Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1
Kefir? sta je to :)
  • nikola2002
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 7
    Pridružio se: pre 15 godine

    Kefir? sta je to :)

    od nikola2002 » pre 15 godine

    Cuo sam da je on dobar za jacanje imuniteta, a ne znam sta je to i gde ga ima?
  • Praslin
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 386
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Praslin » pre 15 godine

    Ako znaš engleski, pogledaj ovde:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kefir

    U pitanju je fermentisan mlečni napitak, sličaj jogurtu, koji se pravi tako što se ta gljivica (kefir) ostavi u mleku i ono fermentira.

    Ima da se kupi u svim većim marketima, stoji u frižiderima gde i jogurt i pavlaka.
  • nikola2002
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 7
    Pridružio se: pre 15 godine

    od nikola2002 » pre 15 godine

    hvala :)
  • Lela Bacvanski
    Amater
    Amater
    Postovi: 151
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Kefir? sta je to :)

    od Lela Bacvanski » pre 11 godine

    K E F I R

    Kefir je osvježavajuće piće od fermentiranog mlijeka prema nekima podrijetlom s Kavkaza, staro i do 1000 godina. Starosjedioci tog područja koji su kefir najvjerojatnije proizveli slučajnošću ovaj napitak konzumiraju u velikim količinama. Žitelji Kavkaza poznati su po dugovječnosti i zdravlju, gotovo bez bolesti. Aktivan život u trajanju preko stotinu godina je bio uobičajen za narode u područjima gdje se pripravljao i u neograničenim količinama uživao kefir, kao svakodnevna namirnica. Kefir ima jedinstvenu, lagano kremastu konzistenciju, kiselkasto osvježavajući okus s laganom notom po svježem kvascu [ili veoma lagan okus po pivu]. Može sadržavati i od 0,08% do 2% alkohola. Ipak uobičajena je količina alkohola u jednodnevnom kefiru 0,08 do 0,1%. Kada se kefir ocijeđen od kulture kefirnih zrnaca ostavi da zrije, nakon nekoliko dana može sadržavati i 2% pa čak i 3% alkohola, ovisno o mlijeku i uvjetima zrenja.

    Kulturu kefira zovu i tibetanska gljiva i kefirne gljive ali zrnca kefira nisu gljive. Radi se o zrncima koja su prirodni starter za pripremu kefira. Struktura kefirnog zrna zapravo predstavlja simbiozu (suživot organizama koji od suživota imaju obostranu korist) između velikog broja dobrih, mlječnokiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca. Zrnca su od meke, bjelkaste želatinozne biološke mase koja podsjeća na čestice kuhane cvjetače. Kefirno je zrno po sastavu mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Najveći dio ovih polisaharida je kefiran, koji ima mnoga korisna svojstva a nalazi se i u kefiru samom. Organizmi koji stvaraju ove strukture i sami se u velikoj mjeri nalaze unutar nje.

    Pravi, tradicionalni, autentični kefir lako se priprema kod kuće. Mala količina kefirnih zrna dodaje se mlijeku i ostavlja 24 sata radi fermentacije. Zrnca se najprije hrane mlječnim šećerom i proizvode mlječnu kiselinu i CO2. Kefir ce cjedilom odvaja od zrna koja se ubacuju u novu rundu mlijeka. Odvojeni kefir trošite ili ostavite na hladnom za kasnije. Ako stoji tako ocijeđen na sobnoj temperaturi još 2 dana, najbogatiji je (vitaminima B1, B6, B9) i ima najmanje šećera i najviše alkohola.
    Kefirna zrnca traju vječno!
    Vrlo brzo (desetak ciklusa) i masa zrnaca se postupno udvostručuje te je potrebno odstraniti dio zrnaca kako bi proizvodnja kefira išla ujednačeno bez značajnijih promjena teksture i okusa. Višak zrnaca možete pojesti (najbolja kombinacija), pokloniti ili osušiti za pričuvu. Ja ih često blendam u mikseru i stavljam u voćni sladoled djeci (smrznuto šumsko voće).

    Recept: Za pola litre kefira potrebno je 10ml zrnaca (dvije žlice). Bilo kakvo mlijeko osim vrućeg (obrano/neobrano/kuhano/nekuhano/kravlje/ovčje/kozje) uliti u staklenku i dodati zrnca. Ostaviti na sobnoj temperaturi 24 sata dok se ne zgusne i iz tekućine prijeđe u gel. Pritom se može izdvojiti na dnu zelenkasta sirutka. Smije se promiješati (da se vidi gustoća) ili promućkati. Kad je gotovo, promućka se i izlije kroz cjedilo. Dobar tek.
    Smije se koristiti metalni pribor, žlice i cjedila. Smije se pojesti, pasti u sudoper, baciti. Kod cijeđenja se smije (i ne mora) masa stisnuti ili tresti. Može se isprati hladnom ili mlakom vodom ili ne isprati. Može se isprati i ostaviti dan-dva u hladnoj vodi u hladnjaku. Staklenka za fermentaciju može biti čvrsto zatvorena ili samo prekrivena poklopcem. Svaki dan je zrnaca sve više pa postupak ide brže. Najbolje je održavati uvijek istu količinu zrnaca.

    Prakticni savjeti za vas koji pravite domaci kefir sa kefirnim zrncima


    Da biste imali najvise koristi od domaceg kefira a da pri tome ne unosite previse mlijecnog secera laktoze, mozete gotovi kefir ostaviti na sobnoj temperaturi jos 1-2 dana da ”sazrije”. Tako se kolicina mlijecnog secera smanjuje sto duze kefir stoji, jer mikroorganizmi iz kefira trose secer sebi za hranu.

    Kefir moze stajati dugo, ne moze se pokvariti. Tegle u kojima stoji kefir koji zrije je dobro promuckati dva puta dnevno.

    Ispocetka kad ste tek nabavili zrnca i imate ih malo, stavite manje mlijeka, mozda oko 3 dl. A onda kako zrnca rastu, tj razmnozavaju se, mozete stavljati vise mlijeka, u vecu teglu i tako dok ne dobijete kolicinu koja ce vam biti dovoljna svaki dan. Ako se kefir napravi brzo npr za 12 sati, znaci da imate previse zrnaca tj premalo mlijeka, onda dodajte vise mlijeka. Ako vam se radi presporo - duze od 24 sata znaci da je premalo zrnaca tj previse mlijeka pa prilagodite kolicinu mlijeka kolicini zrnaca. Ovo zvuci komplicirano ali nije uopce, vrlo brzo cete "upoznati" svoj kefir i nauciti mjere. Kad se zrnca razmnoze i imate ih vise nego sto vam treba za kolicinu mlijeka kojeg dnevno pravite, odvadite malo i onda mozete nekome dati ako zelite, ili pojesti - najbolje ih je smiksati sa smoothijem, jer onako nisu bas ugodni za zvakanje.

    Zrnca se nekad razmnozavaju tako da grumen postaje sve veci, a nekad se grumen dijeli pa dobijete manje grumencice. Sve je to okej. Kad kefir stoji vani, nekad se zna podijeliti tekucina tj sirutka od gustog dijela, pa na dnu tegle bude tekucina a gore gusto. To je sve normalno, promijesajte zlicom tu i tamo ako zelite. Domaci kefir nema istu konzistenciju kao kupovni, vise je vodenast i kao zrnast. To je bas specificno za kefir. Ako vam se ne svidja okus, smuckajte ga u smoothie. Meni je kefir fantastican, bas mi je ono i hrana i pice :)

    Ako zelite napraviti pauzu u pravljenu kefira, ako ga imate previse ili idete na kraci put ili slicno, procijedjena zrnca stavite u teglu, pokrijte sa mlijekom samo da ih pokrije i spremite u frizider. Tako mogu stajati do 7 dana. Kad cete opet praviti kefir, procijedite to mlijeko i stavite svjeze za pravljenje kefira. Ako vam nestane mlijeka u kuci a morate procijediti kefir, mozete zrnca pokriti vodom i spremiti u frizider, i tako mogu stajati nekoliko dana. U frizideru se ne moze napraviti kefir, samo se zrnca na taj nacin cuvaju.

    Nakon sto procijedite kefir, zrnca ne morate ispirati u vodi, niti trebate svaki dan prati teglu u kojoj kefir stoji. Ja je operem jednom tjedno tek toliko... Mozete koristiti bilo koje mlijeko, domace, kupovno, kravlje, kozje, samo nemojte sojino… Mozete ga piti koliko hocete i koliko vam prija. Najkorisnije ga je piti ujutro nataste i navecer prije spavanja.

    Smoothie sa sumskim vocem (2 case)

    * 1 salica kefira
    * visak zrnaca kad vam se razmnoze
    * 2 zumanjka
    * 2 zlicice kokosovog ulja
    * 1 salica smrznutog sumskog voca
    * (Kad smoothie radite za djecu mozete dodati 1-2 zlicice meda)


    Smoothie sa avokadom (2 case)

    * 1 salica kefira
    * visak zrnaca kad vam se razmnoze
    * 2 zumanjka
    * pola avokada
    * 2 zlicice maslinovog ulja
    * po zelji stevia
    * (Kad smoothie radite za djecu, dodajte bananu. Mozete je prethodno narezati na komadice i zamrznuti)


    Sladoled sa kefirom od sumskog voca radite isto kao i smoothie samo dodajte vise voca i sve skupa pomijesajte sa tucenim slatkim vrhnjem. Podijelite u male posudice i u zamrzivac.
Odgovori 4 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 33 gosta