Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Lekovito dejstvo gladovanja
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Lekovito dejstvo gladovanja

    od lasata » pre 15 godine

    GLADOVANJE I ČIŠĆENJE ORGANIZMA

    Lekovito dejstvo gladovanja


    Možda izgleda paradoksalno da se u jednom priručniku zdrave ishrane nalazi poglavlje o gladovanju, ali u nekim slučajevima smanjenje količine hrane koja se uzima, ili gladovanjeu trajanju od nekoliko dana, može da bude istinski lek koji pročišćava organizam i poboljšava opšte psihičko stanje čoveka.
    Od davnina je poznato da gladovanje ima izvanredno pozitivan uticaj na opšte stanje zdravlja organizma. U različitim religijama se primenjuje post, kao osnovni vid duhovnog i fizičkog pročišćavanja. Međutim, post može pomoći samo do izvesne granice i ne daje rezultate koji se mogu postići gladovanjem.
    Najbolje je gladovati samo na vodi i to u vremenu od 1, 3, 5, 7 do 21 dan. Ali, za one koji nikada nisu gladovali, preporučuje se postepeno navikavanje, tako što će se odrediti jedan dan u nedelji kada će se uzimati samo voće. Voće je izvanredan čistač organa za varenje, posebno creva, jer se celodnevnim uzimanjem samo voća creva iznutra operu i tako se stvori bolja apsorpcija hranljivih sastojaka. Treba uzimati voće koje u sebi sadrži visok procenat vode; ne uzimati banane, urme, sušeno voće i slično.
    Sledeći korak bio bi prelazak na jednodnevno gladovanje. Stari običaj indijskih jogina je da se uzima samo voda u vremenu mesečevih mena (koje možete naći u pravoslavnom kalendaru). Kada se organizam navikne na kraća gladovanja, može se preći na duži period, ali se prosečnom čoveku ne preporučuje gladovanje duže od pet dana.
    U savremenom svetu postoje razni recepti za gladovanje, ali vam preporučujemo višegodišnje iskustvo stručnjaka, koje se primenjuje svakih šest meseci, radi pročišćavanja organizma i jačanja duhovne, tj. unutrašnje snage volje. Jer, glad je jedna od najjačih potreba čoveka i onaj ko pobedi glad stiče velike duhovne zasluge. U starom čuvenom indijskom epu "Mahabharati" se kaže: "Onaj koga muči glad brzo izgubi svu svoju čvrstoću. Zato onaj ko pobedi glad, nesumnjivo, pobeđuje i sama nebesa." Iskustva su fantastična: i na fizičkom i na unutrašnjem nivou se potpuno obnavljate i na površinu izlazi novo biće koje je mnogo aktivnije, zadovoljnije, duhovno čvršće i snažnije. Zbog toga vam i preporučujemo ovaj recept:

    Gladovanje na bazi javorovog sirupa, meda ili malteksa

    Poznatije kao NERA dijeta


    Javorovo drvo je u Kanadi postalo čuveno po soku koji u određenom dobu godine može da se prikupi. Za jedan litar sirupa potrebno je 40 litara soka koji iscuri iz stabala. Veoma je hranljiv, čak hranljiviji i od meda: 100 g sirupa u sebi sadrži 64% ugljenih hidrata, 0,4% masti, 0,1% belančevina, 0,6% minerala, a kalorijska vrednost je 275 kcal. Koristi se upravo kao zamena za šećer i med. Ima prijatan, sladak ukus, boja mu je tamno braon i srednje je gustine. Može se nabaviti u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.
    Za petodnevno gladovanje potrebno vam je:
    * ½ L javorovog sirupa * 10 - 15 grama ljute tucane paprike ili kajena
    * 1 kg malteksa ili1 kg meda * čaj za pročišćavanje
    * 1 kg limuna * 5 kašika morske soli * razni biljni čajevi
    Postupak: Napraviti limunadu od ½ L vode i jednog limuna i u nju sipati kašiku javorovog sirupa, malteksa ili meda i na vrh noža kajena ili paprike. To se uzima uvek kad ste gladni, kao obrok. Sirup u sebi sadrži sve hranljive sastojke potrebne organizmu, limun vitamin C, a ljuta paprika se uzima zbog energije koju daje organizmu. U međuvremenu, možete piti samo biljne čajeve koliko vam je potrebno, nezaslađene ili zaslađene sirupom. Kada se koristi malteks ili med primećeno je da je potrebna veća količina, jer se zbog izuzetne hranljivosti sirupa ne oseća glad i organizmu je lakše da gladuje.
    Uveče se pije čaj za pročišćavanje, prema uputstvu, a ujutro popiti litar slane vode (na 1 L vode kašika morske soli). Sa čajem i slanom vodom se, u stvari, isperu creva. Nemojte izlaziti iz kuće dok se ne pročistite. Poželjno je blago masirati stomak pre i u toku pražnjenja, kružnim pokretima u pravcu kazaljki na satu.
    Na ovaj način se iz organizma izbacuju nagomilane naslage sa unutrašnje strane creva i oslobađaju tanke dlačice koje služe za apsorpciju hranljivih materija. Gladovanje treba primeniti najmanje tokom pet dana, jer toksini počinju da se izbacuju iz organizma tek nakon tri dana. Efekti su neverovatni, zaista vredi truda. Medicinska nauka smatra da mnoge bolesti organizma dolaze zbog zadržavanja otrovnih materija baš u crevima, a ovo je proveren način čišćenja creva i izbacivanja svega što je štetno.
    Preporučuje se da se pre pristupanja gladovanju organizam nekoliko dana pripremi: da se jede samo voće i povrće i isključivo biljna, lagana hrana, bez masnoća, jaja i mleka i mlečnih proizvoda. Tako će organizam već biti spreman da podnese nedostatak uobičajene hrane i prelaz na gladovanje neće biti drastičan.
    Nakon gladovanja obavezno je pridržavati se sledećeg postupka: šestog dana možete piti isključivo isceđen sok od pomorandže i sirupov obrok koji ste do tada uzimali. Sedmog dana se jede samo supa od povrća i dobro ispasirano bareno povrće, kao za bebe. Osmog dana se uzima sirovo povrće, tj. salata, naravno što laganija i bez začina. Ovo zbog toga što je želudac nakon toliko vremena gladovanja osetljiv na hranu i treba ga zaštititi. Treba jesti polako, manje a češće i dobro sažvakati hranu.
    Radi lakšeg podnošenja gladovanja preporučuje se obavljanje čitavog postupka u letnjim mesecima, kada se uobičajeno uzima manja količina i laganija hrana. Šetnja, lagane vežbe i sportske aktivnosti su neophodne, da bi se telu omogućila brža razmena materija i lakše izbacivanje otrova. Kada jednom isprobate ovo gladovanje i osetite njegove pozitivne efekte, uvrstićete ga kao deo svoje zdrave ishrane.

    Čišćenje organizma

    Osnov za ozbiljnije čišćenje organizma predstavlja upravo opisano čišćenje creva, koje se takođe može obaviti i drugim metodama, od kojih je najpoznatiji klistiranje.
    Za one koji žele da naprave korak dalje u čišćenju svog organizma, preporučujem prirodno čišćenje jetre, žučnih kanala i bubrega.
    Čišćenje jetre i žučnih kanala obavlja se u prolećnim mesecima, kada je jetra najjača i može da izdrži postupak čišćenja, za koji joj je potrebna maksimalna energija. Jetra je u jesenjim mesecima najslabija i nikako se ne preporučuje čišćenje jetre u letnjim i jesenjim mesecima. Jetru je najbolje čistiti od februara do juna, na dane punog meseca i preporučuje se da se prvi put obavi proces čišćenja od četri puta (četri meseca za redom), svaki put po jedan kanal jetre.
    Za ovaj postupak je potrebno pripremiti organizam, pre svega obaviti čišćenje creva i napraviti pauzu od nedelju dana, da bi se pristupilo samom čišćenju. Tokom nekoliko dana pred čišćenje treba izbegavati tešku hranu, posebno ne treba jesti meso i mlečne proizvode, masne i teške sireve i mesne prerađevine. Preporučuje se uzimanje lagane, lako svarljive hrane, posebno barenog povrća, a od žitarica proso. Takođe se preporučuje da telo bude odmorno, jer se može desiti da iako se obavi postupak ne dođe do čišćenja organa, već da telo jednostavno asimilira napitak kojim se obavlja čišćenje. Poželjno je da se postupak čišćenja obavi tokom vikenda, kada je telu moguće posvetiti neophodnu pažnju i omogućiti brz oporavak.
    Postupak čišćenja: Na sam dan čišćenja jetre (preporučuje se da to bude petak) uzimati bareno povrće i čvrstu hranu do 14 časova, a nakon toga je dozvoljeno konzumiranje samo biljnih čajeva i vode. Tokom popodneva se preporučuje mirovanje i zagrevanje termoforom desne strane tela u predelu jetre. U 20 časova treba popiti čaj za pročišćavanje creva ili gorku so, a u 22 časa već pripremljeno maslinovo ulje sa sokom od grejpa i limuna sa malo cimeta (odnos ulja i soka 1:1) u količini od 3 dcl. Pre nego što popijete ulje obucite se tako da ste spremni za postelju. Napitak treba popiti stojeći u roku od 5 minuta. Preporučuje se da se pije sa dve široke slamke, kako bi se izbeglo zadržavanje ulja u ustima i eventualna mučnina.
    Kad je tečnost popijena odmah treba leći u krevet na desnu stranu tela (pritisak na jetru), ugasiti svetio i koncentrisati pažnju na jetru. Jetra je tokom dana najjača u 23 sata i zato se preporučuje obavljanje ovog postupka u večernjim satima. Tokom noći ulje će u organizmu delovati agresivno na jetru i pospešiti njen rad i tom prilikom će se iz nje osloboditi ogromna količina kamenja uljnog porekla i to će se izbaciti kroz stolicu. Zbog toga je veoma važno da se uzme jak čaj za pročišćavanje, da se otrovi koji izlaze iz jetre i žučnih kanala ne bi zadržali u crevima, jer može doći do ozbiljnog trovanja organizma. Ukoliko imate kamenje u žuči veće od 0,5 cm treba se posavetovati sa stručnim licem, koje će vas provesti kroz postupak čišćenja i nadgledati reakcije vaših organa. U principu ne postoji opasnost i rizik od neželjenih posledica, jer se žučna kesa može prirodno proširiti u prečniku do 2,5 cm.
    Sledećeg jutra oko 6 časova ponovo uzeti čaj za pročišćavanje ili gorku so, kako bi se tokom dana omogućilo lakše izbacivanje otrova iz creva. Kada je u pitanju hrana, ne treba je konzumirati, osim biljnih čajeva i vode, do 10 sati ujutro: tada se preporučuje sveže isceđeni sok od mešavine cvekle, šargarepe, celera, zeleni i jedne jabuke, u količini od 1/2 litra. Sok konzumirati polako, zadržavati svaki gutljaj u ustima desetak sekundi, kako bi se pojačala efikasnost soka. Ovako pripremljen i konzumiran sok regeneriše ćelije jetre i daje joj novu snagu. Oko podneva se može popiti miso supa ili neka bistra supa od povrća, a čvrstu hranu konzumirati tek u popodnevnim satima u manjim količinama. Sok piti i tokom popodnevnih sati, kako bi se sprečilo gladovanje i iscrpljenje organizma.
    Izbacivanje toksičnih materija može trajati i po nekoliko dana, tako da vas ne iznenadi izbacivanje kamenja i nakon nekoliko dana.
    Nakon ovog postupka veoma je važno primeniti pravilnu i zdravu ishranu i uzdržavati se od mesa i mlečnih proizvoda još 10-tak dana. (Detaljnija uputstva možete pronaći u knjizi 'Čišćenje organizma' autora G. P. Malahova, koje sam primenjuje za čišćenja jetre, žučnih kanala i bubrega.)
    Čišćenje bubrega obavlja se u letnjim mesecima postupkom konzumiranja lubenice. Osim lubenice tokom perioda od dve nedelje ne preporučuje se uzimanje bilo koje druge hrane, osim parčenceta crnog hleba kada se oseti jaka glad, kao i biljnih čajeva i vode. Tokom dana je potrebno uzeti od 2 do 3 kg zrele lubenice, koja će obaviti postupak čišćenja vaših bubrega i mokraćnih kanala.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • lotus_flower
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 32
    Pridružio se: pre 16 godine

    od lotus_flower » pre 15 godine

    Istina, posle svakog (dodushe 1-dnevnog) gladovanja osecam se mnogo jache i zdravije .. poletnije :)

    svaka chast za text :)
  • uporna
    Amater
    Amater
    Postovi: 212
    Pridružio se: pre 16 godine

    od uporna » pre 15 godine

    ja licno nisam za gladovanje,e sad ili sam u deficitu sa informacijama ili se plasim gladi ehhehehehheheh
    verujem da gladovnje samo zbunjuje organizam ali kome odgovara i ako ima rezultata samo napred.
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 9 gostiju