Proteini
  • lilit

    Proteini

    od lilit » pre 16 godine

    Proteini su važan sastojak u ishrani, predstavljaju kompleksno jedinjenje sagradjeno od amino kiselina. Proteini sadrže 5 kcal po gramu ali organizam radije koristi ugljene hidrate i masti kao energetski izvor.

    Amino kiseline od kojih su izgrađeni proteini ulaze u sastav svih tkiva i organa i neophodni su za rast i obnovu tkiva.

    Meso i riba predstavljaju najbolji izvor proteina, a ima ih i u jajima, mleku i mlečnim proizvodima, sočivu i mahunicama. Proteini u mesu i ribama obezbeđuju sve amino kiseline koje su neophodne organizmu pa ih zovu kompletni proteini. Proteine koji potiču iz biljaka nazivaju nekompletni proteini jer ne sadrže sve amino kiseline koje su neophodne organizmu. Ni jedna biljka ne sadrži sve potrebne amino kiseline ali vegeterijanci mogu da obezbede sve potrebne amino kiseline hraneći se raznovrsnim povrćem, žitaricama i cerealijama.

    Eksperti tvrde da je svakodnevno potrebno unositi 0.75 g. proteina na kilogram telesne težine, 15% od ukupnog unosa kalorija treba da potiče od proteina.

    Preterano unošenje proteina može da izazove probleme sa jetrom i bubrezima a ukoliko oni potiču od mesa i mlečnih proizvoda koji pored proteina sadrže velike količine zasićenih masnih kiselina može dovesti do povećanja lošeg holesterola u krvi i kardiovaskularnih oboljenja.

    S druge strane ukoliko je ishrana siromašna u kalorijama organizam počinje da koristi proteine koji ulaze u sastav mišića kao izvor energije što dovodi do opšte slabosti i mlitavosti.

    Gojazne osobe koje drže dijetu sa blago povećanom količinom proteina ( 25% kalorija poreklom od proteina) mnogo brže gube višak kilograma i masna tkiva od onih koji drže druge tipove dijete.


    izvor

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost