Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1
Mleko i mlecni proizvodi...
 • lilit
  Mleko i mlecni proizvodi...

  od lilit » pre 13 godine

  SURUTKA

  Surutka je tečnost koja se dobija iz kravljeg mleka prilikom izrade sira.
  O ovoj definiciji nema dileme. One nastaju kasnije, kada počinju razgovori o vrsti prerade i njenoj upotrebi. Zovu je i prirodni fenomen, koji se upotrebljava u izradi dečje hrane, u farmaciji, pekarstvu, izradi sira, sladoleda, stočne hrane… Širok spektar upotrebe daju joj sastojci. Ona je energetska tečnost koja sadrži natrijum, kalijum, vitamine, minerale, aminokiseline i proteine. Kao tečnost, brzo stiže do svih organa kojima nadoknađuje razne deficite u organizmu. Zbog niske PH vrednosti taj je prenos do organa veoma brz. Litar surutke ima svega 360 kilokalorija, upola manje nego sveže mleko.
  Surutka je puna belančevina. Sadrži globulin, albumin, imunoglobulin. Kada se tome dodaju i mikropeptidi, koji su sastavljeni iz aminokiselina, jasno je da se radi o belančevinama kojih nema u ljudskom organizmu. Po nekima, ove belančevine su vrednije od proteina iz jaja, otud i široka primena ove tečnosti.

  Posao za 21. vek

  Još uvek enigma i nedovoljno iskorišćena, surutka ostaje i u 21. veku interesantna za istraživače, proizvodnju i marketing. Podsetimo da se ova pažnja posvećuje lekovitoj tečnosti koja sadrži 16 vrsta proteina, osam minerala, sedam vitamina, do 23 aminokiselina, do 11 enzima i mnogo drugih, za zdravlje i razvoj živih bića, neophodnih materija.  Kažimo nešto i o sadržaju minerala koji čuvaju život, sprečavaju demineralizaciju organa i kostiju. Surutka je bogata kalcijumom, fosfatima, hloridima, kalijumom, magnezijumom. Ima i natrijuma, gvožđa, bakra, cinka, kobalta, mangana, molibdena u tragovima. Ovi minerali održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar, infarkt.
  Lekovita svojstva surutke su zaista velika i nisu sva do kraja istražena. Poznato je da glavni problem u organizmu nastaje kada mu ponestane snage da regeneriše organe ili životne procese, što u redovnim prilikama ide sa godinama. Nisu još dovršena istraživanja o tome u kojim slučajevima bi sastojci surutke mogli da nadoknade bolesne, odnosno odumrle ćelije. Radi se o fabrikovanoj budućnosti, koja danas, uz redovno uzimanje mleka, jogurta, energetskih napitaka, kao i odgovarajućih lekova pospešuje životne procese. Intenzivnija ishrana surutkom, u svim njenim originalnim ili derivatnim oblicima, dovodi do brze regeneracije bolesnih mesta u organizmu, što se koristi, kao što je već rečeno, u razne svrhe. Od mnogih pozitivnih dejstava pojedinih sastojaka spomenimo produkciju laktoze iz surutke, koja predstavlja jednu od najznačajnijih sirovina. Koristi se najviše u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji. Nekada se je koristila i za izradu penicilina. U dečjoj hrani ona nadoknađuje majčino mleko.
  U prodaji se surutka i njeni proizvodi nalaze u različitim oblicima. U raznim zemljama koriste se prirodni napici od surutke, poput kisele surutke, slatke surutke, napici obogaćeni voćem. Spravlja se i vino, pivo kao i votka. Ovi poslednji pokušaji su prestali. S pivom iz surutke se pokušalo u Poljskoj, a ograničena je bila i serija vina i votke.
  Eksperimenti sa surutkom traju već izvesno vreme i pre dvadesetak godina svetska godišnja proizvodnja surutke iznosila je oko 85 miliona tona. Samo u SAD tad je proizvedeno 20 miliona tona ove tečnosti koja je, sirova ili u prahu, upotrebljena u korisne svrhe.

  izvor

  **************************************************************

  Surutka, „nusproizvod” sirenja sira, korisna za organizam jer sadrži minerale: natrijum, kalijum, fosfor, magnezijum, gvožde, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamine, aminokiseline i belancevine, nemajuci, pri tom, mnogo kalorija. Stoga, kao i zato što brzo stiže do svih organa, nadoknaduje organizmu mnoge deficite. Surutkini proteini idealan su izbor kada se organizam suocava sa specificnim medicinskim izazovima. Na primer, imaju potencijalno pozitivno dejstvo kod smanjenog apetita, povišenog holesterola, cak i zubnih naslaga i karijesa. Osim toga, potpomažu regeneraciju jetre, pa je sada, posle svih zimskih praznika i krkanluka vezanih za njih, dobro obratiti se „staroj dobroj surutki” kako bi se ova najveca fabrika u organizmu, oporavila i osposobila za normalan rad. Pošto sadrže vecinu belancevina kao majcino mleko, hrana za bebe koja je pravljena s njima je, posle dojenja (kad ono nije moguce), drugi najbolji nacin hranjenja novorodencadi. Surutka je izvanredan izvor proteina i za trudnice, kod kojih je za trecinu povecana potreba za belancevinama. Ona sadrži kompletne proteine i obezbeduje organizmu sve esencijalne aminokiseline koje su neophodne za dobro zdravlje. Onima koji vode aktivan život potreban je tokom dana visok nivo energije, koje im ovi proteini mogu obezbediti. Važni su i atleticarima, pošto se preraduju direktno u mišicnom tkivu, za razliku od drugih belancevina koje se preraduju u jetri, pa omogucavaju brz oporavak mišica posle treninga.
  Proteini iz surutke idealan su izbor i za starije osobe, pogotovo one sa smanjenim apetitom. Osim što obezbeduju energiju za organizam, oni i podižu imunitet. Na njihov blag ukus lako se može navici, a lako ga je i prilagoditi licnom ukusu u razlicitim proizvodima. Druga velika dobrobit ovih proteina za starije zasniva se na njihovoj sposobnosti da sprece osteoporozu – razredenost kostiju karakteristicnu za to životno doba. Kako su pokazale studije sprovedene na Bostonskom univerzitetu, nedovoljan unos belancevina u starijim godinama dovodi do znacajnog razredenja kostiju, posebno bedrene i kicme, pa surutka može da ih nadoknadi, cak i osobama koje su alergicne na laktozu (mlecni šecer). Inace, surutkini proteini sastoje se iz citavog lanca belancevina. Medu njima su beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin, imunoglobulini, glikomakropeptid, laktoferin, laktoperoksidaza, lizosomi i BSA (govedi serum albumin).
  Beta-laktoglobulin ima korisnu osobinu da vezuje vitamine rastvorljive u masti, pomažuci organizmu da ih lakše iskoristi. Alfa-laktalbumin je prvo pronaden u majcinom mleku. Sadrži mnogo triptofana, esencijalne aminokiseline koja ima potencijalnu dobrobit za osobe s nesanicom i pod stresom. Imunoglobulini, kao što je poznato, obezbeduju imunitet i deci i odraslima, a pronadeni su kao dominirajuci protein u kolostrumu, mleku koje se luci nekoliko dana posle porodaja. Jedini su u stanju da vezuju kalcijum. Glukomakropeptid pomaže kontrolu i sprecava stvaranje naslaga na zubima i njihovo kvarenje. Laktoferin, osim sposobnosti da vezuje gvožde i pomaže njegovu iskoristljivost, sprecava rast bakterija, ukljucujuci i patogene, istovremeno pomažuci razvoj korisnih, poput bifidusa, cime se uspostavlja dobra crevna flora. Može da pomogne i kod upala. Sprecava i rast gljivica. Laktoperoksidaza sprecava razvoj bakterija zavisnih od gvožda.
  Zanimljivo je da surutkini proteini mogu pomoci kod mršavljenja pošto pomažu povecanje mišicne mase. Pored toga, pomažu da se osecamo sitima jer uticu na povecanje nivoa hormona koji smanjuje apetit.
  Ipak da bi se izbegao proliv, ne treba preterivati s kolicinom

  izvor

  **************************************************************

  Surutka u prahu

  Poruka o proizvodu: ;Surutka u prahu je proizvedena od posebno odabrane surutke koja je obradena postupkom pasterizacije, uparavanja, kristalizacije i susenja, tako da je dobijen proizvod izuzetnog kvaliteta i veoma dobre rastvorljivosti u toploj a i hladnoj vodi. Surutka u prahu sadrzi proteine sa visokovrednim amino kiselinama mleka, vitamine iz mleka i mineralne materije mleka. Zbog svog sastava je veoma korisna u ishrani ljudi, osvezava i odrzava vitalnost organizma. Primenjuje se u kulinarstvu za izradu kolaca, za izradu napitaka, a takode i u industriji.
  Odrzivost proizvoda je 9 meseci pri navedenim uslovima cuvanja.

  Energetska vrednost 100g surutke u prahu
  je 1465kJ (350kcal)

  Prirodni sadrzaj vitamina mleka:
  B2, B6, B12, C, K

  Prirodni sadrzaj mineralnih materija mleka:
  Kalcijum (Ca), Fosfor (P), Kalijum (K), Magnezijum (Mg)

  Nultritrivna vrednost proizvoda:
  100g Surutka u prahu prosecno sadrzi:
  mlecna mast u suvoj materiji min. 5g
  belancevine u suvoj materiji bez masti min. 12g
  vode min. 6g
 • lilit

  od lilit » pre 13 godine

  Jogurt - prijatelj vašeg želuca

  Napitak, čija su blagotvorna dejstva na čovekov organizam poznavali još drevni narodi, izdržao je probu četiri milenijuma, i to u svim mogućim kombinacijama ukusa. U zavisnosti od kraja sveta, pravi se od kravljeg ili ovčijeg, kozjeg ili kobiljeg mleka, ali i mleka irvasa i bufala. Za proizvodnju jogurta koristi se čak i emulzija sojinog semena, slična mleku.

  Pet osnovnih činjenica o vrstama jogurta
  1. Obični jogurt sadrži 3,25 odsto mlečne masti.
  2. Jogurt sa niskim procentom masti pravi se od poluobranog mleka ili mleka sa malim procentom masti i sadrži između 2 i 0,5 odsto masti.
  3. Nemasni jogurt pravi se od obranog mleka i sadrži manje od 0,5 odsto mlečne masti. Ova vrsta jogurta ima za trećinu manje kalorija, odnosno 50 odsto manje masti nego običan jogurt.
  4. Voćni jogurti obično sadrže neki stabilizator, kao što je želatin, kako bi zadržali oblik i čvrstinu. Takođe, oni često sadrže i zaslađivače, prirodne ili veštačke.
  5. Dugotrajni, pasterizovani jogurti kao što su i voćni, u čijem procesu spravljanja je korišćena termička obrada, nemaju živih bakterija.

  izvor
 • lilit

  od lilit » pre 13 godine

  Mleko, deca i odrasli...

  Ako vam dete pije kravlje mleko, potrudite se da mu ga potpuno izbacite, dete ce vam imati zdraviji i lepsi zivot. Za varenje kazeina, glavnog proteina mleka odraslom coveku je potrebno oko 12h, a malom detetu jos duze. Tako je sistem za varenje angazovan konstantno, obradjujuci stvar koja je potpuno nepotrebna telu. Kalcijum, zbog kojeg inace bela rasa pije kravlje mleko, se moze u izobilju naci u svom povrcu sa tamno zelenim listivoma, mahunarkama, orasastim plodovima, semenkama... Ono sto je izuzetno bitno u prici kod kalcijuma je - da bi se kalcijum u nasem telu pravilno i kvalitetno apsorbovao, za taj proces je neophodna identicna kolicina magnezijuma . Ako nije tako, ostatak neiskoriscenog kalcijuma luta po telu i sakuplja se na odredjenim, za kalcijum neprirodnim, mestima, stvarajuci na taj nacin podlogu za srcane probleme i oboljenja. Svi lekovi koji se prepisuju kao blokatori kalcijuma
  sadrze magnezijum.
  A daleko bi bilo lakse i humanije osobama sa takvim problemima obogatiti ishranu magnezijumom, ili povecati unos magnezijuma putem prirodnih preparata, medjutim tu nema profita i medikalizacije populacije, pa se zato prepisuju lekovi.
  Inace, kazein, protein mleka se koristi u industriji piva, kao glavni sastojak lepka kojim se lepe etikete na flase. A magnezijuma i kalcijuma ima u skoro identicnom odnosu u svim gorenavedenim namirnicama. U kravljem mleku je taj odnos 1:10 za kalcijum(ako u casi mleka imate 300 mg Ca, 30 mg se iskoristi, ostatak samo bespotrebno cirkulise po telu).
  Ono sto vecina pedijatara precutkuje, ili ne zna, je izjava dr. Spoka iz 1992, koja je, na zalost nakratko, sokirala javnost. Medjutim, ako necemu medijski ne poklonis dovoljno paznje, to se vremenom zaboravlja. Tako je i sa ovom izjavom dr. Spoka u kojoj kaze da, na osnovu obimnih istrazivanja na polju kravljeg mleka u periodu od 1988 - 1992(2700 naucnih zakljucaka), u koje je imao uvid, on mora obavestiti javnost da vise ne preporucuje koriscenje kravljeg mleka deci preko godinu dana zivota. Takodje je rekao da ispitivanja kvaliteta mleka majki vegetarijanki i majki svastojeda, nikada nisu vrsena, iz akademskih i ekonomskih razloga, a ta istrazivanja bi mnogo toga da nam kazu...

  Jos jedna stvar na koju biste trebali da obratite paznju je pH hrane koju vi i vase dete jedete. To je izuzetno bitna stavka u pravilnom funkcionisanju organizma. Vecina bele populacije je na ishrani gde dominira kiseli pH(meso, junk food , industrijski procesirana hrana i pica), tako da bi vecina trebalo da unosi hranu sa baznim pH. Normalna pH covekovog organizma je izmedju 7.35-7.45, i u tom rasponu treba da se odrzava.

  Sadrzaj Ca u nekim namirnicama, u mg/100g

  Susam 783
  Semenke bundeve 340
  Suncokret 308
  Soja 260
  Badem 252
  Lesnik 225
  Boranija 173
  Spanac 126
  Orasi 87
  Kikiriki 74
  Ovas 70
  Hleb od celog zrna 55
  Integralno brasno 40
  Belo brasno 15
  Pirinac 10
  Kackavalj 810
  Beli sir 300
  Kravlje mleko 120
  Jogurt 120
  Svezi sir 95
  Kajmak 80
  Jaja 58
  Bakalar 24
  Losos 14
  Piletina 12
  Jagnjetina 12
  Govedina 4
  Svinjetina 3

  Sadrzaj magnezijuma u nekim namirnicama, u mg/100g

  Susam 640
  Suncokret 420
  Kakao 420
  Badem 252
  Soja 242
  Semenke bundeve 233
  Orasi 185
  Bob 164
  Boranija 149
  Integralno brasno 109
  Spanac 55
  Hleb od celog zrna 49
  Papaja 40
  Banane 38
  Pomorandze 36
  Krompir 26
  Belo brasno 21
  Smokve 20
  Ovcetina 24
  Kirnja (vrsta ribe) 24
  Oslic 21,3
  Svinjetina 15,7
  Jaja 14
  Kravlje mleko 12,5
 • Korisnikov avatar
  tashenka
  Početnik
  Početnik
  Postovi:14
  Pridružio se:pre 13 godine

  od tashenka » pre 13 godine

  jao.....ja sam kao bebitza......svaki dan popijem sama pola l mleka... :oops:

  a leti sam navuchena na joguuuuurt...mmmm.......onako hladaaaan...njami...nema nishta bolje od njega verujte miiii.... :013: :013: :013: :013:
 • Korisnikov avatar
  Katrin
  Početnik
  Početnik
  Postovi:49
  Pridružio se:pre 13 godine
  Lokacija:Ovde!
  Kontakt:

  od Katrin » pre 13 godine

  Gde mogu da nađem surutku, osim u prodavnicama zdrave hrane?
Odgovori 5 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta