Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Uopsteno o dijetama
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Uopsteno o dijetama

    od lasata » pre 15 godine

    Dijete ne deluju dugorocno zato sto izgladnjivanjem organizma usporavamo metabolizam i sve se 'lepi' na nas.
    Dijeta iskljucivo na bazi proteina lansirana je jos 1961. godine i donela je ogromnu zaradu. Jos uvek je veoma popularna jer uz malo ulozenog napora daje brze rezultate. Jedu se samo proteinske namirnice pa u organizmu dolazi do 'ketoze'. Tada nas organizam razgradjuje sve sto moze (misicnu masu) da bi dosao do energije i mi gubimo na tezini. Ovakva dijeta je izuzetno nezdrava. Neprijatne propratne pojave su: zadah iz usta, iscrpljenost, napor u radu srca, ostecenje bubrega i jetre.
    Dijeta na bazi voca takodje nije zdrava ako dve nedelje jedemo samo voce. Ova dijete moze da dovede do brzog gubitka kilograma jer je siromasna kalorijama ali izaziva padanje u nesvest, vrtoglavicu, mnogo vremena provodi se u taoletu a javljaju se i glavobolje. Ovu dijetu osudjuju lekari sirom sveta.
    Novi lekovi za smanjenje telesne tezine deluju tako sto sprecavaju apsorpciju masti u organizmu i daju se samo zaista gojaznim osobama i pod lekarskom kontrolom. Uz uzimanje leka pacijenti se pridrzavaju vrlo stroge niskokaloricne dijete.
    Zamene za obroke imaju losu stranu jer nas nikada ne nauce kako pravilno da se hranimo. To znaci da se kilogrami ponovo pojavljuju kada se vratimo starom nacinu ishrane.
    Dijete za izbacivanje toksicnih materija podrazumevaju mesec dana konzumiranja voca, povrca i vode. U tom periodu gubi se sedam ili vise kilograma. Osim sto je dosadno nije dobro ni za zdravloje gubiti vise od 1kg nedeljno. Ova dijeta izaziva glavobolje, kozne probleme, iscrpljenost i lose raspolozenje.
    Pa kako onda smrsati?
    Jednostavno... Jedite manje, krecite se vise. Kada jedemo manje a cesce metabolizam bolje funkcionise. Dva ili tri obroka podeliti na pet manjih jer tako necemo biti gladni. Jednostavno je potrebno poceti jesti sto vise sirove, prirodne i sveze hrane. Vecina nas jede previse i zato se goji. Ipak, vecina ce tvrditi da jedva nesto stavi u usta. Posteno se treba setiti svakog zalogajcica koji pojedemo svakog dana. Sve se to sabira. Drzanje dijeta izaziva usporen metabolizam, vecu zelju za masnom hranom i gubitak misicne mase. Ukoliko ste 'pojeli' svoje samopostovanje baveci se pitanjima fizickog izgleda, vreme je da ga ponovo izgradite. Odbacite unutrasnji glas koji stalno pridikuje po pitanju telesne tezine i zamenite ga glasom podrske. Upitajte se da li biste bili tako neljubazni prema prijateljici?
    Razmisljanje na nacin 'sta vredi kad sam debela' nije od koristi. Sve se racuna: penjanje uz stepenice, setanje psa, konzumiranje malo masti, preskakanje slatkisa itd. Cokolada sama po sebi nije losa za dijetu ukoliko se ne tamani porodicno pakovanje svakog dana. Ona nam cak podize raspolozenje pa tako i jaca imunitet. Kvalitetna crna cokolada sadrzi antioksidanse koji sprecavaju starenje a takodje sadrzi i gvozdje, kalcijum i magnezijum.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    od lasata » pre 15 godine

    Doruckujte svakog dana jer je vasem organizmu ujutro potrbno 'gorivo'. Oni koji preskacu dorucak imaju slabiju koncentraciju, jedu vise za rucak i vise grickaju preko dana. Iako ujutro nismo gladni i mrzi nas, moramo da steknemo novu naviku. 25% dnevnog unosa hrane treba da budu proteini. Oni su veoma bitni za kosti, zube, kosu, nokte kao i zdravu krv i odrzavanje nivoa secera u krvi. Najbolji izvori proteina su piletina, riba, soja, mleko i jaja. Ovakva ishrana regulise nas apetit i stimulisace sagorevanje masti u organizmu. Ugljene hidrate takodje treba jesti svakog dana ali imati na umu da postoje dve vrste ugljenih hidrata: slozeni i prosti. Prosti su sve zitarice koje su preradjene (hleb, testenina). Previse prostih ugljenih hidrata izaziva osecaj umora. Jedna trecina obroka bi trebalo da otpadne na slozene ugljene hidrate - povrce i zitarice, a manji deo na proste - krompir, pirinac, testenine itd.
    Ni sve masti koje se nalaze u hrani nisu lose za nas. Organizmu su potrebne nezasicene masne kiseline za rast celija, kozu, hormone itd. Ne mozemo sebi da dozvolimo da iz ishrane potpuno iskljucimo masti. Nezasicene masti pomazu u skidanju kilograma jer iskljucuju signale za glad. Najbolje su omega masne kiseline (riba, kostunjavi plodovi i semenke). Znaci manjka masti su suva koza, nizak nivo energije i promene u raspolozenju. Treba izbegavati zasicene masti koje se nalaze u mesu, puteru i margarinu. Uvek uzinajte i to voce, sir i kostunjave plodove. Vrlo je verovatno da jedemo previse pri jednom obroku. Mozemo pojesti koliko god zelimo povrca (osim krompira) ali pazljivo sa vocem. Neke vrste su veoma bogate secerom (ananas, banana, grozdje). Treba se drzati cvrstog voca kao i onog kog ima tokom cele godine (jabuka, kruska). Sto se tice mesa i ribe stvari su jednostavne - nikada ne jedite komad veci od dlana vase sake.
    Najbrzi nacin da se stigne do nezdrave ishrane je podela namirnica na dobre i lose. Time se podstice opsesivno ponasanje u pogledu ishrane i stvara se mentalitet prekomernog konzumiranja hrane. Ako nesto sebi zabranimo, neprekidno cemo o tome razmisljati. Istrazivanja pokazuju da 3/4 ljudi pati od dehidratacije. Potrebno je popiti 2 litre vode dnevno jer putem mokrenja, disanja i znojenja u toku dana gubimo 3.5 litara vode. Na zalost u danasnje vreme namirnice gube svoje hranljive materije pa je preporucljiv neki multivitaminski preparat.
    Smanjivanjem unosa soli doprinosimo zdravoj ishrani, smanjujemo krvni pritisak i mogucnost za srcano oboljenje. Jednostavno je potrebno jesti sto manje preradjenih namirnica, piti manje gaziranih napitaka i ne dodavati so u hranu. U pocetku ce hrana imati cudan ukus ali vec nakon nekoliko dana necemo to osecati.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    od lasata » pre 15 godine

    Usporen rad organa za varenje dovodi do umora i mrzovolje. Potrebno je piti vise tecnosti. Alkohol donosi kalorije. Gazirani napici sadrze 13 kasika secera po konzervi a vocni sok takodje ima visok sadrzaj kalorija i secera. Takodje ne treba kupovati hranu kada smo gladni jer smo tada skloni da kupimo brzu hranu, grickalice i slatkise. Ignorisite knjige o dijetama jer je vecina saveta u njima opasna. U roku od tri dana sprovedite tretman za zdravo izbacivanje toksicnih materijal. To znaci da nema kafe, hleba, slatkisa, sira, alkohola i testenina. S druge strane unositi mnogo vode, povrca, voca i tu i tamo krompira u ljusci. Tako cete dobiti ravniji stomak i osloboditi se nadimanja. Jedite mudro i to ce poboljsati ne samo vasu liniju ve i izgled. Riba je dobra za kozu, kosu i nokte, brokoli doprinose zdravijem izgledu koze a banane su izvanredne za provecanje energije. Jednostavno birajte prirodne proizvode. Sacekajte pre nego sto uzmete dodatak jer je zelucu potrebno 20 minuta da registruje hranu. Dobro sazvacite svaki zalogaj pa necete jesti mnogo a harnu cete svariti lako i bez nadimanja stomaka. Uzivajte u svom kolacu bez osecaja krivice umesto da mucite sami sebe. Nemojte jesti stojeci jer doprinosite stresu u vezi sa konzumiranjem hrane i upamtite: malo masti ne znaci malo kalorija.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 13 gostiju