Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
Šta je glikemijski indeks?
 • lilit
  Šta je glikemijski indeks?

  od lilit » pre 13 godine

  Dr Vlade Veličković

  Ne utiču sve vrste hrane na isti način na porast nivoa šećera u krvi. Neke to rade brže, neke sporije. Brzinu i nivo porasta vrednosti u krvi određuje GLIKEMIJSKI (SLATKI) INDEKS.

  GLIKEMIJSKI INDEKS (slatki indeks) predstavlja brzinu kojom raste nivo šećera u krvi posle uzimanja iste količine određene vrste hrane. Glikemijski indeks određuje vrsta šećera (koja se nalazi u hrani), količina dijetnih vlakana u toj hrani i načina pripreme hrane. Zato je važno da dobro poznajete glikemijske indekse, jer samo tako možete sastavljati jelovnike koji će vam obezbediti dobru regulaciju šećerne bolesti.
  Što su šećeri u namirnicama prostiji (glikoza, saharoza), brže dižu nivo šećera u krvi. Fruktoza (voćni šećer), iako je prost ugljeni hidrat, sporije diže nivo šećera u krvi.
  Složeni ugljeni hidrati, kao što je skrob iz žitarica i krompira, moraju prvo da se razlože do prostijih šećera, pa tek onda prelaze u krvotok. Taj proces se odvija u organima za varenje i jetri i zavisi od vrste šećera, načina pripreme hrane i dijetnih vlakana (količine) u obroku.


  VAŽNO!

  Dijabetičari treba da izbegavaju koncentrovane šećere (med, sokove, beli šećer, slatkiše spremljene sa šećerom, torte, kolače), jer je glikozni indeks glikoze 100, belog šećera 68. Potrebu za slatkim ostvarite unosom voća jer je slatki indeks fruktoze 23.
  Dijabetičari mogu slatkiše spremati tako što će ih zaslađivati veštačkim zaslađivačima (pazeći na kalorijski učinak ovih zaslađivača i količinu).
  Da bi lakše razumeli glikemijske indekse, predstavićemo namirnice koje se najviše upotrebljavaju u našoj ishrani. Indeksi su pravljeni u odnosu na glikozu ako uzmemo da je glikemijski indeks glikoze 100.

  ŠTO JE VEĆI GLIKEMIJSKI INDEKS HRANE - BRŽE SE POVEĆAVA NIVO ŠEĆERA
  U KRVI.

  ŽITARICE - GLIKEMIJSKI INDEKS
  Ječam 22
  Ovas 26
  Pšenica 41
  Heljda 55
  Kukuruz 56
  Pirinač neglazirani 59
  Proso 75
  Pirinač instant 91
  Pirinač glazirani 98

  BRAŠNO I PAHULJICE - GLIKEMIJSKI INDEKS
  Mekinje mešane 44
  Ovsene pahuljice 53
  Pšenični griz (krupni) 66
  Kukuruzno brašno 71
  Pšenične pahuljice 74
  Kukuruzne mekinje 75
  Čips, grisini, smoki 87
  Pirinčane pahuljice 96

  HLEB I PECIVA - GLIKEMIJSKI INDEKS
  Palenta (od žutog brašna) 40
  Makarone (kuvane 5 min.) 46
  Makarone (kuvane 15 min.) 44
  Crni hleb 51
  Raženi hleb (integralni) 52
  Pite 57
  Raženi hleb 64
  Kačamak (belo brašno) 68
  Beli hleb 72
  Prepečeni hleb,kifla 72
  Peciva, đevrek, tost hleb 72
  Krofna 78
  Perece 84

  PREPORUKA:
  Jedite povremeno kuvanu pšenicu i mladi kuvani kukuruz, mekinje sa kiselim mlekom i jogurtom (dobro za regulisanje stolice). Koristite ovsene, ječmene ili ražene pahuljice (potopite u jogurt, mleko, čaj). Jedite crni i raženi hleb, hleb od celih zrna žita, peciva od integralnog brašna, palentu i kačamak povremeno - imaju manji glikemijski indeks a i bogati su dijetnim vlaknima.


  VOĆE - GLIKEMIJSKI INDEKS
  Trešnje 22
  Višnje 22
  Grejpfrut 25
  Šljive 32
  Jagode 32
  Kruške 36
  Jabuke 38
  Breskve 43
  Pomorandže 43
  Kivi 52
  Mango 55
  Kajsije 57
  Banane 62
  Suvo grožđe 65
  Ananas 66
  Dinje 64
  Lubenice 72
  Sok od jagode 33
  Sok od pomorandže 43

  PREPORUKE:
  Voće jedite u količinama propisanim u ADA tablicama. Birajte zdrave plodove po mogućstvu da nisu tretirani hemijskim supstancama za brzo sazrevanje i pesticidima. Voće operite i jedite sa korom (gde je ona upotrebljiva za jelo). Voće jedite što više u presnom obliku, bez termičkih priprema, da bi sačuvali vitaminske i mineralne komponente. Nemojte ga mnogo seckati, gnječiti i pasirati, jer time uništavate dijetna vlakna.
  Količina voća koju dnevno možete uneti ne određuje samo glikemijski (slatki indeks), već i količina dijetnih vlakana, vitaminski i mineralni sastav, količina vode voćnih kiselina i ukupni kalorijski učinak pojedinih vrsta voća.
  PRIMER: Jedna jedinica je 50 gr banane, 130 gr jagoda, 190 gr lubenice, 100 gr jabuke. Iako lubenica ima veliki glikemijski indeks, sadrži i do 95% vode u sebi, pa zato možete uzeti 190 gr lubenice u jednom obroku.
  Voće uzimajte u nekoliko dnevnih obroka (tri do pet dnevno). Pazite na količinu voća u obroku. Time ćete izbeći postobročne skokove šećera u krvi.


  • Dijete do 2000 kCal - tri voćne jedinice
  • Dijete do 2600 kCal - četiri voćne jedinice
  • Dijete preko 2600 kCal - pet voćnih jedinica

  POVRĆE - GLIKEMIJSKI INDEKS
  Kikiriki 14
  Pasulj “Chane dal” 8
  Soja 18
  Sušeni grašak 23
  Sočivo 27
  Pasulj tetovac 27
  Mladi grašak 32
  Lima pasulj 32
  Leblebije 33
  Šareni pasulj 42
  Prebranac 43
  Bareni krompir 36
  Smrznuti grašak 39
  Konzervirani grašak 47
  Krompir pire 58
  Cvekla 66
  Instant krompir pire 72
  Šargarepa 73
  Paškanat 101

  Mahunarke (pasulj, grašak, boranija) imaju veliki glikemijski indeks i kalorijski učinak, ali ih treba jesti, jer su zdrava hrana, bogata dijetnim vlaknima. Postoje vrste pasulja, kao “Chana dal”, sa jako malim glikemijskim indeksom, ali ga nema na našem tržištu. Od domaćih sorti pasulja najbolje je koristiti beli tetovac (spremljen kao čorbast, bez jake zaprške i masnoća). Krompir jedite kuvan ili pečen, a zeleno povrće (kupus, kelj, karfiol, prokelj, papriku, paradajz, zelje, blitvu, spanać) možete jesti i u većim količinama. U ADA tablicama će biti dodatno obrađene ostale vrste povrća.

  MLEKO I MLEČNI PROIZVODI
  Jogurt (od obranog mleka) 14
  Jogurt (od punomasnog mleka) 34
  Obrano mleko 28
  Punomasno mleko 38
  Sladoled (obrano mleko) 50
  Sladoled (punomasno mleko) 64

  PREPORUKA:
  Koristite obrano mleko i prerađevine (sir, jogurt, kiselo mleko) od obranog mleka. Sladoled povremeno uzmite, ali neka bude pravljen bez mleka ili eventualno sa obranim mlekom. Ovakvim odabirom hrane smanjujete unos zasićenih masti, jedete hranu sa manje kalorija i manjim glikemijskim indeksom što sigurno utiče na manje skokove šećera u krvi.


  UPOREDNA VREDNOST GLIKEMIJSKIH INDEKSA POJEDINIH ŠEĆERA
  Fruktoza (voćni šećer) 23
  Laktoza (mlečni šećer) 48
  Med 60
  Beli šećer (saharoza) 68
  Glikoza (grožđani šećer) 100
  Tablete glikoze 106
  Maltoza 109

  IDEALNA HRANA SU NAMIRNICE ČIJI GLIKEMIJSKI INDEKS NE PRELAZI 45. HRANU SA GLIKEMIJSKIM INDEKSOM 45 DO 60 KORISTITI POVREMENO. HRANA ČIJI JE GLIKEMIJSKI INDEKS PREKO 60 KORISTITI REĐE.

  PREPORUKA:
  Kombinujte hranu malog glikemijskog indeksa sa hranom koja ima veći glikemijski indeks. Ili hrani sa velikim slatkim indeksom dodajte povrće sa dosta
  dijetnih vlakana.


  Dobar primer:
  Ovsene pahuljice (Gi=53) sa jogurtom od obranog mleka (Gi=14)

  Loš primer:
  Punomasno mleko (Gi=38) sa krofnama (Gi=78)

  Porast šećera u krvi zavisi od količine hrane, glikemijskog indeksa, količine dijetnih vlakana i načina pripreme hrane. Instant pire ima glikemijski indeks 72, krompir pire domaći 58, a bareni krompir ili pečen u ljusci 38. Zato jedite bareni krompir, pečen u ljusci sa povrćem koje ima dosta dijetnih vlakana i mali kalorijski učinak (kupus, kelj, karfiol, prokelj, blitva, zelena salata) i nećete imati velike skokove šećera u krvi. Normalno morate paziti na količinu hrane koju pojedete i raspored obroka.
 • lasata
  Urednik
  Urednik
  Postovi:3874
  Pridružio se:pre 13 godine
  Lokacija:Novi Beograd

  od lasata » pre 12 godine

  Glikemijski indeks prdstavlja broj kojim se namirnice rangiraju prema svojstvu da postignu vrednosti glukoze u krvi i time posredno povecaju vrednosti insulina. Nizak glikemijski indeks iznosi do 55, a visok od 70 do 100. Proteini i masti imaju glikemijski indeks nula, neka voca kao sto su citrusi, tresnje, visnje, sljive, jabuke, imaju nizak glikemijski indekst, dok su dinja, lubenica i grozdje na listi 'za oprez'...
  "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta