Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1
Kurkuma - čudo prirode
  • 314pezos
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 7047
    Pridružio se: pre 15 godine
    Gender:

    Kurkuma - čudo prirode

    od 314pezos » pre 13 godine

    Kurkuma - čudo prirode
    Kurkuma je omiljeni azijski začin jarko žute boje koji ima povoljno delovanje na funkciju i rad mozga i srca, a pojedine naučne studije dokazuju njenu snažnu antikarcinogenu aktivnost.

    Kurkuma, začin koji se dobija iz istoimene korenaste biljke iz porodice đumbira, svakog meseca puni stranice naučnih časopisa.

    Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je da dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina. Udruženi naučnici iz Koreje i SAD-a dokazali su da pigment kurkumin, koji daje kurkumi karakterističnu žutu boju, ima povoljno delovanje na inzulinsku rezistenciju. Istraživanje su sproveli na miševima, a ukoliko se slični rezultati ponove u istraživanju na ljudima, kurkuma će se ozbiljno razmatrati kao pomoć pri terapiji i prevenciji dijabetesa.

    Na šta deluje kurkumin
    Kurkumin poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Stoga se razmatra kao delotvorna terapija i prevencija malignih bolesti, dijabetesa, alergija, artritisa, Alzheimerove bolesti i drugih hroničnih bolesti.

    Naučni tim pod vođstvom profesora Mi-Kyung Leeja promatrao je učinak dijete bogate kurkuminom na miševe s dijabetesom i zdrave miševe (kontrolnu grupu) tokom šest nedelja. Kod miševa s dijabetesom izmerene su niže vrednosti glukoze, nego u kontrolnoj grupi.

    U grupi miševa dijabetičara, izmerena je veća aktivnost enzima glukokinaze u jetri. Ovaj enzim odgovoran je za pretvaranje glukoze u glikogen, osnovni ugljenihidrat, što obezbeđuje nižu vrednost glukoze u krvi nakon obroka.

    Dodatak kurkume hrani za miševe ujedno je uzrokovao smanjenu aktivnost nekih drugih enzima, koji su povezani sa sintezom markera kardiovaskularnih bolesti, poput slobodnih masnih kiselina, holesterola i triglicerida. Zanimljivo je da je pozitivni učinak kurkume zabeležen samo u miševa dijabetičara, a u kontrolnoj grupi nije bilo promene u vrednostima glukoze, insulina, kao i merenih enzima.

    Kurkuma i kari
    Iako mnogim ljudima kurkuma zvuči novo i egzotično, stvari postaju puno jasnije kada povežemo kurkumu i kari. Naime, curry je mešavina 20 različitih začinskih biljaka, začina i semenki, a kurkuma je jedan od glavnih sastojaka i odgovorna je za žutu boju curry praha. Upravo je žuti pigment kurkumin najvredniji deo kurkume, korenaste biljke koja najbolje uspeva u južnoj Aziji.

    Ugledate li na deklaraciji prehrambenog proizvoda u popisu sastojaka E100, ne brinite – to je oznaka za prirodno žuto bojilo kurkumin.

    Začinski prah kurkume ima važnu ulogu u indijskoj kuhinji i ostalim kuhinjama južne Azije, a zbog saznanja o brojnim povoljnim učincima na zdravlje, sve je prisutniji i u kuhinjama zapadnog sveta.

    Kurkumin, biljni pigment koji daje boju kurkumi, prvi put je izolovan pre dva veka, a struktura mu je određena 1910. godine. Još od vremena Ayurvede (1900. g. Pre Hrista) kurkumi su pripisivana brojna terapijska delovanja na celi niz bolesti i stanja poput bolesti kože, pluća i digestivnog sistema, a koristila se za različite bolove, rane i poremećaj rada jetre. Intenzivna naučna istraživanja sprovedena tokom poslednjih 50 godina, potvrdila su da je za većinu povoljnih delovanja odgovoran upravo kurkumin.

    Nutritivna vrednost kurkume
    Osim apsolutnog aduta kurkumina, kurkuma sadrži i celi niz vitamina i minerala. Sadrži vitamin B6, B3, folnu kiselinu, kao i minerale kalijum , gvožđe i mangan. Takođe, smatra se izvorom prehrambenih vlakana. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, kalorijski doprinos je zanemariv.

    Začin koji obećava
    Naučnici sa Zapada tek su nedavno prepoznali zapanjujuća terapijska svojstva kurkume. Pre tri godine, u američkom Wall Street Journalu izašao je članak Čest indijski začin budi nadu u kojem je navedeno kako je interes naučnika za kurkuminom jednostavno eksplodirao. U posljednjih pet godina objavljeno je više od 1500 naučnih radova koji govore o kurkuminu, a Američki nacionalni institut za zdravlje sprovodi četiri klinička eksperimenta s kurkuminom – razmatra se kao terapija za karcinom gušterače, multipli mijelom, Alzheimerovu bolest i karcinom kolorektuma.

    Pet načina za uživanje kurkume
    Iz knjige Georgea Mateljana: Najzdravije namirnice sveta, Planetopija i Profil 2008.
    * Dodajte prelivu za salatu dodatnu nutritivnu vrednost i narančasto-žutu nijansu dodavanjem malo kurkume u prahu.
    * Dodajte kurkumu salati od jaja, kako bi joj dala još jaču žutu boju i dodatnu hranjivost.
    * Da bi makaroni dobili lepu zlatnožutu boju, dodajte u ključalu vodu malo žutog začina kurkume.
    * Pomešajte smeđu rižu s grožđicama i indijskim oraščićima, te začinite kurkumom ili curry prahom.
    * Iako je kurkuma u načelu osnovni sastojak curry praha, neki ljudi vole dodati još malo ovog začina kada pripremaju curry.
    * Kurkuma ili curry u prahu su odlični začini za nadopunjavanje ukusa sočiva i karfiola.

    Kurkuma se može dodati mnogim receptima: slatkišima i slanim jelama. Prstohvat kurkume možete dodati u pirinač, jela od povrća, testo za palačinke, supu. Kurkuma će dati jelu lepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu.

    15 razloga zbog kojih vredi koristiti kurkumu:
    * kurkuma poseduje antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina,
    * kurkuma je odličan način prevencije raka prostate; kod već postojećeg raka prostate, kurkuma sprečava njegov daljnji rast,
    * sprečava rast raka dojke,
    * kurkuma je prirodna prevencija melanoma: kod postojećeg melanoma, ubija stanice raka i sprečava njihov daljnji rast,
    * smanjuje rizik od dečije leukemije,
    * čisti jetru na prirodan način,
    * može sprečiti ili zaustaviti razvoj Alzheimerove bolesti (uništava nakupine amiloidoze u mozgu),
    * sprečava rast metastaza kod mnogo vrsta raka,
    * prirodni je lek protiv bolova,
    * regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju,
    * već odavno se koristi u Kini kao lek protiv depresije,
    * zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lek protiv artritisa i reume,
    * istražuje se delovanje kurkume na rak štitne žlezde, dosadašnji rezultati su odlični,
    * kurkuma ubrzava zarastanje rana i brzo obnavlja povređenu kožu,
    * potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože

    Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama zdrave hrane.

    Izvor: Stetoskop
    Slika
    Slika
  • dudank
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 3713
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Kurkuma - čudo prirode

    od dudank » pre 13 godine

    Odlično sažeta informacija, svaka čast, Gile... :)

    Da dodam i ja mali prilog o pravilnoj upotrebi karija/kurkume, iz knjige dr Servan-Šrajbera koja će se uskoro pojaviti i na našem jeziku:

    "Kurkuma veličanstveno ilustruje prednosti velikih kulinarskih tradicija u poređenju s konzumacijom samostalnih supstanci. Kad su istraživači u Tajvanu pokušali da leče kancerozne tumore kurkumom u kapsulama, ustanovili su da je probavni sistem veoma slabo apsorbuje. U stvari, kad se ne meša s biberom i đumbirom – onako kako se uvek meša u kariju – kurkuma ne prolazi kroz intestinalne barijere. Biber povećava apsorpciju kurkume za 2000%. (...) Imajte u vidu: da bi se asimilovala u telu, kurkuma se mora mešati s crnim biberom (ne s bilo kojim). Idealno bi bilo i da je razmućena u ulju (po mogućstvu maslinovom, ulju repice, lanenom). U kupovnim mešavinama karija, kurkume ima svega oko 20%. Zato je bolje kupovati čist prah kurkume.

    Preporuka za upotrebu: pomešajte ¼ kašičice kurkume u prahu sa ½ kašičice maslinovog ulja i obilnom prstoveću crnog bibera. Dodajte u povrće, supe, salate. Nekoliko kapi agavinog nektara može mu ubiti blago gorkast ukus."
Odgovori 2 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju