Mama, ja ne volim da jedem povrće!
  • lilit

    Mama, ja ne volim da jedem povrće!

    od lilit » pre 16 godine

    Previše belančevina može da škodi detetu jer opterećuje bubrege, a time se pojačano izbacuju kalcijum, cink, selen i hrom, što je štetno za kosti i imuni sistem


    Od prvog dana kada ste postali roditelj okupira vas misao kako pravilno da hranite svoje dete. Deci su potrebne belančevine za formiranje hormona, krvi i kosti. Pošto se belančevine ne mogu skladištiti, moraju svakodnevno da se unose putem hrane, recimo ribe poput lista, bakalarke, bakalara, pastrmke. Bečki profesor Hademar Bankhofer ističe da je dečacima i devojčicama od 13 do 14 godina potrebno oko 50 grama kvalitetnih belančevina svakodnevno. Manjak belančevina može da dovede do telesne i duševne nerazvijenosti. Prema Bankhoferu bi bilo idealno da se kombinuju životinjske i biljne belančevine. Tako su za dete dobre kombinacije žitarice sa mlekom, meso, riba, jaja, krompir uz čorbu sa kiselom pavlakom ili čorba od boranije sa pirinčem. Ipak, treba da znate da previše belančevina može da škodi detetu jer opterećuje bubrege i time se pojačano izbacuju kalcijum, cink, selen i hrom, što je štetno za kosti i imuni sistem.

    Od ugljenih hidrata mališani bi trebalo da uzimaju one koji sporo dospevaju u telo i koji ih snabdevaju vitaminima i mineralima, poput voća, povrća i integralnih proizvoda. Voće, povrće, integralni proizvodi, musli i hleb sadrže i balastne materije koje su važne za varenje i za zdravu crvenu floru. Treba biti oprezan i štedljiv sa ugljenim hidratima poput šećera, belog brašna i masti. Premalo ugljenih hidrata za vreme sportske aktivnosti vodi do vrtoglavice, nedostatka snage i smanjenog uspeha, a previše ugljenih hidrata se skladište kao masti, goje i izazivaju bolesti. Spori ugljeni hidrati goje samo onda kada se uzimaju u prevelikim količinama ili se pogrešno pripremaju. Ali to ne znači da bi trebalo precrtati sa menija šećer, med i slatkiše, jer može doći do napada gladi. Deca samo moraju da nauče da jedu malo toga. Masti su deci potrebne samo u malim količinama, najčešće su dovoljne skrivene masti. Previše masti znači višak kilograma i veći rizik za pojavu dijabetesa. Važno je znati da masti daju dvostruko više energije od belančevina i ugljenih hidrata. Problem je u tome što deci masti više prijaju. Zato bi od delikatesa i mlečnih proizvoda trebalo birati polumasne varijante.

    Deci je posebno mnogo vode potrebno kad imaju temperaturu, dijareju i povraćanje, kad im je vruće i kod telesnog naprezanja. Ako deca malo jedu, trebalo bi više da piju. Deca bi trebalo da izbegavaju preslatke napitke i sa previše šećera, kao i crnu kafu, „koka-kolu“ i crni čaj zbog kofeina koji može da izazove nemir, lupanje srca, ubrzan puls i nesanicu. Idealni napitak za decu su nezaslađeni ili samo malo zaslađeni voćni čajevi, a posle fizičke aktivnosti sok od jabuke razblažen kiselom vodom ili sok od malina.

    Autor:
    Dragana Rodić

    izvor

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 31 gost