Odgovori 6 postova Stranica 1 od 1
Kako zdrava hrana moze da ugrozi zdravlje
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Kako zdrava hrana moze da ugrozi zdravlje

    od lasata » pre 15 godine

    'Zdrava hrana' moze da ugrozi zdravlje. Izbacite mast i smanjice se proizvodnja estrogena. Izbacite UH i vas energetski nivo ce znatno opasti. Izbacite mlecne proizvode i lisicete organizam kalcijuma otvarajuci vrata osteosporozi. Izbacite proteine i koza, nokti, kosti i kosa pocece da trpe. Imacete manjak energije i osecacete uzasan umor.
    Citajte etikete na namirnicama - 80% bez masti znaci da je onih 20% masti jos uvek puno. Bez dodatog secera ne znaci bez secera. Dodajte semenke u ishranu. Semenke lana, bundeve i suncokreta bogate su omega kiselinama, stabilizuju nivo hormona i smanjuju rizik od srcanog oboljenja. Ako za dorucak i rucak konzumiramo zitarice sigurno cemo skinuti 2kg za dve nedelje. Jabuke nam poboljsavaju varenje i kondiciju preko povecvanja kapaciteta pluca zahvaljujuci antioksidansu kvercetinu. Protiv gasova jesti sporije i uzimati biojogurt. Vitamine uzimati uz hranu jer se tako bolje apsorbuju. Jedite namirnice koje stite od raka - lisnato zeleno povrce (kupus, prokule) i soja aktivno stite. U soji se nalazi izoflavon koji usporava rast celija raka.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Ella
    Amater
    Amater
    Postovi: 400
    Pridružio se: pre 16 godine

    od Ella » pre 15 godine

    Umerenost u svemu!
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    od lasata » pre 15 godine

    Ella!!! Pa drago mi je da je neko procitao... :D
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • kris
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 14
    Pridružio se: pre 15 godine

    od kris » pre 15 godine

    ovo je odlicno :)
  • Anatema
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 90
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re:

    od Anatema » pre 15 godine

    Ella napisao:Umerenost u svemu!

    Upravo. Ne lišavati se zdravih namernica - ne odbacivati ih od sebe.
    :01:
    Samo umereno i strpljivo. :wink:
    Slika
    "Sudbina nije stvar slučajnosti, već je stvar izbora; to nije nešto što treba čekati, već nešto što treba postići."
  • BeogradjankaONLINE
    Amater
    Amater
    Postovi: 362
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Kako zdrava hrana moze da ugrozi zdravlje

    od BeogradjankaONLINE » pre 14 godine

    Hrana koja štiti od kancera

    Malo ugljenih hidrata, puno belančevina i kvalitetna biljna ulja - to su preporuke koje se zasnivaju na najnovijim otkrićima istraživanja vezanih za preventivu malignih oboljenja i trenutno su hit u svetu.

    Istraživači iz celog sveta tragaju za sredstvom kojim bi pobedili rak. Apsolutnog proboja koji svi čekamo još uvek nema, ali neprestano su prisutna nova pojedinačna otkrića koja bi jednog dana, kao delovi slagalice, mogla da daju rešenje. Jedno od njih pošlo je za rukom nemačkom istraživaču malignih procesa dr Johanesu Koju iz Darmštata, a pošto ima veze sa ishranom, od dalekosežne je važnosti za svakoga od nas.
    Dr Koj, naime, već godinama istražuje biohemijske procese koji učestvuju u nastanku raka. Ova istraživanja su ga dovela do važnih zaključaka:
    Sada se konkretno zna da ćelije raka, sa razmenom materija koja počiva na vrenju, imaju ekstremno veliku potrebu za šećerom. Ona je 20-30 puta veća nego kod zdravih ćelija. Ako se planskom ishranom priliv šećera ograniči, to koči njihov rast. To je saznanje kojim terapija za lečenje raka može aktivno da se podrži.
    Svesnija ishrana može da pomogne i preventivno, kako bi se rizik obolevanja od raka smanjio.
    Garancije ne postoje. Ova ishrana ne može sama za sebe da izleči ili spreči rak, ali pomaže da se sačuva zdravlje ćelija i može da potpomogne terapiju.
    Glukoza, odnosno šećer, jeste i ostaje najvažnije snabdevač energijom. Prema dr Koju, međutim, treba izbegavati česte viškove glukoze i s tim skopčana velika lučenja insulina, do čega dolazi prilikom konzumiranja jela bogatih šećerom, ili brze hrane. Puno namirnica bogatih proteinima, kao što su riba i meso, kombinovanih sa povrćem, salatama i kvalitetnim biljnim uljima, povoljno utiče na razmenu materija.

    Jedite puno voća i povrća
    Treba birati one vrste voća koje ne sadrže mnogo voćnog šećera i koje neće mnogo povećati sadržaj šećera u krvi (bobičasto voće, grejpfrut, šljive).

    Uzimajte balastne materije
    Balastne materije su neophodne za zdravo varenje, a u obliku integralnog hleba od celog zrna, povrća i salate uklapaju se u ishranu siromašnu glukozom.

    Smanjite unos šećera
    I to ne samo onaj očigledan, iz slatkiša i kolača. Postoje, naime, i mnogi skriveni izvori šećera, kao što su gotova jela, musli, kečap i sosovi. Skrob iz testenina, hleba ili krompira takođe se direktno pretvara u šećer. Stoga udeo namirnica bogatih skrobom u ishrani treba da bude mali.

    Jogurt
    Dr Koj preporučuje da se svakodnevno jede hrana koja sadrži mlečnu kiselinu, npr. jogurt, beli sir, ili kisela pavlaka. Unošenje mlečne kiseline spolja podstiče telo na smanjivanje mlečne kiseline. Ukoliko su u njemu već prisutne ćelije raka u kojima se razmena materija zasniva na procesu vrenja, to doprinosi slabljenju njihove kisele sredine.

    Belančevine
    Dok se udeo namirnica bogatih ugljenim hidratima smanjuje, udeo belančevine treba u odgovarajućoj meri povećati. Na taj način telo dobija energiju iz ribe, mesa i jaja.

    Zdrave masnoće su važne
    Mast je važan snabdevač energijom, a sem toga i koči razlagane ugljenih hidrata. Dok skrob iz nenamazanog parčeta hleba odlazi direktno u krv, hleb natopljen sa malo maslinovog ulja se razlaže sporije - a nivo šećera u krvi ostaje ujednačeniji.
    Prema dr Koju, važno je da se u ishrani koristi dovoljno visokovrednih biljnih ulja, kao što je ulje uljane repice, orahovo, laneno i maslinovo ulje.

    Koristite beli luk kao začin
    Beli luk sadrži jedinjenja sumpora koja štite ćelije, a prema dr Koju, beli luk koči i razmenu materija koja počiva na vrenju.

    http://www.blic.rs/slobodnovreme.php?id=112497
Odgovori 6 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta