo tog čaja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na američkom Univerzitetu "Purdue”

    Kada se limun doda zelenom čaju, organizam bolje apsorbuje katehine, antioksidanse koje sadrži zeleni čaj.

    Istraživanje se sastojalo u posmatranju dejstva dodavanja vitamina C, kao i limunovog soka, u napitke obogaćene katehinima tokom laboratorijski simuliranog varenja.

    Rezultati su pokazali da dodavanje limuna, ali i vitamina C, povećava zdravstveno dejstvo zelenog čaja, već poznatog po pozitivnim efektima po zdravlje ljudi, jer katehini koji se u njemu nalaze smanjuju opasnost od pojave raka, srčanih napada i infarkta.

    Vođa istraživanja, profesor Mario Feruci, međutim, ukazuje da je problem u tome što su katehini relativno nestabilni u sredini kao što su creva, tako da samo 20 odsto apsorbovane količine ostaje u ljudskom organizmu nakon varenja.

    Naučnici zato pokušavaju da poboljšaju apsorpciju tih antioksidanasa.

    Dodavanje limuna moglo bi pet puta da poveća količinu katehina koje apsorbuje ljudski organizam, dok se u slučaju čistog vitamina C apsorbcija povećava 13 puta.

    Dejstvo koje se pripisuje limunu ne može se, međutim, pripisati i mleku, sa kojim Britanci obično piju čaj.

    Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni početkom 2007. godine u medicinskom časopisu "European Heart Journal”, pokazalo je da dodavanje malo mleka u čaj anulira njegovo pozitivno dejstvo na srce.

    To istraživanje pokazalo je da proteini u mleku (kazeini) dolaze u interakciju sa čajem smanjujući u njima količinu katehina, što je suprotno dejstvu vitamina C, preneli su francuski mediji.


    izvor
  • jana
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 17
    Pridružio se: pre 16 godine

    od jana » pre 16 godine

    Znam da sam promasila temu, ali moram negdje da primjetim...
    (a mozda su drugi primjetili vec i to na pravoj temi, a ja promasila da primjetim njihovo primjecivanje :D )

    Elem, primjecujem da otkako je nas Moderator popravio svoj tiker, njegove vrijednosti uporno se krecu ka desnoj strani....

    Cestitam na uspjesnom popravljnju tikera i samo napred (sto bi rekao jedan nekadasnji predizborni slogan SVJESNO - DESNO)... :D :D :D :D
  • Moderator
    Site Admin
    Site Admin
    Postovi: 611
    Pridružio se: pre 16 godine
    Gender:

    od Moderator » pre 16 godine

    ...hvala... hvala Jano... pa...zato smo tu - da "smlatimo" visak... a posle... da malo drugacije razmisljamo kada ruka sama krene prema... "samo jos jednom" parcetu torte, pici,.. ili bilo cime sto je visak u odnosu na potrebe... Zelim i drugima "uspesno" popravljanje tickera :)...

    ...i naravno, zeleni caj sa djumbirom... bash dobro "radi"...
  • Srpski-vo
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 3
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Srpski-vo » pre 16 godine

    Sjajan post. Znao sam da je zeleni caj Ok ali sve ove pozitivne aspekte nisam znao. Nego desilo mi se da sam kupio zeleni caj od razlicitih proizvodjaca i da je potpuno bio razlicit ukus. To me je navelo na sumnju da li je svaki zeleni caj stvarno zeleni. Kako prepoznati pravi?
  • lilit

    od lilit » pre 16 godine

    Meni je jedini orijentir pouzdan vlasnik biospajza i caj koji je meni ukusan.
  • tashenka
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 16 godine

    od tashenka » pre 16 godine

    preeeeeeeeedivan zeleni chajic....mmmm...pijuckam ga bash sada...mmm...najlepshi chajiic po meni...=)
    :013:
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 15 godine

    Već sam u dnevniku napomenula da sam probala "Fructus" instant Zeleni čaj sa narandžom.

    Ima ga u apotekama po ceni od 15 din za kesicu od 5 gr. koja je dovoljna za jednu šolju čaja. U pitanju su granule koje sadrže 300 mg zelenog čaja (Camellia sinensis) suvi extrakt, 150 gr prirodno identične arome narandže i 50 mg limunske kiseline.
    Nutritivna vrednost 1 šolje ovog pripremljenog čaja:
    - 18.5 kcal
    - 0.08 gr proteina
    - 0 masti
    - 4.43 gr uh
    Sadržaj kesice se rastvori u 2 dl tople vode
    Preporučuje se 2-3 kesice dnevno.

    Mene ovaj napitak podseća na neku tanku cedevitu :)
  • tri put mama
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 4
    Pridružio se: pre 15 godine

    od tri put mama » pre 15 godine

    da malo podignem temu :D
    oooobozavam zeleni čaj!!!
    i pijem ga redovito...nezaslađenog...ne mogu ni zamisliti da bilo koji čaj pokvarim šećerom ili zaslađivačima :cry:
    budem baš probala staviti malo limuna,s već vidim da bi mi bio fini i sa cimetom ili vanilijom....barem mi neće dosaditi ako ga pijem u raznim kombinacijama :evil:
    visina-157 cm
    godina-27
    BMI-23.4
  • Puslica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 16
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Puslica » pre 15 godine

    nekada mi je bio odvratan
    onda sam pochela da ga pijem,bez ichega,eventualno limun
    onda sam se navikla
    sada pijem izmedju 1 i 2l dnevno...inache ne pijem kafu,a prestala sam i sa energetskim picima tako da mi je dobrodoshao kada hocu da ostanem budna

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju