Odgovori 12 postova Stranica 1 od 1
Kućna topionica masnoća
 • lilit
  Kućna topionica masnoća

  od lilit » pre 13 godine

  Holesterol spada u lipide, koje je nas organizam sposoban da proizvede i koji su mu u izvesnoj meri potrebni. Međutim, njegov previsok nivo je faktor rizika po zdravlje. Snizenjem nivoa holesterola za 1-2 jedinice moћemo da smanjimo rizik nastanka kardiovaskularnih oboljenja za najmanje 10 procenata.

  Snizenje nivoa holesterola moze se, pored upraznjavanja odgovarajućih telesnih aktivnosti i ishrane, najbolje postići unosenjem omega-3 masnih kiselina, koje spadaju u nezasićene masne kiseline. Američka asocijacija za srce napravila je listu namirnica koje utiču na smanjenje nivoa holesterola u krvi:

  * Kasa od algi - aktivna komponenta u ovoj kasi, eritadenin, utiče na prirodno razlaganje i izbacivanje masnoća iz krvi
  * Kostunjavo voće i masline - obezbeđuju organizmu korisne omega-3 masnoće, niskokalorični su i nivo holesterola mogu sniziti čak za trećinu
  * Sveza soja - proteini iz soje snizavaju holesterol za gotovo deset odsto, isto koliko i sve vrste cerealija
  * Borovnice - sadrze antioksidans ferostilbin za koji je potvrđeno da povoljno utiče na razlaganje masnoća u krvi
  * Losos - bogat je omega-3 masnim kiselinama i dobrim HDL masnoćama
  * Beli luk - uz sve druge antioksidanse kvalitete, pospesuje regulaciju LDL masnoća i redukciju losih masti u krvi
  * Avokado - osobe sa visokim vrednostima holesterola koje su se podvrgle dijeti temeljenoj na ovom voću, za samo jednu nedelju nivo holesterola svele su na pozeljne vrednosti
  * Pasulj - preporučuje se u gotovo svim dijetama za snizavanje telesne tezine i odličan je "sagorevač" masti
  * Jabuke - odličan su antioksidans koji veoma uspesno pospesuje i izbacivanje masnoća
  * Voće i zeleno povrće - obezbeđuje organizmu neophodne vitamine, minerale, prirodan sećer, vlaknaste materije, a posto su i odlični antioksidansi, utiču i na razlaganje i izbacivanje masnoća iz organizma.


  ULOGA ISHRANE
  Dijeta ili terapija modifikacijom ishrane je neophodna u svim oblicima hiperlipidemija. Kod hipertrigliceridemije dijetetska ishrana je često zapravo jedina mera lečenja. Adekvatna dobro balansirana ishrana u slučaju povećanja holesterola moze dovesti do značajnog smanjenja njegovog nivoa. Četiri faktora ishrane koji imaju nepovoljne efekte na metabolizam lipida i lipoproteina su:
  * povećan ukupan unos masti
  * povećan unos zasićenih masti
  * povećan unos holesterola
  * preveliki kalorijski unos Sama redukcija učesća masti u ishrani na 30% dnevnog energetskog unosa dovodi do snizavanja nivoa holesterola za 0.50 mmol/l.

  Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da ukupni unos masti ne bude veći od 30% dnevne potrebne energije. Skoro ? od potrebne količine masti treba da potiče od mononezasićenih masnih kiselina a ostatak od zasićenih i polinezasićenih masnih kiselina. Ako se izostavi samo jedno jaje dnevno, dolazi do pada holesterola za 0.2 mmo/l.
  Umereno gojazne osobe posle dijeteskog rezima ako dostignu normalnu telesnu masu prati pad nivoa holesterola za 0.80 mmo/l. Osnovni dijetni plan u ishrani bolesnika sa hiperlipidemijama je ograničenje ukupnog unosa masti, smanjivanje unosa zasićenih i trans-masnih kiselina, a povećanje unosa nezasićenih masnih kiselina cis-konfiguracije. Masti treba da čine najvise do 30%, ukupnog energetskog unosa. Belančevine čine 15-20% , ugljeni hidrati 50-60% energetskog unosa.

