Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Pivski kvasac ...
  • lilit

    Pivski kvasac ...

    od lilit » pre 16 godine

    Pošto se kvasac ranije koristio samo u proizvodnji piva, uz ime mu je dodata odrednica - pivski. Međutim, kada je otkriveno njegovo lekovito dejstvo, postao je neophodan dodatak jelima. U svoj meni uvrstili su ga vegetarijanci i svi koji zbog dijete u organizam unose manje količine vitamina i belančevina, zatim osobe koje tokom posta ne jedu jaja, meso, mleko, sir i druge mlečne proizvode.
    Kvasac sadrži mnoge materije neophodne za normalan rad organizma: belančevine, nukleinske kiseline, ugljene hidrate, minerale, posebno selen, hrom, cink i vitamine grupe B.
    Vitamini grupe B regulišu rad nervnog sistema, pa je pivski kvasac dobar za ublažavanje posledica stresa, snižava nivo šećera u krvi, "jača" jetru. Pivski kvasac bi trebalo uzimati uvek kada se stomak optereti jakom hranom, neki lekari, čak, smatraju da je delotvoran pri otklanjanju smetnji izazvanih cirozom. Vitamini B grupe utiču na zdravlje očiju, pomažu srcu da dobro radi, a neophodni su i za normalan rast i razvoj. Stoga, deci treba davati pivski kvasac jer povoljno utiče i na fizički i na mentalni razvoj. Vitamini iz pivskog kvasca, uz sve navedeno, predupređuju malokrvnost, jačaju imunitet (tome doprinosi i selen, poznati antioksidans), a smanjuju i rizik od prevremenog porođaja.
    Pivski kvasac koristi se u prevenciji ateroskleroze, zato lekari savetuju srčanim bolesnicima da ga češće koriste u svojoj ishrani. Pomaže pri varenju, otklanja zatvor i pojačava apetit.

    U sluzbi lepote

    Kvasac je pravi melem za lepu i blistavu kožu. I to zahvaljujući glutaminu koji ubrzava izbacivanje štetnih materija iz organizma i nukleinskim kiselinama koje daju vitalnost ćelijama. Pošto je i prirodni antibiotik, pomaže da akne brzo nestanu, a efikasan je i u lečenju ekcema i drugih upala i infekcija kože. Takođe, ubrzava rast kose i noktiju i jača zube.
    Zanimljivo je da su i stari narodi, još pre nove ere, znali da je "blato iz piva" korisno i da čuva telesno zdravlje, a u srednjem veku smatrali su ga "božanskim lekom".
    Preporučuje se da svi dvaput godišnje sprovedu kuru s pivskim kvascem. Trebalo bi dvaput dnevno, u trajanju od dva meseca, dodavati po kašiku pivskog kvasca u glavno jelo

    Deluje lekovito :

    -deluje protiv lose probave,zeludacne kiselosti i hronicnog zacepljenja stolice
    -deluje protiv kisele zuci
    -deluje protiv akni i drugih poremecaja na kozi(bolesti koze)
    -pomaze u lecenju cira na dvanaestopalacnom crevu i zelucu
    -deluje na zdravlje jetre jer cisti telo od toksina(otrova)
    -deluje protiv artiskleroze
    -deluje kao biljni inzulin
    -deluje antikancerogeno
    -smanjuje upalne procese
    -deluje protiv anemije
    -deluje kao antibiotik a ne unistava crevnu floru
    -jaca zube,kosu,nokte pospesuje njihov rast
    -deluje antistresno,jaca zivcani sastav(tonik za zivce)
    -pospesuje stvaranje vitamina u crevima osobito K i B12

    Pivski kvasac deluje lekovito na vise nacina zbog toga sto obiluje mnogim zastitnim i lekovitim stvarima osobito vitaminima grupe B(B1,B2,B5,B6,B12...),esencijalnim aminokiselinama(lizinom,leucinom..),gvozdjem,selenom,cinkom,magnezijumom,kalijem
    ,natijem,kalcijem,vaznim ezimom koji sadrzi sumpor i nukleinskim kiselinama....

    Da se podsetimo zasto je vazan vitamin B

    ovaj vitamin obuhvata 13 srodnih vitamina koji cine B grupu.Deluju udruzeno medjusobno se potpomazu pa su zbog toga poznati pod B-kompleksom.
    Glavni i zajednicki izvor vitamina B je PIVSKI KVASAC.Tu se nalaze u najvecoj kolicini.Medjutim kako organizam ne stvara rezerve ovaj vitamin se mora svakodnevno unositi,a pravi i racionalan izvor su integralne zitarice i crni hleb.

    B-vitamin je pravi "nervni "vitamin,jaca zivce leci razne poremecaje i osigurava pravilan rad nervnog sistema.Jaca dusevno zdravlje coveka,otklanja psihicke smetnje,umor i depresiju.Poboljsava pamcenje i moc koncetracije.Popravlja krvnu sliku.Jedan od glavnih cinilaca u lecenju malokrvnosti jer omogucava da se bolje iskoristi gvozdje.Sasatavni je deo enzima i jedan od najvaznijih faktora za njihovo efikasno delovanje.

    Ucestvuje u bezbroj procesa metabolizma.U metabolizmu ugljenih hidrata,masti pa i holesterola ima kljucnu ulogu.Vazan je za rad organa za varenje,podstice fermente od kojih zavisi varenje.
    Sprecava pocetak artiskleroze,preterano zgrusavanje krvi i formiranje kamena u bubregu.Stiti jetru i pomaze njen rad.Korisno deluje na oci.Sprecava nezdrave pojave na kozi,kosi i noktima.Obnavlja celije.Podmladjuje kozu,cini je glatkom i ruzicastijom.

    B-grupi pripadaju i vitamini: K,P i H

    K-(folna kiselina,folacin,Bc)-Pojacava koagulaciju krvi.Bitan je za normalno zgrusavanje krvi i zaustavljanje krvarenja kod povreda.(spanac,kupus,karfiol,grasak,paradaiz,kopriva,jetra,jaje,kvasac)

    P-(citrin)-Jaca zidove sitnih krvnih sudova-kapilara.Sprecava njihovu krtost i pucanje.Smanjuje propustljivost zidova kapilara(krvarenje).Zelena paprika,crna ribizla,sipurak,limun,kesten i sve biljke koje sadrze vitamin C.(vitamin P uvek prati vitamin C)

    H-(biotin)-Odzava zdravlje koze,sluzokoze i kose.Podmladjuje kozu.Vazan je za sportiste jer pomaze razgradnju mlecne kiseline koja se gomila u misicima kao posledica fizickih napora.Jetra,mleko,jaja,zitarice...kvasac

    izvor
  • Dzone
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 11
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Pivski kvasac ...

    od Dzone » pre 14 godine

    Znaci slobodno se moze piti pivo... :)
  • mica258
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 19
    Pridružio se: pre 14 godine

    Re: Pivski kvasac ...

    od mica258 » pre 14 godine

    ah to pivo :D
    Stvarno je "cudo" od pica... a moze se piti, ali pod uslovom:
    1. da nisi na dijeti; i
    2. u dozvoljenim kolicinama (0.5 l za zene i 1 l za muskarce - dnevno).

    Stvarno, u sebi ima, svega i svacega korisnog, ali naravno ne treba preterivati...

    Slusala sam 4 predmenta o pivu, i radila sam seminarski rad na temu pivski kvasac kao jedna od sirovina za proizvodnju piva, i odusevila sam se kada sam pocela da istrazujem pomenutu temu... Svasta zanimljivog o ovoj vrsti kvasca...
    Za 6 dana, 2 kg manje...
    22. dan, jos 1.5 kg manje
    32. dan. 1 kg manje; do cilja jos samo o.5 kg
    37. dan, jos 1 kg manje... i dijeta gotova
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju