Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1
Integralni pirinac
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Integralni pirinac

    od lasata » pre 15 godine

    Integralni pirinac

    Pirinac danas predstavlja osnovnu hranu polovine covecanstva. On je, posle psenice, najrasprostranjenija zitarica. Medjutim, najcesce se upotrebljava njegova rafinisana varijanta, koja se ne moze svrstati u zdravu hranu.
    Pirinac se gaji na poljima sa puno vode, u tropskim i vlaznim krajevima, kao sto su Kina, Indija, Japan i delovi SAD. Danas se pirinac najcesce rafinira, cime gubi dragocene hranljive materije sadrzane u opni. Integralni pirinac je bogat slozenim ugljenim hidratima, kalijumom, fosforom, vitaminom B i nijacinom. |Siromasan je mastima, ali sadrzi vazne belancevine, tako da predstavlja najuravnotezeniju zitaricu, koja se najlakse vari i koja je po svojoj energiji najbliza coveku.
    Hranljiv i lekovit, pirinac poseduje brojne kvalitete. Kao energetska namirnica, pirinac sadrzi protide bogate esencijalnim amino-kiselinama i malo lipida. Opna koja ga obavija, bogata vlaknima, sadrzi kalijum, magnezijum, selen i mangan, kao i masne kiseline i vitamin PP. Pored toga, tu je i koktel vitamina B, tj. biotin i vitamin B1, neophodan nervnom sistemu. Jedite naizmenicno razne vrste pirinca da biste iskoristili sve sastojke kontrolisuci ravnotezu vlakana. Ako drzite dijetu, preporucuje se integralni jer brze zasiti i olaksava praznjenje creva.

    Hranljivost

    Njegova opna je bogata biljnim vlaknima, vitaminima i oligoelementima. Obzirom na to da sadrzi 43mg magnezijuma, devet miligrama kalcijuma i 79mg kalijuma u 100gr, mnogo je zanimljiviji sa stanovista hranljive vrednosti nego rafinisani pirinac. Iako je podvrgnut specijalnom postupku pre nego sto mu je skinuta opna, i rafinisani pirinac sadrzi magnezijum, kalijum i kalcijum, ali u mnogo manjoj kolicini nego integralni (osam miligrama magnezijuma, 34mg kalijuma i cetiri miligrama kalcijuma u 100gr).
    Izvor: Casopis Stil

    Energija

    Sa 118 kcal u 100gr prakticno je ravnopravan sa svojim rafinisanim konkurentom, ali sadrzi nesto manje glicida (24.6gr). Sa 119 kcal i 26.3g glicida u 100gr predstavlja odlican izvor energije koja se lako apsorbuje i zato zauzima znacajno mesto u ishrani sportista.
    Izvor: Casopis Stil

    Vlakna koja stimulisu varenje

    Ako patite od opstipacije, vlakna iz opne pirincanog zrna stimulisu praznjenje creva. Uvrstite integralni pirinac u svoj jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i frermentisanim mlecnim proizvodima kako biste popravili crvenu floru. Pijte puno vode bogate magnezijumom i jedite polako. Predlog za dezert: pomesajte usitnjene suve kajsije sa crvenim integralnim pirincem. Dodajte pola jogurta i kafenu kasicicu meda. Sve promesati i odmah popiti.

    Specifican nacin ishrane

    Pirinac moze da se konzumira u slucaju alergije na proteine iz kravljeg mleka, ili netolerancije na laktozu (prirodni mlecni secer) zbog nedostatka enzima neophodnog za njeno varenje. Ako zelite da povratite osecaj pijenja mleka, mozete uzimati napitke na bazi pirinca.

    Netolerancija na gluten

    Ovde se zapravo radi o netoleranciji na odredjene proteine (prolamine) koji sadrze gluten iz psenice, jecma i razi. Lecenje se sastoji u dozivotnoj ishrani bez glutena, gde su se pirinac i kukuruz pokazali kao vrlo dragocene namirnice.

    Priprema integralnog pirinca

    * 1 velika solja pirinca
    * 2.5 solje vode
    * malo soli
    Pirinac kruznim pokretima na cediljki isprati od sitnih necistoca sve dok voda ne postane bistra. Ocediti ga, staviti u posudu za kuvanje i dodati vodu. Moze se ostaviti da odstoji dva-tri sata ili preko noci sto dovodi do omeksavanja i olaksava varenje. Preko leta se ne potapa da ne bi postao kasast. Pirinac kuvati u ekspres loncu na srednjoj temperaturi. Kad prokljuca dodati so, zakljucati poklopac i dovesti do punog pritiska. Smanjiti temperaturu i kuvati 50 minuta. Kad je pirinac gotov skloniti sa ringle i sacekati da pritisak opadne.
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
  • Kiwi
    Početnik
    Početnik
    Postovi: 21
    Pridružio se: pre 15 godine

    Re: Integralni pirinac

    od Kiwi » pre 15 godine

    Od skora sam na "dijeti" po savetu nutricioniste.Bunila me je količina pirinča i vode.Probaću večeras ovako kako ste predložili mada mi više odgovaraju ovsene pahuljice u jogurtu i ta hrana malo "kašastija".Ali,bože moj moram se navići! :crybaby:
  • lasata
    Urednik
    Urednik
    Postovi: 3874
    Pridružio se: pre 16 godine

    Re: Integralni pirinac

    od lasata » pre 15 godine

    Integralni pirinac se proporucuje u dijetama, osim zbog svoje nutritivne vrednosti i iz razloga sto je vise kcal potrebno da se svari uneta kolicina od kolicine kcal koja je njime uneta... :)
    "...i svaki put kad budeš komadić sebe dao i svoje snove svetu po vetrovima slao, ličiće jutro na tebe više nego na druge..." Mika Antić
Odgovori 3 postova Stranica 1 od 1

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gosta