  BELI LUK
  Sadrzi supstance na bazi sumpora koje imaju antibiotsko dejstvo, sire krvne sudove i sprečavaju zgrusavanje krvi. U kombinaciji sa kalijumom, selenom i vitaminima A i C, te supstance jačaju imunoloski sistem. Evropska studija potvrdila je da redovno konzumiranje belog luka snizava krvni pritisak i holesterol, sprečava arteriosklerozu i stiti od tumora, naročito od tumora creva.

  ORASI
  Redovno konzumiranje oraha (četiri do pet dnevno) snizava holesterol i sprečava srčana oboljenja. Tome doprinosi visok sadrzaj vitamina grupe B, a pre svega folne kiseline (B9), koja sprečava talozenje masti u ćelijama, ali i esencijalnih masnih kiselina koje obezbeđuju elastičnost krvnih sudova i razređuju krv. Tome treba dodati i visok sadrzaj minerala (cinka i bakra) i vitamina E, jednog od najefikasnijih antioksidanasa.

  LIMUN
  Sadrzi kalijum, koji predstavlja protivtezu natrijumu, odgovornom za povisen krvni pritisak. Osim toga, sadrzi dragocena esencijalna ulja (snizavaju los holesterol), limunsku kiselinu (ima dezinfekciono dejstvo) i vitamin C (neutralise slobodne radikale i podstiče cirkulaciju). Stručnjaci za rak ustanovili su da svi agrumi smanjuju rizik od raka usne duplje, organa za varenje, pankreasa i grlića materice.

  PASULJ I BORANIJA
  Prema jednoj studiji Kentaki univerziteta, porcija boranije dnevno snizava holesterol za 20 odsto u roku od tri nedelje. Za to su zasluzna vlakna koja ograničavaju apsorpciju masti i blagotvorno deluju na creva. Pasulj snizava holesterol, regulise pritisak, pun je minerala, a po najnovijim istrazivanjima, stiti organizam od kancera. Pasulj ima visoku energetsku vrednost (100 g pasulja ima 600 kJ ili 143 kcal) i biohemijski sastav koji organizmu osigurava sve potrebne sastojke za normalan rast i razvoj.

  ZELENI ČAJ
  Istrazivanja kineskih naučnika pokazala su da ekstrakti zelenog i crnog čaja smanjuju holesterol. Tokom 12 nedelja 240 ljudi je uzimalo ili kapsulu sa ekstraktima čaja ili placebo. Svaka kapsula bila je ekvivalent za 35 soljica crnog i sedam soljica zelenog čaja, 150 miligrama ekstrakta iz zelenog čaja, 75 miligrama ekstrakta crnog čaja i 150 miligrama polifenola, antioksidanata koji se nalaze u čaju. Utvrđeno je da su ispitanici koji su 12 nedelja uzimali kapsule sa ekstraktima čaja imali za 16 odsto nizi nivo holesterola.


  ČOKOLADA
  Najnovija istrazivanja pokazala su da čokolada sadrzi polifenole, hemijske supstance koje poboljsavaju rad srca. Polifenoli, kojih u jednoj kockici čokolade ima koliko i u časi crvenog vina, sprečavaju oksidaciju LDL-holesterola u takozvani losi holesterol koji je stetan za arterije. Čokolada povećava nivo dobrog holesterola za deset posto i tako za 20 odsto smanjuje rizik od srčanih komplikacija.

  JABUKE
  - Cvetovi jabuke se u narodnoj medicini koriste za snizavanje nivoa holesterola i imaju antikancerogeno delovanje. Jabuke su bogate antioksidantom kvercetinom, koji pomaze da se oslobodite slobodnih radikala koji tumaraju telom. Sadrze i pektin, koji potpomaze smanjenje nivoa holesterola u organizmu.Jedite ih umesto grickalica jer sadrze samo 50 kalorija. Dobre su u zitaricama ili salati, pečene sa suvim grozđem.

  LIMUN I BELI LUK
  Dobro oprati i samleti 3 veća limuna u masini za mlevenje mesa. Sa njima samleti i 30 česnjeva belog luka. Samlevenu masu sipati u litar vode i kuvati do ključanja. Poklopiti i ostaviti da odstoji 12 sati. Procediti i sipati u staklenu flasu i drzati u frizideru. Svakog jutra popiti 1 decilitar na prazan zeludac. Terapija traje 40 dana. Nakon 40 dana pauzirati 20 dana, a potom nastaviti u narednih 40.

  LOSOS
  Ulje lososa je bogato omega 3 masnim kiselinama koje snizavaju povisen nivo holesterola u krvi i sprečava njegovo talozenje na zidove krvnih sudova, sto je značajan faktor rizika u nastajanju kadiovaskularnih bolesti i njihovih komplikacija.

  MOĆ KEČAPA
  Stručnjaci su utvrdili da kečap razara LDL holesterol, opasan za kardiovaskularni sistem, i tako podstiče normalan rad srca. Paradajz sadrzi niz izuzetno efikasnih i aktivnih biohemijskih elemenata, od kojih se posebno izdvaja likopen, zahvaljujući kome ovo povrće ima karakterističnu crvenu boju.

  LESNICI
  Mnogobrojna istrazivanja pokazala su da konzumiranje samo 50 grama lesnika u toku dana smanjuje LDL za 4,4 procenta. Ali s obzirom na to da sadrze veliki broj kalorija, drzite se malih količina.

  OVSENE PAHULJICE
  Ovsene pahuljice mogu drastično da snize nivo holesterola ukoliko ih konzumirate jedanput dnevno, najbolje za doručak. Ovi rezultati ostvarljivi su zahvaljujući visokom procentu rastvorljivih vlakana koja se vezuju za zučne kiseline koje su odgovorne za stvaranje LDL.

  CRNO VINO
  Crno vino sadrzi flavonoide, snizava LDL već i pomaze u prevenciji bolesti srca. Ukoliko imate problema sa LDL holesterolom preporučena dnevna doza crvenog vina za muskarce su dve čase, a za zene jedna.

  SOJA
  Bilo koji proizvod napravljen od soje pomaze u redukciji LDL holesterola. Dovoljno je samo 25 grama sojinih proteina u toku dana. Ipak, treba biti oprezan. Ukoliko postoji rizik od dobijanja raka prostate ili raka dojke, zaboravite na soju.

  KUKURUZ
  Kukuruz obiluje prehrambenim vlaknima koja snizavaju holesterol, folnom kiselinom koja čuva krvne sudove i vitaminom B1 vaznim za dobar rad mozga. Za vreme kuvanja ili pečenja kukuruza oslobađaju se molekuli koji stite organizam od stetnog uticaja slobodnih radikala. To povećava antioksidativnu moć kukuruza, pa on stiti od raka, bolesti srca, katarakte i alchajmerove bolesti.

  PISTACI
  Sačica pistaca na dan smanjuje holesterol i arterije odrzava zdravim. Samo 84 grama pistaca na dan dovoljno je da uveliko umanji rizik od obolevanja. Naučnici su ispitivali tri grupe. Nakon samo mesec dana kod onih koji su ga jeli primećen je pad holesterola. Kod onih koji su ga jeli najvise holesterol se snizio za 11,6 posto. On sadrzi antioksidant lutein, kojeg takođe ima i u zelenom lisnatom povrću i u voću jarkih boja. Stručnjaci poručuju da ga je mnogo bolje jesti neslanog, jer so povećava pritisak. No sto se tiče učinka na holesterol to je sasvim svejedno.

  BROKULI
  Brokuli je veoma bogata antioksidansima (kvercetin, glutation, beta karotin, vitamin C, indoli, lutein, glukarat, sulforafan). Smatra se antikancerogenom i regulise holesterol i sećer u krvi. Kuvanjem se neki antioksidansi unistavaju. Najbolje je kuvati ga na pari.

  CRNI LUK
  Luk povećava korisni holesterol, a smanjuje stetni. Deluje protiv krvnih ugrusaka, astme, hroničnog bronhitisa, polenske kihavice, dijabetesa, aterioskrleroze, dijabetesa i infekcija. Deluje antibiotski.

  GROZĐE
  Gozđe snizava holesterol i uklanja masne naslage. Svezi sok od grozđa bogat je vitaminima A, B i C i raznim mineralima. Sadrzi oko 20 odsto sećera, pa je i energetski vredna namirnica. Ovo voće je veoma vazan izvor bioflavonida, koji stite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa, grozđe ima i snazan efekat protiv bakterija, virusa, upala i alergija. Preporučuje se protiv lose cirkulacije, a vazno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

  GREJPFRUT
  Pektin iz grejpfruta snizava holesterol i učestvuje u prevenciji srčanih tegoba i mozdanog udara. Likopen, limonin i ostale bioloski aktivne supstance pomazu u zastiti od kancera. A vitamin C je moćan antioksidans i pomaze u prevenciji srčanih oboljenja i ispoljava ostala delovanja.

  BADEMI
  Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama koje obaraju holesterol. Mononezasićene masne kiseline odrzavaju holesterol pod kontrolom. Vitamin E antioksidans sprečava akumuliranje masnih plakova u arterijama. Bademi svojim sastavom doprinose izgradnji kostiju, regulisanju rada srca i normalizovanju krvnog pritiska.

  MORSKE ALGE
  I naučno je dokazano da morske alge umanjuju nivo hlesterola u krvi. Sadrze izuzetne količine mineralnih elemenata - do 36 procenata svoje suve mase: natrijum, kalcijum, hlor, kalijum, sulfate, fosfate, a od mikroelemenata jod, gvozđe, bakar, cink, selen, molibden, fluoride, mangan, bor, nikl i kobalt. Crvene i zelene alge sadrze toliku količinu joda da je dovoljno pojesti samo jedan gram da se obezbede dnevne potrebe. Sadrze i nekoliko vitamina, kao sto su karotin i vitamin C, kao i vitamin B12 koga nema u većini biljaka. One sadrze malo masti, svega 1 do 5 odsto suve materije, ali te masti imaju visoki procenat esencijalnih masnih kiselina. Zelene alge sadrze linoleinsku i alfa-linoleinsku masnu kiselinu. Takođe, imaju visok nivo vlakana, 32 do 50 % suve materije, koja smanjuje holesterol!

  izvor
 • lilit

  od lilit » pre 13 godine

  Dubinsko ciscenje od masnih naslaga

  Izrendaj dajkon i šargarepu, dve šolje vode, malo tamarija i kuvaj 5 minutamin. Popi.

  Razbijanje masnih naslaga

  Dajkon i kombu, iseckaj na trake a koren na velike komade pa stavi vodu da ogrezne i kuvaj 30-40 minuta. Dodaj tamari, pa kuvaj još 2-3 minuta. Ukuvaj.
 • Sunset

  od Sunset » pre 13 godine

  Lilit jel se popije samo voda ili i rendano unutra treba da se pojede?
 • lilit

  od lilit » pre 13 godine

  Pije se voda .
  Poslednja izmena od lilit u 13 Apr 2008, 01:14, izmenjeno 2 puta ukupno.
 • Korisnikov avatar
  gagoan
  Početnik
  Početnik
  Postovi:12
  Pridružio se:pre 13 godine
  Lokacija:Ch

  od gagoan » pre 13 godine

  joj ja neznam koje su to namirnice?
  kako izgledaju?
  SVE SE MOZE KAD SE HOCE
 • lilit

  od lilit » pre 13 godine

  Evo ti link za kombu algu, a ovo je dajkon, japanska rotkva.

  Što je tamari?

  Tamari je fermentirani sojin umak od soje i morske soli. On vrije više mjeseci pri prirodnoj temperaturi, a onda dozrijrijeva u drvenim bačvama. Tamari bez pšenice je tradicionalna cijelovita hrana koja nastaje kao nusprodukt u proizvodnji sojinog misa. Sojin umak se izrađuje od tekućine koja se izluči iz soje dok miso fermentira.

  Sastav

  Tamari ima istu hranjivu vrijednost kao i shoju umak iako ima svoju karakterističnu boju i okus. Bogat u organskim aminokiselinama, tamari je dobar izvor proteina. Tamari sadrži korisne mikroorganizme, potrebne za prirodnu fermentaciju, što pomaže u probavi. Tamari se preporučuje ljudima na bezglutenskoj prehrani.

  Sastojci: voda, soja, morska sol i aspergillus oryzae (Koji).
 • Korisnikov avatar
  Asja
  Početnik
  Početnik
  Postovi:42
  Pridružio se:pre 13 godine
  Lokacija:Beograd
  Horoskop:Pisces

  od Asja » pre 13 godine

  Draga Lilit,
  Da si ti ti ovo probala? I ako da, koliko često sprovodiš ovu "terapiju"? Pozdrav!
 • lilit

  od lilit » pre 13 godine

  Nisam Asja :mahac: .

  Kao za inat, nema dajkona kod mene na pijaci.
 • Missy
  Početnik
  Početnik
  Postovi:23
  Pridružio se:pre 13 godine
  Lokacija:Beograd

  od Missy » pre 13 godine

  Da li djakon i sargarepa moraju da se kuvaju ili mogu da se da se konzumiraju cedjeni sa malo tamarija??
 • lilit

  od lilit » pre 13 godine

  Missy napisao:Da li dajkon i sargarepa moraju da se kuvaju ili mogu da se da se konzumiraju cedjeni sa malo tamarija??  Ovo je makrobioticki recept i ako pise da se kuva onda nema alternativu.
 • Korisnikov avatar
  BeogradjankaONLINE
  Amater
  Amater
  Postovi:362
  Pridružio se:pre 12 godine
  Lokacija:Beograd

  Re: Kućna topionica masnoća

  od BeogradjankaONLINE » pre 12 godine

  lilit napisao:
  LIMUN I BELI LUK
  Dobro oprati i samleti 3 veća limuna u masini za mlevenje mesa. Sa njima samleti i 30 česnjeva belog luka. Samlevenu masu sipati u litar vode i kuvati do ključanja. Poklopiti i ostaviti da odstoji 12 sati. Procediti i sipati u staklenu flasu i drzati u frizideru. Svakog jutra popiti 1 decilitar na prazan zeludac. Terapija traje 40 dana. Nakon 40 dana pauzirati 20 dana, a potom nastaviti u narednih 40.


  Ja to pijem nekoliko godina, ali pravim pauze, pa evo, ima dva meseca .. znaci, 4-5 puta godishnje ..

  Prema originalnom receptu limun sve sa korom iseckati i ubaciti u lonac sa (prokuvanom) ohladjenom vodom. E ja tako ne radim, nego sa onom spravicom, kojom se guli krompir, oljustim zuti deo limuna, a ostavim onu belu kozicu .. pa tek takvog seckam na kockice. Beli luk stavim u multipraktik i usitnim ga za delic sekunde. Kad kupujem luk biram one velike glavice gde jedan chen vredi za tri .. pa imam manje da chistim.

  Kaze: Kuvati do kljuchanja - ali ne da prokljucha .. nikako.

  Saveti: Ovo jako mirishe pa ne stavljati ocedjeni sadrzaj u kantu, nego izneti napolje. Sudove koje smo koristili odmah oprati. Provetriti stan :)

  Za one sa osetljivim zelucem bice jako teshko da piju bez jela, pa neka to ukomponuju kroz klopu. Ako je luk mnogo ljut, razblaziti, taj 1 dl. koji pijemo, sa malo vode.

  Kad popijete, kazu da se pije 40 dana, znachi, pravi se 'osnovna mera' vise puta - napravite pauzu. Ja sam se samo jednom drzala toga, a sad pravim jednu turu (imam za 15 dana) pa pauziram .. rachunam, bolje ikako, nego nikako ..
 • Korisnikov avatar
  Misha79
  Još malo pa profi
  Još malo pa profi
  Postovi:757
  Pridružio se:pre 12 godine
  Lokacija:Nova Pazova
  Horoskop:Virgo

  Re: Kućna topionica masnoća

  od Misha79 » pre 11 godine

  Biljke i mrsavljenje

  Slika

  Biljke na razne nacine mogu suzbijati gojaznost. Ovde se navode prema glavnim osobinama i glavnom dejstvu Neke biljke imaju raznoliko dejstvo Pri tome su najvažniji upornost i strpljenje...


  Savjeti:
  za smanjeno uzimanje hrane: plavi patlidžan
  za obuzdavanje apetita: lekoviti odoljen
  za niskokaloricnu dijetu: celer, trešnje ili višnje, motovilka, jabuke, grožde
  za stimulisanje razmene materija i lucenje unutrašnjih žlezda: slatki mehuroviti okrek, leskovina, obicni bracic
  za opuštanje grca i umirenje: obicni virak, beli glog
  za bolje lucenje žuci: artišoke, maslacak
  za procišcavanje krvi: bela breza, limun, obicna dimnjaca, crvena ribizla, obicni tetrlja
  za mokrenje: obicni petrovac, crna ribizla, višnja, divlja mirodija, jasen, kukuruz, trešnja, maslina, jabuka, paškanat
  za cišcenje: pasjakovina, obicno irsko seno, divlji slez, beli luk
  za jacanje vena: divlji kesten, leskovina, crvena vinova loza
  kod stroge dijete za cišcenje krvi: trešnja, jabuka, grožde

  Slika

  Kao predjelo:
  plavi patlidžan, on sadrži malo kalorija; celer, pošto puni somak, motovilka
  žele od irskog lišaja: 50 g obicnog irskog lišaja na 1 litar vode; 1 supena kašika
  paškanat pospešuje mokrenje

  Svakodnevno po 3 šolje:
  caj od artišoka: 20 g svežih listova na 1 litar vrele vode
  caj od bele breze: 30 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta; dodati na vrh noža sode bikarbone
  caj od crne ribizle: 50 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
  caj od divlje mirodije: 30 g korena na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
  caj od jasena: 40 g listova na 1 litar vrele vode, ostaviti da odstoji 10 minuta
  caj od kukuruza: 40 g kukuruzovog zrna na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
  caj od divljeg kestena: 40 g kore na 1 litar vode, kuvati 5 minuta, pa ostaviti da odstoji 5 minuta
  caj od trešnjinih peteljki: 30 g na 1 litar vode, kuvati 10 minuta
  caj od maslacka: 80 g korena na 1 litar vode, kuvati 5 minuta pa procediti
  caj od belog luka: 100 g na 1 litar vode, kuvati 15 minuta; po 1 šolja na 10 minuta pre svakog obroka

  izvor: http://www.narodnilijek.com
  Najjači samo ostaju i nikada se ne daju, svome Bogu veruju i svima prkose
                           Najjači samo ostaju i nikad se ne predaju, najjači samo veruju u zakon pobede!!!


  WHERE THE HEAD GOES, THE BODY WILL FOLLOW
Odgovori 12 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost