Med i maticni mlec
  • BeogradjankaONLINE
    Amater
    Amater
    Postovi: 362
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Med i maticni mlec

    od BeogradjankaONLINE » pre 13 godine

    Iz danasnjeg Blica http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/226064/Svaka-peta-tegla-meda--falsifikat

    Svaka peta tegla pčelinjeg meda na srpskom tržištu je falsifikat, ocenjuju u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Pčelari upozoravaju da se u Srbiji “med” pravi od kukuruznog sirupa, i da se meša sa većom količinom šećera u koju se dodaju razni enzimi.

    Nakon nedavnih pritužbi pčelara da se u pojedinim megamarketima prodaje med sumnjivog kvaliteta, Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontrolisala je kvalitet meda u jednom marketu u Novom Sadu i uskoro se očekuju rezultati. Pčelari su se žalili SPOS-u da su u marketu primetili med po ceni od 215 dinara, dok je otkupna cena za bagremov med 268 dinara po kilogramu.

    - Mnogi koriste kukuruzni sirup, koji po izgledu i gustini podseća na med, a litar košta svega 54 dinara, pa je takav “med” jeftiniji. Česti su i falsifikati dobijeni od mešavine prirodnog meda i šećera u koju se dodaju enzimi. Srbija nema laboratorije koje bi mogle da otkriju ovakve falsifikate, pa se za sada analize rade u Bremenu u Nemačkoj - kaže za “Blic” predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović i dodaje da ovi proizvodi nisu štetni po zdravlje, ali nemaju ni lekovitu vrednost kao prirodan med koji su proizvele pčele.

    Zablude kupaca
    Kvalitet meda se ne može proceniti golim okom. Mnogi, prilikom kupovine okreću teglu i prate brzinu kugle, smatrajući da ako je med gust i ako sporo klizi, da je to znak da se radi o kvalitetnom domaćem pčelinjem proizvodu. U Savezu pčelarskih organizacija Srbije kažu da ovaj metod nije efikasan jer su falsifikati toliko slični prirodnom medu da se mogu otkriti samo testiranjem u laboratoriji.



    Ko zna sta ja jedem, al` jedem na angro .....

    http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/otrov-vreba-u-tegli-meda-68738.php

    (Do sada sam smatrala da Kurir preteruje i da je senzacionalisticki list, nisam ga ni citala .. dok se nije desilo da sam u jednu njihovu vest bila 100% upucena, a ispalo je da su je preneli od a do s, tacno i precizno, za razliku od drugih novina .... od tada ne sumnjam onoliko u njihove vesti, pa i ovu razmatram vrlo ozbiljno)

    BEOGRAD - „Streptomicin“ u medu!
    Na srpskom tržištu prodaje se med „obogaćen“ antibioticima! Jer, kako pčelari tvrde, neki među njima ubacuju taj lek u košnice ne bi li izlečili pčele. Prošle godine Nemci su zbog toga tri puta odbili da kupe srpski med. Pčelari tvrde da je bilo pošiljki u kojima je utvrđena 3,5 puta veće koncentracija „streptomicina“ od dozvoljene.

    Dr Rodoljub Živadinović, lekar i predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, uopšte ne krije da je „streptomicin“ pronađen u domaćem medu i potvrđuje saznanja Kurira da su Nemci već tri puta odbili da kupe srpski med.

    - Neki pčelari koriste antibiotike iako je to zabranjeno. Ti lekovi nemaju nikakvu svrhu u pčelarstvu iako proizvođači meda veruju da oni leče neke bolesti pčela. Pripremamo pravilnik po kome će iz Saveza biti izbačeni svi koji budu koristili antibiotike. To nećemo više da tolerišemo! Prošle godine tri puta smo imali problem pri izvozu meda u Nemačku. Radi se o 10 tona meda koji nije mogao da bude prodat zato što je u uzorcima iz tri šlepera pronađen „streptomicin“. Med nije uzet od pčelara, niti uništen - kaže za Kurir dr Živadinović i navodi da je u julu prošle godine pronađeno čak 350 mikrograma „streptomicina“ u kilogramu meda, što je ogromna količina.

    - Proizvođače smo obavestili da je u njihovom medu pronađen „streptomicin“ i rekli im da takav med ne sme da se prodaje - objašnjava on i kaže da je tog meda najverovatnije bilo na tržištu.


    Inspekcija nije ništa otkrila

    Sanja Ćelebićanin, načelnica Republičke veterinarske inspekcije, kaže da u srpskom medu nema antibiotika.
    - Kontrolu meda radimo svakodnevno. Nekoliko firmi u Srbiji ima dozvolu za izvoz meda u Evropsku uniju. Njihov med se prvo kontroliše kod nas. Inače, po našim propisima dozvoljena količina antibiotika po kilogramu meda je 100 mikrograma. Samo jednom se desilo da u Sloveniji nađu te lekove u našem medu. I to je bilo 18 mikrograma, a kod njih je dozvoljeno 15. Taj med smo odmah uništili - kaže Čelebićanin.

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta