Odgovori 12 postova Stranica 1 od 1
Musli
  • Da li jedete musli ili neke druge zitarice za doručak?

    Glasanje se završava pre 15 godine

    Da
    4
    100%
    Ne
    0
    Nema glasova
     
    Ukupno glasova: 4
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    Musli

    od melisa » pre 15 godine

    Musli za doručak - niži holesterol

    I dok mnogi ukus muslija porede sa gnjecavim vlažnim kartonom, drugi ne mogu ni da zamisle početak dana bez njega. Posle najnovijih istraživanja, nutricionisti konačno imaju čvrste dokaze da ljudi koji jedu namirnice od celog zrna žitarica, sedam ili više puta nedeljno imaju 28 posto manje šanse da obole od neke kardiovaskularne bolesti. LJubitelji muslija, koji uživaju u žitaricama tri do šest puta nedeljno, smanjuju rizik od srčanih oboljenja za 22 odsto. Ispostavlja se da je najbolje uzimanje složenih ugljenohidrata, koje sadrže integralne žitarice ujutro, pošto se lagano vare i postepeno pune telo i organizam energijom. Ranija istraživanja su pokazala da je činijica žitarica ujutro dovoljna da dovede krvni pritisak u normalu i reguliše nivo holesterola.

    Rezultati dugog ispitivanja Lekarske zdravstvene studije iz Amerike, koji govori o povezanosti zdravlja i ishrane, predstavljeni su pred američkim "Udruženjem za srce" na konferenciji za srce u Floridi koja ih je potvrdila. U istraživanju je učestvovalo više od 10.000 lekara, koji su tokom 25 godina pratili i ispunjavali iscrpne godišnje upitnike, uključujući i pitanja o uticaju konzumiranja celih zrnaca žitarica na srce. Studija je trajala od 1982. do 2006. godine. Luis Đuse, docent i doktor medicine na Harvardu, kao jedan od vodećih stručnjaka studije, naglašava da postoje opravdani razlozi zbog čega valja uzimati musli.

    - Doručak koji se sastoji od muslija snižava krvni pritisak, smanjuje holesterol i odlična je preventiva od srčanog udara. Ohrabruje saznanje da malo vežbanja i redukovana ishrana mogu znatno poboljšati zdravlje ljudi-rekao doktor Đuse.

    Izvor: Musli za dorulak

    Pahuljice, cerealije

    Pahuljice, musli i ostale brze „krckalice“ - Vreme je novac, i ukoliko živite brzim tempom, velika je verovatnoća da ćete najpre zgrabiti nešto „na brzaka“ pre vožnje ili posla. Međutim, ukoliko je vaš izbor musli ili pahuljice (cerealije), može se lako desiti da u organizam unosite mnogo manje hranljivih materija nego što mislite. U supermarketu ovog proizvoda ima „na tone“ – različitih proizvođača, sastava, ukusa...

    Većina njih je usmerena na dečiju populaciju, ne bi li ih nagovorili da odmah po ustajanju nešto stave u stomak. Ali, uz natpise na kutijama tipa „puno dobrih stvari“; „sa dodatnim mineralima“; „daje energiju“ – ova hrana je veoma atraktivna i sportistima, pa naravno i biciklistima.

    I pored „zdravog“ izgleda, većina cerealija je visoko procesovana hrana i kao takva sardži visoki procenat šećera i soli. Zakon je na zapadu tražio od proizvođača da na kutiji koriste tzv. Sistem „semafora“ – crveno, žuto i zeleno, u zavisnosti od % šećera, masti i soli u njima. Naravno, ovaj sistem oznake je brzo bio odbačen, jer se ustanovilo da većina proizvda – čak 76% ima crvenu oznaku! 50% je imalo visoku količinu soli. Najgori su bili Kellogg’s All bran i Nestle Golden Grahams, sa 2,5 gr soli na 100 gr!

    Izbegavajte cerealije prevučene šećerom, čokoladom, granulaste cerealije koje imaju u sebi ulje i razne sirupe. I tamo gde piše da ima meda – on jeste dobar, ali procenat u kome je on sadržan u pahuljicama je uglavnom zanemarljiv, a takvi proizvodi baš zbog ovog sastojka koštaju dosta. Tradicionalne, „obične“ pšenične pahuljice su mnogo bolji izbor. Takođe, tražite organske verzije, jer organski standardi ne dozvoljavaju da u proizvodima bude toliko masti.

    Musli su takođe odličan izbor, jer sadrže šećer iz sušenog voća, a mast iz oraha. Obe ove stavke su prirobdnog porekla i kao takve i u tim količinama, idealne za dobar i kvalitetan „recovery“ obrok. Kombinacija kvalitetnih cerealija i musli-ja je odličan energetski i vitaminski miks.

    Dodatak mleka čini da i nivo proteina u ovakvom obroku skoči, pa sve zajedno predstavlja gtovo idealan visokokvalitetan ugljenohidratno-proteinski balans. Pola litre mleka donosi 10g proteina – duplirajući njihov nivo u ovom miksu. Naravno, uz izbor „neobranog, poluobranog i neobranog“ mleka koje sadrži različite % masti – od nekih 0,3% pa sve do 4% i sa kalorijama od 200-400 na pola litra.Iako sve ove vrste mleka imaju približno iste procente kalcijuma i proteina, poluobrano i neobrano mleko imaju više vitamina A i D, što nije zanemarljivo, s obzirom da u cerealijama ovih vitamina ima relativno malo. Sojino mleko je sličnih osobina kao poluobrano mleko.

    Ovsena kaša je još jedan odličan izvor hranljivih materija – još ako je u sistemu organskog ( organic ) standarda, a kada se u nju dodaju recimo banane – još jedan idealan hranljivi obrok!

    Autor teksta Miomir Jovanovic - MisaXTR
    Izvor: Pahuljice, cerealije



    Ovi tekstovi, kao i mnogi drugi su me podstakli da otvorim ovu temu. Nadam se da ce biti jos tekstova ovde, ali i preporuka.

    Koju musli vi jedete? Zasto?
    Poslednja izmena od melisa u 07 Sep 2008, 13:52, izmenjeno 1 put ukupno.
    Slika
  • melisa
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 149
    Pridružio se: pre 16 godine

    od melisa » pre 15 godine

    Evo mojih par predloga divniiiiih muslija

    1. Vitalis knuspr shoko musli

    Vitalis hrskavi čokoladni musli

    Sa Vitalis hrskavim čokoladnim muslijem doručak je tako čokoladno hrskav i ukusan! Nije ni čudo, jer ne samo da sadrži hrskave pahuljice, pečene od ovsenih pahuljica, kukuruznih pahuljica, pirinčanih flipsa i kakaa, već i komadiće mlečne čokolade i karamelizirane komadiće badema. I to u originalnom Vitalis hrskavom kvalitetu. Poseban postupak prženja omogućava da Vitalis hrskavi čokoladni musli i u mleku ostane hrskav.

    Dr. Oetker hrskavi čokoladni musli je u trendu kod potrošača i svojim odabranim sastojcima i rafiniranom recepturom brine o zdravom i ukusnom početku novog dana. Ovaj proizvod možete da pronađete u pakovanju od 375 g.

    Vitalis – užitak koji prija!
    Nutritivne i energetske vrednosti na 100 g
    sadržaja pakovanja i po porciji
    gotovog proizvoda
    Energetske vrednosti (kJ): 1.801 841
    Energetske vrednosti (kcal): 428 200
    Belančevine (g): 8,6 5,4
    Ugljeni hidrati (g): 65 29
    od toga šećera (g): 25,5 13
    Masti (g): 15 6,9
    od toga zasić. masne kiseline (g): 5 2,6
    Balastne materije (g): 6,3 2,5
    Natrijum (g): 0,34 0,17

    Jedna porcija odgovara: 40 g Vitalisa + 60 ml obranog mleka (1,5%).

    Jedna porcija (40 g Vitalisa bez mleka) sadrži:
    Kalorije 171 9%
    šećer 10,2 g 11%
    Masti 6 g 9%
    masne kiseline 2 g 10%
    Natrijum 0,14 g 6%

    preporučene dnevne doze.*

    * Procenat orijentacione vrednosti dnevne doze. Orijentacione vrednosti, koje su razvili stručnjaci nutricionisti, predstavljaju preporuku dnevnog unosa hranljivih materija, bazirane na ishrani od 2000 kcal (odrasla žena). Odstupanja u individualnim potrebama za hranljivim materijama mogu da se jave u odnosu na pol, starosti i telesne aktivnosti.
    Slika

    Zasto volim ovaj musli? Odgovor je jednostavan, zasiti me za 200kcal, ne osecam potrebu za slatkim i lepo se rastvara u hladnom mleku.


    Takođe, volim i musli sa vocem, ali max do 30% voca, jer mi je sve preko toga puno slatko...
    Slika
  • Katrin
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 49
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Katrin » pre 15 godine

    Ja wolim Nestle cerealije s woćem + mleko...
    Mmm...to se zowe ukusno i zdrawo... :)
  • zuta_ljubicica
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 8
    Pridružio se: pre 15 godine

    od zuta_ljubicica » pre 15 godine

    ja se davim u tropik musliju sa jogurtom...mmmmm.... :D :007: :D Naravno, jogurt je sa malim procentom masti :D
    let love rule :)
  • najs73
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 4
    Pridružio se: pre 15 godine

    omiljeni musli

    od najs73 » pre 15 godine

    VITALIA - ima ih u 3 ukusa: sa susenom jabukom i lesnikom, sa cokoladom i bananom i sa sumskim vocem. Interesuje me da li mogu da se kombinuju musli u UN dijeti i kao koji od obroka? Ja ih mnogo volim u kombinaciji sa voćem, pa me zanima da li mogu da stavim 2 kasike muslija u jutarnji vocni obrok? :013:
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    od 314pezos » pre 15 godine

    Već sam ti odgovorio u UN dijeti na to pitanje. Pitanje postavite na jednom mestu, nemojte ići naokolo i sejati jedno pitanje na više mesta. Ako ostali ne primete ili im promakne pitanje, urednici ih sigurno zapaze i odgovore.
    Al evo postaviću i ovde odgovor.

    Musli u toku trajanja UN dijete se ne konzumiraju, jer nemamo nijedan primer jelovnika u kombinaciji sa muslima a ni dodatno objašnjenje od autora.
    Nakon dijete, tj kad nastupi održavanje narednih 91 dan musli u kombinaciji sa jogurtom ili mlekom je dozvoljeno ali kao alternativna večera.
    Slika
    Slika
  • Stasa
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 18
    Pridružio se: pre 15 godine

    od Stasa » pre 15 godine

    Volim musli, ali samo s jogurtom. Uz mlijeko mi prijaju pirincane ili cokoladne pahuljice.
  • Cici
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 38
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Musli

    od Cici » pre 14 godine

    Do sada nisam konzumirala musli, a volela bih da pocnem, jel moze neka preporuka? Jel ok onaj musli classic sto se kupuje na merenje u skoro svim prodavnicama zdrave hrane? Ne bih neki sa previse dodataka, tipa cokolada, milion vrsta suvog voca i sl.
    Znam da je malo starija tema, ali nadam se da ce mi neko odgovoriti :).
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Musli

    od lasata » pre 14 godine

    Ne bih ti preporucila da kupujes musli u rinfuzi (na meru)... Mnogo je bolje da kupis neki vec zapakovan... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Cici
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 38
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Musli

    od Cici » pre 14 godine

    Ok, a koji? Stvarno je ogroman izbor, na sta da obratim paznju?
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Musli

    od lasata » pre 14 godine

    Obrati paznju na sadrzaj UH (ugljenih hidrata) pa uzmi onaj koji ima najmanje... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Cici
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 38
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Musli

    od Cici » pre 14 godine

    Ok, hvala! : )
Odgovori 12 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju