JETRA (CRNA DŽIGERICA) SASTAV I HRANLJIVA VREDNOST
  • Debeliccka
    Profesionalac
    Profesionalac
    Postovi: 1914
    Pridružio se: pre 11 godine

    JETRA (CRNA DŽIGERICA) SASTAV I HRANLJIVA VREDNOST

    od Debeliccka » pre 10 godine

    Imala sam želju da ovde ,,prepišem,, i nešto o džigerici jer znam da mnogi ljudi misle da je ona nešto nepoželjno u ishrani i nešto što treba izbegavati. Osim toga i jako je jeftina pa nas to automatski vodi ubeđenju da je to nešto loše...
    Osim ovoga što je dole napisano (prepisano), želim da spomenem i njeno antiupalno dejstvo (koje imaju i ostale iznutrice) ako sam dobro razumela...O ovome se možete informisati više na izuzetno zanimljivom i poučnom linku koji je odavno postavila Duda (protivupalno dejstvo namirnica):
    viewtopic.php?f=28&t=3471


    JETRA (CRNA DŽIGERICA) SASTAV I HRANLJIVA VREDNOST

    Jetra je veoma cenjena namimica, naračito teleća i juneća. Sadrži posle kuvanja oko 19% veoma kvalitetniih proteina koji se smatraju »kompletnim«, jer imaju, znatne količine važnih aminokiselina. Količina masti je umerena i iznosii 16%, dok holesterola ima oko 450 mg na 100 g namimiice. Sadrži malo ugljeniih hidrata — oko 4%.
    Jetra kalorije na 100 g
    Juneća jetra 185 kalorija
    Teleća jetra 153 kalorije
    Guščija jetra 180 kalorija
    Kokošija 131 kalorija
    Pileća jetra 128 kalorija
    Svinjska džigerica :154 kalorije
    Pileća džigerica pržena 400 kalorija

    Jetra je najbogatiji izvor vitamina A, naročito juneća jetra koja sadrži čak oko 40.000 I.J. ovog vitamina — a dnevna potreba za jednu osobu je 5.000 I.J. Jetra je među nekoliko najbogatijih izvora vitamina B grupe — tiamiima (Bl), riboflavina (B2), niacina (B3), vitamina B6 i folne kiseline, a ikoji imaju veoma važnu ulogu u metabolizmu belančevina i razvoju i rastu organa, apsorpciji gvožđa, zdravlju kože, normalnim nervnian funkcijama, obnavljanju crvenih krvnih zrnaca itd. Naročiti je značaj jetre da deluje preventivno i pomaže lečenje anemije.
    Po sadržaju organskog oblika gvožđa jetra je najbogatija od svih iznutrica, te se i zbog toga preporučuje malokrvnim osobama i deci. 100 g pržene juneće jetre ima 6—20 mg gvožđa, što čini preko 28% dnevno potrebne količine. Pored gvožđa, u jetri ima dosta kalijuma, kalcijuma i cinka, kojim se, između ostalog, pridaje i osobina jačanja polne moći. :wink:

    Ulje riblje jetre je najbogatiji izvor vitamina A i D.
    KUPOVINA I ČUVANJE
    Kupovati: jetru koja je sočna, tamna, izražene boje i mirisa, potpuno svežu.
    Svežu jetru držati u najhladnijem delu frižidera, jer je veoma kvarljiva. Može se držati u frižideru dan-dva, a kao zamrznuta — ne duže od 4 meseca.
    KORIŠĆENJE I PRIPREMANJE DŽIGERICE
    Najbolje je koristiti je što svežiju, tj. bez dužeg čuvanja u frižideru posle kupoviiine. Očistiti je vlažnom krpom, odstraniti unutrašnju opnu i odseći vene. Svinjska, juneća i ovčija jetra imaju jak miris, te je dobro potopiti je nekoliko sati u hladno mleko, hladnu vodu ili marinadu, zatim odliti tečnost i pržiiti je. Kod pileće džigerice odseći sve zelenkasto-žute mrlje od žuči, inače će biti gorka.
    Na visokoj temperaturi džigerica gubi vodu i postaje manja. Pigmenti se, u kombinaciji sa kiseonikom, denaturišu toplotom i jetra poprima braon boju, prirodnu boju za pečeno meso. Prženje treba da bude što je moguće kraće, da se jetra ne bi mnogo osušila postala žilava. Sviinjska jetra, kao i drugi proizvodi od svinje, moraju biti što bolje pečeni kako bi se ubili evenutalni izazivači trihinoze, ako se u njima nalaze. Da bi se ublažio prodoran miris koji ima svinjska džigerica, treba je potopiti u slanu vodu i držati tako u frižideru sat-dva.
    LEKOVITA SVOJSTVA DŽIGERICE
    Bogat izvor gvožđa. Jetra je odličan i najbogatiji izvor organskog oblika gvožđa, koje se 5 puta bolje iskorišćava u orgainizmu nego gvožđe iz biljne hrane. Preporučuje se malokrvinim osobama, naročito teleća i juneća jetra.
    MOGUĆA NEPOŽELJNA SVOJSTVA
    Povećanje holesterola. Enormno visok nivo holesterola u krvi predstavlja rizik za srce i krvne sudove. Stoga se preporučuje kontrola unošenja masti i holesterola hranom. 100 g pržene juneće džigerice ima 434 mg holesterola.
    Slika

    5.11.2012.-74kg, 6.12.2012-67kg, 2.2.2013-62kg, 25.3.2013.-60kg, 6.5.2013.-59kg, 8.6.2013.-58kg, polovina juna 2013 - 57kg i posle toga 57kg sa povremenih 58kg na kratko...

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gosta